понеделник, ноември 29, 2010

Поправителен по демокрация

Когато гледам по телевизията протестите по морето, в съзнанието ми изникват едновременно няколко картини. Първо се сещам за потресаващите снимки от един блог на пътешественик на централния плаж в Монровия, столицата на Либерия. По плажа клечат хора. Това не са рибари, просто плажът се използва за... тоалетна.

Черните задници изпъкват изразително върху белия пясък.

След това се присещам за чистите плажове с кристална вода на Хърватско и Гърция. Градовете там напомнят Несебър по историческа съдба, но не и по днешната си участ - за разлика от побратимите си, Несебър изглежда като превзет от варвари, като оклепана с нечистотии и забравена антична руина в центъра на ориенталски пазар.

Защо ли наблюдаваме и други прилики с Африка? Един приятел разказва, че Лагос в Нигерия е също на брега, но до най-близкия поносим плаж имало около 4 часа път с кола. Следователно, като плажен стрес Несебър е по-близо до Лагос, отколкото до Дубровник и Кавала. Спомних си, как тази година сестра ми си спести последния плаж и нервите около него, защото ходенето на плаж в доста наши места на Черноморието не е почивка, а напрегнат труд.


 Плажът в Лагос, Нигерия. Снимка - Делян Иванов

На екрана се редуват морски сюжети. Като отломка от корабокрушение, от морето стърчи Несебър, върху който като плъхове са се скупчили оцелелите през кризи и катастрофи хазяи, кръчмари и амбулантни търговци. Бунтовниците не искат да повярват, че е дошъл и техния ред да понасят тежестта на живота в България и да видят как изглежда дебелия край. Провлакът е блокиран от народна барикада, а отбраната е пробита от полицията чрез обходен затворнически щурм по море. Несебърската свобода, попфолк героиня с изрусени къдри и почти голи гърди символизира съпротивата. Горящите автомобилни гуми до хилядолетните крепостни стени и свалените знамена допълват умопомрачителния постмодерен декор.


Свободата води народа. Снимка - bTV (има и видео на адреса)

Това поведение не напомня на стопани, а на окупатори.

Животът наистина е най-добрият белетрист.

Историята не е от вчера. Предшестваха я гротеската на местните избори в Несебър, дебеловратите момчета, които набучиха чадъри на всеки квадратен метър по пясъка, постепенното прорасване на бетонната джунгла в мегаполиса Равда – Св. Влас и ликвидирането на бившия слънчевбрягски „император“ Димитър Янков, председател на общинския съвет.

Разбирам местните. Жегнати са от това, че мечът на справедливостта посегна към тях, а не сече първо най-големите и най-наглите, както правителството обеща. Отвързаното куче на властта, вместо да погне крадците, захапа първо техния апетитно заголен на плажа задник. Доган уж проговори в Кочан, а вместо барбекюта във вилни зони, чак на другия край на България започнаха да къртят пристройки. Затова демосът е единен и изпълнен с праведен гняв, а „Андрешко“ наистина е архетипът на отношенията между българина и държавата му.

Взорът от нийде надежда не види. Несебърлии едва ли ще усетят съчувствие и подкрепа от тези, които сърбаха попарата на гостоприемството им дълги години – бившите им клиенти. Този път ще трябва да свият знамената и да изчакат търпеливо нашествията на багерите, на инспекторите на Юнеско, на следващия сезон и дори на следващите избори.

Защо обаче не виждам в списъка на защитниците на културното наследство президента Първанов, който безпардонно, с цената на международни скандали (като този в Мексико), лобира за назначаването на Ирина Бокова като генерален директор на Юнеско. В момента е застрашен най-големият обект на Юнеско в България. а големият приятел на организацията мълчи като риба. Може би, защото разбира културата така, както Иван Славков разбира спорта, т.е. като касичка, в която разни балъци са длъжни да му пускат монетки. Или просто специализира в ядрено-газов патриотизъм.

Междувременно, пясъкът от Слънчев бряг ще продължи да изчезва, вероятно докато богът на туризма и морето окончателно погълне богохулното поселище. Може да се присъедините към Фейсбук групата, ако желаете.

Протестират жителите на вероятно най-богатата българска община и очевидно, отговорът на този проблем не е пари.

Но каква е посоката? Какво трябва да правим?

