сряда, март 09, 2011

Краят на Youtube

Напоследък не успявам да видя веднага около 30-50% от вградените клипове в разни сайтове, които се доставят чрез Youtube. Успявам (може би временно) да ги видя, качени в друг канал.

Изглежда световната мега-видео-услуга подминава вече зенита си и отива към залез.

Искам да им припомня – който се гъне пред лошите, се приближава и неговият край.

И ако някой отива към залез, кой е той? Конформистите от youtube? Праводържателите, които режат клона, на който седят, когато популярността и препоръката са всичко? Ами аз ако реша, че ми е все тая дали ще слушам Берлинската или Пекинската филхармония, колко време ще издържи Берлинската?

Ами ако реша, че Слави Трифонов ми е по-интересен от Конан О'Брайан?

Хич не са шега тия въпроси. Не може цялата ни цивилизация да е заложник на решението на някакви тесногръди мениджърчета на права, които не желаят да се занимават с „неперспективни“ пазари. Глобализацията означава точно обратното. Ние се преборихме за обратното.

Ако правителствата са твърде бъзливи да се възпротивят, значи гражданите трябва сами да си извоюват правата.

В България изминахме много дълъг и тежък път, за да се почувстваме част от цивилизования и по-нормалния свят. Не е било достатъчно. Ние можем и да се бунтуваме, ако ни извадят иглата от вената.


Видяно при Георги Неделчев.

Видяно при Мария


Клиповете дотук са от експерименталния ми нощен блог „Двойна звезда“, в който вече няма достъп до повече от 50% от видеата.17 коментара:

Пепо каза...

Не е само България. В Германия от около 2 години вече повечето видео клипове не могат да се гледат примерно най-вече музикални видео клипове. Поради тази причина youtube замря и се появи MyVideo.de, което е доста по-популярно, а явно си е оправило и правата. Vevo така или иначе пък е само за хАмерика. А в БГ нали има vbox7 там няма ли всичко, което човек търси? Да не говорим, че има и много други страници за гледане видео клипове. Но си прав ЮТубето замира безвъзвратно...

Комитата каза...

Лошото е, че vbox7 е в състоянието, в което се намира цялата инфраструктура на държавата.

Valkocompany каза...

Ползвай Дейлимоушъна.
Там всичките ми клипове минават.
И веднага давам пример - Sophisticated Shake
http://www.dailymotion.com/video/xhd467_stelvio-cipriani-sophisticated-shake_sexy

Анонимен каза...

Като не ви харесват материалите с авторски права - не ги ползвайте. Ако искате - правете алтернатива без права и я публикувайте където си искате. Това е единственото възможно решение. Но хем да радееш за дясното, демокрацията и т.н., и хем да не спазваш основни закони - много е лицемерно господа!

Комитата каза...

От човек който го е бъз да се подпише дори с фалшиво име, т.е. от анонимен задник, съвети не приемам.

Георги Неделчев каза...

Според мен YouTube са си направили добре сметката и явно тези ограничения си заслужават от тяхна гледна точка. Слава Богу, има алтернативи. По-смешно и глупаво е поведението на звукозаписните мейджъри от типа Sony, EMI и т.н. - ето за тях със сигурност може да се каже, че им се вижда краят, поне в този им вид. Например песните от новия албум на Майкъл Джексън, лека му пръст, са обект на невиждан онлайн-контрол - никъде не може да се ембедне нищичко. Това е безумие.

Huku каза...

Поне си пише пригледно по желание на кой п*д*р*ст е премахнато съдържанието ;)

Стойчо каза...

Комита, знаеш, че съм малко скептичен към тезите ти за авторските права, това обаче беше убедително. В днешния свят препоръката и популярността са по-важни...

Анонимен каза...

Оставете хората да си продават продукта по какъвто начин си искат и не ги учете кое било по-добре за тях. Ако не желаете да купувате продукта им - не го правете. Така те сами ще се реформират към вашето "по-добро". Да агитирате за пиратстване обаче... това е най-долно.

Стойчо каза...

Оставили сме ги :) Вижда се по картинките в статията

Акъла им е толкова

Bruce Wayne каза...

проблемът не е в Гугъл, а в законите за авторското право, които не отговарят на реалността.

може да се пиратства по по-малките хостове

Valkocompany каза...

Анонимен, нещата се получават несъзнателно. Eто днес си сложих нов даунлоуд мениджър MediaGet. Още при настройките той ме върза към 8 тракера. Дори и легални сайтове го разпространяват безплатно.
http://www.kaldata.com/modules.php?modid=1&action=show&id=1855

Никола каза...

Vbox7 няма да е лошо вече да ъпгрейднат системата си. Иначе и DailyMotion е супер

Follower каза...

Голяма простотия е това. Голяма.

Лошото е, че докато айфона ми не поддържа флаш, май нямам много други алтернативи за гледане на клипчета.

Съзерцател каза...

Ситуацията е много странна и дори абсурдна.
Исках да видя клип към новата песен на една група в ЮТуб и се появи съобщение, че "Този клип не може да се гледа в моята страна, тъй като съдържание от Уорнър Мюзик".
Добре де, ама Уорнър имат представител в България, който предлага техните продукти- "Орфей мюзик", а дискове на тази група се продават в "Ориндж" съвсем легално с включено авторско право.
Тогава защо не ми дават да видя клипа в ЮТуб?!?!
Абсурдно е.
Освен това има цензура, естетическа и художествена цензура.
Например, "Джим Клас Хероус" преди да преминат към "Уорнър" заснеха много интересен клип за песента си за Купидон. Когато "Уорнър" се заеха да продуцират групата спряха излъчването на клипа, свалиха го навсякъде, където беше качен и заснеха нова версия, която беше страшно банална.
http://www.youtube.com/watch?v=eiiU-Fky18s

http://www.youtube.com/watch?v=iSXhYSqqzso

http://www.youtube.com/watch?v=2PbO9xQb4cc&feature=related

Комитата каза...

Съзерцател, надявам се че оригиналният клип е този с ангелчето, който много ме кефи. Другият ми е стерилен ;-) А Уорнър май имат нужда от повече торенти.

Пепо каза...

@Съзерцател: това е типичен пример, за това че корпоративния интерес е над всеки и всичко.
Като цяло едно нещо не ми е ясно: нима компаниите си мислят, че по този начин ще накарат хората да купуват музика?

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)