четвъртък, май 05, 2011

Незабележимо мръсното медийно бельо

Споменавал съм май неведнъж колко харесвам материалите от Уикилийкс. Професионално, пестеливо написани доклади, дописки и коментари, без търсене на сензационни ефекти. От една-две странички всичко ти става ясно. За пореден път се замислям дали не сбърках, че не заминах за САЩ още в началото на 90-те. Бих искал да живея в държава с толкова компетентни държавни служители.

Но да спра с мечтите.

Една от последните телеграми, дошли от Wikileaks и Биволъ е докладът на Нанси Макелдауни за състоянието на българските медии. Ние си знаем от „Репортери без граници“, че сме тройкаджии, но защо точно, ни обяснява бившата американска посланичка. Тя не на нас, разбира се, а на хората, пред които се отчита.

Значи:


  • Българските медии са силно манипулирани и все повече и повече концентрирани в ръцете на няколко души;
  • Репортери и издатели приемат подкупи за да пишат различни материали;
  • Да печатат пропаганда под формата на новини;
  • Да не печатат информация, която спонсорите им не одобряват.


Насладете се, като доклад на съвестен патоанатом е. (Анализът на Биволъ)

В допълнение, същите тези медии пускат покрай ушите си тези неприятни констатации. Мислят си, че ако не говорят за мръсното си бельо, то не съществува. А то смърди и не се трае.

Съществува, съществува, и наблягайте повече на реалити шоутата, кризите със заложници и жълтенията, че иначе няма спасение за вас.

От екран падна Светла Петрова и единици журналисти се застъпиха за нея, изглежда останалите си мислят, че това, което се случи с нея, не ги засяга тях...

Разбира се, става дума за телевизията, чийто собственик я смята за зарзаватчийница (гледайте клипа, ще се впечатлите). И как никой не се обиди от такова сравнение. Може би минава за комплимент.

Иван Бедров наскоро писа:

„Като произвеждаш ракия, логично е да си купиш и цигарен холдинг. Следва бардак и събираш всички пороци на едно място :)“

Според мен вместо бардак може да се направи медийна група. Същото е.


11 коментара:

Иван каза...

Заглавието ми хареса...точно определение.
Това, че нашите медии си пишат и говорят каквото си поискат (само пара да има) ми е напълно ясно, а и вярвам на повечето от българския народ, но друго не ми е ясно...
Защо по дяволите трябва да си пусна видеото, да му ударя една пауза, да отида да си изпържа 2-3 яйца, да ги хапна, да си измия чиянията и след това да се върна и да натисна Play, че да може да е заредило поне до половината...???
Нали целта на една телевизия е да има колкото се може повече брой зрители...ние които не сме в България не сме ли зрители???

Комитата каза...

Иване, ако ме светнеш как се свалят видеа от btv, ще съм ти много благодарен. Още не мога да се справя.

Longanlon каза...

айде айде, светла петрова да не се прави на вода ненапита - още помня преди години когато толкова очевадно беше взела пари да оплюе петър берон за президентските избори и да го забива с абсурдни за всеки уважаващ себе си журналист тенденциозни въпроси по време на дебатите, че от тогава ми е супер противна

крадеца вика дръжте крадеца

Спас Колев каза...

@Комитата: Преди няколко месеца затрих два дни в ровене по форуми - стана, но не помня точно по какъв уродлив начин. Също така резултатът беше флаш с някакви странности вътре - опитах 5-6 програми, докато успея някак да го конвертирам в нещо, годно за обработка.

Та, след цялата история си мисля, че вероятно най-лесният начин е чрез заснемане на десктопа.

Анонимен каза...

Свалянето на клиповете е елементарна задача. Изтриваш си кеша на браузъра, зареждаш видеото в страницата, ровиш в кеша и го намираш. Най-вероятно е във формат flv, което не е беда - конвертори бол.

Комитата каза...

Я дай пример с някой клип. Аз не успявам

Алекс каза...

Най-лесно се сваля видео от bTV чрез програмата Stream Transport ( http://www.streamtransport.com/ ). Копираш адреса на страницата, отваряш я в програмата, пускаш видеото и ти излиза адреса на стрийма и възможност за сваляне. Просвирва се без проблем с windows media player.

Комитата каза...

Трябва ми нещо за Ubuntu

Алекс каза...

Не знам такава програма за Ubuntu. Може би чрез wine ще стане.

Анонимен каза...

Даа, а целокупното журнале-войнство с мръсното бельо бега да плаче сърцераздирателно, че е останало сиротно без големия ... боклук Иван Славков.
Хиляди били се наредили да му плачат на трупа в Нац.стадион...
И понеже не гледам талавизиа от четири години насам, не ви завиждам на тези от вас, които ще трябва да изтърпите пред екраните тази воня на този труп и на хилядите трупове, които опечалени са се извървили пред първия...

Ебати народа, ебати страната...

Анонимен каза...

Като става дума за медии, тука ми се искам да коментирам българския Мърдок. Това е Любо Пъпката или Любомир Павлов, който закупи в. Труд, 24 часа и т.н. Доколкото помня той е лекар, после стана шеф на Общинска банка и заедно със своята Диляна Грозданова спастриха парички, за да закупи от ВАЦ вестникарското издателство. Никой не пита от къде са средствата и каква медийна политика ще птеследва.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)