понеделник, март 14, 2011

Цивилизацията и човешкия прогрес

Кораби по улиците, коли по покривите, паркинг, приличащ на разхвърлян момчешки шкаф с Matchbox, гайгерови броячи, картинки, напомнящи учебен филм за действие при атомна бомбардировка, National Gepgraphic, Discovery и History channel едновременно и на живо... Един кораб уверено се движи между къщите, а пред него малък японски автомобил се опитва да избяга от носещата кораба вода. Шофьорът дава ляв мигач, преди да завие...

Японците очевидно ще се оправят от всякаква ситуация

Не знам за степента на цунамито, но земетресението стигна до горната част на възможната скАла. (8,9 от 9) Т.е. учените даже теоретично не са предвидили по-силно земетресение. Жертвите са хиляди, ако не и десетки хиляди. Щетите в Япония са такива (милиарди или може би десетки милиарди), че даже в отдалечените Съединени щати, с доста по-отслабено цунами имат щети за около 50 милиона долара.

Щетите, измервани в пари са интересно нещо – ако земетресението се беше случило в безлюден район (да речем – Сахара) или цунамите беше ударило безлюден бряг (Намибия) или пък се беше случило на Антарктида, щетите щяха да са нулеви. Значи ли това, че природата нанася щети само там, където има хора? Да, значи. Даже такова земетресение едва ли ще предизвика кой знае какви промени в еко-системите на удареното място (все пак, това не е паднал астероид, нали, а само някакво си земетресение с последващо цунами – еволюцията и по-страшни неща е виждала)

Значи ли това, че хората сме лоши и не бива да строим или да се бъркаме в работите на майката- природа?

През 20те години на XX-и век в Щатите формулират емпирично т.н.„ефект на дигата“, който гласи следното (става дума за делтата на Мисисипи, която също стана обект на природен катаклизъм преди няколко години). Та „ефекта на дигата“ гласи следното: колкото повече диги строиш, толкова повече са щетите при следващото наводнение. Като Мечо Пух: Колкото повече, толкова повече ;) Обяснението е просто: колкото повече диги се строят, толкова повече хората след ще се заселват в района, респ.толкова повече фабрики, къщи, магазини и пътища ще има на защитетеното от дигите място. И, естествено, при следващото наводнение, толкова повече фабрики, къщи, магазини и пътища ще бъдат разрушени, т.е. щетите, измервани в пари ще са много повече, отколкото преди построяването на дигите. Още по-краен пример: ако нямаше диги, изобщо нямаше да има Нови Орлеан (Ню Орлийнз за неграмотните ;), т.е.Катрина щеше да накриви капата на Буш

На пръв поглед изглежда, че постройката на диги, централи, фабрики, заводи, къщи, пътища, шосета, изобщо постройката на това, което разбираме в материален смисъл под „цивилизация“ незибежно води до щети при природен катаклизъм

Така ли е? Така е, но само на пръв поглед, мили мои.

Помните ли Хаити и земетресението там? И загиналите двеста хиляди човека?

Онзи-деншното земетресение в Япония беше СТОТИЦИ пъти по-силно (скАлата на земетресенията е логаритмнична, т.е.всяка степен е в пъти (десетки може би) по-силна от предходната), удари и чудовищно цунами (май повечето жерви са в резултат от нахлулата вода, а не от земетресението). Като капак и атомните централи са на път да се разрушат, а вчера и вулкан изригна в Япония.

Щетите са за милиарди, загиналите – десетки хиляди (засега пос 20 хиляди, дано не се увеличават).

Но не са стотици хиляди, както беше в недоразвито Хаити. (А и в Доминиканската република, която се намира на същия остров като Хаити, почти, ако изобщо, нямаше жертви).

Много ми напомня на две важни сражения от Втората световна война: Сталинград и Мидуей. Двете имат сходен военно-политически характер: при Сталинград Червената армия обръща посоката на войната (оттогава Германия отстъпва), при Мидуей американския флот обръща посоката на войната в Тихия океан. Има и още един сходен факт между двете битки: в двете битки участват приблизително равни количества стомана (много танкове, респ.няколко самолетоносача). Каква е разликата? Не знам колко са загиналите при Сталинград (лесно ще ги намерите), но при равно военно-политическо значение и равно количество материални щети, загиналите при Мидуей (от двете страни) са общо около хиляда човека.

