четвъртък, март 10, 2011

Електронно неправителство

Чета и не вярвам на ушите си!

От 00.00 ч. българите набират стационарни номера в рамките на своето населено място заедно с неговия код.
Това означава, че ако живеете във Варна и искате да се свържете със съседа, добавяте пред номера му 052.

и по-надолу:

Промяната е продиктувана от решение на КРС от 2010 г., което има за цел да увеличи номерационния капацитет.

Наистина, под новината има коментар, който твърди, че в БТК има остатъци на здрав разум, и те са подали жалба срещу тази регулация, но не можах да намеря потвърждаващ текст.

Малко теория –

В някои държави, например Франция (всъщност, казусът на франсетата е малко по-сложен, но няма да навлизам сега в детайли ), всички номера са национални, т.е. няма регионален код, който да набираш преди да се свържеш с даден абонат от даден град, и всички номера са еднакво дълги.

Това се прави с цел:
– да не се мъчат потребителите да запаметяват кодове на населени места;
– да няма твърде дълги и твърде къси номера;
– когато се правят рекламни и осведомителни кампании, да се избегнат множеството изписвания на един и същи номер;
– да се демонстрира колко велика и единна държава е Франция (този план набляга на централизацията), която може да си позволи в пъти по-сложната инфраструктура за такава система;


Каква е мотивацията в България –

Целта е да се увеличи „номерационният капацитет“. Зад тази бюрократична формула всъщност седи намерението да се прехвърлят номера от един регион на друг, без да се пренастройват централите.

Ако направим аналогия с автомобилните номера, това означава, например, София да ползва силистренски регистрационни номера, защото на Силистра са и много, а на София са и малко.

Какъв ще е реалният ефект –

Без реално подобрение на телефонната инфраструктура, което би довело до добавяне на максимум една цифра към досегашния номер в големите градове, промяната води само до влошаване на ползваемостта на телефонната услуга с допълнително набиране на минимум две (!) цифри към номера.

В големите градове, където (вероятно) множеството телефони са електронни и с дисплеи, с възможности за запаметяване на номера и т.н., разликата ще е дразнеща, но няма да е много голяма, защото към номера ще се добавят 2-3 цифри, които ще бъдат запаметени в телефона и ще се забрави за проблема, освен когато трябва да диктувате или да запомняте номера (включително в реклами).

В малките села, където номерата са трицифрени, телефоните стари, а потребителите – възрастни, ще има истинско шоу – бабите или ще трябва да набират 8-9 цифрени номера на шайбените телефони, за да се свържат с общината, аптеката или амбулаторията, или да сменят телефона, или доставчика. Нулата, девятката и осмицата са най-проблематични за набиране от такива телефони. Преди да са в идеално състояние системите на националните номера за пожар, бърза помощ и т.н. и времето за реакция да е приемливо, такава промяна е безотговорна.

Т.е. получаваме единствено и само влошаване на услугата, нищо от френските удобства.

Инициативата е и мощен лобистки удар срещу БТК, която наследи огромен брой такива потребители, които имат предимството на късия номер в родните си места. Досега и двете системи са работили паралелно, но от утре набирането на къси номера не би трябвало да е възможно.

Прилича ми на кампанията с новите регистрационни номера на колите, която беше предприета поради безсилието на администрацията да реши проблема с процента коли със застраховка „Гражданска отговорност.“

От гледна точка на национална гордост също не очаквам прибавянето на никакви точки.


24 коментара:

Стойчо каза...

На бас, че дежурните анонимни от Ментел сега ще почнат да обясняват колко не си прав ;) Да фалират дано! (Ментел!)

Пепо каза...

Прав си! Напълно безсмислено е на този етап. Тази твоя статия ме навежда на спомена за въвеждането на IBAN. Защо ми е IBAN когато превежда пари в рамките на България? То самото име го подсказва: IBAN = International Bank Account Number, но както казвша ти вкарваме западен стандарт с български привкус ОТНОВО.

Анонимен каза...

Едно уточнение. Във Франция съществуват кодове на географски принцип, който няма нищо общо с административното деление на страната. Кодове от 01 до 05 са предназначени за стационарните номера.
01 е за Парижкия регион;
02-Западна Франция;
03-Източна Франция;
04-Югоизточна Франция;
05-Югозападна Франция.
Пак има кодове, но е далеч по-просто в сравнение с това, което ще се въведе в БГ.

Itilon каза...

Добре де, докога уж дясното ни управление ще продължава да се меси в работата на частни компании?

(БТК все още е частна, нали?)

Belomore каза...

