четвъртък, април 14, 2011

За смисъла на думите или за последиците от това, че не си говорим за литература :)

Миналата седмица се опитах да обясня защо не си говорим за литература, която предизвика доста интересни и за мен очаквани коментари :) Причината с липсата на топки я изяснихме предишния път, но след като петлите очевидно са безгръбначни животни, реших, че е време да видим и последствията от това, че не си говорим за литература.

Реших, че можем да разгледаме изречението: Ще построим изгодно АЕЦ Белене, защото ще има евтин ток и ще можем да изнасяме в чужбина.

Миналия път в неофициален чат ме разкритикуваха, че обясненията ми за разделянето на дейностите на енергийните компании в отделни фирми е можело да се обясни много по-лесно с картинка, то сега ще започна с една картинка. На какво ви прилича това:

http://www.elia.be/Repository/GeneralPictures/loadgraph_new_EN.gif


Ето и още:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/de/thumb/e/e6/Stromnetz_Lastkurve.jpg/400px-Stromnetz_Lastkurve.jpg

http://papundits.files.wordpress.com/2009/07/load-curve.jpg

http://www.sepsas.sk/seps/images/dispecing/mesacne/enDenneMaxMin_2010_12.gif

http://dranetz.com/content/images/screenshots/dranetz-casestudy-2weekenergy-survey2.png

(ето ви и още резултати :)

На интернет-специалистите това им напомня дневния трафик на нета, а на мен лично, като един бивш работник на столичния градски транспорт, а днес – ежедневен генератор на вългеродни емисии в софийските задръствания, тези картинки много ми напомнят трафика в София:
сутрин, в началото на работния ден е много натоварено, после през деня има едно успокояване, привечер след края на работния ден отново има пик, който завършва с напълно спокойния и почти липсващ трафик през нощта. (разликата между софисйкия трафик и горната картинка е в това, че в града сутрешният пик е по-ясно изразен от вечерния, който за сметка на това е по-продължителен).

Не знам при интернет-трафика как се решава тази задача, но в градския транспорт това се решава чрез увеличаване бройката на излезлите на линия транспортни средства – затова ако работите като водачи в градския транспорт освен редовните първа и втора смяна (до и от обяд) има и една, при която се работи малко сутрин, прекъсва се, и после се работи малко вечерно време. Смените трябва да се спазват, т.е.прави се всичко възможно колите и хората да бъдат налице в необходимите моменти в денонощието. Много критична ситуация, ако някоя от колите по някаква причина не може да излезе в пиков час, викат резерви, ако има - или прекъсват на някого почивката и изобщо, знаете как реагират пътниците, когато градският транспорт закъснява или го няма – затова диспечерите правят всичко възможно, за да не се случва това. Ако обаче при късните смени (респ.много ранните) има проблем с някоя кола (рейс, тролей, трамвай), то никой не сяда да мре – колко хора ползват тролей в 23:00? Ще изчака следващата, голяма работа!
Но в пиковите часове това може да прерасне в катастрофа, защото ако 80 човека изпуснат един тролей, то на следващия ще искат да се качат 160 човека... Затова диспечерите правят всичко възможно това да не се случи.
Всичко възможно в този живот си има и цена.

Както сте забелязали показаните диаграми са дневния товар на електро-енергийната мрежа на страна в умерения пояс – от мен ви добавям, че става дума за зимен ден, а в летен ден има само един пик, който напомня промяната на температурата на въздуха през деня (най-голяма е консумацията между 2 и 3 часа следобед). И още нещо, кoeто знаете и без да ви показвам картинка, но товарът през лятото е много по-нисък от товара през зимата. Ако разтеглим обаче времето (т.е.да разгледаме само един час от графиката то пак няма да видим гладка линия, а тя ще бъде изпъстрена с пикове и спадове)

Как решават тази задача диспечерите на електрическата мрежа, като не забравяте, че за разлика от градския транспорт, който допуска известен асинхрон между търсенето (броя чакащи по спирките) и броя излезли тролеи на линия (нали могат да се понатъпчат още хора в даден тролей), то при енергийните диспечери това е практически недопустимо – генерацията трябва много точно да съответсва на консумацията (и обратното) и да повтаря графиката. Номерът се получава чрез включване и изключване на допълнителни мощности. Включването и изклюването на електроцентрали е скъпо удоволствие, по същия начин по който като дадете газ на колата, за да ускорите разходът ви се качва, така както и при спиране и празен ход, харчите горивото неефективно. Изобщо енеергийните машини са ефективни само когато работят в някакъв равновесен режим, но когато се налага да ги пускате и спирате – разходите ви нарастават доста. (Каранаето газ-спирачка вдига разхода ви двойно, не сте ли забелязали?). Или с други думи – покриването на пиковете и спадовете в консумацията на мрежата е скъпо удоволствие и това се изразява и в цената, по която се продава този ток.
Или с други думи:
пиковият ток е скъп и обратното: скъп е пиковият ток. А токът през нощта е евтин, по простата причина, че никой не иска да го консумира.

