вторник, октомври 05, 2010

Който поиска, може

Как постъпи Обединена Германия с архитектурно-историческото наследство на Източна Германия?

Да видим някои примери (специално подбирани от мен, да напомнят сгради в България). Клик на картинките за по-голям размер.


Оказва се, че който го иска, го може. И едва ли някой може да се оплаче от липса на пари за строителство в България.

И може би подсказва истинската причина България да изостава от Германия. От векове за векове.

Цялата галерия е тук. Линкът ми беше подсказан от Тодор Обрешков (в коментар тук). Между другото, фотографът не е доволен от свършената работа по реставрацията, смята я за недостатъчно автентична. Ами той да види „реставрацията“ на столичната библиотека в София и тогава да мрънка ;-)

Не мога да открия къде бях публикувал галерия със снимки на изложба на моста на НДК на съвременни „гордости“ на българската архитектура + „реставрация“, за да направим сравнение. И със сигурност „Хеопсовата пирамида“ пред Интерпред беше един от експонатите.

PS. Стойчо ми напомни че тия дни е кръгла годишнина от обединението. Тъкмо!

4 коментара:

Стойчо каза...

В Германия много често се срещат подобни изложби. Случвало ми се е в няколко града по улиците да бъдат разположени големи снимки на съответните улици, но снимани да кажем преди или след войната – моментално се вижда, на самата улица каква е промяната.
Това е част от постоянната антивоенна и антинцистка пропаганда в страната, защото на снимките на разрушенията са поствени на пасващото място

wattie каза...

Абе прав си, ама как можем да рутим ние хей! Германците никога няма да могат да рутят като нас!

Стойчо каза...

Tака е - по-добри сме от тях :)

Sash каза...

Много ме сърби да се включа точно тук и да изкоментирам недоразумението от стъкло, което се строи на известния "завой на Раковска" (ъгъла с "Рачо Димчев")на мястото на една една много красива и, за съжаление вече не съществуваща сграда, на която, за още по-голямо съжаление, нямам снимка. Тя беше наистина в ужасно състояние, но ако беше реставрирана щеше да изглежда дори по-добре от тази на отсрещния ъгъл с красивото балконче. Сега там гордо се издига един кютук на триъгълници от стъкло и метал...

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)