вторник, ноември 23, 2010

Могат ли с един милиард лева да се броят таксови марки?

Спомняте си, когато говорихме за таксовите марки като начин да не се плащат чудовищните монополни банкови такси за преводите за административни услуги от държавния апарат и общините.

Има развитие. Депутатът от СДС Михаил Михайлов е задал въпрос на Цветан Цветанов (стенограмата тук):

„Защо на гишетата за заявления за лични документи не се приемат като платежен документ държавни таксови марки, както е по закон? Явяват ли се те законен платежен документ, както е указано в Закона за държавните такси, чл. 2, ал. 1 и чл. 4, т. „д”?“

Цветанов отговаря:

„... Следователно е налице законово основание формираните приходи от такси за издаване на български лични документи да се разходват за специални цели. Това предполага точно отчитане на постъпленията и изключва заплащането на държавни такси за издаването на български лични документи чрез държавни таксови марки, приходите от които на основание чл. 1, ал. 1 от Закона за държавните такси постъпват в републиканския бюджет още от момента на закупуването им от техните разпространители.
Отделно от това в чл. 2, ал. 1 от Закона за държавните такси е определено, че те се заплащат в брой или с държавна таксова марка, но в следващото изречение е посочено, че министърът на финансите определя в кои случаи таксите се събират в брой. В момента липсва такъв нормативен акт. За да се приложи заплащането на държавни такси с държавна таксова марка, е необходимо Министерството на финансите да изпълни изрично разпоредбата на чл. 2, ал. 1 от Закона за държавните такси.“

Ако не ви е ясно, да преведа. Проблемът на министерството с един милиард бюджет е:
- че не може да брои таксови марки и да ги отчита;
- не може да измисли никакъв начин за съвместна работа с министерството на финансите;
- министърът на финансите е безсилен да изпълни закона. МВР не може ли да го „респектира“?

Също така е ясно, че е подготвена мекичка юридическа възглавничка - а именно разни трикчета с формулировки и дефиниции, така че да се обоснове грабежа с това, че средствата трябвало да се превеждат на подизпълнители (!?!?). Като че ли това е единствената дейност в българско министерство, за която трябва да се превеждат пари на подизпълнители.

А дали не е по-логично обяснението, че докато тази банка е на власт, промяна няма да има?

Ходете да си платите рекета, защото Цецо не може да брои, а Дянков го е страх.

12 коментара:

Sash каза...

Аз сега ще попитам като някакъв глупак - ами не може ли таксите (не само за лични документи, а всякакви такси) да се плащат директно на този, дето ги иска тези такси?
Някой, който разбира да ми отговори - защо гишето, което се намира в сградата на МВР да не е каса на МВР и онази, дето клечи там да събира таксите да е служителка на същото това МВР, а не на някаква си банка, дето ни дере с такса превод.
Отново се извинявам, ако задавам тъп въпрос, ама не съм икономист, а прос инджинер...

Комитата каза...

хахах, да, може и дори по закон са длъжни така да го правят.
но те са си закрили гишетата, а след това са обявили конкурси за касово обслужване, които са спечелени от разни банки по признак кой дава повече пари за стайчетата. а банката как си избива парите за наем и за рушвети - ясно как.

wattie каза...

Всичко е така в цялата държава. Аналогията с "обществените поръчки" е пълна. Института/болницата/университета обявява абсурдни конкурси, спечелени с абсурдни оферти на абсурдни фирми. Резултатът е абсурдно изливане на държавни пари към частни джобчета. Най-лошото е, че обикновено самата институция/болница/университет не може да направи нищо по въпроса - те са с вързани ръце от министерствата.

Пример - доставка на цветя за украсяване на коридорите. Не можем да пратим леля Пена, дето чисти, да отиде да ги вземе. Трябва да се наеме фирма... Такса кандидатстване по обществена поръчка - мининум 2000 лева... за нещо, което струва пазарно примерно 200. Познайте каква цена дава фирмата? Някъде към 20 000...

По-престъпно нещо от "такса на таксата" (статията по-горе) и "обществена поръчка" няма. Ако трябва да се правят закони, то те трябва да са именно забраната на тези две неща!

Sash каза...

A вездесъщата СИБанк, дето обира таксите от всякакви такива плащания към държавни институции, в някои свои клонове взима такса превод, а в други - не! Ей това ми е много странно. В офисите на НАП има любими клонове на любимата банка, дето облагодетелстваните живеещи по опашките имат щастието да не бъдат обрани с такса превод

Спас Колев каза...

Според това, което е казал, министърът на финансите не е длъжен да определя плащания, които да се извършват само в брой, а само има такава възможност. Т.е. при липса на нормативен акт винаги са възможни и двата начина на плащане.

Георги Павлов каза...

Мисля, че предният път като се коментира стана ясно, че не банката те обира, а съответното ведомство. Банката само си избива разходите.
Затова и таксите са различни - защото наемите са драстично различни. (А трябва да са нулеви и конкурса да е за най-ниски такси, а не най-висок наем.)

Що се отнася до описанието на wattie за такса участие 2000лв. в обществена поръчка - моля да ми посочи такава.
Такса за участие няма.
Има такса за закупуване на документацията (10-20 лв.) и евентуално банкова гаранция. Последната се възстановява.

Longanlon каза...

изключително любопитно е да се гледа как Цв. Цв. обяснява от трибуната на Парламента, защо неговото минитерство нарушава закона

разбира се, той произведе неизброими оправдания защо министерството му нарушава закона и трябва да продължи да го прави - практически, философски, административни, морални аргументи

и никой от слушащите го нямаше топките да запита, кога, аджеба, министерството му ще спре да нарушава закона

щото причини да наруша закона и аз си имам много, ама той затова е закон, за да се спазва...

bgbox каза...

Георги Банката НЕ само си избива разходите а те обира легално.И банката също така не е случайна ами на определен кръг от хора ..

Георги Павлов каза...

@bgbox

Съжалявам, но числата са срещу теб.
Виж сметката в предишна тема по въпроса.

Sash каза...

Моля ви, не изпадайте в излишни спорове, нали всички сте съгласни, че нас наистина ни обират.

wattie каза...

Пример: "такса разглеждане на тръжната документация". На едни места 600 лева. На други 2000. Естествено това обикновено при голямите договори. Ама понякога мистериозно и при малките. Ако щеш плащай - таксата я гълта някой. А банковата гаранция също е другия рекет. Всичко е направено, за да "НЕ кандидатстваш ако не си сигурен в печалбата". Мафия.

Относно последните жалки разсъждения - просълзиха ми се очите. Горките банки. Те прибират такси на загуба. Ако знаех преди, че са толкова готини и добри - щях да им даря някой друг лев, за да се нахранят. Заслужават ги повече дори от домовете за сираци. Те са си клетници - живи да ги оплачеш! Сега обаче пари нямам да им дам. Дянков ги взе. И Цветелина.

Апостол Апостолов каза...

Джон Дилинджър го е казал: "Взимай парите и бягай!"

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)