четвъртък, октомври 07, 2010

Плаша се

Уж кризата свършва по Димитровден, а осигуровките скачат. Хем скачат, хем си остават старите. Кой въобще ще повярва на такава опашата лъжа. „Експертите“, които се обединяват около това мнение, може ли да си дадат оставката?

Защо в политическата класа в България няма естествен подбор? В колко парламента подред влизат главно случайни хора?

Президент, премиер, бивш премиер, безбройни комични министри – край нямат. Един ли бе, да го опишеш.

Може ли да си хем министър, хем толкова тъп, че дори да не можеш да се скриеш с любовницата си, че трябва да те обсъждат по телевизията и по вестниците?

Историята веднъж се повтаря като трагедия (титаничните ТВ интервюта Никсън - Фрост) и веднъж като фарс (титаничните ТВ интервюта Диков - Борисов).

Къде са прекрасните кадри на прекрасното социалистическо образование? Специалистите, учените, професорите, интелектуалците?

Кога общата бройка на талантливите спортисти, сценаристи и политици ще надмине числото 5?

От националната гордост ни не останаха вече дори и киселото мляко, електрокарите и щангите.

Кой носи визията за бъдещето? Гейовете и липсата на задължително вероучение ли ни препъват към него? Моля?


(Линковете важат за повече от един абзац)

21 коментара:

Анонимен каза...

...еми къде са? Да започнем с това, че аз съм докторант и като си помисля за високо образованите ми приятели - кой доктор на науките, кой докторант или високо квалифициран специалист - не се сещам за някой който е в България в момента. Всеки, сравнително лесно е намерил работа в чужбина и е духнал. Всъщност останали са само компютърните спецове, защото на тях все още им плащат що-годе нормални пари и все още изтрайват да живеят в мизерията на БГ. Всички други които са останали са или връзкари уредени на подходящи длъжности, или хора който нямат интелекта и уменията за да пробият навън, или добри мошенници, крадци и там - други от криминалния контингент. Ако трябва да съм честен половината ми род са от връзкарите - хора без никакви професионални постижения (в реалния смисъл на думата, не онзи БГ смисъл), но заемащи едни от най-високите постове в държата. Успели са да докопат кокала и правят всичко за да го задържат - тук няма да се спирам на методите - това е извън обсега на коментара ми. Излиза, че хората които са по високите етажи на държата са се капсуловали - те се стремят да запазят позициите си и ако се наложи да се вкарат нови лица, те се избират все доверени и изпълнителни хора. За мое учудване рода ми оцеляха вече няколко правителства, така че не мисля че има така наречената "политическа чистка". Така, че когато някой умен и находчив човек тръгне по стръмната стълбичка на кариерата в България, благодарение на интелекта си бързо разбира накъде водят пътеки в родината и предпочита навън. Тези, които обикновено остават са ниско интелигентните, некомпетентните, криминалните, удобните и кучето дето влачи рейса...

Ангел Грънчаров каза...

Всички тия пищни проявления на родната ни публичност, на родния ни народностен и обществен живот - абсурдни, парадоксални, даже немислими в безмислието си, в гротескността си - са възможни само в страни, в които огромната част от природонаселението е способна, предимно поради немислене и безчувственост, да търпи всякакви гаври и издевателства, при това без да ги осъзнава като такива. Щото ако осъзнаваше, нямаше да търпи...

Аз бих допълнил диагнозата си с още две-три причини, пораждащи подобни чудати феномени, описани от автора: безкултурието, нихилизма, аморализма на огромни маси от същото това природонаселение, лягащи в основата на една наистина твърде пищна в проявленията си чалга политическа и нравствена "култура", която в наше време сякаш достигна своя апогей!

Впрочем, аз лично не виждам никаква разлика между Азиса и народний кумир Бойко Борисов, щото това са народностни квинтесенции, произтекли от все една и съща субстанция: българската масова народна душа, която е на такова културно, нравствено и интелектуално ниво, че е склонна да боготвори и Азиса, и Бойко, и Цура, и Ружа, и Гюргя... Не зная дали изобщо имаше певачки с такива имена, но както и да е де, не са важни имената, а същината: те все са изразителки на народна чалга-душа от един и същ сорт.

