понеделник, декември 06, 2010

Балони и въздух под налягане

„Той не знае дроб да дели, а получава висше образование“
Психопат“, Ъпсурт

Когато преди много години в София багерите започваха поредния грандиозен строеж на социализма, имаше дежурен лаф — „Търсят дипломата на Тодор Живков“. За 33 години на власт, голямо търсене на дипломи падна.

БКП служеше на българския култ към дипломата по чисто практически причини — трябваха ѝ хора с дипломи съвсем като истинските за отговорните политически постове (не там където се бачка, а там, където се държат ръчките на властта), които да четат гладко, да могат да се изкажат, да напишат доклад, да изчислят проценти и да съберат две колонки с цифри и беше създала своите печатници за дипломи — рабфак, за ниското ниво и АОНСУ, за високото.

Така да се каже, печатането на дипломи менте, беше най-висша партийна и държавна задача.

В момента София пак е разкопана надлъж и нашир, дори копаят извънредно, но ситуацията е по-демократична — търсят се дипломите на много хора едновременно.

Сега всеки се спасява сам и затова понякога системата дава грешки — най-тъпите си купуват фалшиви дипломи, по-хитрите си купуват „истински“ дипломи от „истински“ университети и дори стават доценти там, а „тарикатите на републиката“ си основават собствена и напълно законна печатница за дипломи като Пернишкия Университет за Технологии, Комуникации и Архитектура.

България е държавата на пепеляшките. Още от 90-та година започнаха примерите за главозамайващи кариери в държавната администрация. Част от тях се обясняват с експлозията от махането на тоталитарния капак върху обществото, а друга част са просто необясними - хората са си късметлии.

Ето например, Калина Илиева - бившата шефка на фонд „Земеделие“. Два поредни посланика в Берлин се ангажират да и предоставят настаняване в комплекса на посолството (!) в Берлин на облекчен наем. Колко студенти са такива късметлии? Аз за Германия съм чувал само истории за студенти, които работят като сервитьори, камериерки и в строителството (като дядо ми преди войната), за да избутат следването.

Ще цитирам бившата посланичка Меглена Плугчиева:

„Известно е, че докато бях посланик, тя е живяла в посолския комплекс като част от привилегированите младежи (подчертаването мое), които имат връзки във финансите или във външното министерство, докато простосмъртните български студенти живееха на общежитие или на свободен наем.“

Така е, госпожо Плугчиева. Вие, като посланик, какво направихте по въпроса, освен да и продължите договора? И кажете кои са тия, привилигерованите младежи, да ги знаем тия златни кадри, в които инвестира България.

Връща се Калина в България, завършила или дизайн или икономика (лесно е да ги обърка човек), и започва като младши експерт в Министерство на земеделието.

После късметът ѝ помага да извърши второ чудо — да се яви с още 10 души на конкурс за шеф на национален фонд „Земеделие“, който управлява гигантски потоци пари, и да го спечели с личните протекции на премиера Бойко Борисов! Не им ли върви на някои хора!

Радостно е, че тя преуспява по свой начин в живота си — не потегля нито по пътя на баща си, който е шеф на столичната пожарна, нито по пътя на майка си, която е шеф в дирекция „данъчна политика“ в Министерството на финансите.

Ето, сещам се и за една друга късметлийка, която във време на драстични съкращения на бюджетите за култура, получава щедро финансиране и от българската и от италианската държава. Чува се за късметлии с медийни империи и т.н.

Има и европейски примери — например около приятеля на цялото прогресивно човечество (според Wikileaks) — Берлускони, ври и кипи от пепеляшки (гадателки, моделки, актриси...)

В този смисъл не разбирам фразата на премиера „просто по един брилянтен начин ни е заблудила“, защото брилянтността няма нищо общо с късмета.

А сега да поговорим за каръците.

Около 80 000 са българските студенти в чужбина, които легализират около 1000 дипломи на година в България.

От тях най-големи каръци са, например, завършилите в Оксфорд.

Първо трябва да се проврат през иглените уши на легализация на дипломи. Включително и с проверка за автентичност.