Той е толкова евтин, че се ползва даже за изпомпване на водата от ПАВЕЦ, така че на сутинта, когато дойде момента да се генерира (продава) скъп ток, централата да е готова да го направи. (ПАВЕЦ от енергийна гледна точка има доста нисък КПД – мисля, че е около 0,6, което ще рече , че за 100 консумирани енергийни единици е генерирал 60 единици. Но от търговска гледна точка е с КПД = 1,2 - т.е.купува ток за 100 парични единици и продава за 120 единици. Ако някой има точните данни - нека ги цитира, бях го чел това доста отдавна, и може леко да се бъркам, но е с малко). Или с други думи ПАВЕЦ купува евтино и продава скъпо.
Изобщо ВЕЦ-овете имат един страхотен плюс – те могат да бъдат включвани и изключвани много бързо (за десетки секунди*), което не можете да постигнете в един ТЕЦ, да не говорим в АЕЦ – там щеш-не-щеш трябва да работи в някакъв рядко включван и изключван режим. Или с други думи – АЕЦ-ът трябва да работи постоянно и да осигурява постоянната компонента, която ако се вгледате на първата картинка е нивото на нощната консумация. Т.е. АЕЦ-ът работи заради евтиния нощен ток.

Имайте още малко търпение, скоро ще се върнем към литературния ни анализ. Нека сега си представим съседните нам държави. Как мислите, при тях денонощната консумация дали се различава от тази в България? Май не,а? (а и не забравяйте, картинките в началото съм ги взел от различни държави в северното полукълбо – всичките имаме подобни графики и ако има изобщо разлика то тя ще е само в малките пикови стойности, които не можем да видим при денонощна графика). Т.е.за тях понятията „скъп“ и „евтин“ ток имат точно същото значение каквото и за нас: скъп е пиковият ток, а не-пиковият е евтин.

Сега е време да се върнем на нашите литературни занимания.
Изследваното изречение беше: Ще построим изгодно АЕЦ Белене, защото ще има евтин ток и ще можем да изнасяме в чужбина

Вече обясних кои са тези „ние“, за които Белене е изгоден, а сега даже си мисля, че и без допълнително обяснения ще разберете глупостта с евтиния ток и износа. След като е евтин, защо да го изнасяме???

И енергетиците го разбират това нещо. Ето какво каза Ангел Семерджиев (шефът на ДКЕВР) преди дни:
Всички разходи, които се правят, в момента изобщо нямат никакво отношение към цената на електроенергията, защото тази централа на практика не съществува.
Друг е въпросът, когато тази централа почне да работи, разбира се, че всички разходи, които са направени, ще бъдат включени за покриване от цената на електроенергията т.е. правейки сега разходи в прединвестиционния процес, те няма как да не се отразят и на цената в момента, в който тази централа почне да работи, да продава електроенергията си на вътрешния или на външния пазар.
http://energetikata.blog.bg/technology/2011/04/13/semerdjiev-potrebitelite-shte-platiat-razhodite-za-aec-8222-.728418
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3746492

Какво се крие пък зад тези думи? То даже не се крие, а е казно в прав текст – просто българските журналисти и българските читатели след тях не се опитват даже да го разберат.

Това значи, че за да има някаква изгода от Белене, тя ще бъде само ако ние им я построим сега, а те ни продават ток на регулирани цени още 60 години. А в цената на регулирания ток са включени всички разходи по тока плюс гарантирана печалба (разходите включват и разходите за амортизация на това в което в момента българския гражданин в момента инвестира -т.е.това ще си го платим два пъти). Точно с това ценообразуване се занимава г-н Семерджиев в момента и много ясно го казва кой плаща и ще плаща сметката за Белене.

А ще изнасят евтин нощен ток, най-малкото по простата причина, че в района на Балканите НЯМА идиоти, които да купуват скъп.

