четвъртък, декември 02, 2010

Новото раздаване на картите


Публикуването на стотици хиляди документи във Wikileaks демонстрира не просто майсторството и визията на един хакер, а на по-големи промени.

Неведнъж съм споменавал, че започваме да живеем във време, в което информацията иска да бъде свободна. Говорил съм за това, че още по времето на войната в Косово никой не можа да спре интернет трафика между Югославия и света. Не че никой не искаше. Т.е. ако някой не иска някаква информация да излиза наяве, най-добре да си я държи в главата. Ако някой иска да пусне албум, който да не се разпространява по торентите, най-добре да не го издава.

Аз да ви кажа, много съм доволен, че излязоха тия американски телеграми във wikileaks.

Защо? Не са ли „вреден и незаконен акт“, както казва нашето Външно министерство? Ами не, да си кажа аз. Не и по законите на новото време.

Какво научаваме за САЩ:

– Много съвестно си готвят домашното, когато се подготвят за срещи. Видяхме как Х. Клинтън се готви за среща с Желева. Интересно ми е, как Желева се е готвила за среща с Клинтън.
– Няма антибългарски (и антируски, антиарабски, антикитайски и т.н.) заговор (какво ли ще правят сега ТВ СКОТ и Атака?). В секретните си телеграми американците си говорят същите неща както и открито, където спазват дипломатическия етикет. Ние тях отдавна сме ги задминали. Без да се засекретяват в телеграми на външно при нас таралежите влизат в дупета, шменти-капели объркват симултантните преводачи и на цецо багера труповете влизат в международния обмен.
– Имат много реалистична представа за ситуацията по света. Такива неща, които са пълна загадка за нас (загадъчната руска душа или разпределението на властта в Русия), те отдавна ги знаят и се съобразяват с тях. Телеграмите дават изчерпателен отговор на въпроса - тъпи ли са американците.

Много ми е интересно, ако Асанж се докопа някой ден до папките на нашето Външно и на Явор Колев, какво ще излезе – че сме много умни, много прилежни в готвенето на домашните и с много реалистична представа за света?

Надявам се.

21 коментара:

templar каза...

Имаше една комедия, в която главният герой получи дарбата да чува мислите на хората. Хубавото беше, че чуваше мислите на мадамите и съответно трудно си вдигаше ципа...; лошото - че от пороя мисли наоколо, постоянно му беше шумотевица. Докато един ден не влезе в стаята на една прелестна блондинка. Там се уплаши, че е оглушал, защото цареше мъртва тишина... (мисъл нямаше).

Та така ще бъде и ако Асанж се докопа до архивите на Външно. Най-много на някоя рецепта за царска туршия да се докопа. Там едва ли има "втори план".

Комитата каза...

хах. да, а и въпросът за искреността е също важен. видяхме в какво лъжат американците, да видим в какво лъжат останалите.

wattie каза...

Сериозно ли си мислиш, че можеш да си пускаш в интернет каквото си поискаш? Защото на мен ми се обадиха по телефона да ми се накарат около ден преди дори да си помисля да пусна една статия. И не я пуснах естествено - дотолкова имам мозък. И тя впрочем беше в общи линии безобидна. За подробности попитай един от приятелите си. Благодарение на него и аз си имам нови приятели. А в едни "социални групи" ми се налага да не участвам.

Та блажени са вероущите! Тук имаме обикновена компроматна война между две много богати партии.

Доколкото се плюе по публично изложените за оплюване личности - всичко е наред. Доколкото се критикуват последиците на една или друга идеология - всичко е наред. Настъпиш ли обаче мазола и нагазиш ли в дълбоката вода - с теб е свършено.

Стойчо каза...

А ако вземат да намерят посолската преписка с обосоновката за отнемането визата на Румен Петков ;-)

Гошко каза...

"Настъпиш ли обаче мазола и нагазиш ли в дълбоката вода - с теб е свършено. "

Започнеш ли веднъж така да мислиш - с теб е свършено

Анонимен каза...

Не искам да се правя на хакер, но искам да помоля хората които искат да останат анонимни (като wattie) да прочетат тук таме и да не се притесняват да публикуват. Ето един (не изчерпателен списък):
http://www.torproject.org/
http://internetkafe.start.bg/#b_8302

САНДО каза...