Както и по времето на социализма, така и сега, те имат гигантски проблеми с признаването на дипломите си — съмнителни са, защото са завършили някакъв „провинциален университет“ в Англия. ЕС си е ЕС, ама сиренето е с пари!

Висшистка ли е в крайна сметка Илиева.

Моята хипотеза е — тя е съвсем истинска висшистка, точно колкото:
— Йорданка Фандъкова е кмет;
— са герои почти всички носители на орден „Стара планина“;
— Алексей Петров е доцент;
— РЗС е партия;
— Румяна Желева щеше да бъде еврокомисар;
— Депутатите, отишли за безплатен телефон в работно време, са депутати.
— ... (мога доста да изброявам)

Количествата лъжа, които циркулират в България вече стават взривоопасни.

Много личности и институции са изпразнени от съдържание, т.е. са балони, пълни със сгъстен въздух.

Балоните гърмят.

Ако не ви се гледа цялото — гледайте от 2:40 нататък ;-)

23 коментара:

wattie каза...

Сега, да си имаме уважението - всичко, което каза Е вярно, НО "балонът с дипломите" никак не е толкова тривиално "БКП наследство", както го изкарваш. При всички положения голямото количество ВУЗ-ове и ВУЗ-ченца със съмнителна репутация в момента са ни изключително нужни. Бързото обяснение е атакуемо, но ще го дам:

1. Европа зловещо ни натиска да дипломираме повече висшисти за кратки срокове (до 2020г. трябва 40% от българите да са с бакалавърска степен, а това е феноменално огромен и непостижим процент - забележи, че старите поколения не може да покрие тези изисквания!);

2. Бълария няма преподавателски капацитет във висшите учебни заведения. Елитни преподаватели избягаха на запад или вече не са преподаватели. Нови млади преподаватели няма. Сега е нужен някой със способностите на мистър Сенко, който да покаже как може по-малко и по-некачествени преподаватели да обучават много повече и съответно по-неподготвени студенти.

Има и по-дълга история, но тя е за в министерски съвет, а не за блоговете. Реално всичко, което разгледа в статията е вярно, но неимоверните усилия за всичко да са виновни комунистите тук вече не хващат декиш. Проблемът с П.У.Т.К.А. и подобните университети не е "соц наследство", а е типично ЕС нововъведение.

В момента ЕС ни лъже, че тази реформа е добра, а ние ги лъжем, че я правим.

В този смисъл ще бъде ужасно ако реално намалим количеството университети, както реве обществото в момента. Това чисто и просто означава да слеем менте-вузчетата с т.нар. "елитни". Естествено от това само и единствено ще пострада реномето и на т.нар. "елитни" университети, а нищо добро няма да е постигнато. Не е важно колко университета има - важно е колко студента се обучават. Закриването на менте университетите НЯМА да вдигне нивото на образованието - то само ще навреди още повече.

В този смисъл едно добро нещо, което направи сегашния министър е, че премахна уравниловката в "цената на дипломите" (т.е. държавната гаранция за качество). От друга страна обаче това беше ясен знак - ще играем на хорото "да печатим дипломи както иска ЕС от нас". Е, те искат да печатим истински дипломи, но то само с искане не става - трябва и да дадат. А те не дават. Ето го и проблема на дневен ред.

Сега на Игнатов и ко. им е хрумнало, че могат да компенсират вакума от преподаватели като накарат учените от БАН да влезат да работят в университетите (те и така и така "не работели"). Естествено това е поредното запушване на дупка в балона. Вярно е, че образованието ще глътне малко въздух и ще си запълни щатните бройки, но:

А. С науката ни и амбициите ни за такава е свършено;

Б. Ефектът е краткосрочен, защото млади хора в системата тъй или иначе няма.

Нещата Комита ще се оправят не със закриване, отваряне на университети, сливане на институти с университети и прехвърляне на "старчета" от единия джоб в другия. Проблемът ще се оправи ако:

А. Някой се досети, че млад човек с поне магистърска степен трудно ще се навие да работи само за 400-500 лева на месец (в дългосрочна перспектива може да стигне до 700 - смях)

ИЛИ

Б. Най-накрая някой да каже едно голямо АЙ СИКТИР на тези напъни на ЕС да въвежда "стратегия 2020" и просто да тропне по масата и да каже "ТОВА Е ГЛУПОСТ - НЯМА ДА СТАНЕ".


