четвъртък, април 21, 2011

Диваци и варвари

В българската образователна система преди 1990г., един от фактите, който се пирографираше в главата на всеки ученик, и то още от 1-ви-2-ри клас, беше цитатът от речта на Георги Димитров* на лайпцигския процес.

„...Много по-рано от онова време, когато германският император Карл V говореше, че по немски той беседва само със своите коне, а германските дворяни и образовани хора пишеха само по латински и се стесняваха от немската реч, във „варварска“ България светите братя Кирил и Методий, създадоха и разпространиха древно-българската писменост...“

Сталинизмът и Георги Димитров отдавна са изскубани, но някои техни отровни коренчета са останали тук и там. Едно от тях е митът за изключителната културност на българския народ, който още през девети век водил културно с няколко обиколки пред Германия. Отделна тема е фактът, че сталинизмът допуска съществуването на български патриотизъм почти само в горния цитат.

Лошото на митовете е, че създават фалшива реалност, която ни кара да се самоуспокояваме. Въпреки че никой не е доволен от българското образование и култура, никой като че ли не смята проблемите с образованието, възпитанието и културата за твърде важни. Е как, нали през 9-ти век солунските братя, немският император... и така нататък по сценария.

Не по-различно от това, днес националният треньор по футбол да отговаря на критиките за състоянието на националния отбор с цитати от 94-та година.

По цял свят има консервативни движения, които хич не харесват различното. Един нещастен американски пастор, който запали Корана, стана косвена причина да загинат хора. Но за мащабите на САЩ той си е направо невидима песъчинка.

Библии също се горят, разрушават се и църкви. Идиотите са глобален феномен, който пресича всякакви граници.

Не мога да се начудя на юнаците от ВМРО, които не само са безчинствали срещу религиозна общност, но и са се записали и гордо са публикували записа онлайн. Как да наречем такива хора? Вероятно и те са били под въздействието на славния 9-ти век и така са се приравнили като мисловно устройство към афганистанските талибани.

И не мога да се сетя за по-дивашки начин, по който да се води културен дебат по цивилизационни дилемите за морала, етиката, насилието и свободата, отколкото в изказването на Любен Корнезов в изключително културния български парламент.

Не знам дали кучетата изядоха хората или хората кучетата. Оправихме хората, сега да оправим и кучетата, т.е. всички гръбначни. Щом сте такива големи хуманисти, забранете боевете между хората, боевете между хора и животни. Стигнахме до там да се бият помежду си и жени. Но това са залагания и пари, мъни. Всичко е до мъниту. Занимаваме се с мъртви текстове, за да умием съвестта си. Ами ако е петел? Щото то също е гръбначно, но той е символът на Франция. Няма ли боеве между петли? Няма да подкрепя този текст, защото това е фалшив хуманизъм.
Беше му опонирано със забележителна неграмотност - петлите не били гръбначни.

Все повече се чудя, какъв е смисълът да се говорят глупости на подрастващите за великата и древна българска култура. По никакви показатели българската култура не се доближава до средноевропейското ниво. Може би сме по-напред само в плячкосването на гробници.

Истината е, че не можем, нямаме капацитет да опазим културното наследство, което ни е поверено по силата на някакви обстоятелства, било то тракийски гробници, било то градска архитектура, Несебър, че дори и милион пъти прехваления фолклор, от който си сковахме попфолк. Някой запитвал ли се е какво се случи с архива на Балкантон или с националната филмотека? Какво е състоянието на Националната библиотека „св. св. Кирил и Методий“? Каква беше сагата около Столична библиотека?

Нации, които българите са свикнали да гледат отгоре – румънци, албанци (защото, къде бяха те през 9-ти век?!) имат сериозни международно признати културни успехи, като Нобелови лауреати или дори попмузика.

Кои са днес диваците и варварите?

Да припомним – *Георги Димитров е международен терорист, маша на Сталин и национален предател, първи сталинистки министър-председател на България. 


