четвъртък, март 31, 2011

Харесвам войната

Нееее, не ме убивайте с камъни, четете по-нататък!

Харесвам я по същата причина, по която харесвам катастрофите, кризите, инфлацията, земетресенията и цунамито. Освен, че дават прекрасен материал за научно-популярни филми (пък военните фотографии нямат равни на себе си!), тези събития имат прекрасното свойство да изясняват мигновено кой кой е и на чий господ служи.

Подобна беше ситуацията в Япония след земетресението и цунамито: веднага се разбра какви хора са японците. Не искам да съм жесток, но за да победиш такъв народ май наистина ти трябва атомна бомба...

Още по-показателна е войната в Либия: не че не знаехме кой е Гоце, но очевидно той иска да затвърдим наученото: има ли дикататор, подлежащ на отстраняване*, той със зъби и нокти се бори срещу това. Не знам каква му е личната делавера от това, но той водеше протестите в защита на Милошевич, когато дойде ред на Садам, Гоце искаше консенсус в Съвета за сигурност на ООН (знаейки, че в ООН консенсус няма да има), когато дойде ред на Муамарчо и в ООН имаше консесус и имаше съответната резолюция, наш’то момче искаше да има консенсус в ... НАТО (нали не забравяте, че протестите ЗА Милошевич бяха под лозунга НЕ на НАТО?). В момента, в който в НАТО се получи консенсуса , Турция ще участва с кораби и ще управлява пристанището на Бенгази (или друго беше пристанището),

та в момента в който НАТО каза консенсусното си ДА, товарищ Гоце почна да се заяжда с военния министър...

Изобщо: нашият раздавач на ордени Стара планина обича днешните диктатори

Като казах орден Стара планина – не забелязвате ли, че има известна зависимост между получен орден Стара планина и отнета американска виза? Цяла нощ се чудя за кое от двете да кандидатствам, че явно двете едновременно няма как да получа ;-)

Та да се върнем на войната срещу Кадафи. Освен страхотните фотографии от Ройтерс, тя може да донесе всякакви резултати:

1.Вариант Кадафи побеждава – мислите, че е невъзможно? Напълно възможно е, но тогава ще има клане. Намаляването населението на Либия ще бъде използвано от полковника, за да изнудва ООН за помощи, а Европа ще я изнудва с поток от бежанци. Помощите от ООН ще превърнат Либия във въоръжен концлагер по подобие на ивицата Газа, в което Кадафи ще бъде лидер на Хамас, а Европа ще трябва да го преглътне така както преглъща и Хамас. (Изгонихме си евреите без време, да знаете...)

2.Вариант Кадафи не побеждава, но и бунтовниците не побеждават. Тогава възможните варианти също са няколко (без да претенмдирам за ичерпателност)

  • a. Страната се разделя на една или повече части, като в едната управлява Кадафи, а в другата бунтовниците
  • b. Страната изпада в дългосрочна гражданска война, докато свърши календара, ако не на днешните софтуeъри (31.12.9999 ;-) ), то поне до края на каленадар на маите
3.Вариант
Бутновниците побеждават

a. Кадафи бяга
i. Но го хващат и го пращат на Международен съд (или пък местен, либийски)
ii. Бяга във Венецуела или Куба или на друго топло място (със сигурност няма да избяга на студено)
b. Кадафи не бяга
i. Отива на съд в Либия или
ii. Одират го жив на площада, като преди това му оскубват брадичката
Във всички горе-изброени случаи твърде е възможно (без да е задължително) в крайна сметка победители да се окажат ислямистите (заедно с бутновниците или пък даже заедно с Кадафи:

Вметка: наистина не им го пожелавам нито на арабите (нито на европейците и американците) ислямистите да са доминантната сила – ще ми се нашите арабски приятели да ни разубедят, че днешните вълнения в арабския свят няма да доведат нови изроди на власт (Иначе израелците не ги мисля, те ще се справят ;)

Та, въпросът е следният: ние, Западът, защо се намесваме? Не ми говорете за петрол: и в Бахрейн го има, но не се намесваме. А и Либия май произвежда само около 2% от световния петрол. Вече писах за демагогията, че преди инвазията в Ирак, имаше упреци към Буш-старши, че не е свалил Садам, пък за упреците към сина му, който го свали, още са главна тема на демагогските медии.