Wattie, ще си позволя да цитирам Ейбрахам Линкълн : "Хората се превръщат в мерзавци, когато предпочетат да замълчат вместо да говорят." Аз бих допълнил, че особено в общество като българското хората не се превръщат сами в мерзавци, ами ги принуждават да станат такива. Погледнете всички новини от изминалите дни и ще си дадете сметка, че Wikileaks не се е захванал с България, защото никому не би било по силите да обработи и синтетизира толкова много информация и толкова много гафове!

Юлиан каза...

Браво за статията!
Като прочетох заглавието мислех направо да я прескоча, като поредната плява за Wikileaks, но се радвам, че я изкарах до края. Накратко съгласен съм с вичко казано. Поздравления.

wattie каза...

Анонимното плямпане е безпочвено и безсмислено. Или заставаш мъжки с името си както Константин и Стойчо, или нищо няма да направиш. Това също го разбрах по трудния път.

Ще коригирам цитата на Ейбрахам Линкълн с това, че ако ти се налага да критикуваш системата истински, то или трябва да кажеш нещо идеологически издържано или е по-добре да си мълчиш. Говоренето на глупости е много по-лошо от траенето. Аз така мисля. Отново открито по трудния път.

Или още по-добре перефразирано и синтезирано: по добре да НЕ кажеш нищо, отколкото да кажеш нищо.

Апостол Апостолов каза...

Страшен шамар им заглевущи този австралиец! Страшен!

Зелен Бетон каза...

> Публикуването на стотици хиляди документи във Wikileaks демонстрира не просто майсторството и визията на един хакер, а по-големи промени.

Без съмнение е така. Стана ясно, че при тези огромни обеми информация, трупащи се с все по-нарастващи темпове, и при мераците тази информация да се държи скрита зад шлюзове и бентове, е неминуемо някой бент да се скъса. А щом се скъса един, значи обемите стават критични и ще почнат да се късат и други. Така всички "държатели" на информация бяха предупредени да си опичат акъла.

Казусът Wikileaks обаче е индикатор и за една друга промяна, която според мен е още по-съществена.

Не случайно изтече именно политическа информация. Не събирани със СРС-та клюки, не планове на военни системи, не секретни патенти или тайни монополни съглашения между големи корпорации. Целта не беше да се покаже, че всяка информация може да стане публична, а да се огласи ТОЧНО ТАЗИ информация.

През 20 век политиката се превърна в айсберг, чиято невидима част вече няма почти нищо общо с видимата. Някак неусетно започна да се подразбира (и да се смята за нещо естествено), че в тази невидима част моралните норми и ценности не важат, а законите и международните съглашения въобще не е задължително да се спазват. Отстояването на принципни позиции се замени с безпринципни пазарлъци; официалният договор се девалвира и беше заменен от договорките "под масата". Тържество на "тихата" дипломация, както я нарича Сакскобургготски – или "сивата", както много по-точно я определи в едно интервю Ренета Инджова. Подмолният, "сивият" свят на политиката вече не е само кухнята, която не е удобно да се показва пред хора: той е същинската политика. А видимата част на политическия айсберг се състои почти само от ПиАр. Сагата около медиците ни в Либия е брилянтен пример.

Същевременно, макар и повечето хора да осъзнават, че нещата стоят точно така, и да го смятат за (поне донякъде) логично и обяснимо, това изобщо не значи, че подобно положение се смята за приемливо и нормално, напротив. Изтичането на поверителни политически документи през Wikileaks го виждам именно като реакция срещу растящата лицемерност на политическата система – и сигнал, че начинът на правене на политика трябва коренно да се промени. Точно както спукването на ипотечния балон в САЩ беше сигнал за необходимостта от кардинална промяна в световната финансова система.

Политиката се откъсна твърде много от моралния и ценностен фундамент на реалния живот на хората и се превърна в сфера, посветена основно на собственото си обслужване и самовъзпроизвеждане. Все по-често не политиката е подчинена на обществените норми и интерес, а точно обратното. И нещата трябва да се върнат по местата им. Случаят с Wikileaks (не самото изтичане, а типът на подбраната информация и – най-главното – НАЧИНЪТ, ПО КОЙТО ХОРАТА РЕАГИРАТ) според мен показва точно това.

А защо именно Щатите бяха обектът: ами, за да стане ясно, че никой не е застрахован, включително и най-големите. Ако беше изтекла подобна кореспонденция на която и да е друга държава, едва ли някой се съмнява, че съдържанието би било горе-долу в същия дух.

