сряда, януари 05, 2011

Бизнесът процъфтява

В един вестник, известен с връзките си под повърхността на администрацията, са се появили записи на разговори на Ваньо Танов с Владислав Горанов и Симеон Дянков.

Какво да му коментирам?

Първо, очевидно, подслушването е поголовно. От лекарите по провинциалните болници до министрите. Администрацията изпълнява предначертанията на националния лидер.

Второ, висшите държавни чиновници губят суперскъпото си работно време за клюки и плакане на рамото на събеседника. С езика, с който си говорят горнооряховски лекари, ченгета и каруцари (нямам предвид българския). Почти като във второкачествен сериал. Кой кого уважава, кой кого не обича и кой защо не е признат.

Трето, тайните на България, които са тайни на ЕС и НАТО текат, текат от службите и МВР като пълноводна река, а ние искаме в Шенген. Въпреки милиардните бюджети, изобщо и стомилионните за подслушване, конкретно. Въпреки „суперпрофесионалистите“ с картончета, заради които правим големи компромиси с репутацията на България.

Четвърто, раждане на нови вечни бисери — „абсолютно всичкото, обърнато на 360 градуса“.

Оказва се, че най-лесното нещо на света е да си поръчаш службите да ти следят конкуренцията по поръчка.

Пето, България си е все същата ченгеджийница, която беше при Румен Петков, който никъде не си е тръгвал. По редакциите се материализират флаш карти (винаги флаш карти, а не CD-та, странно!) с клюки. Поставеният под карантина от САЩ бивш министър звъни кьоркютук пиян на висши чиновници като на стари гаджета, за да им търси сметка.

Шесто, въпреки отделените бюджети, там горе сричат „а“ и „б“ на властта и контрола като на маса в кръчма и преоткриват топлата вода.

Процъфтява бизнесът, ама този със СРС-тата.

Обсъждането на конкретните клюки оставям на „сериозната“ преса.

PS. Как щях да забравя — „Октоподът продължи пътя си с накривена шапка“

20 коментара:

Кирил Кирилов каза...

На България не и трябва WikiLeaks, защото си има AllLeaks. :)

Какво очакваш от една страна на която министър прецедателя официално по медиите обяви, че подслушва и ще подслушва своите министри и чиновници ей така, профилактично, напук на всички конституции и закони в коити пише, че за това се изисква разрешение от съдебната власт след основателно предположение, че има извършено тежко презтъпление.

Георги Павлов каза...

Да ви кажа..вдигна ми се мнението за този Ваньо Танов..ченге, не се изразява изискано, но..честен човек, държи си на достойнството и не е страхлив.

Много рядка комбинация.

Стойчо каза...

Всъщност щом МВР знае всичко, значи и всички други държави (и неприятелски) знаят. За мафиотите да не говорим.

Не се ли усещат поне, че трябва да се гарантира, че държавниците НЕ БИВА ДА СЕ ПОДСЛУШВАТ (и нормалните хора покрай тях)

Георги Павлов каза...

Не виждам проблем в подслушването. Наистина.

Танов знае, че го слушат, но човекът няма какво да крие. Понякога дори е по-добре да има запис, за да не се изкривяват нещата.

Стойчо каза...

Не, Георги, за това е най-добре да има протокол, а не подслушване. Държавниците трябва да пишат документация, а не да се подслушват

Георги Павлов каза...

На фона на имотите на Цветанов - 350 кв.м. х 700 Е в Изгрев (!) - Танов казва:

"Аз ще видя утре кога има автобус от Русе [той е от там - Г.П.] и сигурно към 2 часа ще го взема, пет часа, към 7 ще бъда в София, ще се върна."

Стойчо каза...

Това говори добре за Танов. А това че е подслушван говори зле за шефа му. Това е разликата :)

Комитата каза...

Подслушването е инструмент. Проблемът с подслушването е като при кибрита, автомат „Калашников“ и бейзболната бухалка. Т.е., кой и за какво си служи с него.

Laleelay каза...

Все пак законовото ограничение на подслушването има смисъл. Така всичко подслушано без съдебна заповед няма сила на доказателство.

Еххх, де да имаше и реални санкции за нерегламентирано подслушване...

Мечти, мечтии :)

Стойчо каза...

@Laleelay, не е проблемът в това, дали става или не за доказателство – нали се сещаш, че подслушват шеф на митница от държава в ЕС! Според теб, колко не-съдебни институции, лица и ораганизации и какво биха платили, за да знаят какво говори той по телефона? Като почнеш от Китай и завършиш с обикновен трафикант, като си минал през картела Меделин

Георги Павлов каза...

Ама вас съдържанието на разговорите верно не ви вълнува.

Стойчо каза...

