петък, декември 10, 2010

Да ни е честито на „Електронна граница“

Днес присъствах на церемонията за годишната награда „Човек на годината“ на Българския хелзинкски комитет (БХК).  Този път събитието се проведе в софийската градска художествена галерия (малката сграда в градинката на Народния театър, на ъгъла на „Гурко“ и „Ал. Батенберг“.) Водещ отново беше Иван Бедров.

Вероятно помните церемонията от миналата година, когато от Гласуване без граници припомниха скромния ми принос към каузата и ми разрешиха да се снимам с наградата. ;-)

Какво беше изумлението ми, че получихме награда! „Електронна граница“ получи трета награда за опазване на човешките права в България за нашата активност в областта на цифровите права - против Наредба 40, промените в ЗЕС, мракобесието в Изборния кодекс, що се отнася до онлайн изборната кампания, казуса „Читанка.инфо“.

Яна Бюрер Тавание ни направи голяма реклама, припомняйки нашата активност, особено акцията „България не е Биг Брадър“ от миналия януари.  Похвали и инициативата „Обади се на депутат“, за което искрено ме е яд, че Асен не присъства, защото заслужи това признание.

С Илия отидохме да получим отличието и, хъката-мъката, импровизирах някаква реч пред публиката. Благодарих за наградата и припомних, че борбата не спира - в момента се приемат идиотски положения в Изборния кодекс, отнасящи се до изборната кампания в Интернет и се правят опити да се затвори Търговския регистър за свободен онлайн достъп.

Искам специално да благодаря на Богомил Шопов и Асен Генов, които не присъстваха на събитието, но без тях нямаше никакъв шанс да постигнем успех.

 снимка - БХК

Други печеливши - Иво Инджев, със наградата на публиката
Специалната награда на журито - за Петър Кичашки, който за своите 22 години е спечелил 22 дела за недостъпна архитектурна среда.
Втора награда за адв. Валерия Илариева , защитаваща хора с различен цвят на паспортите. Сигурно помните случая Аревик.
Първа награда за адв. Даниела Доковска - вероятно най-авторитетния български адвокат, напоследък защитаваща децата с увреждания в домовете.

Аз, Григор и Илия държим трите форми на наградата - статуетката, кактуса и грамотата.

Дали сядането върху кактус с голи задни части е по-болезнено от сядането върху таралеж? Тепърва трябва да се установи експериментално.

33 коментара:

wattie каза...

Честито!

Но по-хубаво нещо от затварянето на Търговския Регистър няма да има. Не с платен достъп, а с достъп с електронен подпис - поне аз така чух, че ще го правят. За съжаление е след дъжд качулка, но пак е нещо. В момента Търговският Регистър е един бликащ извор на лични данни, подписи, печати на фирми и всевъзможни документи. Големите фирми нарочно не си регистрират фирмите там и си плащат глобите от по 2000 лева. Ние с малките фирми нямаме този шанс. И стискаме палци някой ден да не осъмнем с "продадена" кола, апартамент, собственост...

Комитата каза...

Ама да бе, това е единствения начин да се спрат злоупотребите - с полицейщина и закриване на информация, която трябва да е открита.

Я да се огледат малко по белия свят как се прави.

nellyo каза...

Честита награда!

Комитата каза...

Благодаря!

Belomore каза...

Поздравления за заслужената награда и неуморния ентусиазъм!

wattie,
надявам се, че става въпрос за техническа грешка в това, което казваш - "големите фирми нарочно не си регистрират фирмите там"???
А къде ги регистрират тогава?

Безспорно е, че в момента има изобилие на лични данни в регистъра и наистина трябва да се мисли за подобрение в защитата им, но това не бива да става чрез ограничение на достъпа до самия регистър.
Допреди 2008 г., когато въведоха новия регистър, да не би нещо пречеше на "лошите"?
Да, сега става много по-лесно, отколкото да ходиш до съда, да се редиш на опашки пред кисели деловодителки и в крайна сметка пак да получиш всички лични данни от документите, при това от оригиналите. Но е лесно за всички, не само за лошите.
И до Имотния регистър ли да ограничим достъпа, щото в нотариалните актове има лични данни и подписи?
Ще излезе, че допреди 2008-ма измами с фирми и имоти не е имало...

Ограничаването на злоупотребите може да стане само и единствено с действащо наказателно правораздаване и с осъдителни присъди. Лошите винаги ще намерят начин да лошотийстват, но с ограниченията ще вгорчим живота на добрите.