Разбира се, такава промяна няма да започне утре. Както и при финансовата система, първо ще бъде направен опит да се закърпи и стабилизира статуквото, и то с общи усилия на заинтересованите фактори в глобален мащаб. Но появата на индикатори като ипотечния срив и Wikileaks, и то в такива мащаби, означава, че предпоставките за промяна са налице.

wattie каза...

И сега като си купите "Капиталът" и вземете да го прочетете - ще вземете да разберете, че май наистина се намираме по средата на том 3ти...


Новият дизайн на блога го направи да се зарежда ужасно бавно...

Комитата каза...

Wattie, я направо кажи какво има в средата на том 3, за да не ровичкам.

Комитата каза...

Мислех че само при мен има проблем със зареждането, защото само на единия компютър ми се бави новия дизайн, но май ще го сменям, щом като има проблеми. Ще сменя и анкетата.

wattie каза...

Според Маркс развитието на капиталистическото общество води по естествен път до комунистическо. Много добре обосновано той показва как протича процесът на натрупване на напрежение между класите, както и много добре описва и предсказва "кризите на свръхпроизводството". Без да се разпростирам нашироко, той все пак казва, че комунистическата революция ще започне от най-силно развитата (икономически) държава, която ще я пренесе постепенно в другите.

Досега абсолютно никой не е оборил тезите на Маркс. Виж, тезите на Ленин и т.нар. "Ленинизъм" е развенчан. Това което прави Ленин е, че той взима част от философията на Енгелс (която от своя страна е стъпила върху част от философията на Маркс, отчасти погрешно) и поставя два нови постулата:

1. Комунистическата революция може да стане по насилствен път преди да е назряла предреволюционна ситуация;
2. Комунистическата революция може да се извърши и в държава, която не е добре икономически развита.

И двете естествено са в противоречие с теорията на Маркс като цяло. Интересното е, че почти успява. Практически обаче загубата на Сталин през ВСВ проваля всичко (всеизвестено е, че въпреки, че се счита за победител в ВСВ, Сталин е считал участието на СССР във войната като загуба - не е присъствал на парада на победата дори) - целта му е била да завладее Европа, а не успява. От там насетне трагичната картинка на социализма я знаем и хулим и до днес.

Толкова от Марксизма и Ленинизма за днес от мен.

Зелен Бетон каза...

Абе, wattie, ти да не би в моя коментар да видя нещо, което да те подсети за Маркс?!?...

sailorsava каза...

Zdrasti Komita!Prosto mi e chudno kak horata,koito se borjat za svobodata na Internet v Bg i svoboda na slovo bez podslushvane i t.n imat da kajat samo tova po vaprosa s Assange i Wikileaks.org?Celija svjat(ceti pravitelstva) se obediniha protiv tozi web i sashtevremenno unikalen broi hora poddarjat sita daje i cyber war.Zashto samo se smjata,che nie se imame BB,a drugite vijte gi kolko hubavi demokracii imat???Demokracijata e edna karikatura na obshtestvoto v nasheto savremie.Ne mi objasnjavaite,che ne e nai-dobroto,no njama po-dobro ot neja.Tova sa gluposti ot hora,koito se opitvat da poddarjat narodite i prostoludieto da si bachka,da pravi njakoi bogati i da si kreta taka!Svobodnija kapitalizam ne e nishto drugo osven izdevatelstvo na opredelena grupa hora nad ostanalite!Ne me slagaite v grupata na komunistite,zashtoto az sam absolutno against ot vremeto na T.Jivkov,s prijaten prestoi v Elhovo zaradi unikalna "komsomolska harakteristika"!Nikoi ne se zamislja,che ima drugi formi na sashtestvuvane edna ot koito e anarchizma.Zashto si mslite,che kojato i da e forma na upravlenie e dobra?Nali njakoi upravljava eto go subektivnija factor eto go BB i Ceco traktora eto go Parvanov i vsichki politici v tova chislo Obama i t.n.Tova ljato bjah v USA za 20 dni i napravo onemjah kolko se e promenila za oslednite 20 godini v koito ne bjah hodil?Land of the free???:)Free speech??You can'r say Fuck on TV.Tova li e modela po koito trjabva da se pridarjat ostanalite?Tova li e primera koito se dava za svoboda i demokracija?Gledate li sega kak se opitvat retro da pravjat zakoni za da mogat da sadjat Assange??S kakvo sa po-dobri ot Rusia and Putin?Razlikata e che imat 400 miliardera,a Rusia samo 51.Dostignali sa saotnoshenie 1:8 bedni bogati.Razsloenieto e ogromno,a se znae,che se stremim tova saotnoshenie da se smaljava?Opitite da badat taka narechenite "nositeli" na demoracija iz sveta sa prosto opiti da izbegnat ot problemite vatre v stranata,zashtoto se razchita na tapia"patriotizam" na goljama chast ot negramotnoto naselenie za da ne se razbira kolko sa zle ikonomicheski!Prosto mi e chudno,zashto misleshti hora ot bg vmesto da se opitat da pravjat protesti za tova koeto se sluchva po sveta se zanimavat sas zlobodnevni temi ot zadnija dvor.Taka i njama da ni zabelejat nikoga,zashtoto sme si malki dushici.Nikoi ne si misli,che ako osadjat tezi hora tova oznachava,che njama da ima svoboda na Internet nikade ne samo v BG!Pochnaha s iztegljaneto na golemite corporacii kato Mastercard,Visa,Swiss Banks,Amazon da im sprat funds.Eto tezi opravljavat,a ne horica kato BB ili koito doide sled nego,taka che da jivee Kapitalizma i podtisnichestvoto na svobodata na misalta i slovoto!