По същата причина, по която Западът решава спора Хитлер – Сталин, които в продължение на доста години, включително и двете години в началото на войната са прекрасни съюзници (съюзничеството между СССР и Германия е от времет, в което германските конструктори тестват танкковете си и химическите си оръжия на територията на СССР, а това е много време преди бачалото на войната).

Изобщо днешната война в Либия много ми напомня Втората световна: външният министър на Кадафи избяга в Лондон

подобно на Рудолф Хес и вероятно разчита на подобно отношение (Хес е май единствения от висшата клика, който не е обесен), така че ако вземем аналогията с Хитлер, то Кадафи не го чака много светло бъдеще.

Друга аналогия е новината, че ЦРУ ще помага на бунтовниците

Каква е аналогията ли? Я си спомнете как се казва първата гара след Нови Искър в посока Своге? За незнаещите география на България – това е Майор Томпсън :) Това име на селото да не мислите, че е от времето след 1989? Така си се казваше през целия познат ми период на социализма...

Та кой е майор Томпсън? Всъщност е британски офицер – диверсант, помагащ на КОМУНИСТИЧЕСКОТО партизанско (а.к.а.бунтовническо) движение в България. А? Британците помогата на комунягите? Защо? Защо сега да помагаме на ислямистите да свалят Кадафи? Нали като дойдат ислямистите ще бъде същото, както ако дойдат комунягите – само джихад и никакъв петрол!

Май трябва да го обясним (обяснението не е мое и не претендирам за авторство, но ми допада): вие сте приличен човек и имате съсед. Съседите редовно пребива проклетата си жена си и я бие жестоко и целия квартал чува. Това се случва в случая с Либия вече повече от 40 години. Приличният човек в тази ситуация се намесва, въпреки, че много добре знае, че проклетата жена ще бъде първата, която ще го нападне и ще го даде на съд, че се е намесил в семейните ѝ дела.

И все пак да кажем какво наистина какво искам да се случи с арабския свят (защото и редът на Сирия май идва), и в частност на Либия и това е

4 Вариант: искам в арабския свят да се възцари такъв политически режим, който ще ни позволи на нас да спокойно да им ходим на гости, а така също ще позволи на тях спокойно да ни идват на нас на гости.

При Кадафи това не е възможно. При него не е възможно не само защото е диктатор, ами и по чисто икономически причини: при 5 милиона местно население, преди събитията се евакуираха повече от 1 милион чуждестранни работници (за сравнение България има 7,5 милиона население, от които 2,5, милиона са работещи). Та изобщо не мога да се сетя с какво се занимават либийците, след като даже хляба им го правят изнеслите се египтяни и тунизийци???


Всъщност и при ислямистите не е възможно, но те, както казах, приличат на комунягите – обещават Рай на Земята, а това всички знаем, че не е възможно :) (теорията им го допуска, но след унищожаване на 90% от населението на Земята). Та даже и да вземат властта ислямистите – след още 40 години ще се провалят. Надявам се ние междувременно да сме от правилната страна на Берлинската стена, но истинското ми пожелание към арабите е при тях да да се възцари такъв политически режим, който ще ни позволи на нас да спокойно да им ходим на гости, а така също ще позволи на тях спокойно да ни идват на нас на гости (като под нас разбирам Европа, Америка, Израел, Австралия, Корея, Япония ;)

Всъщност искаме да кажем: „Араби, вие


щом искате да направите демокрация“

Но не очаквайте, че ще ви подкрепя срещу Израел, защото ако постигнете това, което ви пожелах изобщо няма да се мразите с Израел, така както ние, българите отдавна не се мразим с гърците.

А Гоце? Той вече е минало

Послепис: Имам и един друг въпрос: ние не изпратихме самолети в Либия, защото са несъвместими със самолетите на другите ни съюзници. Как се осъществява съвместимостта на катарските с натовските саmолети при тази операция?
За чий издържаме ВВС, които не могат да се използват по предназаначение?

