сряда, ноември 17, 2010

Справедливостта е колективно дело

Съжалявам ги хората от Несебър. Свикнали на максимата „Строгостта на законите се компенсира от тяхното неспазване“, сега се чудят откъде им се натресе Цецо с багера.

Иронията на ситуацията е поразителна. Ако човек погледне през залива, ще види бетонното море на Слънчев Бряг. А там нямало незаконни хотели. Обещаните 750 незаконни сгради са май само бараки, будки и прочее паянтови конструкции.

Дори пясъкът в залива е на изчезване и пак всичко си е законно.

Само дребните рибки ще пострадат, тези надстроили мансардичка, стаичка или сковали тенекиена барака. Действали на принципа „всички правят така“ и сега трябва да си платят. Мислили са си, че първо ще пострадат най-наглите.

Нищо подобно, най-наглите са си опекли работата, узаконявайки си золумите.

Протестират защо не им разрешават и на тях да не спазват закона.

Надявам се сега да подхванат нещата от другия край - да си спомнят как са си избирали кмет и общински съветници и как са си мълчали, докато добре облечени предприемачи са унищожавали залива и града. И най-вече да се усетят, че неспазването на закона е стратегия, която удря най-вече тях - редовите гласоподаватели, данъкоплатци и жители на региона.

Всичко опира до това, каква е идеята да има закони и право.

И след това, кой знае...

PS. Почти същата мисъл, но в по-сложна форма, при Калин Янакиев

7 коментара:

Лилия каза...

И колективно дело и въпрос на лични принципи, морал, ценностна система на всеки един от нас-член на обществото ни.

Анонимен каза...

Накрая нещо си се размечтал...

Според мен реалността на "малкия човек" е друга - видна е в последните 50-тина години, когато се оформи тая менталност на малките хора, и която ни сервира всичките политически проблеми (на избори) в последните 21 години. Най-катко се изразява в реципрочната "заблуда", в която и двете страни се правят, че уж не знаят (и гледат да не се интересуват много) какво прави другата страна, стига да те е оставила на мира в собствената кочинка с пълна копанка:
"Ние ги лъжем, че им работим, те ни лъжат, че ни плащат".

Та според мен май няма много индикации, че ще започнат да се "събуждат", щото пак ще се намери кой нагледно отгоре да им по(дс)каже някоя уйдурма как да извръткат "държавата" или "общината"... Че и онези, от другата страна, и те да си продължават с пълненето на техните копанки в елитните им кочини.

Жоро каза...

Ех, колко хубаво звучи краят. Прекалено хубаво за да стане истина...

Комитата каза...

Ами да се надяваме, че ще започнат да разбират колко е важно да участват активно в политическия живот. И да протестират като се вършат глупости.

Стойчо каза...

Другото което може да се научи е – трябва и може да се протестира ПРЕДИ да се вземе дадено решение, т.е.по време на ОБСЪЖДАНЕТО му. Например – протестите на университета по време на обсъждането на държавния бюджет имат смисъл (не че съм съгласен да се раздават пари наляво и надясно, но това е друга тема;) - важното е че университета протестира навреме) – но протести СЛЕД влизането в сила на всякакви съдебни решения са пълна глупост и тъпня.

Анонимен каза...

Ah gorkite nesebarlii.Naprao da im se na4udi 4ivek kolko sa ne6tastni!S tova nadstroqvane pristroqvane raz6iqvane ne sa mo 4e 6te gi podhvane DNSK ami i UNESO 6te go gledat prez kriv makaron.Vsi4koto tova e poradi samo edna pri4ina i motiv 4ove6kata al4nost

Benedetto каза...

Никой няма да започва да участва "активно в политическия живот". Тези хора искат нещо много просто:
1.Държавата /в лицето на своите служители, които би трябвало да им помагат/ просто да не пречат, щото на висчки е ясно че администрацията не върши полезна работа.
2. Ако има закони - да се спазват от всички.
Резултатът ще е някоя популстистка фигура, която да оглави протеста им. Толкоз.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)