Комитата каза...

Хах... Сава, имам много повече да кажа, но има опасност текстът да заприлича на роман. Подготвям нещо в момента всъщност.

Анонимен каза...

Zdrasti Komita!Prosto mi e chudno kak horata,koito se borjat za svobodata na Internet v Bg i svoboda na slovo bez podslushvane i t.n imat da kajat samo tova po vaprosa s Assange i Wikileaks.org?Celija svjat(celi pravitelstva) se obediniha protiv tozi web i sashtevremenno unikalen broi hora poddarjat sita daje ima v momenta cyber war sreshtu njakoi companii.Zashto samo se smjata,che nie se imame BB,a drugite vijte gi kolko hubavi demokracii imat???Demokracijata e edna karikatura na obshtestvoto v nasheto savremie.Ne mi objasnjavaite,che ne e nai-spoluchlivata forma na upravlenie,no njama po-dobro ot neja.Tova sa gluposti ot hora,koito se opitvat da poddarjat narodite i prostoludieto da si bachka,da pravi njakoi bogati i da si kreta taka!Svobodnija kapitalizam ne e nishto drugo osven izdevatelstvo na opredelena grupa hora nad ostanalite!Ne me slagaite v grupata na komunistite,zashtoto az sam absolutno against ot vremeto na T.Jivkov,s "prijaten" prestoi v Elhovo zaradi unikalna "komsomolska harakteristika"!Nikoi ne se zamislja,che ima drugi formi na sashtestvuvane edna ot koito e anarchizma.Zashto si mslite,che kojato i da e forma na upravlenie e dobra?Nali njakoi upravljava eto go subektivnija factor ili po-tochno kazano corporativnija factor eto go BB i Ceco traktora eto go Parvanov i vsichki politici v tova chislo Obama i t.n.Tova ljato bjah v USA za 20 dni i napravo onemjah kolko se e promenila za poslednite 20 godini v koito ne bjah hodil?Land of the free???:)Free speech??You can't say Fuck on TV.Darjava,kojato po zakon e secular, a nai-vajnoto za politicite e da pokajat saprichastnost kam cerkvata???V 21 vek?Cerkva?Religion?Sashtata rabota e kato gi gledam v BG vsichki politici ot vsichki cvetove zaboli po edna goljama svesht i i na cerkva???Nikakva razlika s fundamentalnite mohamedani.Trjabva da otidete do Texas da razberete za kakvo stava duma i to v 21 vek!Tova e DEMAGOGIA!Tova li e modela po koito trjabva da se pridarjat ostanalite?Tova li e primera koito se dava za svoboda i demokracija?Gledate li sega kak se opitvat retro da pravjat zakoni za da mogat da sadjat Assange??S kakvo sa po-dobri ot Rusia and Putin?Razlikata e che imat 400 miliardera,a Rusia samo 51.Dostignali sa saotnoshenie 1:8 bedni bogati.Razsloenieto e ogromno,a se znae,che se stremim tova saotnoshenie da se smaljava?Opitite da badat taka narechenite "nositeli" na demoracija iz sveta sa prosto opiti da izbegnat ot problemite vatre v stranata,zashtoto se razchita na tapia"patriotizam" na goljama chast ot negramotnoto naselenie za da ne se razbira kolko sa zle ikonomicheski!Prosto mi e chudno,zashto misleshti hora ot bg vmesto da se opitat da pravjat protesti za tova koeto se sluchva po sveta se zanimavat sas zlobodnevni temi ot zadnija dvor.Taka i njama da ni zabelejat nikoga,zashtoto sme si malki dushici.Nikoi ne si misli,che ako osadjat tezi hora tova oznachava,che njama da ima svoboda na Internet nikade ne samo v BG!Pochnaha s iztegljaneto na golemite corporacii kato Mastercard,Visa,Swiss Banks,Amazon da im sprat funds.Eto tezi opravljavat,a ne horica kato BB ili koito doide sled nego,taka che da jivee Kapitalizma i podtisnichestvoto na svobodata na misalta i slovoto!
Sava

