четвъртък, ноември 18, 2010

Късче безценна проза

Колко пъти ви обяснявам, че животът пише най-хубавата проза? Бойко Борисов, „Тази сутрин“, ьTV, 15-ти ноември 2010г., откъс (транскрипция - агенция Фокус)

...

Водещ: Путин извини ли ви се, че закъсня час и половина?

Бойко Борисов: Аз знаех, че ще той ще закъснее.

Водеща: Каква беше причината? Защото този път не ИТАР-ТАСС, а „Комерсант” обяви, че едва ли не ви го връща, след като вашата среща през септември 2009 година в...

Бойко Борисов: В петък на обед, поради техните схеми за сигурност, все пак са воюваща държава, дори да приемем, че има излетял самолет горе, който да ги прихване някъде, час и половина не може да се върти, без да го засекат радарите... Даже аз, ако ми погледнете програмата от един часа имах футбол. (а журналистите, нека висят на летището? – к.)

Водеща: Тоест, вие сте знаели?

Бойко Борисов: Естествено. Така че, просто вижте, другите държави, правителствата си имат медии и си играят през тях, щото знаят, че пък българската... Моля?

Водещ: Да не би да искате си имате медии, за да си играете...

Бойко Борисов: В този смисъл е хубаво да си имаш медия, защото тя работи в... Особено, когато в другите държави има медии, които четат и захапват всичко, което им пускаш на стръв и го захапват като балон...

Водещ: Мислите ли, че нямате медии, господин Борисов, сериозно?

Бойко Борисов: Не, нямам.

Водещ: Медии, които толкова ви плюеха преди изборите, които толкова играеха с тройната коалиция, в момента сте техен любимец, но това е друга тема, за която няма да искате да...

Бойко Борисов: Не е друга тема, кои медии? Хайде, тогава да стигнем до тях и да ви питам и вас кои сте вие?

Водещ: Кои сме ние? Какъв е проблемът?

Бойко Борисов: Аз си спомням, че преди изборите вие ме плюехте много, като телевизия. Така че нека да... Аз не съм се намесил на нито една медия в работата. И както виждате, като ме поканят отивам и се обяснявам като ученик по всички теми, които ви интересуват.

Водеща: Добре.

Бойко Борисов: Но такива подмятания, ви моля да не ги правите, защото когато пък някой... Защо не коментирате медията, да речем, на посредника на „Газпром” – „Овергаз”, който толкова много, хайде, да не говорим, че те имат много пари, могат да ме осъдят, проблеми ни създават. А вие го цитирате всяка сутрин и го държите лично вие в ръка.

Водеща: Както всички останали медии.

Водещ: Кой вестник?

Бойко Борисов: Вестник „Сега”.

Водещ: Какъв е проблемът с вестник „Сега”?

Бойко Борисов: Значи, на вас ви е направило впечатление, ако някой вестник е писал хубаво за мен, а не ви е направило това, което всеки ден за всичко, по всички теми, безобразно ме плюят, да не говорим за карикатурите. Това не ви е направило впечатление?

Водещ: Прави впечатление, че по същия начин бяхте оплюван и в други медии, ако трябва да сме точни.

Бойко Борисов: Да. Така, но на вас това не ви е направило впечатление.

Водещ: Напротив, прави ни впечатление.

Бойко Борисов: Вие не казахте - в едни медии толкова много ви нападат.

Водеща: Ако излезем от конкретиката на конкретните медии...

Водещ: Някои ви нападат, други ви хвалят.

Бойко Борисов: Да.

Водеща: Да, е много хубаво медиите да бъдат критични.

Бойко Борисов: Защо не казахте, примерно, в самата ваша телевизия, че няма нито един ден, нито едно предаване, в което да не се напада правителството? Имате пет дни на Слава Трифонов, който не спира да напада правителството. Имате Светла Петрова, в събота, която не спира да напада правителството и в неделя Баджева не спира да напада правителството. Сиреч, БТВ нямаме нито един ден от вас, един ден поне дайте почивка на правителството.

Водеща: Основната функция, господин Борисов, на медиите, е да бъдат критични. Когато не са критични, означава че не са журналисти.

Бойко Борисов: Бъдете към всички критични.

Водеща: Опитваме се да бъдем към всички критични.

Водещ: Опитваме се, и мисля че го правим.

Бойко Борисов: Добре, ваша работа си е. Аз не се меся нито на тези, които говорят хубаво, нито на тези, които говорят лошо. Исках само да ви кажа, че понеже така лесно клъввате на всички западни или източни публикации и тук се разнася... Ами, напишете нещо вие, като телевизия, и вижте дали руската, или германската, или френската преса ще ви препечатат и ще отидат при техните си премиери да ги питат, че виждате ли в БТВ журналист е питал еди какво си.

Водеща: Все пак това са световни лидери.

Водещ: Не забравяйте, че функцията на медиите е да бъдат критични и няма нищо лично срещу вас, това се дискутира...

Бойко Борисов: Правете го, но ето, давам ви пример.

...

9 коментара:

Стойчо каза...

Както се казва в руската литература: Занавес!

САНДО каза...

Вся публика рукоплещит...

Георги Павлов каза...

Един журналист казва "ето тази е интересна, но вие няма да искате да е коментирате" и Бойко му се наежва: "кой аз ли не искам да я коментирам, ще те засипя от коментари и факти и копче не можеш да ми кажеш".
Защото истината е, че журналистът влиза неподготвен (то това е масово) и няма как да отговаря с факти. Не че фактите не съществуват - просто не ги знае. Има някаква обща представа по въпроса и толкоз.

Това ни е журналистиката ..

Георги Павлов каза...

Човек трябва да се излага пред медиите само подготвен. Иначе .. комитата се беше оплакал наскоро "май не се представих добре". Така е.
Защото се казаха от опонентите някакви факти (действителни или фалшиви) и като не можеш да ги интерпредтираш оставаш на нивото на принципен идеологически разговор. И то се усеща, че конкретиката ти липсва.

Е прочетет пак "Архипелаг Гулаг". Щеше ли да е така силен без фактите, от които бъка?

Комитата каза...

Абе той и Гоце разправяше, че карикатурите в „Сега“ са част от антибългарската кампания.

Стефан каза...

Друго много натрапващо в това интервю, беше как нашия премиер си избира на кои въпроси да отговаря и на кои не. Тази практика определено няма да му помогне да си вдигне рейтинга.

Георги Павлов каза...

Всички политици избират на какво да отговарят на какво не (ББ в това интервю - по-скоро не), но истинският журналист може да зададе въпроса по 14 различни начини.

Оо, верно, това беше в ВВС май.

Belomore каза...

А у нас за връх на професионалния "инат" в интервюирането се приема о.з. Коритаров, който може един и същ въпрос да го зададе 14 пъти по един и същ начин с едно и също безизразно изражение :)))

А ВВС наистина е добър пример - там има едно предаване - Hard Talk, което повечето български интервюиращи джорналисти трябва да гледат с учебна цел.

Георги Павлов каза...

Ами това не е единственият стил журналистика.

Има си и Лари Кинг ..

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)