Този текст не е публикуван във в-к „Седем“ ;-) Идете да си купите вестника ей, вчера излезе, имам статия там, посветена на един стар виц от соц. време.

14 коментара:

Стойчо каза...

Сега могат да започнат коментарите: защо бомбардираха Югославия и Костов разруши ... (там каквото има да разрушава)

Комитата каза...

А не бият ли още негрите?!

Спас Колев каза...

Въпросът за негрите става леко неудобен: http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-13131359

Между другото, Карл V е роден и израстнал във Фландрия и никога не е живял в немскоезична област, така че надали е можел и с конете си да говори на немски.

Стойчо каза...

Спасе, а какво очакваш да каже човек, който „за 3 месеца учи немски“ в затвора ;) ... и не е успял да го научи в предишните 10 (ДЕСЕТ) години, докато е живял на свобода в Германия ;)

Димитър каза...

той докато е живял на свобода май само е харчил парите на Коминтерна по жени и алкохол.

Анонимен каза...

Негрите не ги бият, бият българите, женени за чужденки обаче ;)

Симо

БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ каза...

Този път констатациите ти са верни, поне според мен. Не е добре работата и матряла е некачествен. Ужас. Като стана дума за този Корнезов, се сещам за още един негов бисер от последните дни. Става дума за изказването му по повод честото изменяне на законодателството и призива да се сложи 5-годишен мораториум върху измененията на вече приетите закони.
Баси дъбилната идея. Всъщност предложението е толкова невменяемо, че най-вероятно идеята ще допадне на ГЕРБ и сателитите.
Пет годишен мораториум при четири годишен парламентарен мандат. Що направо не отменят демокрацията, като им пречи.

Belomore каза...

Оценявам високо закачката за "Седем" и приемам, че сам си даваш сметка, че подобни овчарови жалби по повод поредното откриване на топлата вода са точно в "седмия" ти стил на писане :)

Много констатации, много пепел по главите за отдавна известни неща.
Прав си, Костас.

Сега ли го разбра?
И какво от това?

Лесно е със силни кахърни думи да констатираш очевидното.
И, моля те, не казвай в отговор, че очакваш с подобни наивни писания да породиш интересни дебати, в които ще се роди някаква велика идея.

Безсмислено е да обсъждаме мякащия нафталин Корнезов, пишман ПР-напъните на каракачанките, др. Димитров, митовете и легендите.

Точно в отношение на митовете нито сме по-добри, нито сме по-лоши - и от съседите си, а и от повечето хора въобще.

Извини ме, ако звуча грубо, но предпочитам да бъда прям, отколкото да цъкам с език от самокритика и/или самосъжаление.

Анонимен каза...

Коментарът е само един: антибългарин, нещастник или просто глупак!

Разкарай се от тази държава щом не ти харесва. Гнида.

Belomore каза...

Не го наричай "антибългарин", че го приема за комплимент :)))

Още повече, че статията е типично българска, за добро или за зло.

Анонимен каза...

Култура! При Людмила Ж. цялата държава беше ангажирана в харч на пари за правене на култура. Таланти и некадърници намазваха и си живееха като лордове. Културата тогава изживя ренесанс. Сега е друго, най- културните критикуват комунистическата култура И Вежди се отнася с разбиране. Наистина Г Димитров е запалил Райхстага и Антонов е утрепал Папата

Анонимен каза...

Светът знае за България чрез Стоичков и Г Димитров. Сега и Стойчо

divanov каза...

За съжаление... Сега разбирам смисъла от строгата държавна цензура. Ако трябва да избирам - да, тя е по-нежна от тъпотата.

Комитата каза...

Belomore, ;-)
„Овчарова жалба“ ми хареса. Но както се вижда от другите коментари, и на овчарови жалби кълват. Не знам да ти кажа как да обсъждам висшето, непреходното и интелектуалното при положение че масово се срича азбуката. В смисъл, малко и аз се затруднявам как да постъпя.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)