сряда, февруари 09, 2011

Първи Ignite в София

Ignite е международно шоу с презентации, нещо като TED, но в по-стегнат вариант.

Регламентът е следният — всеки има по пет минути и 20 слайда да представи идеята си, като слайдовете сами се въртят.

Уменията на презентатора се изпитват до краен предел и той/тя трябва ясно и кратко, но увлекателно да представи идеята си пред публика, и да запали публиката по нея, откъдето и името - Ignite, т.е. „запалване“.

Шоуто се проведе в клуб TWINS в НДК, откъм югозападната страна на сградата.

В същото време в съседния ресторант имаше тежко светско събитие (рожден ден на Константин Тренчев) и беше пълно с лимузини, хора с тоалети и т.н.

Мен дори ме хвана страх по едно време, че няма да ни пуснат, но като казахме думичката „Игнайт“ веднага ни посочиха правилната врата.

Личеше си, че събитието се прави за пръв път. В началото имаше някаква игра за раздвижване на мозъка, трябваше да се направят възможно повече думи с буквите от думата „интеракция“. Някакви рекордьори имаше с по 70+ думи.

Публиката чака резултатите от играта


Аз нямах ентусиазъм и не се включих.

И понеже нали беше за пръв път, като падна след това едно прехвърляне на листове и броене на думи, утрепахме доста време.

Започнаха лекциите

Първи беше Мартин Линков с лекцията Защо спортистите са добри работници (видео).

Мартин беше сигурно единственият, който направи презентацията точно по правилата на събитието — слайдовете му се сменяха точно по часовник, мисълта му течеше и речта му беше гладка.

Мартин, както винаги на ниво, и както винаги, бързаше за някъде.

Разказа и до какви чудеса води редовното спортуване — например можеш да спиш на -15 C през зимата, без нищо да ти стане, а и се научаваш на отговорно отношение към живота и предметите си. Идеален за бизнеса. Прочети и неговия разказ за събитието. 5/5

Последва го Орлин Димитров  с „Роботиката и игрите“.  Разказа как е научил робота РОБКО 01 да играе дама срещу него. Това не е същият робот, който се произвеждаше когато бях ученик, само механиката му е запазена, а електрониката е изцяло обновена (направен му е ретрофит, в едно далечно минало и аз се занимавах с роботи ;-)).

Не знам как е възможно за нещо толкова интересно да се говори толкова скучно.„Редовната работа дава резултат.“ А ние не знаехме. 2/5


Тони Петров — „Комуникация за комуникатори“.

Горкият. Трябваше в тази лекция да има разни неща за работата на мозъка, за важността и правилата на комуникацията. Вероятно е много официален в нормалното си общуване, защото сега се опита да бъде неформален, твърде неформален и нищо не направи. Да не говорим, че изпусна ритъма на слайдовете и някои от тях ги прочете буквално като скоропоговорка.

„Когато някой ви говори, той не иска да ви слуша“
„Притеснява ме слабата комуникация между комуникаторите“А мен ме притеснява слабата комуникация на комуникаторите.
Всъщност, той искаше да разкаже това, което Алек Болдуин разказва по-добре от него.  2/5

Албена Баева, художничка, ни разказа за „Обективната субективност на времето“.

И тя се мъчеше да бъде неформална, наричаше Августин Блажени „чичко Августин“, но лекцията и беше всъщност доста добра.
„Сегашен момент не съществува, има само минало и бъдеще“
„Има бързо и бавно време“ — Милорад Павич
Какво ще се случи с времето, когато дойде краят на света. „Ако светът се охлажда, времето ще спре, ако се загрява, ще се ускори.“
„Гравитацията променя времето“ — Айнщайн и парадоксът на близнаците. Мисля че единствено практика и репетиции и попречиха да направи наистина брилянтна презентация  4/5

Цветан Стефанов, който се занимава с физкултура и хранене обясни „Как съвременният начин на живот ни убива бавно


Не говореше лошо, и си следваше слайдовете, но беше абсолютно банален.

„Ако ядем повече и не се движим, ще се разболеем“, и това го илюстрира с разни плашещи картинки на дебели хора. 2/5 заради съдържанието

Валентин Николов с още малко роботика.
„Биороботиката, или колко полезни могат да бъдат хлебарките“

Тоя човек ме разби. Нямало Терминатор! Нямало Робокоп! Още малко ще започне да твърди, че няма и дядо Коледа?!Стана дума за животни-киборги, т.е. живи организми, управлявани дистанционно, които могат да се използват при земетресения или атентати.  И разказа за своя опит с хлебарката-киборг (видео), която търкаляйки топка за пинг-понг може да управлява детска количка.

Мечтата му е да имплантира животни с какви ли не джаджи и да ги използва за благото на човечеството.  4/5, макар че ме побиват тръпки от някои от идеите.

Тони Стоев за 3D принтера RepRap. Това е принтер, който не изплюва листове хартия, а цели предмети с точност от 0,1 мм.

И той изпадна в ситуацията да разказва как се прави такъв принтер, а не какво е преживял или научил, правейки и използвайки го. Страхотна тема, но, слаба презентация 2/5

Рене Беекман е холандец, който живее в България и преподава в Худ. академия.Той ни разказа за начина по който хората (българите?) се съпротивляват на промяната. „How to resist change“. На приличен български при това. Презентацията беше доста весела, и оригинална главно заради това че след всяка негова реплика публиката се сещаше за нещо свое и избухваше в смях...