@Георги, аз все пак съм гражданин на тази страна, а не на чужда :)

Мен повече ме притеснява, че моите държавници биват подслушвани, а какво си говорят най-вероятно се интересува руското или китайското или друго посолство :D

Комитата каза...

Георги, има няколко причини да не ме вълнува съдържанието.

Най-вече, Ваньо Танов знае, че е подслушван (като Гарабед шпионина на третия етаж) и може да пробутва локумите си като съждения право от сърцето.

От тук нататък, новините, които той произвежда, са такива, каквито можем да намерим в пресконференция отпреди 6 месеца, т.е. най-много да се сетим за нещо добре забравено.

За мен диагнозата на държавната машина е много по-интересна - как се харчи работно време, например. И как така, година и половина след Станишев, тайни за висшите етажи на властта текат като река и то не извадени от хакери, а от октоподи с конкретни интереси.

Крайно време е, да се изчисли колко струва един работен час на такъв чиновник, за да можем да преценим, разумно ли прекарва работното си време (в автобуса или в разговори от типа „ти мен уважаваш ли ме“).

Не искам да влизам в лични подробности за тук коментиращите, но как ще погледнат шефовете ви, ако заминете за Русе в командировка и се върнете с автобуса, губейки цял работен ден за целта.

Анонимен каза...

Коце,

Да разбирам ли, че понеже цитирам теб..Подслушването е инструмент... като кибрит,Калашников, дървена бухалка...иде време на поголовна употреба на тези инструменти.
Поголовно и незаконно -като подслушването.Наляво и надясно.Насочваш първо към чужди и после ..наред.
Може първо да им палнеш къщата-пък може и първо с бухалката и се нанасяш в къщата на ближния, като в добрите стари след 9 септемврийски времена.

Комитата каза...

ами не, идеята ми е, че всеки инструмент има разумна и неразумна употреба. понеже искам да смятам четящите тук за по-интелигентни, не се изразявам като политик или като юрист. а може би понякога трябва ;-)

искам да добавя и още нещо - след като стана ясно, че информацията точно за тези разговори е била „забравена“ в докладите към прокуратурата, в чий интерес работи подслушването в България? Аз виждам само един сигурен печеливш - Октопода.

неслучайно предупреждавахме хиляди пъти, че точно това ще се случи с материалите от подслушванията.

Анонимен каза...

Коце сега те разбрах.

Значи - незконното подслушване си е незаконно.
Поголовното също.Мен обаче и зконното ми е много ...латино.Щото може законно да се раздадат Калашници и по улици и кръчми да си размахваме законно инструментите.

Нищо, че 60 000 личен състав на органите ,,ни пази,,Ми кат ни пази толкова добре що има 150 000 частни охранители и още толкова нелицензирани и прикрити като портиери,вратари,рецепционисти, оператори и т.н.

Комитата каза...

май ще трябва като юрист да се изкажа, защото пак не ме разбрахте като хората (какъвто не съм)

поголовното, но законно подслушване е зло, защото е непропорционално средство за борба с престъпността, което не решава никакъв проблем, или дори ако решава някакъв проблем, създава многократно по-големи проблеми. т.е. това е сериозна политическа грешка, която създава сериозни предпоставки за извършване на престъпление, от властта и от хора, работещи в органите на властта

стои въпросът и доколко законът, по който става това подслушване е противоконституционен, или дори дали тълкуването от органите на властта му е противоконституционнно и в разрез с основните човешки права и свободи в България и ЕС, т.е. дали формално „законното“ е всъщност незаконно.

аналогията с кибрита, бейзболната бухалка и автомат калашников е, че горепосочените предмети могат много лесно да бъдат употребени за лоши цели, затова употребата им е регламентирана. никой не подарява на 5-годишно детенце пачка с кибрити. нито пък автомат калашников. аз вярвам, че подслушването има място в една демократична държава, но строго контролирано и силно ограничено от закона. ако трябва да говорим за България, имам чувството, че подслушването и следенето се употребяват около 100 пъти повече от необходимото.

Ето, че мога да включа и алкохола в горните аналогии. Едно нещо е едно малко или чаша вино за настроение, веднъж седмично (което помагало, казват), друго е два литра на ден, което няма начин да помогне на никого.

Теменужка каза...

Какво искате бе анонимни.Много добре прави Бойко.Какво искате да прави комисии комунистически и да види какво е станало.Или да работят или гората да хващат,партизани да стават.Стига сме ги галили тия министри и депутати.Който се докаже да продължава,който не хайде....

Зелен Бетон каза...

Изчетох разговорите – но по-скоро от сеирджилък, не че намирам в съдържанието им нещо особено съществено (не съм и очаквал). Точно по същия начин почетох и някой и друг документ от Уикилийкс.