Винаги съм смятал, че най-големият дефект на образователната ни система е неспособността на завършилите я да разбират и осмислят текстове и това е най-тежкото следствие от това, че не си говорим за литература.

Послепис: много ми се искаше да напиша един обобщен отоговор на глупостите в коментарите към предната статия, но ще изчакам и коментарите под тази.

Послепис 2: След като руснаците се опитаха да спечелят дори българската редакция на Дойче Веле, за да разпространява "положителен" имидж на проекта Белене (но удариха на камък), можем да си представим с какви средства са ухажвали българските медии...http://www.dw-world.de/dw/article/0,,14983717,00.html

* Подобна характеристика имат и газовите централи (в България няма такива) – те представляват един турбо-реактивен двигател, който се включва в мрежата с рев буквално за 40 секунди. В Европа Великобритания има от тях – направи ги Маргарет Тачър, когато през 80те години на миналия век имаше почти едногодинша стачка на миньорите в страната и въглищата поскъпнаха. Пък и точно в този момент откриха газ в Северно море. Абе, трябват си железни топки, а не железни ръце :)

19 коментара:

Спас Колев каза...

Всъщност (само) във Франция използват подвърхови АЕЦ, но те са със специално конструирани за тази цел реактори (могат да намалят производството със 70% в рамките на половин час). Там нямат и друг избор - близо 80% от производството идва от АЕЦ.

Стойчо каза...

пък ако се замислиш, че даваш 40% дял от пазара на един-единствен прозиводител...

mdam каза...

Да отбележа в началото че съм против БеляНЕ по разни причини.
Но тук виждам няколко неща по които имам нужда от разяснение:
1. във втория коментар 40% от какво? Това на картинката нашето потребление ли е? Понеже 2000/9000 е някъде по-скоро 20% или към БеляНЕ се включва и нещо друго което също е руско за да станат тези 40%, Козлодуй?
2. в началото непоглеждайки добре картинката се изненадах от разликата м/у мин/макс на графиката т.е. помислих че най-слабото потребление е 1/9 от най-силното - т.е 800% от слабото вариация. Но после като погледнах добре видях, че вариацията е по-скоро около 50% : (13000-9000)/9000 т.е. тоя АЕЦ може да си пълни част от тези 9000 които винаги ги имаме като background. Това със spread - (max-min)/min си е важен момент.
Тука се сещам пък за фотоволтаичните панели и другите подобни технологии - те произвеждат точно когато е дневното потребление, но незнам зимата сравнена с лятото каква е разликата в производителноста.
И накрая за материала от DW. Пишат, че хората избират или реалната или вътрешна емиграция - как да е друго яче като на толкова малко хора им пука какво точно става и защо. Останалите ги брига само доколко им е пълна паницата или успехите им в личен план. Никой не си дава сметка че 30% от дохода им отива в данъци и това са техни пари които някой харчи от тяхно име и те имат интерес те да бъдат похарчени както би им било по-полезно на тях, а това изисква гражданска позиция по различни проблеми. Ако не всеки да има позиция по всички, то поне всеки да има по няколко, а не като мнозинтвото по никой.

Стойчо каза...

делът на АЕЦ е това

Стойчо каза...

аз затова сложих повече от една картинка и от различни държави

Иначе си прав(а): летният максимум в консумацията съвпада със слънчевото греене (за соларните инсталации). Въпреки че според мен ВЕИ (но не ВЕЦ) също е трудно да се използват за пикови стойности, но това сега не е темата и съм склонен на други дискусии.

Мен ме интересува факта, че в момента ни лъжат в очите, използвайки леността при мисленето, както и директния натиск върху журанслистите

Анонимен каза...

Това, което е написано като продължение на предишната статия, също е ок, но имаш (и аз го имам, уви) един много сериозен проблем с немалка част от читателите, който сам си формулирал - "най-големият дефект на образователната ни система е неспособността на завършилите я да разбират и осмислят текстове". Обаче няма нищо общо с говоренето за литература, а е ужасен културен и цивилизационен (нерешим, май) проблем.
Което ме оставя без дъх, уви...

Една корекция - КПД на ПАВЕЦ е около 80 процента, зависи от системата и проектирането й. Но това е дребен детайл. И един съвет - ако напишеш много по-ясно, и отново в болд, че дадените в началото графики НЕ СА за Бг, това ще намали потока на онези, които като прочетат данните и се радват, че са намерили оправдание за строителството на БеляНЕ, защото стойностите в МВт са много по-високи от нашите.
Бъди здрав!