Поредното абсурдно-излишно действие от триченето на възрастните хора в България.

Sash каза...

А някой да знае какво ще стане с цените на разговорите? Към междуградските ли ще се приравнят или към градските? А ако е нещо средно - пак тесла за тези, които водят междуградски разговор веднъж в годината.

А по отношение на спешните номера - промяна няма да има, т.е. ще се набират от цялата страна без код.

Анонимен каза...

Пепо - стандартът IBAN е западен, но привкуса не е български - европейски си е. Впрочем стария номер на сметка е интегриран в IBAN, т.е. няма никакъв проблем да си го казваш него в банката - служителките се справят без проблем.

Относно телефонните кодове - имам наблюдение в САЩ как са нещата. Там едни оператори позволяват избирането без код, други не. По тяхно усмотрение. Някои дори изискват 1 пред номера от определена група. Изобщо ужасен хаос. Там отдавна се води борба за въвеждането на правило за задължителен код.

Анонимен каза...

В Германия, Англия, Италия си се набират кодове и всичко е наред, държавите си съществуват и бабите по цял ден са на телефона... баба ми има скайп акаунт и си мисля че ще се справи с набирането на кода за софия за да ми звънне.. тоя "български привкус" дето го виждаме във всичко ми се струва необективно наблюдение и по-скоро плод на черногледство в превишени дози.

Иван каза...

Аз защо си мисля, че е така в повечето страни в Европа.
Дадоха пример с Германия, Англия и Италия, а аз ще дам с Гърция.
Преди девет години ОТЕ реши да направи това, което прави в момента нашата правителство. При всяко набиране на телефон в Атина трябва да сложиш кода 210, без значение от къде и от какво звъниш. Реакцията на Гръцкия народ беше нулева, което е странно като се има на предвид, че стачкуват за абсолютно всичко. В Гърция е друг проблема- всяка една фирма предлагаща стационарни телефони ( vodafone, TIM, Forthnet) си променя този код незнайно за мен с каква цел.
Пример: Имаш договор за стационарен телефон с Vodafone и живееш в Атина…телефона ти е 211 93****** , макар кода на Атина да е 210, демек ако някой не знае, че си клиент на Vodafone няма как да ти се обади.
Да не съм толкова негативен, ще спомена, че всяка зона (квартал) си има техен номер с който може да разбереш от коя част на Атина ти се обаждат.
Пример: център- 210 32******, южна част (крайбрежие) 210 92****** и т.н

Не мисля, че това е болка за умиране…всеки си знае кода на населеното място, а и кой използва толкова активно тези стационарни телефони.
Като гледам как се представят нещата из медиите и интернет пак ме навява мисълта, че се чудим за какво да се оплакваме.

Поздрави…
Иван

Марин каза...

Според мен трябва да се въведе. В момента БТК (Виваком) са в привилигировано положение в сравнение с другите телефонни оператори. В БТК набираш кратък номер, в другите дълъг. БТК по този начин държат бабите. Станат ли дългите кодове, бабите ще преминат на мобилни телефони.
Ф*к БТК!

Комитата каза...

Абе хора, не ми давайте Гърция за пример. Като слушам какво става там, очевидно лобизмът и корупцията са им като добър ден.

А иначе, по-добре на Вуте да му е зле, отколкото аз да съм добре така ли?

Как може човек в съзнание да иска друг човек да страда, заради някаква фирма, която дори вече е частна?!

Стойчо каза...

Ммм, Ментел вече имат и неанонимни служители :)

Стойчо каза...

Но поне ясно се признава, че това се прави не са удобството на потребителя (клиента), а като средство за затрудняване на конкурента.

МЕНТЕЛ: ПОД ВОДА ... !

Иван каза...

Очаквах отговора, че Гърция не става за пример :)
Айде да отидем малко на запад към Испания.
Код на Барселона- 93 и всяка една зона си има Код (както е в Атина)
Дали си в Барселона или извън Барселона пак си набираш кода 93.
Случайно и ако тази държава не е добър пример, поради лошия си лобизъм, може да проверим и една Норвегия- http://countrycode.org/norway … там е толкова интересно, че чак може да ни завидят.

Стойчо каза...

Иване, това със зоните и в София е така или поне така беше: номерата, започващи с 44 бяха от един район, а с 58 - от друг район на града :)

Комитата каза...

Има две системи за номерация, всяка с предимствата и недостатъците си.

Едната е затворената, в която всички номера са национални, т.е. всички връзки в държавата са като градски разговор.

