събота, март 05, 2011

Какво ѝ трябва на една държава, за да разрешава международни кризи?

Какво ѝ трябва на България, за да разрешава кризи?

На България не ѝ трябва правителство, не ѝ трябва кризисен щаб. 

Необходим е само един Премиер, един празен самолет, един външен министър с iPad и един еврокомисар от български произход.

И, как щях да забравя – и националноотговорна медия, която да се вози в самолета!  

Необходими ли са компютри? Глупости. Тези устройства с множество копчета, копченца, лампички и друга периферия са съвсем излишни. Това което е необходимо е: 
– грижовна управляваща партия (ГЕРБ), която да закупи таблети на правителството и депутатите, така че да не се объркват да разгадават копчалъка и да четат упътването, ами навреме да получават жизненоважна информация за международни кризи.

Нарочно не споменавам марката, че току виж излязло, че им правя реклама или продуктово позициониране. Неколкократното споменаване на марката в репортажа, точно когато по пазарите излезе  второто поколение такива устройства, (че дори вече и пародии направиха), е 100% съвпадение.

(следващо от горното) Разузнаване и информационна агенция също не са ни необходими. Само добре работещ таблет и оператор на таблета – външен министър, който не откъсва поглед от него.

Колко самолета са необходими за да се превозят бедстващите 15 000 египтяни до Египет? 
– Значи, необходим е 1 (един) празен самолет, който има капацитет от 140 човека, но който на три полета в денонощие спасява 500 човека (140 х 3 = 420, плюс 80 човека бонус телепортация, за завършване на нивото). 

В акцията участват и други страни, но те не получават бонус на всеки три полета, така че превозеният от тях брой бежанци е пренебрежимо малък. – 
(„Ние превозваме тези 15 000 човека.“)

Между другото, просто любопитствам. На външния министър таблетът му помага, а на премиера неговият таблет помага ли му? Може би трябва да го пообучим къде да боцка с пръстчето по екрана, щом има такъв гигантски полезен ефект използването на таблети?

Ани Салич и Теодора Енчева

Не ми вярвате? – Вижте централните новини на bTV. Отдолу е моята транскрипция. 

„Ани Салич: ...По нареждане на премиера Бойко Борисов, държавата ни изпрати самолет на границата между Либия и Тунис.

Сега, от летището, включваме нашия специален кореспондент Теодора Енчева. Добър вечер, Теди.

Теодора Енчева: Добър вечер. По оценка на Европейската комисия, на границата между Либия и Тунис се намират около 100 000 човека.  Най-голямата група от тях е на египетските граждани, които са над 15 000. 

А.С.: Теди, а какви помощи има на борда на самолета?

Т.Е.: Ние не носим никакви помощи, самолетът е празен. Това е било изричното желание, изричното изискване на еврокомисар Кристалина Георгиева, която ръководи хуманитарната операция в Либия. Тя е в постоянен контакт от две денонощия с българското правителство. България беше една от първите държави от Европа, които протегнаха ръка за помощ. Българското правителство всъщност започна хуманитарната операция в Либия чрез iPad-a на външния министър Николай Младенов. Помните тези нови приспособления, които ГЕРБ купи на министрите си. Е, днес те свършиха работа, чрез този iPad Николай Младенов получи последната, актуалната информация за отварянето на границата между Либия и Тунис. Вижте какво каза днес той и какво каза министър-председателят Бойко Борисов. 

Диктор: Спасителната машина ще лети три пъти на ден между тунизийския град Джерба и египетската столица Кайро, за да прибере бедстващите по домовете им в Египет. Капацитетът на самолета е 140 души. Ако бъдат правени по три полета в денонощие, ще бъдат спасени около 500 човека.  Полетите могат да стигнат и до шест в рамките на два дни. 

Николай Младенов: През последните три дни постигнахме договореност с египетското правителство, да помогнем за евакуацията на египетски граждани, десетки хиляди от които искат да избягат от Либия в Тунис, да ги евакуираме обратно към Кайро. Това става по молба също и на Европейската Комисия, и много европейски държави се включват в усилията.

Диктор: През последните 24 часа либийските власти не допускаха египетски граждани да преминат от Либия в Тунис, но, след 13 часа наше време, границата беше отворена. 

Бойко Борисов: ...да пратим и одеала, и лекарства, ако е необходимо, чакаме от там само потвърждение... (защо? защо само половин изречение?!)

Диктор: Самолетът е нает от България Еър. Половината от разходите за операцията плаща ЕК, другата половина покрива нашият бюджет...“

и към края на репортажа:

„Теодора Енчева: ...Ние на практика транспортираме тези 15 000 египтяни, които искат да стигнат до къщите си. Полетът, тази вечер, който ще извърши нашият, български самолет, ще бъде само един, той ще бъде от Джерба до Кайро. Утре ще има нови полети. На борда на самолета, който се очаква да полети всеки момент, се намира и наш екип, както разбрахте. Нашите колеги Светослав Иванов и операторът Валентин Василев, са там. Очаквайте техните репортажи в следващите ни емисии.“

Чудя се, ще преименуват ли град Джерба на Герба?

идеята за този материал - от Невена

14 коментара:

Анонимен каза...

Винааги сме оърви в харча на средства в ущърб на хората. От нашата гореща подкрепа на ембаргото спрямо Югославия, загубихме повече от 1 милиард долара, а сега колко ще потрошим никога няма да узнаем

Mike Ramm каза...

За един ден - три полета. С малко напън, за два дни можем да ги докараме до 6. За три дни ще прекараме 15 000 души - колко му е!

Ева каза...

Не е забавно, но ме разсмя този пост. Много си добър, Комита :)

Събина каза...

Да ти кажа ли къде искам да им завра таблет на bTV!!!

Комитата каза...

Събина, не се гаври с животоспасяващото средство!

Анонимен каза...

На комиката и огън не му трябва.

Follower каза...

Комита, как може да се палиш толкова. Че е смешно- смешно е ама до там.

Комитата каза...

Много запален ли изглеждам? Хм.

Follower каза...

Доста си ги нахранил:)

Спас Колев каза...

Друго ще говориш, като подобрят рекорда. :)

lafscript.eu каза...

Българите нямат пари да си купят храната,а нашето всехвалено и прехвален правителство праща самолети,за да извозват чужди граждани...

Комитата каза...

България е длъжна да помогне и да изпрати самолети. Тук няма никакво съмнение. Аз имам забележки по начина, по който се показва технологията по която става това.

Анонимен каза...

И кой я задължи?

Стойчо каза...

Дядо Боже и здравият разум на жителите ѝ

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)