Стойчо каза...

да,за ПАВЕЦ-а го бщх чел отдавна и не можах да намеря по-нов линк, но важното е че едно КПД е много по-зле от другото.
:)

Анонимен каза...

Стойчо пак пишеш за неща, които са много далече от твоите познания
1. Всички централи без АЕЦ имат мах и мин товар. Товаренето става както каже машината и избира най-ефективното разпределение. И чак когато то се изчерпат резервите се пристъпва към включване (изключване). Тази графика, която си показал не се отнася за България. Тя зависи от свело или облачно, температура и ред др. фактори. Пика в южните страни е сутрин при високи температури (климатици). АЕЦ работи в базата, в най-ниската част, защото нейната енергия е с най-ниска себестойност.
2. ВЕЦ Цанков камък също е ПАВЕЦ и ще заработи така, чак след построяването на яз. Михалково
3.Имайки в предвид сегашното потребление, световните запаси на нефт ще стигнат до 2050г. Същото се отнася и за въглищата в Марица изток. А бъдещето е на електромобилите.
4. Сърбия, Македония, Албания, Гърция и др в определен момент на годината имат дефицит на еленергия и нямат стедства да изграждат нови мощности. АЕЦ продава директно в чужбина някакво количество по строго определени квоти.
И така или седни и чети, или запиши в МЕИ втора специалност енергетика. Чакам да очертаеш бъдещето на енергетиката и след спиране на износените мощности.

Анонимен каза...

Моля, само не намесвайте фотоволтаици - те произвеждат безумно скъп ток.

Анонимен каза...

Алтернативните източници-вятърни и соларни не бива да са повече от 10-15 процента. Представете си за една седмица при изключително ниски температури у нас не подухва и всичко потъва в гъста мъгла (което се случва често през зимата). Тогава Стойчо ще духа на ветряците.

mdam каза...

@Анонимен: не и напоследък може би, незнам. Но как ти се струва Гугъл да инвестира в соларна централа(огледала + кула по средата с парогенератор май) за 1.6 млрд $. Гугъл е с 10% инвестиция. Мошността на централата е към 400Mwh т.е. 1/5 от мощноста на БеляНЕ, цената мисля е малко по-ниска от тази на БеляНЕ на база MWh инсталирана мощност.

Анонимен каза...

А когато няма слънце, кой ще замести тази революция? Ако беше икономически оправдано, американци и китайци до сега да са го направили

Стойчо каза...

Анонимен (с 4те точки, уточнявам, защото изглеждате като един общ идиот), сигурен ли си, че чете текста? Разбираш ли, че това което казваш напълно подкрепя тезата ми? (и от двата постинга).За което ти благодаря.

pippilotamentolka каза...

Добре. Тоя път ми е пределно ясно и в картинки :) Обаче, наистина и на мен ми се струва, че трябва да си намерим някаква друга алтернатива, щото, за сега, волтаиците и перките продават безумно скъпо тока и на родна почва (каквито и да са официалните собственици) са на все същите мутри.

Стойчо каза...

Разумен довод, Пипи. Така е. Ако не е субсидирано, нямаше да са мутри :)

Генералният изход е в премахването на модела на единствен купувач от НЕК, както и пълното разделяне на дейностите по търговия и пренос както на високото, така и на средното и ниското напрежение.

Именно регулираният пазар, при който НЕК е задължен да купува, а ЧЕЗ е задължен да продава могат да допуснат съществуването на Белене в този му вид на финансиране, строеж и експлоатация. Умишлено държат пазара затворен дълги години, хем за да наберат финансирането, хем после да ни продават тока с гарантирана печалба. При свободен пазар няма гарантирана печалба и точно по този параграф Белене издиша много.

Анонимен каза...

Пак елементарно. Мрежата е изградена и се поддържа за да осигури нормална работа на на генерацията и потреблението. Тя не е само стълбове и жици. Там са подстанциите със своето оборудване, което понякога изисква много скъпа поддръжка. Има и куп др. средства, следящи нивото на товарене, регулиране на напрежението и т.н. Също има изградени средства за предаване на информация, осигуряваща стабилна работа. По закон централите могат да продават част от своята продукция директно, но трябва да поемат разходите по поддръжка на мрежата до клиента. Абсолютно свободен пазар няма, защото на тебе в къщи никога няма да ти продадат еленергия на цената, която е в момента. Ти може да си заможен , но не всички са като тебе. Например в Австрия тази стока е 3 пъти по-скъпа. Цената е регулирана, защото трябва да се осигури на всеки ток, а не както тълкуваш, че трябва да се краде. Търговията с еленргия е напълно прозрачна, показанията са отчетени и записани.