Предимства - единната номерация, фактът, че най-дългите номера не са твърде дълги, защото системата е оптимизирана

Недостатък - дългите номера в малките населени места и сериозните инвестиции в инфраструктура (т.е. всеки град с възлова централа трябва да има директни връзки с всеки друг град с възлова централа)

Втората система е тази с локалните номера, която съществуваше тук

Голямото предимство е, че колкото по-малко е населеното място, толкова по-къси са номерата, с намаляване на вероятността от грешно набиране и грешно свързване.

Недостатък е кодът, който трябва да набираш, ако си извън населеното място.

При малък брой междуградски разговори, голям брой градски и ниска мобилност на абонатите в рамките на държавата е ясно, защо сме избрали втората система.

Как българската система се превръща във френската система? Много просто. Не инвестираш гиганстски пари в инфраструктура (кабели и връзки), ами просто задължаваш всеки абонат да си набира собственото населено място заедно с многоцифрения код. Много умно, няма що.

Имаш едновременно недостатъците и на двете системи.

Анонимен каза...

КомиКата пак се чуди за какво да пише глупости. На крив горилив поглед всичко на този свят ще пречи.

divanov каза...

А преди да пишете статии мислите ли защо това се прави? Само, за да може глупавата държава да затруднява хората ли? Сериозно ли?

Нека някой ми каже ако остане набирането на номер без код, то какво ще се случи с пренасянето на номер от един град в друг (каквото по закон вече трябва да е възможно)? О, да - това е нещо, което например в САЩ (да не даваме примери с изостанала Гърция) е възможно и често срещано. Още повече - датацентъра на един телеком там може да се намира в Небраска и спокойно да обслужва номера от Калифорния. Но това е друга тема.

Фирмата ви си мести офиса от София в Пловдив. Бихте искали да си запазите номерата, които клиентите знаят. Е с отворено набиране това няма как да стане. Трябва код!

И понеже сте IT-гурута - като знаете предишното, преди да кажете "еее, колко такива случая има", помислете върху VoIP услугите, които тепърва ще стават МНОГО популярни. С тях какво правим, ако набирането е отворено?

Да, явно за ваше нещастие България всъщност тръгна да се развива в телекомуникациите. Добре, че сте малцинство!

Комитата каза...

Хайде, хайде, много сте лесни да подминавате основния проблем. И не ми възразявате по същество, защото не ми разбирате тезата, ама айде, свикнал съм.

Ще ви дам аналогия, пък дано разберете по-добре.

Задръстванията и презастрояването са признак на огромни градове, които са световни столици, като Лондон и Ню Йорк. Т.е. имаме известно инфраструктурно неудобство заради прекомерния растеж.

Щом имаме застрояване и задръствания в София, това какво означава – че сме свръхразвити, а София е имперска столица? Или пък означава, че не можем да се справим с управлението на един малък град по световни мащаби.

Същата работа е и с телефонната система - изпитваме трудностите на една страна от мащабите на Испания или Италия, а сме една плюнка на картата с 600 000 души по-малко от предния път когато се преброихме.

Не ми излизайте с тия глупости за фирмите. Доскоро двете системи (късото и дългото набиране) вървяха паралелно, а сега вече късото набиране ще е забранено.

Безсилие, безпомощност. Това е цялата работа. Развивали сме се, ХА ХА ХА!

служба по трудова медицина каза...

Така е...съгласен съм!

divanov каза...

Като не желаете да се развивате - защо тогава сте против бай Тошовото време? Тогава именно така беше. И държавата се справяше със застоя!

Комитата каза...

divanov, виждам, че можете да разсъждавате, значи нарочно демонстрирате слаби способности за разбиране.

Обяснявам пак - това че в Ню Йорк, който е развит, има задръствания, и в София има задръствания, не означава че София е развита, или се развива правилно. Държавата е в задънена улица. Една малка задънена уличка е тая „реформа“ на номерационния план.

ss7 каза...

Аз също (като инженер) смятам, че това е безумен идиотизъм. Няма нищо общо с никакъв "номерационен капацитет" , защото всеки оператор може да ползва произволно дълга локална номерация.

Но се съмнявам любимата компания да има нещо общо с този идиотизъм. Това си е чиста самодейност на т.нар "регулатор"

ss7 каза...

@divanov,

Не пиши глупости, каква преносимост на географски номера те гони. Тя е изрично *забранена* , т.е не може да ползваш варненски номер в софия (с или без код).

Това просто е поредното безумие в БГ , няма нищо общо нито с "пренастройване" , нито с "добавяне" на цифра (удължаване на номера) . Пък и тези операции се изършват за минути в цифровите централи .

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)