sailorsava каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Анонимен каза...

Здрасти Комита! Просто ми е чудно как хората,които се борят за свободата на Интернет в Бг и свобода на слово без подслушване и т.н имат да кажат само това по вапроса с Асанже и Уикилеакс.орг? Целия свят(цели правителства) се обединиха против този уеб и сащевременно уникален брой хора поддържат сайта, даже има в момента cyber war срещу някои компании. Защо само се смята,че ние се имаме ББ, а другите, вижте ги колко хубави демокрации имат???

Демокрацията е една карикатура на обществото в нашето съвремие. Не ми обяснявайте, че не е най-сполучливата форма на управление, но няма по-добро от нея. Това са глупости от хора, които се опитват да поддържат народите и простолюдието да си бачка, да прави някои богати и да си крета така!

Свободният капитализъм не е нищо друго освен издевателство на определена група хора над останалите! Не ме слагайте в групата на комунистите, защото аз съм абсолютно against от времето на Т. Живков, с "приятен" престой в Елхово заради уникална "комсомолска характеристика"! Никой не се замисля, че има други форми на съществуване една от които е анархизма. Защо си мслите, че която и да е форма на управление е добра? Нали някой управлява, ето го субективния фактор или по-точно казано корпоративния фактор, ето го ББ и Цецо Трактора, ето го Първанов и всички политици в това число Обама и т.н. Това лято бях в USA за 20 дни и направо онемях, колко се е променила за последните 20 години, в които не бях ходил? Land of the free??? :) Free speech?? You can't say Fuck on TV. Държава, която по закон е секуларна, а най-важното за политиците е да покажат съпричастност кам церквата??? В 21 век? Църква? Религия? Същата работа е като ги гледам в БГ всички политици от всички цветове заболи по една голяма свещ и и на църква??? Никаква разлика с фундаменталните мохамедани. Трябва да отидете до Тексас да разберете за какво става дума, и то в 21 век! Това е ДЕМАГОГИЯ! Това ли е модела, по който трябва да се придържат останалите? Това ли е примера, който се дава за свобода и демокрация? Гледате ли сега, как се опитват ретро да правят закони, за да могат да съдят Асанж?? С какво са по-добри от Русия & Путин? Разликата е, че имат 400 милиардера, а Русия само 51. Достигнали са съотношение 1:8 бедни богати. Разслоението е огромно, а се знае, че се стремим това съотношение да се смалява? Опитите, да бадат така наречените "носители" на деморация из света, са просто опити да избегнат от проблемите вътре в страната, защото се разчита на тъпия "патриотизам" на голяма част от неграмотното население, за да не се разбира колко са зле икономически! Просто ми е чудно, защо мислещи хора от бг, вместо да се опитат да правят протести за това, което се случва по света, се занимават със злободневни теми от задния двор. Така и няма да ни забележат никога, защото сме си малки душици. Никой не си мисли, че ако осъдят тези хора, това означава,че няма да има свобода на Интернет никъде, не само в БГ! Почнаха с изтеглянето на големите корпорации като Мастеркард, Виза, Суис Банк, Амазон, да им спрат funds. Ето тези управляват, а не хорица като ББ или които дойде след него, така че да живее Капитализма и подтисничеството на свободата на мисълта и словото!
Сава

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)