Ако направят и двете - нещата наистина може да заработят.

Моето мнение е, че нито науката, нито образованието имат каквато и да е нужда от реформи в тяхната научна и образователна страна. Виж в политическата част нещата са трагични. И рибата се вмириса именно от там - откъм главата.

П.С. Виждам, че и ти си се впечатлил от Калинчето. Ето тук има информация за още една - действаща интелектуалка - Таня Димитрова, областен управител на Ямбол:

http://www.o6ibka.net/analysis/406-road-underwater/

И от нея ли ще го е срам негово преосвещенство ББ?

САНДО каза...

Като бивш студент в чужбина мога да ти кажа, че зад граница има две категории български студенти - първите са обикновени хорица, тръгнали да търсят щастието далеч от домовете си, защото в родината се чувстват потиснати. Тези хора работят колкото и каквото им се позволява (чистачи, детегледачки, сервитьори и т.н.), за да се прехранват и за да могат да се изучат.

Втората категория (аз я наричам "категория на гадовете") са синчетата и дъщеричките на номенклатурчици/червени мафиоти, заминали за чужбина, за да изперат част от парите на родителите си, което пък обяснява защо голяма част от тях не си правят труда да избутат висше образование въпреки предлаганите им удобства и привилегии. Познавам лично един младеж, които едвам издеяни 2 години в правен факултет зад граница, което обаче бе напълно достатъчно, за да стане съветник към Външно... Със същото качество бе и цялата свита на крадливия дядо от Мадрид - Велчевци, Василевци и прочие хрантутници. В моя факултет пребиваваше също една дъщеря на прокурор, друга на жанвиденовски министър, дъщеря на търговка със зърно от времето на зърнената криза (беше забавна, защото пращаше мръсните си дрехи на майка си в колет, а тя й ги връщаше изпрани пак по пощата), синовете на дясната ръка на футболен бос, две девойки, които се прибираха всяка седмица със самолет, защото им беше мъчно за родния Пловдив и още десетки други, които имаха достатъчно валутка за квартира, джи-ес-ем и ходене по ресторанти, но не се мешаха достатъчно с останалите, за да им хванем спатиите.

Мартин Борилски е от първата категория - работил е дори в Макдоналдс, но въпреки това завършва първи по успех най-престижния правен факултет във Франция. Убийците му са от втората категория. Сори, обаче именно вторите управляват България, а първите... по-добре да не се прибират никога!

wattie каза...

САНДО - страхотно раздели хората на две групи "черни" и "бели", ама светът е малко по-шарен, отколкото ви се иска.

Ето ти реален случай - съученик на баща ми, изключително интелигентен човек, при това и болен "антикомунист", за да съм по темата. Човекът бачка буквално като луд - има строителна фирма (в момента естествено нещата никак не му вървят). Та същия този човек изпрати децата си зад граница, за да бъда по-конкретен - да учат в Хайделберг. Вложи огромни суми пари. И познай какво - сина му си клати кратата. Три пъти си сменя специалността, аз завърших магистър и вече карам за доктор, а той още е във трети курс. Майка му се попиля от нерви и притеснение - няма да ти казвам за какво става дума.

Ето, че и на не-номенкратурчици децата може да са такива. Нали?

А истината е много проста - децата на богатите имат склонност да се деморализират, а децата на бедните имат склонност да се амбицират. Това е нормална волева реакция спрямо социалната среда. Това е инвариантно спрямо това дали родителите са номенклатурчици или не. Като се огледаш днес ще видиш и съвсем достатъчно количество богати хора, които не са от бившата номенклатура. Както и такива, които докато са били от номенклатурата са били девета дупка на кавала, а сега са силните на деня. Както казах - шарен свят. Приеми го като такъв и си настрой телевизора на режим "PAL".

Комитата каза...

wattie, класовата борба в основата на всичко, нали така ;-) аз пък, не знам защо, повечето деца на богати хора, които познавам, бачкат повече от връстниците си и учат по-старателно от тях. сигурно зависи от това кой родител как си изкарва парите.