Целта и в двата случая не е толкова да се РАЗКРИЕ ИНФОРМАЦИЯ. Вадят се само неща на границата между известното и неизвестното – и то не като системни разкрития, а по-скоро за рубриката "Знаете ли, че..." Струва ми се, че ефект се търси най вече в ПРЕДИЗВИКАНИТЕ РЕАКЦИИ – и именно те са интересните и показателните.

Тук обаче свършват приликите между Уикилийкс и нашенските "контролирани утечки". И според мен нашенските са по-занимателни. Може би защото казусите са на такова пещерно ниво, че човек гледа и си вика – абе това наистина ли се случва...
___________________________________

За конкретния случай – от една страна, материалчето е много йезуитски подбрано и прицелено:

1) Представя шефа на митниците като емоционален бъбривец, който е едва ли не пред нервен срив и почти по женски си "споделя" с други юнаци. При това бидейки пределно наясно, че го подслушват. Аз ако съм един съвестен служител на митниците, решен да работи по правилата и повярвал, че главният ми шеф стои зад мен, веднага ще си помисля "тоя се оказа кекав, скоро ще го изритат, я да го давам по-кротко, че не се знае кой ще дойде след него".

2) Напомня и подчертава конфликта между двата основни "стълба" на правителството – Дянков и Цветанов. Дори и такъв конфликт да е започнал да заглъхва, подобно публично напомняне неминуемо ще го раздуха. И то вече не само като лична неприязън, а като (до)охлаждане на отношенията между двете министерства.

3) Изваждането не на документи, а именно на ЗАПИС ОТ ТЕЛЕФОНЕН РАЗГОВОР (дето всички вече масово му викат "сересе", включително и самият Борисов се изтърва) е ехидно подмятане към полицейските практики на правителството в смисъл "с вашите камъни – по вашите глави".

4) Борисов е поставен под натиск да вземе страна между Дянков и Цветанов, или поне да обясни как си представя работата на МС при това положение (особено в контекста на влизането в Шенген).

(продължава)

Зелен Бетон каза...

(продължение)

Реакцията на самия Борисов обаче е още по-интересна. На пръв поглед той се оказва в шахова ситуация. Но понеже е перде (и много добре знае, че това му се прощава), безцеремонно обръща нещата в своя полза http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3521471

Използва повода, за да заяви директно, че министри се подслушват. При това с допълнението (към журналистите) "Това (...) не е ваша работа. Колкото трябва - толкова."

С три подтекста: а) "аз командвам"; б) "не ви дължа сметка"; и в) "след като си подслушвам даже министрите, представете си какво остава за всички други". Безценно...

Всичко това умело гарнрано с меденото за ушите на електората "корупцията е по висшите етажи на властта" и "няма лични права за министри и зам.-министри, шефове на агенции или премиер".

Плюс недвусмисленото "ами това ми е работата – да контролирам" (с подтекст – всички и всичко).

Даже се изхитрява да вметне едно съвременно откровение в стил бай Тошо: "Аз не искам моите министри да правят завери помежду си, да са приятели. Аз искам те да са в напрегнати отношения. Тогава няма как да стане нито контрабанда, нито далавера, просто защото те ще се издадат." Едно понятие за "екипна работа" точно в традициите на тодорживковския партиен апарат. Явно е слушало момчето навремето и е попило от мъдростта на бившия Първи.

И веднага демонстрира, че схемата му работи, след като скоропостижно изкомандва главните действащи лица да се появят едва ли не братски прегърнати, ни в клин, ни в ръкав, празнувайки някакви уловени контрабандни цигари. На, ако не вярваш, пипни ми бицепса...

И все пак Борисов беше ПРИНУДЕН да направи нещо: обеща, че "ще чопка" за покровителства на фирми от страна на МВР. Това е горе-долу единствената "победа" на инициаторите на скандала (слагам победа в кавички, защото ми се струва, че въобще не са търсели точно това).
__________________________

Битката започва да става ожесточена. Противниците на Борисов се опитват да го принудят или да покаже нерешителност и двойни стандарти, или да прекали с "перде" стила си и да се компрометира сам; той обаче явно има много по-ясна преценка докъде стига търпимостта на българина към такъв стил, и затова засега печели. Ако подобен епизод се случи в една Германия или Великобритания и Меркел или Камерън изръсят същите неща като Борисов, това за там ще е осма степен по Рихтер. Тук обаче е просто поредният скеч от родния политически водевил.

А за украшение на всичко това любимият ни президент, бащицата на нацията, измяцва драматично "мъка..." и демонстрира неподражаемото си остроумие с поговорката "който нож вади, планина повдига" (?!?!)

Бе въобще – веселба.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)