четвъртък, октомври 28, 2010

Вятърни мелници и водни кули

Нашето общество е особено жестоко към материалното наследство. Вероятно защото всяка нова власт обича да мисли за себе си като алфата и омегата на всеки прогрес.

Жертва на този начин на мислене падат именно красивите и вечните неща, които, все пак, в минали периоди са се промъкнали в пейзажа и доказват, напук на всичко, че в България е имало и хора с вкус.

Старата водна кула в Лозенец е едно от тези места. След като първо социалистическата мърлява архитектура и номенклатурни блокчета поунищожиха зеления Горен Лозенец, помпозният мутробарок, който не търпи ненасрано пространство, почти го довърши. Сега водната кула стои като реликт от едно друго време.

Съчувствам на кмета на Лозенец Прошко Прошков в усилието му да направи от водната кула място за хората, място, където можеш да се отпуснеш, да видиш изложба или просто да позяпаш от високо.

Събитието, което вчера беше организирано в двора на кулата, беше точно за да подсеща гражданството, а и когото трябва, че имаме желание да живеем в по-облагородено пространство, т.е. в истински европейски град и че понякога хич не е трудно да се постигне това.

 Гостите бяха почерпени с червено винце и бисквитки.


Бяха представени три  проекта на студентски колективи за обновяване на кулата и пространството около нея. Въпреки че студентите бяха работили много упорито и денонощно, нищо не ми хареса, може би моят вкус е по-консервативен. Искам си кулата както си е, само че ремонтирана и градинката около нея – облагородена. Тези май са най-талантливи от всички, които се явиха, но идеята ми харесва най-малко. Да се скрие кулата зад щори? WTF!

Какво пречи да имаме нещо, което не е кална градинка с изпочупени пейки и фасове в София. Нищо. Едно гласуване в общинския съвет, което да реши няколко юридически проблема, един от които е - формално да извади кулата от собствеността на общинското ВиК.

Прошко държи прочувствена реч, като обяснява визията си и проблемите, които трябва да се решат.

Около кулата са снимани филми и клипове, самата кула се извисява доста романтично и самотно над околния пейзаж. С умела политика дори може и някой лев да се спечели от туризъм.


Клипът на тая песен беше сниман на Водната кула, но не мога да го отрия нито в тубата, нито във вибокса. Ако някой разполага с него да го качи, моля ;-)

9 коментара:

Лилия каза...

Въобще не е така какт се опитват да представят снимките .Фактите са мнго по-истински и силни.

Комитата каза...

Лилия, поясни, моля те.

Стойчо каза...

Ех, какво молче може да се спретне там... ;)

САНДО каза...

Комитата е изключително прав - културното наследство, колкото и малко и незначително или грамадно и велико да е то, не би струвало и пукната пара, ако не го зачитаме и поддържаме. Вижте само Айфеловата кула - ако парижкото кметство не се бореше ежедневно с корозията и ако на всеки седем години за пребоядисването на кулата не се закупуваха 60 тона боя, 50км обезопасителни въжета и 20 000м2 мрежи, тя със сигурност щеше в момента да прилича на "оня" паметник пред НДК...

wattie каза...

Комита - всичко е "синджир марка". Представи си, че сега инвестираме жестоко, вадим лелките от гишетата и ги пращаме насила да чистят градинки. Изведнъж магически околната среда става приятна и приветлива. Какво ще последва, сещаш ли се? Аз ще ти отговоря - отново ще бъде осрана и разрушена! Или ще се наложи да плащаме на стражари да я вардят, както е в метрото например.

Не може една сфера от живота да стане по-добра, ако другите не мърдат. Не може бизнеса да се развива ако образованието не. И обратно. Не може пред блока ми да е чисто, ако аз самия съм лайнар и цапам.

Така и с тази кула. Хубаво - ще я направим. И после трябва да плащаме, за да я вардим от самите нас. На 1000 човека ще им е приятно да се разходят там, а 6999000 ще се са си старите потенциални мърлячи, които ще искат да я превърнат в кенеф.


Нещата трябва да се правят бавно, методично и едновременно във всички посоки. Иначе създаваш магистрали, а междувременно хората вече не карат автомобили. Субсидираш бизнес и се оказва, че няма образован човек, който да работи за него.

filmi online каза...

Според мен въпросната кула трябва да и се направи основен ремонт, за да може да привлече човек да се качи по нея. Сега като гледам тъмните места по нея причинени от листата и тая мръсотия, някакси ме отблъсква.

Стойчо каза...

wattie е оптимист :)

Съзерцател каза...

Кулата вече е превърната в арт център. Има дори фестивал за съвременно изкуство и експериментално кино, който е именуван на нея и се развива основно в околното пространство.
http://www.watertowerartfest.com/
Интересна идея е за всеки фестивал да се правят някакви временни инсталации, които да променят облика й, но не ми харесва идеята за някакво грандиозно преустройство.

Анонимен каза...

tova za gr.kula li stava vapros

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)