сряда, октомври 06, 2010

Пиянството на един народ :)

За читателите през четци и Мегафона: кликайте на публикацията, сложил съм клипчета

Тия дни едно събитие мина малко незабелязано* от българските медии и общество – двайсетгодишнината от Обединението на Германия, което е и национален празник на страната – Трети октомври. Денят не бива да се бърка с падането на Берлинската стена, което става на 8 и 9 ноември 1989. Обединението става факт почти една година по-късно – на 03 октомври 1990.

Оня ден нaционалният празник беше отбелязан с доста сериозни официални мероприятия и речи в Бремен. Мисля, обаче на нашия сайт да отбележим този ден (е, на патерици) с малко музика :)


Музиката обаче няма задължително да е немска и изобщо няма да е свързана с Обединението :) Днес мисля да ви пусна няколко песни, които стават или са били хитове на едно друго – много немско – събитие:

Октоберфеста в Мюнхен :)Да започнем с една импресия от вероятно най-голямата масова веселба в света:


Малко факти:
- 91% от населението на Земята разпознава понятието „Октоберфест“ :)
- Октоберфест допринася с 1 милиард евро допълнителен оборот в стопанстово на Мюнхен и региона (за сравнение: бюджетът на България за 2011 година е около 25 милиарда лева, така че правете сметката)**

На празника се пие и се пее и сега следват няколко песни, станали хитове на Октоберфеста
Започваме с нещо немско: Anton aus Tirol
Нарочно ви пускам песните в изчистен вид, защото ако ви пусна клипове с пените, изпълнявани с палатките с бираджиите – нищо няма да чуете :) Затова и клиповете са от сравнително оригинални.

Anton aus Tirol

:


Следващата песен всички сте я чували :) – песента е мнооого стара, нокак мислите, днешната ѝ популярност откъде дойде?

Samba


Следва още една популярна песен :) Когато всичките ви приятели франкофони след тази песен започнат да повдигат възмутено вежди и да се изказват по адрес на варварите-немци, нека не забравяме, че тази песен в Германия е много популярна детска песен, която преди години става един от хитовете на Октобефеста:

Das rote Pferd
Все още ли твърдите, че Червеният кон не е детска песен? Чуйте още веднъж внимателно:)

Все пак ще ви пусна едно клипче на една от хитовите песни, но чуто и видяно на самия празник:

Fliegerlied:Както можете да видите песните си имат определена хореография, така че другата година като ходите до Мюнхен, освен че ще си купите народни носии, но ще трябва да се подготвите и с хореографията по песните :)

След толкова много бира и песни нека проследим какво може да ни се случи:)За мен горната случка показва много добре каква полиция и държава искам да имаме и тук.

Нека за изпроводяк чуем официалната версия на най-големия хит на Октоберфест 2010 :)

Песента е страхотна:
а на вас пожелавам лек и успешен ден :)

А ако не ви се пие бира – пийте винo:)

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
* Почти веднага трябва да опрпвергая сам себе си поне в частта „общество“– вчера, докато пишех материала излязоха няколко интересни материала, свързани с Германия:
–– Който поиска, може (на НАШИЯ БЛОГ ТУК!!! –и аз гоп забелязах чак когато погрешка натиснах Публикуване още вчера на днешния материал) – още едно доказателство, че с Комитата пишем без да се координираме много-много ;)
––Октоберфест в Тексас
и наистина симпатичният разказ:
––Немците в София

** И двете неща бяха съобщени тези дни по немските телевизии

5 коментара:

Longanlon каза...

много обичам като видя някакви невероятни статистики, които няма как да са истина, ама медиите си ги цитират все едно са прессъобщение на МВР

91% от населението на земята разпознават понятието Октоберфест. Ми да, разбира се - половин милиард китайски селяни, които цял живот газят калта да садят ориз, половин милиард индийски селяни дето нямат течаща вода, камоли телевизор, както и още половин милиард африкансци дето са или бежанци в лагери или живеят на ръба на оцеляването... всички те безспорно вярвам, че "разпознават понятието Октоберфест" :Р

Стойчо каза...

Пък аз се радвам, че коментираш :)

Виж какво готини песни съм пуснал :)

Belomore каза...

Keine Wahrheit (не е истина)... Anton aus Tirol ... готина песен ... малиии :)

Преди десетилетие, га бех млад и се подвизавах по ниските земи за повечко време, Антон беше нещо като "Бяла роза" за холандските пиеници - пускаше се в дискотеките от неспециализиран тип в 02.30, когато всички, били на ски в Австрия и Германия, вече са се наквасили достатъчно, за да почнат вкупом да подскачат прегърнати и да мучат "Ich bin so schoen, ich bin so toll..." :)

А за статистиката Лонганлон комай е повече от прав.

Стойчо каза...

Не споря, но по принцип знанието при хората се базира повече на прочетена или чута информация, а не на личен опит (нашите коментари по адрес на министър-председателите ни едва ли са базирани на лично познанство с тях :)

Бяла роза е супер-сравнение :D Темата е точно за пиянските песни :)

Стойчо каза...

Признавам, че очаквах повече коментари за Червения кон :)

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)