Преди всичко трябва да си подредим приоритетите и да изберем между култура, сергии и мешана скара, между стотинки и милиони. Между утре и вчера. Да разделим илюзиите от реалността. Мутрите от бизнеса. Да дадем окончателна оценка на сатрапията на Тодор Живков и да го сложим в архива, а тези, които се възхищават от него, да изпратим в политическа пенсия.

И отново да се явим на поправителен по демокрация

Много се надявам, че в момента наблюдавам признаци на събуждане на здравия разум в България.

Трагичните развръзки в българския политически живот ни научиха поне на един урок - политиката не е китайска играчка за еднократна употреба. Да гласуваш за някой клоун, не означава само да смениш канала на телевизията, а да промениш вектора на собствения си живот.

Точно малките и слабите не трябва да обръщат гръб на закона, а най-ревностно да бдят над него. Защото законът е тяхната най-добра закрила. Колкото повече сила имаш, толкова по-малко ти трябва закон. Хората с бързи и х хубави коли се дразнят на ограниченията на скоростта.

Едно от големите цивилизационни завоевания е умението да се мисли в три перспективи - крактосрочна, средносрочна и дългосрочна. Ако поне за няколко дни човек преценява всичко, което прави по следния начин – какво ми носи това действие сега, след 6 месеца и след 20 години, то той може да събуди сили, които да променят живота му завинаги.

Едни хора без дългосрочна перспектива (славяните), се заселили на Балканския полуостров преди 13-14 века, но нямали навика да си строят къщи, нито пък да използват заварените антични сгради. Те си копаели землянките направо в мозайките на пода.

„България на 1329 години, Несебър на 3000“ написали те на транспарант от протестите в Несебър. И били прави.

А за какво им е притрябвало да излиза града от списъците на Юнеско? Ами, за да си... клечат в него.

Публикувано във в-к „Седем

26 коментара:

Benedetto каза...

А можеше Бойко да стане и каже: "Аз не мога да разруша незаконните хотели" и да си подоаде оставката. А докато хотелите мастодонти стоят на брега, и да събарят бараките и да не ги събарят, полза няма да има - нито пясък ще има, нито природа.
"Разбирам местните..." Аз пък не разбирам наглостта на управляващите, които искат да съборят надстройките, без да закачат големите нарушители.

Димо каза...

Още малко наблюдения от морето - има комплекси, които грубо нарушават разпоредбите на Конституцията.

Чл. 18.
(1) Подземните богатства, крайбрежната плажна ивица , републиканските пътища, както и водите, горите и парковете с национално значение, природните и археологическите резервати, определени със закон, са изключителна държавна собственост.

До ден днешен има случаи, в които плажната ивица е оградена и на гражданите се отказва свободен достъп (Комплекс "Ривиера" на Златни пясъци, Яхтеното пристанище на Георги Гергов до "Слънчев ден"). Концесионният договор не може да е основание. Прокуратурата и областните управи обаче си затварят очите пред това безобразие.

Спас Колев каза...

Всъщност местните се изселват през 20-те години. Сегашните "местни" са най-много трето-четвърто поколение колонизатори.

wattie каза...

Комита,

Моите уважения, НО Георги Първанов беше първият човек, който подигна въпроса за незаконните пристройки в Несебър в медиите още миналата година. Бърз гугъл пример:

http://www.vsekiden.com/50310

Аз лично го помня добре - показваха го и по телевизията.

Друго по статията не искам да коментирам. Ще прозвучи като поредно заяждане.

Комитата каза...

Първанов първи го е повдигнал? Първи от кого точно? През май 2009-та?! И ми намери негово изказване покрай протестите на несебърци. Тъкмо да припомни заслугите си?

wattie каза...

Едно е да действаш, друго е да се "изказваш". Очевидно е, че никой мастит политик не желае да се появи в медиите и да вземе страна в спора (освен глуповатите и тези, които са в безизходица). Просто защото независимо коя страна заеме - ще бъде оплют от другата. Когато общественото мнение е раздвоено министри и президенти мълчат. Това е нормалното политическо поведение в една такава система. Не казвам, че е правилно - казвам, че е нормално.

Така и тук не мога да обвинявам Първанов, че сега не се обажда и си мълчи. Но на черното не мога да кажа бяло. Ако някой въобще започна инициатива да се спрат пристройките в Несебър - това беше именно той или поне той първи се изказа в медиите по въпроса. Помня го - даваха го и по телевизията тогава. Естествено, че не му е в правомощията да рути с багерите - това е работа на изпълнителната власт. Но пак ще потретя - той е човекът, който повдигна въпроса и го постави пред "компетентните органи" за го решават. Пред фактите и боговете мълчат.

