вторник, януари 04, 2011

Queen парти в Rock Club Angel Heart

Предимството на Queen пред Pink Floyd e че имат повече клипове.

Ходих снощи на Queen party в Rock Club Angel Heart и не беше зле.

Rock Club Angel Heart се намира на кръстовището на бул. „Тодор Александров“ и „Хр.Ботев“, по диагонал на Sin City, като антипод.

На голямата видеостена прожектираха непрекъснато концерти и клипове на Queen. Малък проблем имаше със звука на клиповете, който беше филтриран автоматично, тъй че силните моменти бяха нарочно с намален звук и това разваляше преживяването.

Преди партито дискутирах във фейсбук с управителката (май) странната идея да има куверт* (10 лева за мъже, 7 за жени, 15 за двойки) за партито.

Както очаквах, от цялото заведение бяха заети 3-4 маси максимум.

Безмилостният персонал не ни сметна за двойка с Джефри, тъй че си платихме пълните куверти.

После, когато към нас се присъедини и Д., поразсъждавахме с нея над критериите, по които посетителите се определят като двойка. Решихме, че освен чисто документалните доказателства (свидетелство за гр. брак), може вероятно да се донесе и чаршафа от първата интимна нощ.

Освен че се наливах напълно противопоказно с бира, партито си заслужаваше - припомних си клиповете на Куин, както и някои от албумите.

Музиката беше супер, макар че не пуснаха всичко. Фреди е бог!

Освен това, харесвам когато цялото заведение работи само за мен.Това не пуснаха.И тая песен не ни я пуснаха като клип (официалния), дори във версията на Wayne's World (горе), защото май го нямаха в добро качество. На емпетройка го чухме, слава богу, f*cking genious.


*За младите: Кувертът е квота задължителна консумация, за която клиентът се ангажира, влизайки в заведението.

По времето на социализма, кувертите бяха много популярни, защото заведения имаше малко, и въпреки че цените бяха доста високи за стандарта — кокаколата (неизвестен произход, неизвестно качество) беше 25-55 ст., малкото питие (неизвестен произход) — 2,50 лв. при заплати на младите хора 100-150 лева, напливът беше огромен. И за да не се пълнят дискотеките, кафенетата и баровете с хора, които висят по цял ден на една кола, а да се подбира само платежоспособна клиентела, баровете също бяха включени в петилетния план, беше въведен куверта, който е много ефикасно средство за ОГРАНИЧАВАНЕ на посещаемостта на заведението.

Неслучайно, кувертът е много рядка птица след 1989г.

Кувертът освен това действа дискриминиращо на тези които не пият (нямаш стимул да не пиеш, защото ще се минеш), т.е. ако си шофьор, не пиеш по здравословни или религиозни причини, нямаш никаква далавера от работата. Но той решава все пак главната си задача - ограничава посещенията.

Като тинейджър не пиех и си поръчвах по пет коли и едни бадеми, за да се включа в сумата.

Снощи 3-4 човека посочиха куверта като причина да не дойдат на партито.

19 коментара:

Marfi каза...

Това е бившото "Леглото". Не ме кефят заведенията под земята :(

Анонимен каза...

При мен проблема не беше куверта.Исках,още повече че имаше и приятна компания.Нещо друго беше-не искам да споделям .

wattie каза...

Съжалявам, че "блогър" не пусна предишния ми коментар, но няма да го пиша втори път. Само ключови думи ще пусна:

1. Всички трябва да сме "равни"? Пройдохите трябва да пият наравно с бизнесмените?

2. Сега сигурно няма въобще елитни ресторанти и заведения с "предплатена резервация", така ли? Те "комунистически отрепки" ли са, "соц наследство" ли са и трябва ли да бъдат затворени?

3. А преди, по соца, сигурно нямаше въобще "квартални кръчми"?

Да, лъскавото винаги е привличало пройдохата. Вуте винаги е искал да се "набърка в елита". И понеже елита изхвърля Вуте, по същия начин, по който дори в кварталната кръчма навремето са изритвали баш пияниците, то това е "ОГРАНИЧЕНИЕ".

Комита виждам, че истински искаш да заклеймиш предишния строй (неясно защо, защото той тъй или иначе вече си е заклеймен и то за всички, дори носталгично настроените). Наистина ли си чак толкова безсилен да направиш една истинска идеологически издържана критика?

wattie каза...

