сряда, октомври 13, 2010

Дупка в закона с потенциал за мултимилионна икономия.

Случайно ми попадна последната ТЕМА, където се обсъжда един много любопитен въпрос - за таксовите марки.

Не бързайте да осмеете тази архаична технология за плащане на държавни и общински такси.

Оказва се (според статията), че някои от (а може би всичките?) държавни и общински такси могат да се плащат с таксови марки. Докато банковият превод не бил много коректен. Да видиш ти!

Банковите такси стигали до 6 лева на превод!!!

Тоест, ако залепите няколко таксови марки на съответното формулярче, не се налага да плащате тлъстите банкови комисионни на кака Цецка (по-хубавата Цецка!)

След две години (!) щяло да има закон. Защо точно след две, а не веднага да оставим тия милиони на бизнеса и гражданите? Дали няма нещо общо с края на мандата?

Повечко подробности - в статията. (има още две страници, които не съм сканирал)


16 коментара:

GaN каза...

Ефектът Уау!

Марин каза...

Не знам дали има статистика колко пари се плащат за банкови преводи (т.н. многоредови платежни нареждания) към държавата. Предполагам, че осигуряват прехраната поне на една банка (тя май си е една за повечето учреждения).

templar каза...

Ти си гига-консерватор!

Георги Павлов каза...

Колкото и да ви е странно, не са банките за бой.
Държавните учреждения разиграват търг за банка, която да ползва помещение при нея. Но вместо да е на база най-ниска такса (за гражданите), критерият е най-висок наем (за ведомството). Който стига хиляди на месец.

Да погледнем едно гише в РПУ. Както и да го въртим повече от 100 души на ден не минават оттам. При проблемите с издаването - дори по-малко.

100 души х 5 лв. х 20 дни = 10 000 лв. на месец

Оттях 5000 лв. - наем, 2000 лв. - заплата на служител, инкасо (ежедневно).

Забележете, че банката няма никаква странична печалба от това гише:
- няма задържане на наличности (те веднага отиват в бюджета, не стоят в банката);
- няма издаване на кредитни карти, раздаване на кредити, приемане на депозити (откъде са истинските пари).

Стойчо каза...

Между другото – едно време здравните осигуровки са май били най-обиконвени месечни таксови марки в нещо като осигурителна книжка.

А това, което разказва Георги за наемите много ми напомня на бившата ми фирма, която беше 100% дъщерна на фирма в съседната сграда. И понеже ние поддържахме сървърите на фирмата–майка, намиращи се В сградата на самата фирма-майка, ние (дъщерната фирма) ПЛАЩАХМЕ наем за помещението :)

Абе да се въртят едни пари...

Marto каза...

Жив и здрав да си, тъй ще плащам такси занапред.

Комитата каза...

Георги, благодаря ти, че посочи същността на проблема много ясно. Държавната служба дава малко схлупено помещение под наем. Наемът го плащат юзърите, които (забележете!) веднъж вече са платили за построяване и поддръжка на помещението с данъците си. Тоест, изчистено от глупостите, това си е злоупотреба със служебно помещение или най-обикновен рушвет. Допълнителните пари които влизат от наем на помещението вероятно се водят допълнителни приходи, които са с много по-лек режим на харчене от бюджетната субсидия, предполагам.

Комитата каза...

Марто, по-нататък в статията пише, че някои институции като КАТ и РПУ-тата, които издават лични документи, специално са премахнали таксовите марки като начин на плащане на услугите им. Ох, какъв хубав протест може да се получи!

Belomore каза...

Цялата ни държава у нас работи за банките.
Затова и нямаше нужда от нарочна държавна помощ за "спасяването" им. Тя е постоянна.

Друг пример - внасянето на осигуровки с отделни платежни за всяко перо (код, параграф, уотевър), при които за всеки лев и пеесе за ГВРС или друг измислен фонд плащаш 3 лева комисионна?
Малка фирма, за един служител прави 4-5 превода, за които плаща 4-5 отделни комисионни всеки месец.

А таксите за получаване на входящи еврови преводи (така чести за всички, работещи и с евро)?
Такса за това, че ти влизат пари по сметката???!!! Ми, като не ти харесва, закрий евровата сметка и имай левова, че тогава пък да те ударим в курса...

И прочие, и прочие, и прочие.
Не, бе, няма банков картел.
Има крадел.

albert venn dicey каза...

Съдилищата или поне ВАС отказват такстови марки, защото по закон постъпленията от тях отиват в републиканския бюджет, а не в бюджета на съдебната власт. Това според съда ощетява самия съд финансово и затова той такси, платени с таксови марки, не приема.

albert venn dicey каза...

Съдилищата или поне ВАС отказват такстови марки, защото по закон постъпленията от тях отиват в републиканския бюджет, а не в бюджета на съдебната власт. Това според съда ощетява самия съд финансово и затова той такси, платени с таксови марки, не приема.

Анонимен каза...

С марки във Франция си платих глобата за превишена скорост, бързо лесно и удобно .

Анонимен каза...

От 8 години в Западна Европа не съм платила нито 1 евроцент за многобройните си плащания към държавата. Нито ЕДИН. Превеждам си данъците по банков път, плащам такси и какво ли още не, да не говорим че на редица места кешовите плащания изобщо няма. Трябва да има начин задължаването на гражданина да ползва определена банка, която взима невъзможни такси, да бъде атакувано конституционно.

wattie каза...

Какъв закон, какви 2 години? Гербовата марка доколкото знам никога не е била отменяна. Обсъждахме тази тема в един форум на 18.09.10.

marystaneva каза...

Струва си да се помисли по въпроса. но за 2011-а едва ли ще стане, защото сигурно ще трябва да се преправя бюджета. Не знам, икономистите са по-компетентни. Но няма причина да не възстановят използването на таксовите марки от 2012-а. Кой идиот навремето /в противоречие на закона/ ги е отменил?

Анонимен каза...

За нас може и да е икономия, но банковите преводи за сибанката са многомилионна печалба.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)