Стойчо каза...

Анонимен, за пореден път не оспорваш доводите ми, а само подкрепяш тезата ми. Благодаря за което.
Захващаш хубава тема и аз ще я доразвия следващия път :)

Анонимен каза...

Стойчо, намерих данни в сайта на НЕК (макар трудно да се намират данните, защото сайтът им не е хич юзър френдли, точно както и политиката им към битовите абонати, до които стоката им достига чрез посредници като ЧЕЗ, ЕОн) за дневния товар на енергийната система за последната седмица. Данните са числови в една мижава табличка, която след поредица от врътки успях да си обработя сам, и да си генерирам една графика в ексел досущ като първата графика в статията ти. Досущ, ама не съвсем - докато в твоята (която е за Белгия) са очевидни пиковите и ниските моменти, в БГ е другояче (няма как да ти я пратя, иначе е много ОЧЕБИЙНА):
- естествено (поради големината на икономиката там, за разлика от тук) става дума за няколко пъти по-малко потребление у нас (техният минимум е два пъти по-голям от нашия максимум);
- неестествено (на пръв поглед) при нас няма остра крива, а е много плавна - дори в 2 през нощта някой гълта много ток
- полу-естествено - през уикенда видимо спада общото потребление

Неестественото, след кратък размисъл, си го обясних с включването на фамозните ни ПАВЕЦ през нощта да акумулират водни запаси в горните си язовири, за да подсилят (износа, май, на) системата през деня. Това е така, понеже АЕЦ-а работи в определения си режим, а износът точно през нощта е малко вероятен, и това ми се вижда като смислено обяснение на неестествеността.

ТОВА ОБАЧЕ ЗНАЧИ, ЧЕ НЯМАМЕ НУЖДА ОТ НОВИ ЦЕНТРАЛИ, И ТО ОТ НИКАКВИ - НИТО ТЕЦ, ОЩЕ ПО-МАЛКО АЕЦ!!! При цялата ни енерго-неефективност (бизнес, домакинства), ние като страна едва поемаме в студената пролет на 2011 около 5 гигавата мощност и не повече!!! Чух, че през лятото падат до 3 гигавата!!! (това лесно може да се провери, ако някой се сети да поиска като достъп до обществена информация файл(овете) с данните за периода, например от 1 януари 2009 до 30 април 2011, като календарната 2010 година е, за да се види динамиката на товара целогодишно и сезонно, а от 2011 - за да е ясно с приближаването на БеляНЕ какво ни трябва като енергия сега). Само Козлодуй са 2 ГВТ...

Накъсо - не ни трябват повече ел.енергийни мощности, защото дори само при оправяне на енергийната ни ефективност може да се окаже, че хилядниците на Козлодуй, плюс ВЕЦ, плюс реновираните ТЕЦ ни дават (вероятно) около два пъти повече капацитет, отколкото можем да поемем!
За чий ни е тогава БеляНЕ?!?!

Е, на едни пичове и на едни рашки им трябва за други цели, разбира се (прочетох тия дни две книжки по въпроса, и двете мноооого полезни, и започна да ми се изяснява; става дума за „Черните дупки на българската енергетика“ (издателство ИзтокЗапад, автори - Чалъков, Христов и Митев; и "Електроенергетиката на България", от екип на БАН, може да се свали оттук:
http://eap-save.eu/uploads/files/Kniga_Elektroenergetikata%20na%20BG/Book%20%20Elektroenergy.pdf

Обаче как да формираш информиран избор сред бг население... И точно това рашките и ония нашенските пичове добре са схванали и здраво работят по въпроса. Въпросът е какво работим ние, докато онези ни задушават, и то май завинаги с тая БеляНЕ. Аз лично ще участвам, ако има протести срещу това безумие, но като си знам и милиционарите, и (ел)милионерите, предусещам какви ще ги сърбаме.
Мамка им.

Стойчо каза...

Чак пък да нямаме нужда - не е съвсем така. Въпсросът е, че това съвсем не е АЕЦ Белене, особено пък псотроен с извиване ръцете и на общественото мнение и на държавните инстируции. Защото тази откровена лъжа, която ни сервират в момента е именно извиване на ръце и шантаж.
Споменах ли, че трябват жележни топки, а не желязна ръка?

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)