неделя, април 17, 2011

Един купон, един протест, един спомен. София, 16-ти април 2011 г.

Студентите винаги са в авангарда на обществото:


Някакви странни хора протестират за гражданско общество, ама първо да оправят цените на дизела и бензина:От паметта почти изчезват важните неща, но надеждата е в това, че все някой си спомня. (църквата зад шарените мечки):
Повече по въпроса:Листовката ми беше пъхната под чистачките в мола. Снимките са правени на слаба светлина със SonyEricsson Xperia X10. Забравих си апарата.

8 коментара:

Анонимен каза...

Мнение на един анонимни.
Във връзка с тази публикация си направих труда да бръкна в стари източници от историята. Макар да считам гърмежа в църквата св. Неделя за варварски, с удивление разбирам, че и самата БКП отрича този акт като правилен. Участниците в атентата са забравени и никой не ги споменава като герои. И пак въпрос: Съгласно кое международно право беше бомбардирана Югославия? Знаеш ли колко мирни жители бяха унищожени, без някой персонално да ги пита дали харесват или не Милошевич. Кое от двете събития е по-хуманно ?

Стойчо каза...

С удивление? Без да се обиздаш, ама падаш от небето. Когато нещо е много срамно Партията пише статия „Головокружение от успехов“ и го обявява за троцкизъм. Те и убисйтават след девети септември наричат „революционна ярост“. Та за „удовление“ можем да говорим, само ако си марсианец.

Стойчо каза...

Давам ти възможност да се заяждаш с правописните ми грешки ;-)

Belomore каза...

С удивление, но не като на първия коментиращ, установявам, че Пепа Секса е действително съществуващ персонаж - досега мислех, че е митична валкюра от древни димитровградски сказания...

Освен ако някой от Студенстския съвет на ХТИ-то (сори, ама не мога да си сгъна езика и да ги назова ХТМУ), не се е маскирал именно като кака Пепа за партито?

Относно по-сериозните теми:

Отнасям се със симпатия към безумния протест от гръцки тип за по-ниски цени на горивата. Безумен, тъй като няма как да искаме (а колко искам, иначе) горивата да са толкова колкото ни харесва или колкото намираме за справедливо с оглед доходите.
А от гръцки тип, защото и там е ясно, че мерките, срещу които се протестира, са неизбежни, но въпреки това се протестира.

В този ред, "Цени на горивата до 2 лв." е толкова изпълнима цел колкото "По 2 златни автоматично револвиращи карти Виза с падеж на задълженията след 100 г. и руса мацка на калпак".
Но намирам за добре и похвално да се повдигне глас срещу безумието с горивата, при което безумие плащаме повече за по-скапан бензин и особено дизел (щото качеството също е формиращ цената фактор!!!).
Може би хаотична стъпка, но като цяло - по-скоро положителна.

Що се отнася до "по-важните" неща, не знам какво трябва да се случи според теб - всяка година многохилядни мълчаливи бдения пред "Света Неделя" ли?
Малко ми звучи като "бензин до 2 лв."...

Питам, сам бидейки човек, тачещ годишнините и паметта на предците, но съзнавайки също, че не можем да очакваме от хората днес постоянно да живеят с историческия календар.
Вярвам, че който може - помни.

Сещам се и за нещо друго - напоследък премиеринът ни толкова много словоблудства с "взривяването на църкви", че в един момент ти става неудобно да припомняш на хората след него за каквото и да било.
Не че това е фактор за каквото и да било, разбира се.

А първият коментатор е показателен за това, че нормална дискусия с подобни не може да се води.
Още повече, че е пропуснал да спомене за битите негри в САЩ.

Анонимен каза...

Пепа Секса е комунистка!

Анонимен каза...

"Головокружение от успехов" е статия на Сталин, която е насочена срещу извращенията при колективизацията, провеждана в СССР през 20-те и 30-те години на 20 век.Публикувана е във вестник "Правда" през март 1930 г.Така че, коментарът на Стойчо е абсолютно неграмотен. Човек като се изказва по даден въпрос е добре да е малко подготвен, иначе става за смях.
Това поне сега е много лесно има мрежа, има Google, и т.н....

Комитата каза...

Стойче, как можа бе, толкова неподготвен да се изказваш. Тука има човек, на когото другарят Сталин му е бог и „Краткий курс...“ му е светото писание.

Стойчо каза...

Посипвам си главата с пепел, Партията се разграничи и от другаря Сталин, пък аз да взема да го цитирам :)

Пък в историята си Партията няма ни един лидер от който да не се е разграничила, последният засега е Жан, та какво остава за Троцки или Сталин.

А сега можеш да почнеш да се заяждаш, че БКП не е КПСС ;)

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)