Търговският регистър е публичен и трябва да бъде такъв - това му е смисълът.
Всички данни трябва да бъдат там и всеки трябва да може да ги види във всеки един момент, вкл.:
- кой има право да представлява фирмата Х, вкл. с личните му данни, за да знаеш кой точно трябва да ти подпише договора с нея, за да не ти каже после истинският управител, че не е подписвал такъв договор и да си търсиш парите / стоката от подписалото лице, което не представлява фирмата?
- как се подписва този управител, за да имаш някаква бегла идея подписът на документ, подписан не пред теб, неговият ли е или очевидно не е?
- какво е финансовото състояние на контрагента ти, за да знаеш достоверни ли са приказките му;
и т.н., и т.н.

Ако достъпът става само с електронен подпис, то ограничаваш правото на огромното мнозинство, тъй като за момента не всеки е длъжен и може да има ЕП.
Да не говорим, че по този начин може да се "следи" кой проверява, а като знаеш кой, то в повечето случаи можеш да предположиш и защо, а това не винаги е хубаво.

Неведнъж съм говорил с чужденци от "белия свят", които са ни завиждали точно за тази публичност и достъпност.
При тях ограниченията са предимно в посока плащане.

Chris каза...

Страхотно, няма от какво да се изненадвате, заслужили сте си я тази награда ;-)

симо каза...

Браво, заслужена награда. Keep up the good work!

Анонимен каза...

Евалата, пичове, продължавайте в същия дух. Само един въпрос имам. На първата снимка тоя с бялата риза в дясно не е ли агента на държавна сигурност Ивайло, известен и като Иво Инджев? Какво е правил тоя мръсник там?

wattie каза...

Умници - достъпът с електронен подпис с какво ограничава публичността на регистъра? Всеки има право на достъп, просто не е анонимен. Ровиш се в документите на хората - оставяш си името там. При злоупотреба с нечии данни - полицията знае къде да търси. Това е идеята.

Впрочем преди през 2008г. беше така - документи се получаваха след представяне на лична карта. Така и трябва да бъде.

Големите фирми както казах просто си плащат глобата. Факт - потърси ги там и ще видиш. В по-голямата си част ги няма.

Не искам да засягам темата "защо моята фирма ТРЯБВА да бъде в този регистър?". Отговорът е "за да може по-бързо да те намират твои евентуални бизнес партньори, както и настоящи бизнес партньори да са уверени в твоята честност". АЛО калъч - аз НЕ искам нови бизнес партньори и нямам настоящи такива - примерно аз се разплащам кеш навсякъде. За чий уй го диря в търговския регистър? А ако евентуално реша да сключвам договор някога с някой и ме няма в този регистър - човекът от ответната страна просто да ме изрита като евентуален бандит. Тогава сам ще се впиша - когато ми е нужно.


Ето "Електронна Граница" уж се грижи за свободи. Погрижете се тогава за свободата на това хората по своя воля да участват или да не участват в публичния регистър. Нека ги има в регистъра за ползите на държавната администрация, но в публичната му част да са само тези, които имат нужда и желаят. СВОБОДА!

А вие за чия свобода сте се борите/борите се? За свободата на крадеца анонимно да се разхожда и да чете документи там. Ало, има ли някой тука? Защото нормалният човек без криминална умисъл няма никакъв проблем да си остави името четейки информация за своите "потенциални бизнес партньори". На

wattie каза...

Относно "проследяването на кой чии документи е чел" - много сте гледали шпионски филми от времето на Щирлиц. С тези данни какво - ще подбиете цената на някой договор с ваш нов? И кой ще го направи - лошото МВР, ДАНС? Защото дотъп до тези логове ще има само държавната администрация. Ако вие си мислите, че те ще правят измами - значи дайте направо да закриваме това общество, то никога няма да заработи. От закриването му впрочем аз впрочем ще съм доста доволен - тук поне сме единомислещи: НЕ РАБОТИ.

Или системния администратор на сървъра.

wattie каза...

Оказва се, че "Електронна Граница" поставя на масата две карти от които трябва да си изберем:

А. Полицейщина
Б. Бандитизъм

И предлагате "Б" като по-подходящо. А вариант полицията да е добрия герой и бандитизъм да няма - това е липсващ вариант. Така ли?

wattie каза...

Извинявайте за острия сутрешен тон - така е като не съм си изпил бирата. Или май се викаше кафето.