____________________________________________________________________

*защо някои подлежат вече, а други не още – ще се опитам някой път да изясня, иначе съм сигурен, че анонимините коментари точно с това ще започнат ;-)

17 коментара:

Комитата каза...

Стойче, всяко голямо изпитание е достатъчно, за да се види истината, не е задължително война. Земетресение, авария, икономическа криаза, всичко върши работа. Е, наистина, не винаги знаците са много ясни.

Анонимен каза...

бе аз останах с впечатление, че не пратихме самолети просто щото няма нужда от тях.
виж, съществуването на ВВС определено ми е загадка.

Анонимен каза...

Пример: Аз не харесвам правителството, защото е тоталитарно. То не се харесва и на американците и те започват да ни пускат бомби, мене ме убиват, и също и Комитата. Помните ли шатрата на Кадафи, опъната в Рим и Париж? Големият им приятел по това време осъди нашите сестри на смърт. Никога по никакъв повод не бих одобрил нещо, постигнато с кръв на невинни хора. А когато обесят Кадафи, Комитата да почерпи. А разпознаването ма самолетите става с вградена платка 2 на 2 см, която се сменя всеки ден в зависимост от паролата за деня.

Анонимен каза...

Е, Стойчо, от тук нататък твоя блог е в моя шит лист. Предполагам, тва е като да те убия с камъни, както се изразяваш, но да отбележа, че ти пръв заговори за убийства. А може би трябва да попаднеш в една от тези най-евтини войни, за да те оправдае някой с твоите виждания като жертва, защото не си по важен от войната. Че си загубил другата война, по скъпата която не е спирала откак човечеството се помни, е ясно. Само не се знае, дали сам осъзнаваш колко ти е измапулирано съзнанието. Айде, успех. И да знаеш, в случай на война, винаги ще се застъпя за живота ти, въпреки че ти сам се отказваш от него. Ще се застъпя, защото този твой отказ, застрашава и други. Когато се откажеш от живота си сам, без да застрашаваш други човешки същества, тогава, чао, прави каквото искаш, твоя живот си е твой.

Анонимен каза...

Няма нужда никой да те убива с камъни. Ти сам си се самоубил.

Стойчо каза...

Комитата, според мен е достатъчно как някой шофира, за да разбереш колко струва, но Гоце няма как да го видим ;-)
Иначе, наистина за съжаление, катастрофата тярбва да е чудовищна (например война), защото по-малките катастрофи (цунамито или спомни си влака край Кардам) изобщо не предизвикаха реакция у Гоце

@Анонимен, честь имею! Ще почерпя! :)

Труден каза...

Комита, уважавам те като човек деен и с мнение, ама повечето твои мнения са доста промити, бе братле.

Какво значи ДИКТАТОР (във връзка с Кадафи)?
Че вече няколко десетилетия стои като водач без длъжност, на чело на един 6 милионен народ, който живее неизразимо по-добре от демократичните Българи и Американци? - това ли е диктатор.
Диктатор е щото имат безплатно образование, медицина, електричество, петрол и вода?
Или е диктатор, че раздава безплатни помощи на младоженци и млади предприемачи.

Или е диктатор, че не си връзва конете с американските петролни акули?
Май е последното, ама такива като теб стават лъжци подемайки лъжливата пропаганда, и стават помощници на убийци и крадци с "демократични идеали".

Замисли се малко бе момче!
Щото май пишеш, колкото да се лъснеш с идеалите на онези чиято песен припяваш, и да си контра на онези, които не разбираш, но мразиш.

Комитата каза...

Труден, може ли забележките да са към автора на статията, а не към мен?!

Truden каза...

Моля за извинение, Комита.
Понеже се разграничаваш от написаното, прочети само първата половина на първото изречение.
Ама вярно ли два пъти правя една грешка?
Сърди се на приятеля си Стойчо.

Анонимен каза...

Труден - евала, мнението ти е точно в целта!

avtolik каза...