Изглежда обаче, че степента на цивилозаваност на дадена територия пряко влияе върху шансовете за оцеляване на хората, въпреки, че щетите (в пари) може да са повече, в сравнение с нецивилизованите територии.

А че природни катастрофи ще има – това поне е сигурно и само степента на цивилизованост на територията ни може да ни спаси :)

Като послепис открадвам статуса на Иво Ников във ФБ: Земетресение от 9 степен по Рихтер и цунами не успяха да докарат режим на тока в Япония. Правете си сметка каква е била разрушителната мощ на нашите управници.

И още един послепис към всички защитници на природата: прави сте, но не съвсем. А цивилизацията трябва непрекъснато да се подкрепя, непрекъснато! Иначе най-екологично са живели хората преди да открият огъня. Хм, само че това са били маймуниОще един послепис (от 17 март):

24 коментара:

Спас Колев каза...

Техническо уточнение: По начало скалата на Рихтер стига до 10, а впоследствие е предефинирана чрез енергията на вълната и сега теоретично няма горна граница. На практика най-високият измерен магнитуд е 9,5 (Валдивия, 1960).

Освен това магнитудът не е много добра мярка за потенциалните щети. Те зависят повече от екстремните стойности и дори от формата на диаграмата на ускоренията на съответното място, отколкото от общата енергия, освободена в хипоцентъра.

bozho каза...

Все пак скалата на Рихтер е десетстепенна ;)
При 10-та степен вече се променят континенти. Но и при 9-а релефът се мени. Както и стана - японските острови се разместиха.

Поздрави за поста. Стана земетресението и веднага лавнаха всякакви Касандри, как "природата си отмъщава", "ни наказва" и прочие.
Природните бедствия се случват независимо от нас и само от нас зависи, дали ще можем да им се противопоставим успешно.
А единственият успешен начин е с развиване на науката и технологията.

Каквото и аз непрекъснато се мъча да наливам в главата на който може да възприема:
http://www.webkeybg.info/the_cave/?p=715

Стойчо каза...

Е, научих нещо ново от вас :) Не знаех за десетата степен – но няма да променям текста, идеята сте я разбрали: „единственият успешен начин е с развиване на науката и технологията“ Е, и истинска човешка (държавна) организация. Това последното си е дефицит

Комитата каза...

Лъсна истината - Режимът на тока в Япония показа – комунистите са като земетресение 8,9 по Рихтер.

Стойчо каза...

... с цунами.

Земетресение 8,9 плюс десетметрово цунами – а можеха просто да са от гадната страна на Желязната завеса ;-)

Борката каза...

Комита, харесвам писания, чиито автор е обективен и балансиран или поне се стреми. Поздравления.

Само това с Мидуей не го разбрах какво точно имаш предвид...

Комитата каза...

Борка, не съм аз автора, така че го питай лично.

Стойчо каза...

Битката при Мидуей в Тихия океан по време на Втората световна война. Доколкото си спомням японците се опитват да изгонят американците от базата им там, в резултат на което са потопени 5 японски и 3 американски самолетоносача. Но това по мои спомени (от четене на книжки и гледане на ТВ). Википедия може да казва и друго http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B0_%D0%BF%D1%80%D0%B8_%D0%9C%D0%B8%D0%B4%D1%83%D0%B5%D0%B9

Стойчо каза...

@Борка, ама ако ти се струва, че писанието е балансирано – не съм доволен, искам да звучи пристрастно!

Стойчо каза...

а идеята е, че се трошат много парични и материални ресурси, но сравнително малко хора в тази битка

Itilon каза...

Само да вметна две-три неща. Скалата на Рихтер вярно е логаритмична и вярно горната ѝ граница не е 9, както някой вече спомена. Освен това всяка степен от нея е точно 10 пъти по-силна от предната. Т.е. 9 е 10 пъти повече от 8. Съответно 8.1 е двойно повече, 8.2 тройно и т.н.

(Поне така си спомням, де, дано не бъркам нещо.)

Освен това жертвите засега далеч не са 20 000, дано и да не станат. Последно като прегледах информацията ставаше дума за малко под 3000 жертви до момента, като опасенията са за 10 000 в едната префектура (забравих как се казваше). Но това за сега е най-вече worst case scenario. Дано да не се стигне до там.