Ето ви една идея за какво ТРЯБВА да се бори "Електронна Граница" в случая: безплатни електронни подписи и безплатни лични документи като цяло. Кауза, която има смисъл - всеки трябва да може да се ползва свободно от тези услуги, а поддържането им да е на социален принцип от данъците. Така ще насърчите хората да използват електронни услуги впрочем, което също е добре. И решава редица други проблеми.

Elida каза...

Поздравления, напълно заслужавате нагардата :)

Георги Павлов каза...

Сагата с Търговския регистър я знаем (противоречиво, какво да кажа).

Какво става с изборния кодекс толкова?

Комитата каза...

„18. „Медийна услуга” е създаването и разпространението на информация и съдържание, предназначени за значителна част от публиката и с ясно въздействие върху нея, независимо от средствата и технологията, използвани за предаването им. Медийни услуги са:...

бб) онлайн новинарски услуги (онлайн издания на вестници и списания, информационни бюлетини).


Чл. 131. (1) Доставчик на медийна услуга, с изключение на електронните медии, публикувал материал, накърняващ правата и доброто име на кандидат или на лице, което представлява партията, коалицията от партии или инициативния комитет, е длъжен незабавно след получаването на отговор да го публикува. Публикуването на отговора става на същото място, със същия размер, вид и формат шрифт и без коментар.
(2) Отговорът се публикува безплатно до обема на материала, на който отговаря.“

Много хубаво, но под такъв контрол попадат само медии с офлайн дейност, само които са собственост на български юридически лица, само които са хостнати в България. Законът отново удря само най-светлите и законопослушните. Останалите, които смятат да заобиколят закона имат хиляди възможности да го сторят и никаква възможност да бъдат наказани, ако не отговарят на тези изисквания. Освен това dnevnik.bg и bnews.bg (произволни примери), са неравнопоставени по този закон, защото dnevnik.bg си позволява да има и вестник...

Да не задълбавам в офтопика, обаче

Николай Павлов каза...

Агент Ивайло пак ли с наградата на публиката бе, хехе :О

Николай Павлов каза...

Аууу, ма адвокатката на бай Тошо и тя наградена, егати кофти компанията...

Стойчо каза...

Коце, Илия – честито! :)

Съзерцател каза...

Бате Коста,

Това е само началото!
Сигурен съм, че след известно време ще ви наградят и с орден "Стара планина" и ще ви присъдят званието "Активни борци срещу електронния империализъм и защитници на цифровата свобода". :) Биографиите ви ще ги изучават в училище!

Майтапът настрана:
Честито, хора!

Belomore каза...

wattie,

вярвам, че след като си изпил сутрешната (и обедната) бира, ще бъдеш по-конкретен.
При толкова неточни и общи твърдения в постовете ти започвам да съжалявам, че въобще се захванах с този изначално обречен опит за диалог.
Но целта не беше самият диалог, разбира се, а да стане ясно за четящите, че мнението ти не е единствено и меродавно, с каквото впечатление някой би могъл погрешно да остане предвид санитарната липса на отговори от трета страна.

Наясно ли си въобще какво, кога и относно кого се вписва в Търговския регистър?

Мисля, че вече уточних как се решава въпросът с крадците и това не е с масови превантивни ограничения в национален мащаб, а с конкретни индивидуални правораздавателни действия в личен такъв.
Присъди, с една дума.
И като как това кой е проверявал досието на фирмата Х ще докаже нещо в повече?
Ако е само за нишан, да не би от сегашните логове да не може да се извлече нужната индикация?

Така и не разбрах коя глоба плащат "големите фирми" и къде се регистрират, след като не го правят в търговския регистър?
Кои ги няма, къде ги няма, дай един пример поне, моля!

И за личните карти преди 2008-ма споменът ти (или чутото) е леко крив/о. Представяха се, но не се записваше нищо никъде, ама нейсе, няма да се обясняваме.

Законът казва, че търговският регистър е публичен. Такъв е и в целия ЕС и никой не пита искаш ли нови контрагенти или не.
И така е от поне век насам.

Питането не е искаш ли в регистъра или не, а искаш ли да се занимаваш с ТЪРГОВСКА дейност посредством регистрация в България или не.
Ако искаш - това са условията, а те включват и определена публичност.
Ако не - мисли други варианти, има ги - намери си доверителни агенти като при офшорките, регистрирай нещо някъде другаде и действай тук с място на стопанска дейност или по друг начин.
Имаш свобода, възползвай се!

Ама скъпи били алтернативите, ще каже някой - е и? И електронният подпис не е безплатен.