„Аз съм против.“
„Никой не прави така.“
„Законът не го позволява“. Той каза че досега не е виждал закон, който позволява нещо, а законите обикновено забраняват.
„Това не се практикува.“
....

Оригинално и наистина запали публиката 5/5

Иванка Могилска „Защо фрилансърът трябва да си съблече пижамата“.

Накратко и с чувство за хумор за проблемите и предимствата, когато работиш като фрилансър (т.е. самичък за собствена сметка) у дома. Трябват ти специални ритуали и специално облекло (пък било то и друга пижама) за да влезеш в работен ритъм, а и може да ти доскучее
„Бъди си най-гадния шеф, който можеш да бъдеш“, за да не се отпускаш
„Казвай истината на клиента и не го подценявай“, защото и клиентът не пасе трева. Весело беше, макар и не много подредено 3/5


Хареса ми, особено това, че продължи кратко. Заведението е мъничко и не знам ще събере ли друг път всички желаещи. Сега бяхме точно колкото трябва + 3-ма или 4-ма, които все не успяваха да си намерят удобно място за наблюдение.

Вероятно ще отида и следващия път. Без пари.

С Елфа, Диди, Станчо, Жоро и Гонзо обсъдихме резултатите от конференцията в „Кривото“.

Заобиколихме през задната тераса на НДК. Вътре политическият елит хапваше и пийваше, а президентът Желев седеше на една малка масичка до прозореца, без да предизвиква някакво особено внимание. Sic transit gloria mundi.14 коментара:

legrandelf каза...

Снимката, която си ползвал под "Тони Петров", трябва да е при Цветан - физкултурникът ;)

Комитата каза...

Хм, оправено.

Све каза...

Още една поправка - Момичето се казва Иванка Могилска :)
Иначе -мерси за ревюто. Аз се чудех много дали да дойда или не. Следващия път :)

Комитата каза...

Све, поправено. Липсата на програма също ме изнерви. На практика никъде не можеше да се прочете кой кога говори и за какво. Ходих да разпитвам после хората за имената на лекторите, които не бях чул добре.

Събина каза...

Много ме хвана яд, че в последния момент се разболях, но явно не съм пропуснала много.

Ана каза...

Много ми се ходеше на това мероприятие, но нямаше как. Но след този разказ започвам да си мисля, че вместо аз да ходя някъде, просто мога да ти препращам всички покани за интересни събития, които получа и после да чета преразказ :)

Комитата каза...

Ана, и ще ме оставите да ходя сам, браво бе ;-)

Асен Ненов каза...

Странна работа, обикновено съм информиран, а сега разбирам, че е имало такова събитие постфактум. :-(

Rene Beekman каза...

Кратък отговор от един от организатори по няколко от темите в поста и коментарите.

Организирахме този ивент за изключително кратко време, с малък екип, без бюджет, и за първи път в България кадето няма култура/традиция/опит да се прави подобни презентации.

Аз лично мисля, че всичките презентатори са се постарали да дадът най-доброто от себе си, и съм дълбоко впечатлен от крайния ресултат. Радвам се без-крайно на огромния интерес снощи, и на интереса днес от блогерите ;)

Да, вярно е, не публикувахме подробна програма. Това беше защото програмата и за нас не беше сигурна до последния момент (малък екип, кратко време, и тн).
Че това за блогери и жюрналисти може да води до проблема с имената на презентатори разбирам напълно. Много години съм роботил като жюрналист, знам как е.
Но, имената на организатори бяха обявени 4х; в началото, на края и 2х в средата когато 2ма от нас правихме презентации... :)

Определено ще го организираме пак. Надявам се всичките които смятат, че могат да правият по добри презентации да го докажат следващия път. :)

Всички които са пропуснали ивента или имат интерес да участват следващия път, пишете ни на ignitesofia AT gmail DOT com и ние ще ви пишем когато сме готови да анонсираме следващия Игнай София

Рене Беекман

Комитата каза...

Благодаря, Рене, за информацията! Ще чакаме новини.

Sash каза...

Ай стига, бе, защо все по-после научавам за таквиз интересни неща... То вярно, че човекът Beekman си го каза, ама не може така, другите все някак са разбрали. Де ги рекламират тез ивенти? Аз по улиците само плакати на фолк концерти виждам, еее...

Ана каза...

И аз ще идвам с най-голяма удоволствие на подобни събития, но нещо времето ме е много малко напоследък

new bordel каза...

хахаха, не знаех, че е било РД на Тренчев, но се карах с някакви дебелаци от охраната, които имаха против колелото ми, а през това време леле и дупетати пищяха, че не ги пускат, щото нямали покана. Жалка история.
@Rene - На мен пък ми хареса, браво. Да, нищо особено не беше. Просто два часа с позитивни, креативни хора, добро настроение и желание за промяна. Това е чудесно.

Анонимен каза...

"Не знам как е възможно за нещо толкова интересно да се говори толкова скучно."
Маханете го тоя смотаняк незаслуйава да е там.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)