Да не пропусна и да спамна леко (а, ако не е леко коментарът винаги може да бъде изтрит :P). Понеже вчера се издразних на опита на Зелените да извличат дивиденти от трагедията, написах кратичък ядосан материал, който впоследствие прерасна в нещо като дискусия с Боби Сандов, който си е важна фигура в движението: http://e-lect.net/?p=3254. Та, тя може да ти се стори интересна.

Анонимен каза...

Последно чух че май било 9, не 8.9
Това е важно за аналогията с нашите управници :)
Навремето имаше такъв виц - Рейгън пуснал обява в наш вестник: "Разменям балистична ракета МХ срещу български икономисти със същата разрушителана сила"

Follower каза...

Стойчо, много е интересна гледната ти точка.

Стойчо каза...

Follower, благодаря :) но все ми се струва, че гледната ми точка е повече от очевидна, за да не казвам банална. Вероятно в последно време хората забравят основни неща (то с толкова информация са залети, че наистина базови и банални неща се забравят–

Анонимен каза...

Малко странична зебележка и от мен: Вермахтът започва да отстъпва след Курск, не след Сталинград :) Иначе поздрави

Стойчо каза...

Е, тогава пак остава сравнението между използваните материални vs.човешки ресурси :)

Belomore каза...

Вчера тръгнах да пиша коментар, в общи линии, гласящ следното:

Доста смело решение е да сравняваш военно-морска операция in the midway, пардон - middle of nowhere насред Океана, със сухопътна операция на стотици километри навътре в територията на едната воюваща страна.

Тръгнах и не го дописах, щото кой знае какъв смисъл от подобно странично за основната тема задълбаване нямаше.

Понеже обаче явно продължаваш да си държиш на безумното сравнение, ей на - изокаф са и яс! :)

Стойчо каза...

Ами Беломоре, нали знаеш, номерът е да предложиш поле за битка на място, на което ти е изгодно и можеш да похарчиш повече от това, което имаш ти, а противникът ти да не може да го направи :)

Анонимен каза...

Няколко забележки:

1. Сравнението на Стойчо между двете битки е по-жалко от дебилно. Няма смисъл да се коментира. Дори уикипедийни знания по въпроса няма, за друго да не говорим.

2. Рихтер е скала без горна граница. Ако комета удари Земята може да се стигне и 100 по Рихтер.

Стойчо каза...

Анонимен, липсваше ми в тази дискусия! Какво ще правя без ценните ти мисли, не знам

Belomore каза...

Ся, понеже се инатиш като магаре на мост, да продължим - войната между САЩ и Япония е война, изначално и предимно морска и въздушна, докато войната между Германия и СССР си е чисто сухопътна.
Излиза, че САЩ, щото са много хитри, са избрали да воюват с Япония по море, вместо да пресекат общата им граница при Тихуана с пет пехотни корпуса, а швабите, понеже са били по-тъпи, са избрали да атакуват Съветския съюз по суша, вместо да си спретнат военноморска офанзива срещу Соловецките острови.

Пак по твоята логика, САЩ са се прецакали и са сбъркали тотално с десанта на Окинава, щото дават сумати жертви - да, ама е дошъл момента, в който е трябвало да слезат на сушата извън Гуам и Филипините.
Не забравяй, че в същото време Англия си води баш истинска сухопътна война с Япония в Бирма.

Стойчо каза...

Добре де, добре – те после и на континента правят десант и дават общо жертви около 500х човека (заедно с океанските) ;)

Не забравяй, че по едната историография мери важността на битките по количеството пролята кръв, а не по постигнатите цели, ама хайде, че ще почнем да си спомняме младините ;-)

По тоя повод, но извън темата един виц:
„Дядооо! Пролетта дойде“
„Каквооо???“
„Пролетта дойде бе дядооооо!!!“
„Каквоооо???“
„Дядооо, абе котките се е.ат!“
„Ааааа, значи пролетта е дошла, внуче!!!“

:)

Belomore каза...

Въобще не става дума за бройката жертви, а за изначалната несъвместимостта на конкретно сравнените категории.

Както и да е, де, пролет е верно! :)

Стойчо каза...

Май ще трябва да го обяснявам на бира ;-)

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)