сряда, май 04, 2011

Какво тук значи някаква си личност

Новите технологии и интернет позволяват на човек да запази различията си и позволяват паралелното съществуване на многобройни микрокосмоси. Сет Годин говори за замяната на големия пазар с микро-пазари.

Това не е много далече от ума. Преди години, ако човек сменеше държавата, в която живее, например, възможностите му да комуникира с обичайната си среда, да чете медиите, с които е свикнал и да говори на собствения си език, в общия случай беше силно ограничена и се налагаше много радикална промяна за адаптиране към новото общество. Така обществото (пазарът) печелеше още един интегриран индивид и запазваше вътрешна стабилност, а индивидът печелеше социализация.

Да, но вече има интернет. В Турция срещнах бивш български гражданин, който държеше да не загуби връзките със старата родина. Затова, с помощта на интернет, следеше „Шоуто на канала“, влизаше в gepime.com и беше наясно с последните хитове на фолк кралиците.

Това означава, че интернет позволява много повече запазени различия, много по-изразен релеф на обществената структура. Човек не се нуждае вече по същия начин от посредници и представители - било то журналисти, депутати, учители, музиканти. Имаш избор. Влизаш в интернет и вече си институция.

Индустриалната епоха приключи с времето, когато човек беше олицетворяван с длъжността и институцията си. „Държавата, това съм аз“, не е просто арогантно изявление, а кратко описание на политическата система в прединдустриалната епоха.

Индустриалната или модерната епоха често е критикувана, че упражни силно обезличаваща функция върху човешкия индивид, рязко и понякога трагично и драматично заличавайки фини разлики и особености (религиозни, езикови, културни, но и чисто човешко индивидуални). От друга страна тя освободи огромен брой хора от бремето на рода, расата и религията. Тя раздели работното от почивното време, работното място от дома, училището от семейството. Чрез специализацията и концентрацията тя доведе до небивал прогрес в благосъстоянието и технологиите.

Тя разведе човека от функцията, която изпълнява и от организацията, в която работи. Стана възможно хората да напускат постовете си преди смъртта си, да си сменят работата, да се развеждат и намали силно ефекта на тероризма и насилието, защото тероризъм срещу системи е много по-неефективен от този срещу отделни личности. На мода дойдоха войните на система срещу система, в които жертвите са анонимни.

Виждате, че в момента тече обратния процес - на сливане на работното време със свободното, на отпадане на посредниците, на все по-голямо обвързване на човека с институцията му.

Трудно е човек да си представи как ще изглежда Apple без Стив Джобс или Microsoft без Бил Гейтс. Ако оцелеят, най-вероятно ще са съвсем различни.

Освен позитивното - разцъфването на човешката индивидуалност, изразяваща се в небивал разцвет на науките и изкуствата, май ще се върнем и към физическото ликвидиране на хора с цел решаване на политически, бизнес и културни задачи.

Аз не изключвам и появата на „хуманни“ оръжия, които да не ликвидират човека като организъм, но да заличават неговия интелект.

Ако не запазим обща рамка, общо разбиране за това – какво е редно и какво не е редно да се прави, ще ни чакат много трудни времена. 

4 коментара:

Анонимен каза...

Я, мисъл! Браво.

Важното е да скъсаш с фигурата "Костов" като едно добро начало. Ако не му робуваше досега да си изплувал от интелектуалното блато.

Ще стане рано или късно комунист от тебе. Хахаха

Стойчо каза...

Коце, напълно естествено развитие е това: ролята на личността в историята е доста подценявана от материализма и затова сега изглежда странно, че убийството на един важен терорист решава също толкова важна политическа задача, колкото е например и премахването на фашизма в Германия. Времето на континенталните войни поне за момента изтече, това не значи, че днешните войни решават по-малко важни политически задачи. Всъщност въпросът е доколко е морално да се убиват хора, но ... злото и глупостта трябва да наказвани. За глупостта се грижи пазарната икономика, а за злото се грижат силовите ведомства

Laleelay каза...

Комита, губи ми се връзката между идеята на текста и финалния извод - защо според теб това състояние на нещата да налага споделени (граждански) ценности?
Аз лично съм съгласен, че такива са необхоидими, но това е друга тема.

Не е ли по-логична една пост-модерна среда, където успоредно живеем в микро-светове, които се докосват в съзнателно избрани от нас точки? Не че ми харесва, но спроед мен състоянието на "полу-разпад" на обществото е по-вероятно като сценарий.

Ние така или иначе в такова нещо пребиваваме.

Комитата каза...

Laleelay, защото липсата на споделени на ценности в такава ситуация означава война на всеки срещу всеки, докато изплува някой, който е по-силен от всички.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)