Дайте да дадем на всички безплатни подписи, казваш. ОК, звучи разумно и сигурно би решило обсъжданите въпроси, само че да не би държавата да доставя услугата?
Кой точно да ги даде и поддържа безплатно?
И кога ще стане това?
А дотогава?

Пак казвам - има какво да се желае и подобрява, но не чрез ограничаване на общия безплатен и неограничен достъп.
Толкоз от мен по темата.

Стойчо каза...

Те ще видят „Стара планина“ само на щанда за колбаси ;-)

вицове каза...

Поздравления за наградата, приятелю!

wattie каза...

Belomore - за твое нещастие (породено от незнание) масовата практика в ЕС е регистърът да е със смесен режим - общодостъпна и платена част (Холандия, Естония, Ирландия, Франция, Италия, Литва, Люксембург, Малта, Португалия, Швеция, Англия, Уелс, Северна Ирландия и Шотландия) - като в платената част се съдържат конкретни данни като годишни отчети и т.н. Другите два типа регистри са изцяло платени (Германия, Австрия, Испания, Румъния) и изцяло безплатни (Белгия, Чехия, Унгария, Словакия, Полша, Гърция, Кипър и Финландия). При вторите обаче ще забележиш също така, че конкретика почти няма - регистрите им са доста бедни откъм наличие на достъпна информация - в общи линии показват най-общи данни за фирмите си. Така, че "европейската практика" в твоя случай НЕ важи като аргумент.

wattie каза...

Имаме си "Закон за Защита на Личните Данни" и то добър. Време е Търговски Регистър да започне частично да го спазва.

П.С. Ако аз изтипосам твоето име, адрес и ЕГН в някой блог ще ревнеш до небето. Ако е в търговския регистър обаче можело. Странни хора сте...

Стойчо каза...

Това ми прозвуча като „Стойо, не можеш да караш кола“ ;-) (малка тайна: работил съм в градския транспорт на София по редовна линия)

Комитата каза...

wattie, важното е да се подходи умно към въпроса, т.е. да ти се показват само данни, които така или иначе са публични, а останалите да се крият. По закон данните от публичния регистър са публични. А тези, които не са задължителни да присъстват в регистъра, трябва да ги разкарат.

Belomore каза...

wattie,

Съгласен, странни хора сме. Още Джим Морисън го е установил.

Явно само ти не си странен, щом смяташ, че няма никаква разлика между това ти да ми изтипосаш данните без мое разрешение на място и по начин, които ти решиш, и аз сам да заявя нещо за публикуване, защото съм решил да се занимавам с определена дейност с цел печалба.

Относно практиката в други страни от ЕС и незнанието ми виж последното изречение на първия ми коментар.

Казвам за трети, последен път - място за и нужда от подобрение несъмнено има, но не чрез ограничения на достъпа. Комитата също ти го е казал в не по-малко прав текст.

Почваме да се повтаряме, явно вървим към форум "бг-мама на знанието".
Со здраве!

P.S.
Нищо не казваш за нерегистрираните големи фирми и раздаването на безплатни електронни подписи...

Стойчо каза...

Знаех, че още мога да карам кола ;-)

wattie каза...

Комита - ами те точно това ще направят с тази реформа бе човек! Нали това й е идеята!

С охулването на бойковото правителство достигнахте до странни висоти на вътрешни противоречия. Някои неща не са чак толкова лоши и понякога има разум в действията на пожарникарската команда. Казвам го като човек, който изпитва тотална ненавист към некадърността на сегашното правителство и на моменти дори си спомням с носталгия за огромните кражби на Станишев - "поне имаше какво да се краде и краденото беше възобновяем източник" си казвам.

wattie каза...

Belomore - Никак не си прав. Моите лични данни са в Търговски Регистър не по моя воля. Принуден съм да са там ако искам да ям хляб и евентуално да го ръся със сол. Това е положението. Осъдените на обесване си носят бесилките!

wattie каза...

Относно това, което казах за "големите фирми". Глобата за невписване в регистъра е 2000 лева и важи в рамките на годината. Ето от закона:

"Чл. 40. (1) Лице, което е задължено, но не заяви вписване на обстоятелство по чл. 4 или не представи акт по чл. 5 в определения от закон срок, се наказва с глоба от 500 до 1000 лв."

...

"(3) Ако след като е наказано с глоба, задълженото лице не заяви вписване или не представи актовете в определения срок, то се наказва с глобите по ал. 1 и 2 всеки месец до извършване на действията."