А въпросът за това какво още и тепърва ни чака предпочитам да бъде оставян открит. Никой не може да каже какво иде. Примерно мен много ме затруднява да реша кой ще бъде поредния кумир на нацията след Симеон, Гоце и Бойко, сиреч, след като нинешния ни кумир Бойко загуби харизмата си, след като бъде развенчан като Гоце и Симеона - и си тръгне освиркан. Имам чувството, че нравствената деградация на природонаселението и на масовия немислещ и безчувствен човек е достигнала до такава ниска степен, че даже е невъзможно да имаме по-голямо падение. Поради което обаче възникват не шансове за възход (някои изглежда си мислят, че след като повече не може да се пада, има възможност да се оттласнем от нравственото дъно; де да беше така!), а се поражда опасността от по-дълготрайно консервиране на днешното статукво и неговите носители.

Тоест възниква опасността да станем нещо като Белорусия, Узбекистан или Таджикистан: примерно Бойко да залегне така дълбоко в народното сърце, че да не може да бъде изваден оттам, тоест да ни управлява, да речем, още 3-4 мандата (което пък ще доведе до лелеяната мечта на ченгесаро-кагебистката ни олигархия, а именно, да бъде окончателно съсипана, опошлена и ликвидирана демокрацията ни). Така че случващите неща съвсем не са безобидни, както са склонни да ги възприемат някои наблюдатели, а именно да сеят впечатлението, че политическият ни живот се бил превърнал в нещо като покъртително весело, забавно и щуро чалга-шоу.

Де да беше така: понеже всяко шоу скоро омръзва на всички, а героите му стават жалки, че даже сами себе си вече не могат да понасят; пример: Слави Трифонов. Но нашето българско политическо шоу повече ми прилича на театър на абсурда от типа на кошмарите на Бекет, а знаете, там, при Бекет, всичко е несвършващо - даже и изреченията...

Vesela каза...

Трудно е интелигентния човек да се пребори с посредствеността и некадърността. Пък и такива хора трудно се вписват в "партийната дисциплина". Да не говорим, че ако някой се опита да се опълчи срещу мафията бива оплют (справка: Костов). Не казвам, че Костов е най-великият политик. Просто е пример за човек, който знаеше какво прави. Никой не отрича, че е умен. И за него гласуват2-3%.

Galarad каза...

Всички виждаме очевидното. Вечният въпрос е, какво да се прави?

Да излезем на протест на улицата? Да хвърляме обувки при поредното рязане на ленти? И до какво би довело това (според мен - до увеличаване електората на Атака и БСП).

Пасивното посочване на проблема, още повече, когато проблема е ясен, не допринася за неговото решение.

И още нещо - увеличаването на осигуровките (за което съм твърдо против) няма общо с наличието или липсата на криза, а се отнася до това, че парите от здравните вноски отиват за социални плащания и за да се спре това, липсващите пари трябва да се вземат отнякъде. И доколкото разбирам, това е така от доста време.

Анонимен каза...

до весела - добре, че е костов, та има кой да е виновен. живот и здраве, скоро ще почнат да го рисуват с рога, копита, опашка и вила в учебниците по история.
иначе правителството наистина е забавно...

templar каза...

Политицте, духовенството, военните, лекарите, "интелектуалците" са такива, защото живеем в едно истинско демократично общество. Тези хора са проекция на средните стойности на морала на населението - пик на гаусовата крива. Те не са паднали от Марс,те са вчерашни трабантаджии от панелките.

Българското общество няма национален елит (дори нация вече е спорна категория). Идеята, че трябва да избираме по-умните измежду нас да управляват е дала път на егалитаризма. Бойко се харесва, защото е човек от народа - всеки каратист би могъл да играе монистър-председател не по-зле от Бойко. Това е истинска, пряка демокрация. народо-властие.

Да твърдим, че сме демократи и привърженици на всеобщото избирателно право и в същото време да си скубем косите че циганите и живеещите като цигани българи избират лирически герой от чалга романс за шеф е лицемерие.

Болестта е липса на общност. Вече няма такова нещо, като българска нация. Не можем да напишем 10-те неща, които осмислят пребиваването ни заедно, точно в този състав и точно на това място и тези 10 неща да се споделят искрено и убедено от поне 70% от хората. Едни искат гейлук, други - вероучение, трети - паметник на съветската армия, четвърти - велоалеи, пети - да няма кучета, шести - избирателно право за кучетата. Лаем се виртуално по блоговете и живеем заедно като разведени, които поради недоимък са принудени да продължат да в един апартамент. Всеки в своята си стая, с график за общата кухня и вандалско отношение към клозета...

