вторник, ноември 16, 2010

Защо имаме пътеписи от Дубровник и нямаме подобни от Несебър

Знаете, че криво-ляво крепя най-добрия сайт за пътеписи в българоезичното интернет пространство (освен, че съм скромен, съм красив, умен и богат ;-) Работата (по-скоро хобито) по събирането, систематизацията и публикуването на почти 1200 пътеписа (към момента) води до някои наблюдения и въпроси. Пътеписите не се подбират по място – т.е. изобщо не е задължително да са от чужбина и като цяло се старая ако не веднъж седмично, то поне два-три пъти в месеца да има пътепис от България.


Пътнически кораби в пристанището на Дубровник


В общия случай (разбира се, че има изключения) хората пишат пътеписи, когато мястото и преживяванията са им харесали и като цяло силно критични или негативни към описваното място пътеписи не се срещат често. Същото важи и за пътеписите от България – човек иде до някое готино място и го описва, след което го праща при мен за публикуване


Още един кораб чака на рейд (снимките са правени в един и същи ден с 3 часа разлика)


Какво можем да прочетем обаче за

двете перли на Балканите – Дубровник и Несебър

– на нашия пътеписен сайт?

Общото между двата града е, че са част от световното културно наследство, като разликата е, че Дубровник преживя няколкомесечна обсада и обстрел с лека артилерия по време на войните в бивша Югославия.

За Дубровник в сайта има отделна категория, в която към момента са публикувани около 15-16 пътеписа, колко обаче са разказите за Несебър? Без да правя специално търсене, но не мисля, че са повече от един (ако изобщо има)!!!


Защо в Дубровник всеки ден акостират 3 пътнически кораба, а когато това се случи с един кораб в Несебър, то това излиза в централните новини на националните телевизии?


Обяснението е просто и го оставям на вас, ето и малко снимки:Баба храни внуче (Дубровник)

Агенция продава имот (Несебър)


А сега оставам на вас да намерите разликите между последните две снимки и да дадете обяснените защо имаме много разкази за Дубровник и практически никакви за Несебър

Снимките от Дубровник за мои (от Patepis.com), а снимката от Несебър е от сайта на агенция за недвижими имоти – т.к. не съм искал разрешението им да ползвам снимката, давам линк към обявата с която те продават имота, надявам се това да е достатъчна компенсация :)

И малко самореклама: Всичките пътеписи в Patepis.com - потърсете Несебър ;-)

Уточнение, за да избегнем анти-български или расистки изказвания: Смятам, че поредността на приемане на отделните държави в Европейския съюз най-точно отразява и тяхната европейскост, близост до европейските ценности и тяхната готовност да влязат в Европа, но това не пречи на Дубровник да приема по 3 круизни кораба всеки ден


Обвновление (Ъпдейт ;-) : Признавам си, че се изтрепах докато намеря снимка от вътрешността на Стария град на Несебър, която да бъде добронамерена. Първоначално намерих тази от обявата за имота по-горе, но след още няколко опита намерих и долната снимка, която според мен точно показва защо в Несебър заможни туристи или поне пишещи пътеписи не стъпват. Още повече, че снимката е от класацията на Дарик радио за най-добър град за живеене в България – т.е. снимката иска да покаже хубавото в Несебър. Ето го това, хубавото:


11 коментара:

Стойчо каза...

Боже, толкова ли ясно и недвусмислиено се изразявам, че никой не коментира възмутено? (или пък обратното – изразявам се неясно?;-)

Търновец каза...

Моя пътепис за Дубровник ще дойде май най-стария на сайта хехех :)) Иначе какво да коментираме... Темплар май го беше писал преди време; Несебър е перла хвърлена на прасетата.... Aко далматинците бяха и те прасета кат' нас и за Дубровник немаше да има кой знае какво да се пише.

Анонимен каза...

Е, да коментирам по темата.
А какво да коментирам, като не ми се говори за Несебър? Бях ударила една награда от едно радио - дълъг уикенд в Марина Палас, с басейн на покрива, в началото на новия град. Гледка към стария Несебър и бетоновия залив северно от него, бетон докъдето ти видят очите. Разходка в жегата и мръсотията на малките улички, да не можеш една снимка да направиш от чадъри, гащи, табели за стаи под наем. Питах се коя ли ръка архитектова разрешава съсипването на този древен град, в други години Юнеско го е включило в разни списъци, сега не заслужава. То и местните не искат да са в този списък, дай им да си разширяват баните.
За кола и спрайт на улицата - 8 лв.
Welcome - само че не ние, и друг път:(
Lilia Ivanova

Стойчо каза...

Още малко жестокост: снимките от Дубровник са от първи или втори май – много преди началото на туристическия сезон :)

Търновец, наистина твоят е първият по темата :)

Спас Колев каза...

Винаги опитвам първо с тривиалното решение. :)

Несебър е банален - кажи-речи всеки, който има достъп до Интернет и чете български, е ходил там поне веднъж. За какво да се хаби човек да пише? (А е и по-лесно да го хванат в измама. :) )

Стойчо каза...

Хм, абе има и по-тривиални направления в България – например знаеш ли колко много пътеписи има за София (а и за Бургас има даже)? По-скоро съм склонен да мисля, че Несебър събира хора, които не пишат пътеписи. А защо привлича такива хора е очевидно от снимките :)

Търновец каза...

Aз да ти кажа, впечатленията ми от Дубровник са по-пресни от тези от Несебър... демек, в Несебър не съм бил по-отдавна, отколкото в Дубровник и нещо нямам и желание да ходя на първото място. Като бях малък всяко лято ходехме там с майка ми и баща ми, но не бях стъпвал от поне десетина години след промените. Последно отидох преди 5-6 и като застанах в стария град с изглед към Слънчев бряг се същисах! Все едно панелните квартали на Софето някой ги беше телепортирал край морето... Св. Влас ме шокира най-много... Когато бях малък там си беше едно селце, бе майка му стара!

Стойчо каза...

Лилия е напълно права за снимките от Несебър. Съсипах се да търся снимка с уличка в Стария град и най-доброто на което попаднах беше показаната снимка от обявата за имота. Всичко останало – нов бетон или гащи или нищо не казваща панорама отдалеч (но отдалеч не се виждат никакви детайли)

Стойчо каза...

Сложих и още една „хубава“ снимка от Несебър

Анонимен каза...

Към Несебър спокойно можехте да добавите и Созопол - положението е същото - това лято го посетих за около час - не издържах повече на разходката из стария град, в който не можеш да се разминеш от коли, сергии с дрехи, завзели калдаръмените улици и безумни табели, скриващи красивите стари къщи (всъщност дали ги има още?). Да не говорим как първобитно е организирано паркирането на входа на стария град - задръстване на улицата водеща към паркинга, един пенсионер търчи и опитва да записва номерата на влизащите коли в една тетрадка и в същото време да открие номерата на излизащите коли на предните страници на тетрадката, за да ги таксува. И точно в Созопол щели да развиват поклоннически туризъм. Фарс.

Анонимен каза...

"панелните квартали на Софето"
То пък в смотаното Търновче все едно нямате панелки хахахаха смешник!

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)