Други санкции няма - глобите може да са безконечни. Реално това прави 6000 лева на година, но от тук-оттам (форуми) дочух, че има хватки глобите да се намалят до 2000 лева на година. Скромна сума за фирма с голям оборот правеща големи измами, която не би желала да има публичност.

Belomore каза...

Нали вече ти казах, че пишеш общи и неточни неща?

Отново питам - КОЕ ТОЧНО не вписват КОИ ТОЧНО зли големи фирми?
Как това ТОЧНО им помага за кои ТОЧНО измами?

Понеже явно няма да си кажеш сам какво точно имаш предвид, нека ти помогна - това, което си чул някой някъде да коментира по форумите, вкл. относно цитираните текстове, е обявяването на годишните финансови отчети. Между нас казано/писано, от най-първия ти коментар ми беше ясно, че имаш предвид точно това, но ми беше много забавно да видя колко коментара и думи ще ти отнеме докато стигнеш до същината на това, което имаш предвид.

Факт е, че има големи фирми, които умишлено не си обявяват отчетите и са готови да си платят глобите. Причината в повечето случаи не е подготовката на големи измами, а криене на данни от конкуренцията. Става въпрос за специфични сектори и специфични пазарни сегменти, при това обикновено в началото на дейността, още на фаза надпревара при успоредно навлизане в пазара на няколко добре познаващи се конкуренти. Ако някой ден се засечем във времето и пространството, мога да ти разкажа конкретни примери от практиката. В такива случаи записите по дори една от счетоводните сметки само могат да ориентират конкуренцията достатъчно информация за това кой докъде е стигнал.

Какъв е проблемът за чичо Пенчо от "Пенчо и авери" ООД, който си няма такива драми с конкуренцията, да си публикува отчета обаче? Не е в това, че някой ще разбере, че чичо Пенчо има доходен бизнес и ще му завиди и ще му гепи колата. Дали ще му гепят колата зависи от "проверката" на колата, не на отчета.
Проблемът е, че когато чичо Пенчо си пусне отчета в ТР, вече не може да прати един "умален" отчет на данъчните, съвсем друг "уголемен" на банката при кандидатстване за кредит, или трети за пред съдружниците при разпределянето на печалбата или определянето на стойността на дела им, ако някой иска да напусне.
Схващаш ли сега защо е хубаво отчетите да са в регистъра или да продължавам?

Обявяването на годишните отчети обаче е само една от многото дейности в Регистъра.
Всичко друго големите фирми си го спазват, вкл. че са регистрирани те самите, защото иначе не съществуват в правния свят, или пък че не може да имаш нов Съвет на директорите (например), ако не е вписан и прочие.

И ако се върнем на собствените ти думи:
"Големите фирми нарочно не си регистрират фирмите там и си плащат глобите от по 2000 лева."
отново ще те питам - кои големи фирми не си регистрират кои фирми къде там?

Така че, като начало на всяка конкретна дискусия и дуднене по конкретни въпроси, трябва да се говори точно и прецизно, а не с общи приказки и лозунги. Така можеше да си спестим хилядата взаимоучителни коментара и изгубеното време, вкл. твоето да се правиш на юрист и ровиш в един отделен закон, когато правото е съвкупност от взаимосвързани закони.

За същото (невнимание към детайла) съм упреквал понякога и ценения ни домакин, т.е. нищо лично.

А за това чия е волята данните ти да трябва да са в регистъра, продължавам да твърдя, че е единствено твоята. Никой не е длъжен да се занимава с ТЪРГОВСКА дейност като ТЪРГОВЕЦ (едноличен) или съдружник/управител в ТЪРГОВСКО дружество.
Можеш спокойно да избереш някой от следните варианти за леба, солта, че и хайвера:
- работа по трудов договор като наемен работник;
- свободна професия;
- да туриш баджанака, свата или клячорката за управител и собственик на фирмите ти;
- да си регистрираш офшорка и тя да е собственик на фирмата ти, а баджанакът да е управител;
- други, вкл. да крадеш личните данни и счетоводните отчети на хората от регистъра и да правиш измами.
Както не пише в никой закон, но е принцип в правото - комуто ползите (печалбата), нему и неудобствата (нуждата от публичност).

Можеш да приемеш, че вече знаеш за търговското право повече от всеки, завършил в Симеоново. :)))

wattie каза...

Дур, не съм говорил, че търговският регистър е вреден - напротив, той е полезен. Цялата тема е свързана с ЛИЧНИТЕ ДАННИ, които се публикуват там в НАРУШЕНИЕ НА ЗЗЛД.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)