понеделник, октомври 18, 2010

История от вчера за социалната мрежа

Снощи гледах „Социалната мрежа“ и е малко да се каже, че бях много впечатлен.

Филмът разказва историята на Марк Цукерберг, създателят на сещате се какво - фейсбук.

Филмът е изпълнен с жокери. .

Жокери, защо е най-добре да си в студент в Америка (имам предвид САЩ), ако искаш да постигнеш върхове в бизнеса.

Защо е жизнено важно да учиш в най-добрите университети, например в Харвард.

Защо, въпреки че си учил в Харвард, най-доброто място за интернет бизнес е в Калифорния. Така че се ориентирай към Станфорд отсега.

Защо САЩ е най-великата държава в света (подсказ - стандарти в образованието и в другите видове възпитание на студентите, но и други неща) и защо американската мечта е все още жива.

Докъде може да стигне политическата коректност.

Колко сериозна е съдебната система.

Сюжетът не е сложен (разкривам подробности, чети на свой собствен риск нататък) – Марк Цукерберг е зубър, гениален програмист и с безпогрешен инстинкт за пазара. Проблем е, че е напълно асоциален и груб към жените (Повече от Джони Наш в „Красив ум“). Една вечер успява да надмине себе си в грубостите си (всъщност той е толкова зле, че не се усеща) и девойката, с която е излязъл, го откача по възможно най-светкавичния начин.

Марк се прибира, пише един злобарски текст в блога си, и се почва една...

Във филма участва и Джъстин Тимбърлейк в ролята на Шон Паркър - създателят на Напстър (Шон, ти си велик) и визионер във Фейсбук. И с не много добър характер.

Филм за предприемачеството, успеха в живота, успеха с жените, приоритетите, приятелството, какво значи да си джентълмен, колко голяма хапка от гъза ти може да си отхапе американската съдебна система, ако не внимаваш.

Може би се разнежих от него и си въобразявам всичко позитивно отгоре, защото ме върна към основаването на „Нет Инфо“, в което минаха най-лудите години от кариерата ми. И е поразително как се повтарят сюжети и характери в съвсем различни обстоятелства.


PS. Абе хора, къде е женската тоалетна в киното в мола на „Хемус“? Не я открихме.

13 коментара:

Лилия каза...

Именно там е въпроса.Рядко може да съм сигурна кой е срещу мен.Искам много да кажа , но само за оределена личност.А то цял влак -някой иска ли да е на мое място?Разтърсващо е.Наистина е жежко.Да знаеш и да се стремиш да достигнеш целта...Боли...

Niki каза...

Филмчето е добро наистина ;) И не толкова заради някакви кинематографични похвати, просто историята е много силна и грабваща :)

говори за рисковете и компромисите, които трябва да правим в живота си по много прост и директен начин.. и образите са някакси много изчистени, непретенциозни и фокусирани върху идеята на филма..

бтв говори се че книгата е била поръчана от "прецакания" пич - Едуардо - като отмъщение.. а след това филма е правен по книгата. Така че, въпреки очевидните препратки към реалността, си остава една фикция.

А този прецакания, горкия, тази година влезе класация на Форбс за милиардери.. и в момента е 4-ия най-млад милиардер в света - след Дъстин и Марк от ФБ и още едно момче..

Събина каза...

Дамската тоалетна е като тръгнеш към дъното на киното, в ляво е бара в дясно има една "скрита" врата и след нея продължаваш за голямата зала. Една зелена с кръгли огледала е. Има и женска тоалетна като влезеш до Дънкин, което е и изход за някои салони. :)

Нямам търпение да видя филма :)

Стойчо каза...

Колега, политически коректното название е ДАМСКА тоалетна, въпреки че е за жени ;-) Като че ли мъжката е за КАВАЛЕРИ ;-)

И.Е. Станков каза...

Абе от истинската история можеше и повече да се изведе, уникална е.

Не ви ли подразни, като нърдове/гийкове, че Цукерберг беше показан като някакъв робот/черна кутия без никаква идея за социални контакти и с елементарна мотивация, под която не може да се вникне.

Във филма беше представен като някакъв гении-програмист. Не е най-важното програмирането на Фесбука, а изпреварването на трендовете, което Марк успява да постигне вече от 5 години, със все нови и нови въведения в системата.

Това не е дело на напълно асоциален нърд. Елементарно е като обяснение.

Не показаха и огромната власт, която се трупа в ръцете на раменете на това момче.

(Между другото истинския Марк си има приятелка от времето на създаването на Фейсбук, с която си е и до днес.)

Комитата каза...

Станков, нищо не знаех за историята на фейсбук, така че реших, че образът на Цукерберг е реалистичен, още повече че човекът е жив и здрав и го виждат всеки ден очевидци. Иначе, май забравих да добавя, че филмът е и доста весел.

Хесапов каза...

Мисля, че "Фейсбук" не е нищо повече от много умен търговски похват как да се съберат данните на много хора, защото страдат от много разпространената болест ексхибиционизъм...
...Филмът ми се струва повърхностен...но за информация - бива.

anica banica каза...

Шон Паркър НЕ Е създател на Напстер. Създател на Напстер е Шон Фанинг (ask google). Паркър е някакво шесто храстче в създаването. Филмът е мноого добър в подменянето на факти и мнооого добър изобщо, виж и моя текст :)

П.П. За тоалетната вече са ти казали. Иначе точно преди касата и екраните, на които прожектират трейлърите, вляво зад врата има и друга (където мъжката и женската са в съседство).

Комитата каза...

Ха имало и втори Шон в Напстър. Не знаех, мислех че е само един. Уикипедията казва че двамата заедно са пуснали Напстъра в публичното пространство, макар че Шон Фанинг е Създателя, наистина. А защо, защо не си дала линк?

anica banica каза...

Щото бързах да ставам :)
Линк - http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=7275&sectionid=9&id=0001501

И въпросният Шон на корицата на Тайм, 2000 г.: http://benjaminlipman.files.wordpress.com/2007/10/shawn1.jpg

Augusta каза...

Поздравления за стегнатата и концентрирана рецензия - просто на 100% покрива моите впечатления. Според мен (въпреки че имената във филма са реални)няма значение дали покрива на 100% всички реални факти, защото същественото е друго и това е как се прави бизнес в Америка, как се учи там, как работи съдебната им система, колко далеч си готов да стигнеш. Човекът тичаше през снега по джапанки, защото му е хрумнала някаква идея. Велико.
"Ако стояхте зад идеята за facebook, щяхте да сте създали faceboоk".
Това е обобщава всичко, което може да се каже за "откраднатите идеи", които винаги се спрягат около всеки като Цукерберг.

Анонимен каза...

„Защо САЩ е най-великата държава в света“ - по-флеймърско изказване отдавна не бях чел. САЩ е най-големия експлоататор в света, държава, в която робството е върнато и легализирано, и идолизирано. Държава, в която гражданинът е важен само по филмите, а в реалния живот 50 милиона човека нямат достъп до здравеопазване, още 30 милиона живеят на прага на бедността. Това ли е най-великата държава на света?

Колкото до другото, крайно наивно е да се смята, че фейсбук е продукт на пъпчив, асоциален тийнейджър. Също толкова колкото и да вярваш, е Гугъл е създаден от два нърда или че Уиндоус е написан и продаден на IBM от Бил Гейтс.

Стойчо каза...

Какво значи „флеймърско“ ?

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)