Та Комита сбъркал си, послъгал си, отпечатано е в медия. Вместо да замазваш положението с гневни коментари - вземи се извини и поправи. Човешко е да се греши и никой няма да ти се разсърди.

П.П. Сега станах като адвокат на бракониера... шарен свят...

Комитата каза...

Ами не е първи Първанов, ето статия, в която става дума за изваждане на Несебър от списъците на Юнеско през 2005-та година:

http://www.infotourism.net/story.php?storyid=562&name=Nikolaj+Trifonov,+kmet+na+obshtina+Nesebyr

wattie каза...

Язък, щом не се е изокал първи, значи не му се брои! Впрочем местната баба Пена още от 1991г. твърди, че "тия демократите съсипаха държавата, в това число и Несебър". Според мен всичко започна от нея. Добре, че беше тя, та сега да съборят пристройките.

Че проблемите не са от вчера май трябва да е ясно на всеки, нали? А кога някой реално е започнал да ги решава в случая на тази статия е по-важно, нали? А защо е било толкова късно, кой какви политически дивиденти е изкарал - това са други важни неща, нали?

Мисля, че няма нужда да коментирам повече по тази тема. Очаквам в дискусията да се включи Грънчаров и да ми каже, че съм жалък комунист. С трепет очаквам и похвална статия от Иво Инджев за теб.

Комитата каза...

http://news.ibox.bg/news/id_1956725283 - ето тук още една баба Пена предупреждава, през 2005-та година, тоя път заместник министър.

Първанов просто не е пръв, а направи премерено изказване точно около изборите през 2009-та, за да събере политически точки. И лобирането му за Бокова няма нищо общо с обвързаността му към каузата на ЮНЕСКО. Не е и последователен, защото сега си трае.

Точно подкрепата му за Бокова го прави много по-отговорен за всичко, което става с обектите на ЮНЕСКО в България.

Иво Инджев да ме спомене, голяма чест, но няма да се случи.

Комитата каза...

министър, какъв заместник министър, къде гледам.

wattie каза...

Предизвикваш ме и за съжаление ще пиша по тема, която всъщност хич не ме вълнува. В края на миналия месец на среща между Първанов и Бокова една от главните теми беше "Несебър". Има статия в Труд - потърси и ще намериш.

Добре, не е пръв - аз си признавам и горещо се извинявам. Първанов е "n-ти" по тази тема. Но е взимал отношение и продължава да взима отношение по нея. Следователно статията ти си остава манипулативна спрямо него.

А защо той не се изказва публично и настоятелно - вече обясних. По същата причина по която нито Бойко, нито Дянков, нито Цецко, нито Мартинчо, нито Костов искат да се бутат пред микрофоните. Темата е неудобна за всички.

wattie каза...

Впрочем в предишния ми коментар не хвана нотката - едно е да говориш, друго е да действаш. Първанов не говори много по темата, но повдигна въпроса където трябва и както трябва. Резултатът е, че сега от изпълнителната власт събарят пристройки. А виж, преди него може да са говорили хиляда други души - просто не съм ги запомнил и ми е минало от едното в другото ухо. Добре, признавам - той не е първи (говорещ) и аз сбърках. Ако има някакво достойноство тук - друг човек трябва да признае друго нещо.

П.П. За да не ме заподозрете в някакви политически връзки с АБВ или XYZ - имам колега, чийто баща е собственик на къща в Несебър, от който черпя информацията. А тя е, че именно миналата година, след изказването на Първанов са започнали "проверки".

Комитата каза...

Значи, известно е че президентът няма изпълнителна власт, т.е. не може да насрочва проверки, колкото и да се пъне. Но забравяш, че изказването му съвпада с изборите, а след изборите е нормално новата власт да иска да се ориентира в ситуацията.
Така че оценката ми си остава същата - Първанов използва момента за да натрупа точки, защото и в двата случая печели - и ако почнат проверки и ако не почнат.

wattie каза...

О, ти преоткри понятието "политика"? Браво, похвално, ашколсун. А статията, че си остана манипулативна - остана си. Явно и ти в случая правиш същия тип политика.

Стойчо каза...

wattie, не искам да съм груб, но не разбирам защо така неистово коментираш неща, които те дразнят. Обикновено – поне при мен е така – когато нещо ме дразни, пиша статия, постинг и т.н., но когато ме дразни нещо в чужд блог, чужда статия и т.н. пиша един коментар от типа „Борис, ти неправ!“ и спирам.

