понеделник, ноември 08, 2010

Две напред, едно назад

Две добри новини и една лоша, но типична.

Първата добра новина е, че Дейвид Камерън е започнал разговор за либерализация на режима на авторските и сродните права във Великобритания, с аргументи – да станат законите „адекватни на цифровото време“. Браво!

Втората добра новина е, че Нели Крус, член на ЕК с ресор цифров дневен ред е обявила „нужда от ревизия на действащата в ЕС уредба на авторските права“ пак в смисъл че системата не отговаря на истинската същност на изкуството и облагодетелства повече посредниците, отколкото авторите. Два пъти Браво!

Лошата, но типична новина, е че в България за пореден, наистина не знам за кой път, се събират ченгета и лобисти за да върнат часовника назад, преодолявайки „правните последици от промяната на член 251 в ЗЕС от м. февруари 2009г.", т.е. да ни лишат от отвоюваните с мъка цифрови права. Добре бе, нали предния път дърдорехте за хармонизация с Европа, сега що ще човек от щатското посолство на срещата?

Доволен съм, че ЕС се замисля точно за тези мерки, които предложих, за постигане на конкурентнто предимство пред другите глобални играчи.

Абсолютно втрещен съм от нашенските лобистки, ченгесарски, чиновнически и клиентелистки кръгове, които искат да ни занимават за пореден път с тая материя. Или „ако мине“, нали така, другари? Това, че връщате България години назад не ви прави впечатление, а?

Съжалявам колегата Уорлик (шега, бе, шега, ей!), че по поръчение на лобитата в Холивуд трябва да се включи и той в тоя театър. Се ла ви.

снимка

За някои времето тече напред, за други – назад.

3 коментара:

Вени Марковски каза...

Има и други добри новини - в ДСБ има един Иван Н. Иванов, който разбира от тези проблеми и може да се обади, стига да присъства на заседанието на съответната комисия и в пленарната зала.

Хесапов каза...

За какво става дума Комита?

Комитата каза...

Леле, не е ли ясно - докато ЕС се освестява и върви напред, България върви назад.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)