събота, ноември 20, 2010

Опознавателно

В животнския свят опознаването „свой-чужд“ става със специални миризливи химикали, които се наричат феромони. По тях се познава коя пчеличка от кой кошер е, и дали случайно не е нахълтал бръмбар в мравуняка. В политическата джунгла ролята на феромони играят ключовите фрази и отношението към съдбоносните въпроси.

С особена острота днес стои въпросът – накъде потегляме сега?  Кой е истинският лидер и кой е фалшификат? Дали трябва да поискаме нещо различно от една стотна от наследството на Живков, който сам нарече режима си „недоносче“, или пък който наследникът му Петър Младенов зрелищно довърши, обявявайки капитулацията на режима и икономическата катастрофа.

Независимо от етикетите, геополитическата ориентация и отношението към тоталитарното минало са индикаторите на двете политически гнезда в България.

Премиерът излъчи грешния феромон, хвалейки комунистическия диктатор и без да иска (дали) се присъедини към мухлясалото патриотарство на президента, който няма власт над съдбите, но злоупотребява с душата на българите.

Няма място за шикалкавене. Нормалните хора не могат да се преструват, че нещата вървят в правилната посока. Към трите фалита на Живков ли сме се запътили?

След благоприятното разрешаване на въпроса с нашата геополитическа ориентация, вторият ключов въпрос на политическия феромон е отношението към тоталитарното минало и неговият символ - Тодор Живков.

И дори не става дума за разпределение по оста ляво-дясно. По-скоро става дума за това кой принадлежи на миналото и кой принадлежи на бъдещето.

Това е и една от причините центристките партии да нямат много щастлива съдба у нас. Защото център между лъжа и истина няма.

7 коментара:

Лилия каза...

Е и след 20 год преход сме ощ на тази точка-неосъзнато и нмръднало дори сантиметър напред.Пълен застой.

Gledai Filmi Online каза...

Застой и пак застой... Май и след още 20 години пак ще е същото...

Анонимен каза...

На премиера толкова са му възможностите. Няма особена интелектуална разлика между него и Тато. Единствено усилията са в насока полицейщина. Нещото, от което разбира. Ако няма престъпност, ще бъде измислена и пак ще се борим. Пиша с риск да стана част от "Октопода". Жалко, че Дянков много ми прилича на олигофрен, с всекидневна промяна на позициите.

Анонимен каза...

Как може да кажете застой ?! А не събраха ли през тези 20 години, и продължават, националните фондове, и финансии от данъци и евро-субсидии ? А построените градове и села из курортите и по тайните ъгълчета ? Я колко милионерчета на дребно се пръкнаха и мацките им дори... Изстискването на пари и труд от народа напоследък стана толкова безкомпромисно и грубо, че мутренските феромони вече ни убеждават да се радваме ако се върнем на старото положение.

Георги Павлов каза...

Вижте .. трябва да има някаква положителна опорна точка в миналото. Ако няма, трябва да се измисли. Иначе трябва да си кажем истината - че провал в последните 8 века.

Какво да каже ББ, кого да копира?

Трябва да избира между
- последните 20г.: помним им кусурите много добре;
- Батенберг - управлявал без Конституция;
- Фердинанд - 2 национални катастрофи;
- Борис III - съюзник на Хитлер и
- ТЖ.

Борис и Живков - това му е реално избора.
(ОК, остава и да е поредния Стамболов.)

wattie каза...

Коментар покрай откриването на магазините Лидл:

"Да живей демокрацията! Кой не скача е ченге! "Българинът е изостанал!", и "В белите държави хората ...". Е, това дойде от белите държави. Сега може да умрете спокойни. "

wattie каза...

Георги Павлов - Може да следва примера на Аспарух и да ни поведе на поход... Примерно към Испания да копаем траншеи. Или САЩ - да ставаме "юпита". Може и Канада - да берем чушки и домати.

Нямам против да следва примерът на Стефан Стамболов. Ама него го убиват. Едва ли му се умира...

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)