П.С. От статията мога да си извадя два извода:

1. За съжаление (ако думите ти са вярни) цитираните от теб приятели не могат да си позволят нивото на това заведение, а в същото време няма какво да си кривим душата - 15 лева днес са нормална сметка дори за най-долнопробна кръчма;

2. Собственикът на заведението очевидно "не си знае гьола", защото не си е оценил качеството на клиентите.

Belomore каза...

Куверти имаше в множество барове поне до края на 90-те, че и в първата половина на 2000-те. Често имаше и съчетания от вход и куверт - например, плащаш (едно време) 5 лв. вход, от които 2 или 3 са ти "консумация" - отиваш с талончето от входа на бара и получаваш едно малко или бира, или какво ти въздържателска душа сака за тия пари.
Куверти съм виждал пред време и в Испания по разни дискотеки - споменът ми беше за сума от порядъка на 10-15 кинта, срещу която получаваш освен входа и едно питие на бара.

Но е факт, че напоследък не съм срещал този пазарен "инструмент". Просто ти взимат вход и толкоз.

Без съмнение обаче и на мен ми е повече от странно, че куверт от 10 лева може да спре когото и да било за каквото и да било събитие от вечерно-нощен тип. Днешно време 10 лева ги изпиваш със сядането, освен ако наистина не си възнамерявал да стоиш цяла вечер на две коли и една сода (2+2+1=7).
Сравнено с масовите практики за 5 кинта вход по разни места, куверт от 10 си е почти "народна" цена за Софията.

Извод - хората, официално "спрени" от куверта, всъщност най-вероятно просто ги е мързяло следновогодишно ;)

Между другото, изборът на име на заведението леко ме заинтригува, предвид че в легендарния едноименен филм с Мики Рурк имаше предимно смазващ джаз, но не и какъвто и да е рок (откъм сюжетна линия още не е съществувал).
Съмнявам се, че съвпадението в името е случайно, но може и да бъркам поради слабостта си към филма.

wattie каза...

А да, в този смисъл "Бело Море" е прав - днешния "вход" срещу който не получаваш нищо не е ли в пъти по-"дискриминиращ" (по критериите на Комитата) спрамо лошия "социалистически" (хаха) куверт?

Комитата каза...

Кувертът има същия финансов ефект, но оставя горчиво чувство в устата на потребителя.

Съвсем не е същото, wattie. За мен 10 лева не са проблем. Проблем е, че аз не пия алкохол, освен при специален случайи на празници. Не че не харесвам, но имам режим на хранене. Същото важи и за газирани напитки със захар, бадеми, ядки, т.е. всичко, което мога да си поръчам там.

Пак обяснявам. Кувертът е средство за ОГРАНИЧАВАНЕ на посещенията. За филтриране на публиката, без да вдигаш цени и без да въвеждаш вход.

Освен това, този дискриминационен подход води до неприятни чувства у потребителя (за които социализмът не държи сметка), както и до чувството у много хора (непиещи, шофьори и т.н.), чувството че са втора категория.

Ако помните, така беше в МЕТРО когато го откриха в края на 90-те. Цените бяха ниски, но имаше минимална сума за пазаруване и членски карти, защото със сигурност магазинът не можеше да поеме по-голям наплив, а и вероятно не са искали бедни пенсионери като купувачи.

В момента, когато под път и над път има молове и супермаркети, няма такива глезотии, а членските карти са проформа.

А за входа получаваш специално подбрана за тебе музика. Социалистическият подход е да се смята, че някои видове труд не струват нищо, независимо че работещият не смята да подарява труда си.

wattie каза...

Просто мини през цялата статия и всички коментари, изтрий думата "СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ" и тогава статията може да добие някакъв базов вид, който може да породи адекватни размисли и евентуално нормална дискусия. Защото кувертите НЕ са "творение на социализма", а са съвсем естествено "филтър за пройдохи", който се използва навсякъде по целия свят при всички политически режими.

Много правилно си отбелязал, че кувертът е формално неприятен инструмент за клиента. Много по-добре е с тези предплатени 15 лева да те питат "какво желаете" и да си поръчаш сам кола вместо ракия.

Проблемите обаче се натрупват - най-тривиално си говорим за заплата на готвачи, поддръжка на разнообразно меню. Много по-лесно е да направиш 30 шопски салати предварително, отколкото 30 различни вида на момента. Именно тук идва гледната точка на собственика на заведението - ако той трябва да обслужи всички тези клиенти адекватно, то цените трябва да се повишат. Повишавайки цените - вероятно клиентите ще избягат, а пък точно в този момент ти нямаш достатъчно пари за инвестиция в нови, по-качествени клиенти. От друга страна си достигнал едно ниво, с което не желаеш напикани клошари да пият мастика в ъгъла. И си изправен в положение шах. Добрите търговци успяват да излезат, лошите не.