Не се плаши! По-лошо ще стане.

Стойчо каза...

Харесва ми знакът „Хиляди красиви идеи“ накъде сочи :) Сигурен съм, че си снимал големия, но малкият определено е по-изразителен:)

wattie каза...

Аз знам къде са - просто не желаят да излязат на преден план, защото журналисти и блогъри започват да ги сравняват директно с паркетния лъв Георги Минчев. Интелектуалецът излиза на преден план тогава, когато е търсен и нужен. Младите българи не се нуждаят от интелектуалци, защото са неграмотни и прости. И все по-неграмотни и по-прости стават с всеки следващ набор...

Спас Колев каза...

Плашиш се, защото си се втренчил в повърхността, а там, както е казал човекът, излиза пяната.

Цялата бутафория, която описваш, няма особено значение за реалното обществено развитие, което си следва някакви свои закономерности. Повечето активни хора го осъзнават в някаква степен и затова кадровият проблем в политиката е по-тежък от средното. В сегашния етап от историята просто не това е най-важното.

Комитата каза...

Спасе, казваш ми, че тоя кораб няма нужда от капитан, защото сам си знае посоката ли ;-) Не съм много съгласен. Някой трябва да прави реформи.

Кирил Кирилов каза...

И все пак има изход от ситуацията - летище София.

Анонимен каза...

ha ha - vreme e za smiana na modela ama nali se seshtate, che niama nie da go napravim sami, a shte ni go vkarat otvun kakto obiknoveno

Belomore каза...

Същинските въпроси, свързани с плашенето, с един пост и коментари под него не може да се зачекнат, камо ли да се задълбаят, че и възможни решения да се мислят.

Затова ще се лизна по наклонената плоскост на злободневието и осмиването и ще отбележа, че си пропуснал акушеро-гинекологичната драма във Фонд "Земеделие", която извън демографския си принос е не по-малко плашеща от клячорката на мегафинансиста ;)

Комитата каза...

Беломоре, дай линк, че не се сещам за тая драма.

Филми каза...

Ти да не си мислиш че в чужбина е по-различно. Само дето там нашите като отидат вземат по-високи заплати (не са нормални на фона на целия свят). От гледна точка на корупция, запазване на постове в държавни структури ние само може да се учим от западните чиновници. Лесно е да се плашиш и избягаш, трудно е да преодолееш страха си и да се бориш. А България точно сега има нужда от борци, които да заменят досегашната олигархия.

Belomore каза...

Повелете :)
http://www.mediapool.bg/show/?storyid=170902&srcpos=6

Това е само финалът. Началото беше с назначаването на самата крехка 29-годишна девойка (дъщеря на шефа на столичната пожарна, BTW) с крехък стаж в земеделието от година и половина - май предимно като преводач по комуникациите с Брюксел, щото оттам много я били харесали.

"Зли" фермери тогава бучаха по фермерски форуми, че е хубаво някой да й покаже първо кое животно какво е и за какво "служи", ама с това си останаха.
http://fermer.bg/news/728/1/izboryt-na-kalina-ilieva-za-shef-na-dfz-e-moje-bi-niakakva-shega.html

Имаше някакви забавни клипчета с неволно заснети коментари от земеделски изложения и прочие, но вече не помня детайли.

Явно по Нова година някой я е харесал повечко от обичайното ;)

Belomore каза...

P.S.
Не пропускай и днешните коментари на Джаба по "земеделската" тема!
http://www.mediapool.bg/show/?storyid=170905&srcpos=7

Бунт каза...

Що се палшиш, то всичко е загубено :)

Спас Колев каза...

@Комитата: Исках да кажа, че униформата те подвежда и това всъщност не е капитанът, а просто аниматор, забавляващ пътниците. :)

Наистина е дълга темата и ми е трудно да навляза в нея с няколко изречения.

Анонимен каза...

НЯКОИ СЕ ПЛАШАТ....ДРУГИ СИ КРЕТАТ...ТРЕТИ СИ КРАДАТ И СИ ТРАЯТ

Анонимен каза...

А четвърти си правят Министрество на веселието. Справка язовир "Ивайловград".

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)