Ценя мнението ти (без майтап), но наистина не разбирам неистовостта, с която го правиш. Как може да наречеш манипулативн статия, в която се изразява мнение, че днешните несебърлии напосодбяват жителите на Монровия? Ами да – наподобяват (а цитатът за Лагос е мой). Искаш Несебър да заприлич на Лагос и Монровия ли? Нали точно в това е идеята на статията – да се разбуди малко населението и да не ми се ходи на Гърция, а да ми се ходи до Несебър. Само че ситуациуята е такава, че в Несебър буквално ми се „дохожда“;-), а на море и плаж ми се ще – в Гърция или даже в плажното недоразумение Хърватия. Пространните коментари за живота не помагат на несебърлии да разберат какви ги вършат.

Без да се сърдиш или обиждаш, но не мога да те разбера

Георги Павлов каза...

Всъщност удивителното е, че само Дюн и Оазис ВИП Хоумс са построени на плажа в Слънчев бряг.

Иначе снимката е малко заблуждаваща .. тя е от зимата и такава ограда през лятото няма.

wattie каза...

Стойчо,

Съжалявам, но "аргументацията на Вуте" ("епа не си прав и туй то, чао от мен") не я владея. Когато казвам, че някой не е прав го казвам аргументирано. Ако коментарите ми не ви харесват - трийте на воля. Нито ще напиша някъде статия "гадовете Комитата и Стойчо трият коментари!", нито ще се разсърдя на който и да е. А да пиша статия в блог за вашите писания ми се струва глупаво и непрактично - ако желаете това, то просто затворете коментарите под статиите си и оставете хората да ви коментират задочно в личните си блогове. Или пък тук трябва да е стена за хвалебствия, а критиката да отиде в чуждата e-клоака?

И за да аргументирам отговора на твоя коментар - никъде не съм написал нещо от това, което ти вмени, че съм казал. Казах, че статията е манипулативна спрямо Георги Първанов и това е видно от цялата дискусия. Не съм коментирал клоаченото положение на българските плажове (които още преди 10 години ми се струваха противни и от тогава не ходя), нито съм казал нещо против същината на тезата.

Стойчо каза...

Нещо не ме разбираш, както и да е.

Комитата каза...

Георги, спестих си една снимка, която показва разстоянието от хотела до водата отпреди 3 години и сега. Но във Фейсбук групата ги има. Брегът се е дръпнал с около 10 метра.

Анонимен каза...

Wattie, не разбра, че статията е написана за да бъде манипулативно атакуван президента. Това не му е за първи път ( между впрочем).

Комитата каза...

Да бе, точно за тоя гъз Гоце ме е заболяло, че и да пиша заобиколно и манипулативно. Абе трябва да плувнем в лайна на Несебър, за да стане нещо, май.

Георги Павлов каза...

Комита,

Не виждал как хотелът е виновен за промяната на бреговата линия. Обясни плс.

Имай предвид, че в Черноморието имаше преди..2-3 години, огромна буря, при която водата стогна до Бедрум (сори, ако не е ясно: на 100 метра навътре от брега) и Оазис (в случая другия: до Лозенец).

Но аз не си представям как това може да има връзка с постройките: паянтови (Бедрум) или солидни (Оасизите).

Георги Павлов каза...

Иначе аз съм твърдо:
- против солидно строителство на пясъка;
- за паянтови заведения от всякакъв тип по плажа, и в частност
- за фреша от диня :-)

Комитата каза...

Георги, не си чел вероятно връзките които съм дал като референции. Въпросът е в това, че марината на Диневи запушва пътя на наносите, които идват от север и като следствие, плажът се отдръпва навътре и хотелите, най-близо до морето са застрашени. Има и снимки, които демонстрират какво се случва. Между другото, няма да е първия случай в света, има и други места, където хотели на пясъчни плажове са били поглъщани от морето.

Георги Павлов каза...

Не съм чел линковете, виноват :-)

Снимката ми се стори от Оазис ВИП Хоумс в Слънчев бряг. За св.Влас не знам какво е положението, сега ще се осведомя!

Лъчезар П. Томов каза...

Георги Първанов е национален предател и резидент на КГБ. Това натежава повече от спорадичните му доброжелателности в моите очи. Аз не го съдя, но не го и смятам за Българин

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)