Труден, ти от паралелна вселена ли си?
"oppressing internal dissidence, acts of state-sponsored terrorism, assassinations of expatriate opposition leaders, and crass nepotism which amassed a multi-billion dollar fortune for himself and his family"
От тук: http://en.wikipedia.org/wiki/Muammar_Gaddafi

Към това може да добавим случаи на изнудване на цели държави, включително и България.

juriwaro каза...

Ситуацията в Бахрейн е доста по-различна от либийската. Петролните залежи са в пъти по-малко, а преобладаващо мнозинство и двигател на промените са шиити. Едва ли бахрейнските ресурси са на стойност, оправдаваща неминуемото засилване на шиитското влияние (чети Иран) в района. Петролните находища в Саудитска Арабия също в голямата си част се намират на територии с шиитски превес, което облекчава и същевременно затруднява евентуалното им храносмилане от нерегионални играчи. В Ирак след отстраняването на Садам, единствен печеливш (за коалицията) вариант спрямо шиитите бе допускането и създаването на техен собствен шиитски политически модел, който да се противопостави на аятоласите в Иран. Шиитите в Ирак имаха достатъчна маса и тежест за тази цел, но шансовете бяха пропуснати. Днес е ясно, че регионалното влияние и позиции на Иран са доста по-укрепени след войната. А характеристиките на Кадафи са трудна работа. Дали е диктатор не знам, но застъпваше безкомпромисно интересите на страната си (индиректно своите) и беше труден търговски партньор. Явно е настъпил някого, като сърдиткопетковците по-скоро са по Средиземноморието, отколкото на другия край на Атлантика. А високият стандарт не е гарант, че управниците не са диктатори - примери от Венецуела до Бруней. Познавам и очевидци от времената преди Кадафи, които изобщо не помнят с добро идването му на власт. Подобно на Иран, Либия (Кадафи) използва и до ДНЕС заложници за външнополитическите си цели, а не се сещам и за нито една от последните войни в Африка, където Кадафи да не е оставил миризливия отпечатък на лявата си ръка. Както и да е - за разлика от Стойчо смятам, че политическата му роля е изчерпана.

Truden каза...

avtolik, ти в четвърти клас ли си!?
Какви са тия цитати от Уикипедия, където всеки може да напише каквото си иска.
Абе много са ви промили бре, щом почнахте да ползвате такива "достоверни" източници, като Wikipedia и CNN

Стойчо каза...

juriwaro, Бахрейн пък се намира на много тЕгаво място, ако там има размирици ;-)
Иначе съм напълно съгласен с теб, че Кадафито е бита карта

Стойчо каза...

Човек, който 42 години е на власт, без да заема официален пост не е диктатор, а Дядо Коледа вероятно...

Можем да спорим и по темата колко дявола се събират на върха на една игла (доколкото знам вече има еднозначен отговор на въпроса, но ме мързи да го потърся)

Анонимен каза...

За съжаление и някои от малкото будни хора с твърда обществена позиция в България могат да творят глупости, като статията по-горе.


Хубавото е, че след този цирк стана ясно кой-кой е в световен мащаб. Кой има позиция (страните които не се втурнаха да се надпреварват да влизат в конфликт, който не разбират, камо ли да удобряват) и кой е политически лешояд. Жалкото е, че под бомбите винаги има трупове на хора, които вярват, че дават живота си за държавата, която обичат. Май Стойчо си забравил кои са най- уважаваните личности във всяка национала история - тези дали живота си в името на държавата си.

И като си цапате ръцете с кръвта на либийските граждани, се замислете от къде изведнъж уж правдивите бунтовници наизмъкнаха пушки и гранатомети които да дават отпор на правителствените войски вече няколко седмици.

Самият факт, че в Либия преди конфликта беше пълно с чужденци от цял свят, работещи във всички сфери на икономиката а сега си тръгват говори достатъчно за това кога и кой започна терора...

Защо Стойчо не идеш сега на екскурзия в Либия, да видиш демокрацията как е - или още има мърша, която трябва да се разчисти

Стойчо каза...

Да беше звъннал на медицинските ли сестри преди да говориш глупости?

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)