понеделник, май 09, 2011

Ледът се пука, господа съдебни заседатели!


С голямо любопитство днес прочетох новината, че руският милиардер Леонид Блаватник си е купил Warner Music (видяно при Георги Неделчев).

Блаватник не е типичният руски олигарх. За разлика от себеподобните си – Дерипаска, Абрамович и Сечин, които са добре облечени гангстери, той освен да събира пари инвестира сериозно и в наука и образование.

От друга страна, нормалните хора на запад имат много добра идея какво представляват големите богаташи на Русия (за разлика от България, май) и опират до техните пари само в най-най-крайна нужда. Като British Petroleum, които след инцидента в Мексиканския залив бяха на ръба на фалита и трябваше да се решат на скандална сделка с Роснефт.

В този смисъл, продажбата на Warner Brothers означава, че бившите собственици смятат, че бизнесът на компанията е слабо перспективен и това е ЕДИНСТВЕНИЯТ изход.

Освен това, показва съвсем нагледно, че фантастичните суми, които мейджърите обявяват като понесени щети от пиратство, като колективния иск за 7,5 трилиона (!) долара, който Warner Bros подаде заедно с други мейджъри само срещу една компания – LimeWire, е напълно изсмукан от пръстите.

Тази продажба за цена около 2000 (!!!) пъти по-ниска от горния иск, уж от корпорацията с втори по големина пазарен дял в света (!!!!) е мълчаливо признание от мениджмънта и собствениците на Warner Music, че старият модел на разпространение и продажба на музика вече е напълно несъстоятелен и не може да бъде спасен. Язък само, че яворколевци се излагаха да лазят за тях по покривите, язък за посланик Уорлик, който се излагаше да връчва награда за приноси в борбата за опазване на интелектуалната собственост на Вежди Рашидов. Горкият посланик, работата му е хем трудна, хем силно неблагодарна.

В крайна сметка, всичко много прилича на сватба по сметка между две мафиотски фамилии. Едната с претенциите и благородническата титла, а другата с парите, за които е неудобно да се говори, и дори не само за първия милион.

Но независимо как тълкуваме станалото, това, което е напълно неминуемо, е радикалната промяна, която ни очаква в областта на авторското право (която скромно предвиждах) и която  някои по-смели, като премиерът на Великобритания, вече открито заявяват.

Независимо от всичко, другарят Блаватник едва ли е на загуба. Със сигурност поне недвижимата собственост на Warner Music струва поне 3 милиарда. Наистина, не се знае каква дупка представляват дълговете им, но и това скоро ще научим.

Освен това, той не е по никакъв начин - семейно, сантиментално или идейно свързан със старата мафия в звукозаписната индустрия, така че ръцете са му развързани да се оправя както може с тежкото наследство. Липсват му и политическите връзки на високо ниво в демократическата партия в САЩ, които са запазена територия на Холивуд и именно те са причината да се задвижват разни малки колелца като посланици в незначителни държави. Вместо това, вероятно разполага с дебеловрати силови структури, които да му вършат мръсната работа. И със сигурност ще видим радикални действия от негова страна. Единственото, което НЕ очаквам от него е да продължи по стария начин.

Какво означава това за България? Означава, че към драмата с „Белене“ и енергийните проекти, тихо и кротко ще се добави и драмата с „пиратството“ и борците за „интелектуална собственост“ ще се влеят в широката и мощна река на рубладжиите – там, където очевидно им е мястото.

Освен това, някои хора много се изложиха да се снимат голи на мега-билбордове, че „пиратството (ги) ограбвало“.

Царят е гол, но по други причини! Дрехите му, както видяхме по-горе, са напълно измислени.

Ледът се пука, господа съдебни заседатели!

9 коментара:

Асен Генов каза...

Комита, сценарият с мутрите, които "ще застраховат" авторските права, е отчайващо реалистичен... Поздравления за лаконичния, но напълно реалистичен анализ и сценарий.

Интересно, как ли виждаш ролята на Уорлик в защита на "авторските" права на руската мафия?.. :))))

Майк Рам каза...

Съмнявам се, че руснакът ще мобилизира армия от мутри с бухалки, които да чупят ръцете на тийнейджъри, свалящи MP3-ки. По-скоро има някакъв друг замисъл, който тепърва ни предстои да видим.

Но все пак е забавно да знае човек, че борците за авторски права пълнят джобовете на руски мафиоти. :-)

Bruce Wayne каза...

аналогията с брака не е лоша, но според мен е друго

руснака има някакви пари, паднали от небето, и ги влага в неперспективен бизнес

Анонимен каза...

АААААААААААААААУУУУУУУУУ НЕ!

Ако нищо не разбираш от макроикономика - добре, простено е - дори да се опиташ да се изказваш ще те потупат по рамото и ще обяснят туй онуй. Но да притежаваш отрицателно количество знания - не бях виждала никога! Имаме нов нобелов лауреат за награда "Дарвин"!!!

Анонимен каза...

Руснаците са тъпи и са нещо средно между шимпанзета и орангутани. Приматите от Лукойл имат три хиляди бензиностанции в САЩ и американците купуват бензин на далавера. Само, че не се нещо връзва, защото основно руските олигарси са евреи, а те владеят икономиката на света.

Стойчо каза...

Крайно време беше да стигнем до еврейския заговор, щом темата за Югославия и Костов не пасват ;-)

Georgi каза...

Пиратството в България ограбва само Саня Армутлиева, която държи каталозите на 70-80% от всички музикални звезди в пъблишинг и диструбиционните си фирми :)

Георги Неделчев каза...

Коментарът е точно в десетката. Би могло да се поразсъждава още малко защо руснакът хвърля тези милиарди. Престиж + имоти не са малко причини, но сигурно има и други. Подобни сигурно са и мотивите Огнян Донев да инвестира в губещи вестници.
Ясно е, че звукозаписните гиганти в този си вид са обречени. Въпросът е кой първи ще създаде нов печеливш модел за разпространение на музика. Изходът е в обединяване на продуценти, издатели и промотъри накуп. Една и съща фирма да организира абсолютно всичко, свързано с даден изпълнител. Другият вариант е той да върши това сам.

trezven каза...

Много интересен размисъл, но аз мисля, че загубилия няма да са тинейджърчетата които теглят от замунда, а ще има извиване на ръце от там от където е най-лесно да се изнудва- медийте, радиата, заведенията. Ще поживеем и ще видим, но за едно не съм съгласен- руснаците не са тъпи гадове, гадове, но не и тъпи.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)