стратегията 2020 не се прави с цел да правим печатници за дипломи, а да си реформираме образованието.

сандо, много интересни наблюдения. защо не опишеш малко тия случаи. утре такъв човек може да ни стане министър.

САНДО каза...

Знам, wattie, че хора има всякакви и че не е хубаво да се обобщава... Но нали трябва някак си да се определят тенденциите :-))) Иначе има и бедни, които си клатят краката, както и деца на номенклатурчици, които са свестни. Аз ти казвам какво видях и почувствах, а ти ако искаш ми вярвай

Георги Павлов каза...

Къде е бутонът Like към текста?

wattie каза...

"стратегията 2020 не се прави с цел да правим печатници за дипломи, а да си реформираме образованието."

ХАХАХАХА

Без извинение. Да направим 40% от българите висшисти за 10 години, при положение, че реално качествените ни висшисти не са повече от 4% сега?!? Сенко не е жив да направи тази илюзия, за Астор не съм сигурен дали е толкова добър. Този, който е писал тази стратегия е малоумен, а този, който вярва в тази стратегия - двойно. В нея има и хубави неща естествено - това е частта "учене и квалификация през цял живот". Стара, впрочем социалистическа, идея под нова форма. Също толкова неосъществима - възрастовата психология не може да й смогне.

Виж, ето ти една друга, моя лична стратегия. Стратегия 2050 ще я нарека и ще кажа: "Всеки българин милионер в щатски долари и с личен хеликоптер". Тази стратегия ще ни помогне да се реформираме, да преосмислим стратегиите си, да съкратим разходите, да увеличим производството. ХАХАХАХА

wattie каза...

Чух, че наскоро покривът на една френска АЕЦ бил рухнал от насипалия се сняг. Нищо де - голям праз, нямало изтичане на радиация, централата си е ОК. А нашата, дето нито покрива й е рухнал, нито има каквито и да е доказани дефекти и проблеми - тя е затворена. ЕТО ТОВА Е ИСТИНСКИЯ БАЛОН И ВЪЗДУХ ПОД НАЛЯГАНЕ. Нарича се "членство на България в ЕС". Да ви е честито!

Sceptical Chymist каза...

wattie, не е по темата, но силно ме заинтригува - как точно ни натиска европа за тези 40% и защо не вземе да ни натисне и за % от БВП за наука, който фигурира в същата стратегия? Последното, което помня като позиция на еврокомисаря по наука при един от многото протести на бг-учени беше "ала-бала, в Европа никой изследователски талант не е загубен, е*ете се в гъ*а и не ме занимавайте с глупости". Искам да кажа, че това с европа е само удобно оправдание да се помпи образователната инфлация у нас. Отделно, че модерно-европейския стремеж към равенство има твърде много общо със старозаветния комунистически такъв. Но ако там още не са се омазали съвсем, то при нас нещата са направо гротескни, както много добре го е описал Комитата.

wattie каза...

Sceptical Chymist - не ти ли е леко очевидно, че България се превръща в един краткосрочен "call center" на ЕС? Ама в "call center"-а трябва да работят все пак малко грамотни хора. И понеже средното образование няма морално право да бъде т.нар. "фирмено обучение" - те ни тъпчат да ги дообразоваме с висше. А ако погледнеш във ВУЗ-овете ще видиш именно това - фирмено обучение от А до Я. С добавка малко "досадни, ретро, старчески, трудни, гадни предмети" като изключение. Работя в тази система и виждам всичко това с очите си.

Понятието "call center" естествено е много по-широко от буквалното. Използвах го за образност и насока.

Защо не ни натискат за науката ли? Очевидно защо - науката струва много пари, а мистър Гюнтер не желае да дава пари - той желае да взима. И докато има балъци да му ги дават ще е така.

wattie каза...

"Модерноевропейски стремеж за равенство" пък въобще няма. Той е една фикция в очите на селяците и безпросфетните. Дори новите мъки да се реформират от конфедерация във федерация (както е САЩ) са просто въздух под налягане. "Интереса клати феса". Никой няма интерес в България да има качествено образование и наука. За съжаление дори българите...

wattie каза...