Най-лаишки можем да класифицираме два "филтъра за пройдохи" при заведенията:

1. Цените - ако цените са много високи се предполага, че ще идват само заможни хора, т.е. обстановката следва да е по-изискана и заведението по-реномирано, с по-голяма печалба.

Появява се обаче проблем - Вуте е събрал стотинки само за кола, с тези стотинки другаде може да пие три ракии със салата, но въпреки това Вуте стои на бара, отпива по три капки кола и междувременно смърди на ракия (изпита предварително вкъщи). Да, Вуте очевидно гони добрите клиенти и сваля реномето на заведението. Именно затова много заведения слагат допълнителен "филтър" (ти го наречи "дискриминация" ако щеш):

2. Ограничения за пройдохи (от по-леко, към по-тежко):

2.1. Охраната периодично изхвърля мърльовците с шутове през вратата - типично за по-евтините заведения и места, които събират "сволоч", но не чак най-долнопробната;

2.2. Задължителна консумация - да, такива заведения има. Стоиш, не поръчваш и една мутра лееекинко идва и те посъветва, че е време да похарчиш някой лев. Ако не се съгласиш следва мярката 2.1. Типично е за същия тип заведения както цитираните в 2.1., но "по-тихи".

2.3. Куверт - Плащаш предварително, даваме ти стандартно "обедно меню". Типично за среднодобри заведения, които искат да поддържат ниски цени, но не желаят да се пълнят с пияници и пройдохи. В днешно време (поради нарастващата дупка и все по-голямата липса на средна класа) тези заведения стават все по-малко. Типични са за т.нар. "фирмени обяди/вечери", където различни работодатели наемат заведението и си заплащат периодична (обикновено ежедневна в делнични дни) резервация за служителите от фирмата.

2.4. Такса "вход" - най-силното ограничение за пройдохи. Ако щеш не пий нищо, но всеки клиент трябва да остави поне X лева, иначе не е добре дошъл. Обикновено се използва за наистина скъпи или много "чалгопопулярни" места.

Усети ли, че всъщност тук няма нищо "социалистическо", а напротив - това са типични лостове на капитализма?

Belomore каза...

Тъй, тъй, а входът без куверт оставя траен послевкус на боровинки и далечен нюанс на дим от стара букова шума, запалена с тамянови свещички :)))

Аре ся, и едното, и другото са си пазарни механизми за увеличаване на КПД-то. Днешно време (поне, може би и преди) никой не иска да ограничава посещенията, а да ограничи посещенията, неносещи оборот, но заемащи място за хора, потенциално носещи оборот.
Ако никой не влезе - значи подходът е сбъркан и преценката на конкретните параметри (привлекателност на заведението спрямо цената на входа/куверта) е грешна.
Или пък заведението предпочита да създаде уют и комфорт на платежоспособните, вместо мелле от неплатежоспособни. Въпрос на пазарна политика и търсене на конкретен пазарен сегмент.
Толкоз, нищо идеологическо.
Всеки влак си има пътници, за всеки пътник си има влакове.

За пълнота на изложението - за 10 кинта спокойно можеш да пиеш два фреша например ;)

wattie каза...

Естествено прави са и хората, които коректно отбелязват, че в днешно време все повече заведения нямат нужда от този втори тип "филтри" и пускат напълно свободен достъп. Това всъщност отново е свързано с разделението и все по-изчезващата средна класа. Наистина бедните бяха образовани да слушат чалга. В елитните заведения не слушат чалга и съответно пройдохите не ходят, защото не им е интересно. Пройдохите се тълпят по заведенията, в които е "новият елит на обществото" - чалготеките, дискотеките, чалга-баровете. Именно там втория тип филтър го има и винаги ще го има.

А останалите заведения - пицарии, рок барове, ресторанти - те просто стават все по-празни и по-празни, а редовните им клиенти все по-бедни и по-бедни. В опита си да оцелеят започват да "стягат колана", да ограничават менютата си, да въвеждат куверти вместо да вдигат цените. В крайна сметка ще умрат, защото клиентелата им умира. Това е. Не е нито "соц", нито го е измислил Брежнев.

