понеделник, декември 20, 2010

Коледно банково чудо

Ето доказателството, че на Коледа стават чудеса:

"Имахме много запитвания от хора дали може с таксови марки да се плаща и при нас. Затова МВР организира специална група от финансисти и юристи, които да преценят*. Според тях обаче това няма как да стане, защото законът не го позволява**. Но хората са прави, че картончето за свидетелство за правоуправление на МПС например, което струва един лев с банковите такси, на гражданите им струва 8 лева, защото имат 7 лева такса***. Така накрая един комплект за свидетелство за МПС, който струва 25 лева, на гражданина му излиза 40 лв., защото за всеки документ се плаща отделно такса", обясни Костадинова****. Тя допълни, че заради тези оплаквания на гражданите работната група е дала предложение да се създаде секция за плащане по интернет*****. Така всеки гражданин, който използва онлайн банкирането, ще може да превежда от неговата сметка на МВР таксите за документите.****** Парите обаче ще се отчитат в МВР след 3 дни*******. "Това забавяне ние ще го изчистим и таксите ще идват за ден", допълни Костадинова.

* Може ли имената на тези утвърдени експерти, които не можаха да открият топлата вода?

** Твърде заети са депутатите да приемат народнодемократично законодателство като Изборен кодекс, Търговски регистър, за да им остане време за такава дреболия.

*** Касовото обслужване на талончетата е националноотговорна дейност (а не фасулска!), която не може да се повери на Сульо и Пульо, затова струва 7 пъти повече от издаването на самото талонче. В крайна сметка, кое е по-важно - да издадеш талончето или да се отчетеш?!

**** Все пак, в МВР знаят, че някъде в природата има топла вода!

***** Може ли да попитам смирено, каква е функцията на тази „секция“?! Да разследва със СРС всяко плащане по сметката на МВР дали е дошло от интернет или от каса?

****** Ползвал съм стотици пъти онлайн банкиране, като съм си преписвал сметката на получателя от хвърчащо листче. И работи! Без специална „секция“ при бенефициента!!!

******* Доказва теорията на относителността. Ако две еднакви суми се движат към МВР и обикновена фирма през БОРИКА, то при обикновената фирма ще дойдат за едно денонощие (или за два часа, ако се ползва бързата услуга), а при МВР за три дни. Това е парадоксът на близнаците (четете Айнщайн) в МВР форма. Това обяснява и защо в МВР толкова бавно текат мисловните процеси. Елементарно, там времето е забавено, защото се движат с релативистична скорост (близка до тази на светлината.)

Има и още нещо — аз развивам способности на медиум, от което се плаша. Не искам да съм свръхчовек. Но преди десетина дни, когато разбрах, че хубавата Цецка се оттегля от СИБанк, не знам защо ми хрумна (виж ми фейсбук статуса от 11-ти декември), че банковите такси за издаване на документи ще намалеят. И те намаляха! Ще се впусна в кариера в хазартните игри, очевидно.

Благодаря на доктор Тони Филипов, който обърна внимание на горните факти.

Доволни клиенти след коледното банково чудо. снимка

7 коментара:

Зелен Бетон каза...

По повод на това, дето парите ще се бавят 3 дни:

Хипотеза 1. Преди да отидат в сметките на МВР, минават през Дянков, за да може той да си ги повърти малко из счетоводството и да оправи това-онова на калем.
Хипотеза 2. Парите се задържат с мярка за неотклонение 72 часа, докато решат какво да ги правят. Не с лоша умисъл, просто ведомствен навик...

;)

Стойчо каза...

Боже, и повече няма да плащаме по два лева на по-хубавата Цецка? Мъка, мъка, мъкаааа.... ;-)

wattie каза...

Пари от PayPal към кредитна карта традиционно имат нужда от два дни докато се преведат и след това има още един докато банкоматите на Борика ги видят. Предполагам има някакъв технологичен срок за блокиране на транзакцията, най-вероятно свързан с евентуални измами свързани със синхронизация. При закриване на карта в Булбанк доколкото помня също имаше тридневен срок, в който се чака "ако има някакви изостанали транзакции".

Така, че мисля, че проблемът с трите дни не е на КАТ, а е технологичен от банките.

Комитата каза...

Не съм убеден, че госпожата има предвид Paypal и кредитни карти. Монологът и не предполага знания от такова ниво. Още повече че тя говори само за обикновено домашно банкиране и други банкови преводи.

Стойчо каза...

Има предвид, че като правиш нареждане в петък, ще дойде в понеделник ;-)

По един шибан ПОС да сложат на първо време, като в кварталната бакалия – пак ще има ефект

Зелен Бетон каза...

Бе не съм сведущ в технологичните дебри на паричните преводи, ама не мога да не отбележа, че като си плащам тока, водата и телефона през ePay, става веднага...

Стойчо каза...

и това е вярно за epay. А ако правиш банков превод от там – максимум вечерта на следващия работен ден е приситигнал. Факт.

Че и през easypay, който си плаща сметките, файловете се наливат веднага вечерта в системите на доставичците, т.е.плащането се отразява още първата вечер.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)