Ако някой може да ми редактира коментара и да направи буквата "Ф" в "безпросФетните" главна...

Комитата каза...

Георги, добра идея, ще добавя и такъв

wattie каза...

Комита - нищо не каза за г-жа Таня Димитрова. Според мен тя "избива всичката риба". Може да вкара фалшивите дипломи на Калина и Искра в малкия си джоб. За некомпетентност спрямо Румяна не знам. Може пък да е компетентна - к`во като лъже?

wattie каза...

"Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много с толкова малко, за толкова дълго време, че вече сме квалифицирани да правим всичко от нищо. За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата…"

Константир Иречек


Същият цитат може да бъде пренесен и днес, но с лека промяна: "Ние, неможещите, водени от незнаещите...". Ето ви гротеската в две изречения. И да не забравите, че "комунизмът" и ако той не работи, то "предишните" са ви виновни за всичко.

П.П. По времето на Иречек комунизъм не е имало. Жалко, Грънчаров и другите десебедерасти няма да могат да обвинят Живков.

wattie каза...

П.С.2. Понеже в последния коментар употребих една дума "десебедерасти", а аз самия гласувах за същата партия, то се чувствам длъжен да поясня - визирам днешното изказване на Иван Костов. Че успяха да ме изгубят още в началото с безпринципната си подкрепа към това айдушко правителство - успяха. Ама сега това, което правят с обръщане на курса на 180 градуса вече си граничи с педерастия.

Извинявам се за офф-топика.

wattie каза...

Тази статия ще ви бъде интересна:

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=695144

Комитата каза...

Георги, вече има бутон „like“ ;-)

Георги Павлов каза...

Не исках да критикувам дизайна, но не го намерих :-)

Комитата каза...

Споко, аз го сложих след твоята забележка. За съжаление се показва само като разглеждаш отделен текст, а не списък от текстове

Търновец каза...

Съпругата ми случайно видя снимка на Калинка от една статия на ПЦ-то и щеше да падне от смях като разбра за какво иде реч... били са съучнички в художествената гимназия в София и я познава доста добре. Та беше буквално изумена, че момичето е било шеф на Фонд Земеделие.

Познавам и един младеж, който завърши МГИМО в Москва преди време и се сещате какви колеги имаше по време на следването - племнника на Милошевич, синчета на разни генерали от Крим и т.н."пичове", които на разни партита отивали и пикаели през прозореца на близко паркиралата полицейска кола, и когато ченгетата наскачвали, само си показвали личната карта и всичко приключвало с извинения поднесени от органите на реда. Та спомням си, че ми разказва и за синчето на тукашния шеф на Лукойл... Доколкото си спомням, той не е успял да издаяни повече от един семестър в Москва и се прибрал в Софето. Не било като в тука, да си най-големия гъзар и да ходиш с охрана по кръчмите, където да замеряш с бучки лед случайно клиенти, сторили ти се не съвсем симпатични и т.н.... Та той вероятно е типичен пример за втория тип студенти в чужбина описани от Сандо.

САНДО каза...

По същия начин се изказа преди време и един мой братовчед (преподавател в швейцарски университет) за Соломон Паси :-)))
Комита, хубаво ме караш да пиша за тези хора, защото един ден някой от тях може да ни управлява, но... ТЕ ВЕЧЕ ОТ ДОСТА ВРЕМЕ УПРАВЛЯВАТ :-))))

Анонимен каза...

Като пренебрегнем писанийцата на болния от логорея, хубав разговор сте заформили. И поучителен.
Но както знаете, стотинката си има и друга половинка - това, което ще цъфне и върже след някоя и друга година като гласопРодавател, се оказва, че вече даже не може да свърже смислово началото на едно изречение с края му (по данни на PISA). Хеле пък ако е написано (че имат проблеми и с четенето, не само с разбирането). И хич не ми е думата за малцинството. А за тези, дето се наричат българчета, първа Гадост са за мене...

Та такивата добре се управляват, и лесно, от такива като Тиквата и с-ие. А зад последните е "средният" им ешалон - обсъжданият от вас (изключая логорейчика).

И тогаз - ще ме питат дей зората мей огряла за последен път, тук...

Айде со здравие.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)