Анонимен каза...

Kose, pomnish li Mustapha?:)
Sava

Анонимен каза...

Kose, pomnish li Mustapha?:)
Sava

svetlina каза...

Хахахах :)
Вие чувате ли се :)
15лв е страшно нисък куверт, даже за един човек :) "Цар Картоф" на жп гарата имаше куверт от 60лв за Нова година, а те не е като да имат екран, на който да пускат Куин.
Човек не отива на заведение, за да пие, отива за да консумира атмосфера. И тя струва пари.

Комитата каза...

Wattie, кувертът не е измислен от Брежнев, но както много други неща, измислени от други хора (като монополът например), беше активно използван от Брежнев и слугите му, понеже най-добре отговаряше на търсения политически ефект и съответното ограничаване на щетите в стопанската сфера.

Този бар ще фалира евентуално (макар че хич не ми се ще, защото ми харесва подхода им към музиката) заради погрешна маркетингова политика, а не защото чалгата ни е превзела държавата.

Belomore, съгласен съм с тебе, два дена след новогодишното тъпкане и препиване, в студен и снеговит понеделник, подходът е тотално сбъркан. Проблемът на това заведение не е филтрирането на публиката, а въобще привличането на такава. КУВЕРТЪТ НЕ ПРИВЛИЧА ПУБЛИКА. Между другото, по добре бира, отколкото фрешове, които са тъпкани с фруктоза.

От публиката автоматично отпадат -
1. Хора, които имат проблеми с хранителния режим, такива като мен. Знам, че сме абсолютно малцинство, но обикновено такива хора са хора с възможности и за нас не е проблем да си платим един нормален вход като за диджей, а след това да

2. Хора, които идват, за да проверят как е положението и да останат, ако им хареса. Кувертът изисква сериозен ангажимент, а в една пазарна, непланова икономика потребителите са свикнали да имат по-широк избор, а не „дай си парите, пък тогава ще разбереш минал ли си се или не“

3. Шофьори.

4. Хора с нормално отношение към свободата на консумация и с отвращение към куверта.

svetlina, въобще не е въпросът в абсолютната сума, а в това, за което си принуден да я изхарчиш. Нормално е по нова година да има куверти, защото тогава напливът навсякъде е огромен и заведенията могат да си позволят филтриране на публиката. За мен не са проблем десетте лева, преди малко дадох толкова за обяд. Проблем е, че трябва да ги харча за неща, които не искам да консумирам, за да не ги загубя.

На мен ми е приятно заведението да работи само за мен, само че те дълго няма да издържат с такава стратегия, а не ми се иска да фалират.

Ако е неясно, ще повторя пак.

Анонимен каза...

Комита, стига си се обяснявал като ученичка, тезата ти е ясна, аз я приемам (с известни забележки, но е важен принципът), дано и управителката на заведението да палзва интернет и да прочете ценните ти мисли, пък може и да прескочи фалита...

Моля те отново, има хора, на които е по-добре да не отговаряш, защото действат по принципа "подал му пръстче, а той му отхапал раката", пробвай да не отговаряш на Wattенката-логореец един месец, па дано ни огрее това щастие да четем коментари, в които той не се е омешал 45 пъти под една статия. Ха дано, ама надали...

Belomore каза...

Именно - проблемът е в привличането на клиентела (коя точно, как точно) и, по възможност (рядко постижима за много български заведения) задържането й и изграждането на лоялна такава.

Този проблем, за огромно мое лично съжаление (поради музикалните ми предпочитания), е особено видим в не-чалговия и не-"поп" сегмент, където малко хора/заведения успяват да напипат точния баланс между определена музика и/или лайфстайл, ко щете, и съответните потенциални потребители, дори и като възрастови и социални групи.

Не могат да си определят правилно таргета, казано на още по-чист български :)

svetlina каза...

Напълно ми е ясно какво казваш, само дето ти май не разбра :) 10лв куверт е по-близо до нищо, отколкото до куверт.
Питай който и да е любител на клубовете колко му излиза едно посещение. Съвсем недалеч от твоя клуб е примерно Road66 - мини да сравниш цените.

wattie каза...

Хайде и тука се оляха нещата. Щом и логиката не помага - нека Живков е виновен за всичко. По същия начин както за други Костов е виновен за същото. Жалко - блогът ми харесваше.

Комитата каза...

Сава, Мустафа съм го качил в клиповете в текста ;-)

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)