четвъртък, септември 02, 2010

За мургавия проблем във Франция

Експулсирането на роми от Франция, което разбуни духовете напоследък, е козът от ръкава, с който президентът Саркози си оправя рейтинга.

Защо смятам, че не е особено почтено? Първо, не смятам, че е редно да се говори за „роми“, защото това поставя клеймо върху цял етнос и предизвиква подозрения, че става дума за чистка по етнически признак. Представете си как във всяко френско село започват подозрително да се отнасят към ромите, върху които започва да тегне презумпцията за виновност. Провинциална презумпция за виновност – не ви пожелавам да я изпитате.

Второ, ромите не са единствените хора с по-тъмен тен на кожата, които имат проблеми с незаконното пребиваване и престъпността във Франция. Сигурен съм, че контингентът от Северна и Западна Африка и Близкия Изток, който нарушава трудовото и имиграционното законодателство е значително по-многоброен. Защо не го закачат обаче? Елементарно, защото голяма част от френските гласоподаватели са по произход от същите региони и проблемите на следващите избори са най-малкото, което могат да причинят на сегашната власт (спомнете си бунтовете преди няколко години, предизвикани от една единствена полицейска акция).

Така че, за да се успокои обществото, че се взимат мерки срещу незаконно пребиваващите, чиито лагери са извори на престъпност, болести и всякакви незаконни практики, а също и да се успокоят „традиционните“ гета, които виждат в новодошлите източноевропейци конкуренция за някои специфични видове дейност, се взимат „мерки“.

Мерките са съвсем символични (8-10000 души са капка в морето), на фона на шума и на общите бройки незаконно пребиваващи.

Когато живеех преди 12 години в Белгия, около мен имаше доста незаконно пребиваващи българи (а и моето право на престой можеше да бъде тълкувано злонамерено с известно старание), които ми обясниха, че много от незаконно пребиваващите в Белгия (а и предполагам, във Франция е така) получават след известен брой години престой официални документи по „хуманитарни причини“, и то главно, свързани с децата им, които са се социализирали в новата държава и връщането в родината на родителите за тях би бил непоносим шок, а новата държава, заради бездействието си дълги години, носи отговорност за тях.

В този смисъл, отлагането на решаването на проблема с гетата създава реални права на живеещите там, независимо от формално незаконното обитаване на имотите и тая бомба тепърва ще гърми в България.

Искам да кажа и на тези, които в България гледат отгоре на проблема и предлагат решението „на Сатурн“ и прочее – „на запад“ не правят голяма разлика между българските граждани според тена на кожата. Направих преди години няколко откровено расистки забележки по повод ромите в България пред бели африканци в Южна Африка, и те ме попитаха – „Как различавате българите от циганите?“.

„Чистите етнически“ българи, които веят националното знаме, в събота гледат Канал 1 преди обяд, а следобяд – „Планета“, за французите и другите западноевропейци не се отличават много от тези, които живеят по катуните. Т.е., и техният ред идва.

Решението? Преди всичко, не трябва етническата принадлежност да е фактор в определяне на виновност/невиновност. Второ, не трябва проблемите да се подмятат напред назад като горещ картоф. Т.е. ако някой е престъпник, редно е да бъде съден и да лежи в затвора, а не да бъде връщан в родината си, защото най-лесното нещо е да се хване автобуса наобратно. И трето, българското общество не е невинен наблюдател на това, което се случва. „Традиционните“ гета може и да се изпразнят, но на тяхно място ще дойдат хора извън ЕС, които не знаят български и които нямат шансове в Западна Европа. Голям кеф, а?

Преди две години пътувах за Монпелие с автобус. Уж няма дискриминация в България, , но задните седалки бяха за „тъмнозелените“, а предните – за „светлозелените“. Нямам идея  как го правят автобусните фирми и едва ли щеше да ни е по-комфортно, ако бяхме омешани, но и сегашното положение не трябва да остава така. И не автобусните фирми са виновни, а тези, които са ги оставили сами да се оправят с проблема.

Какво да се прави? Не знам. Но не трябва да се мълчи. И не трябва да се бездейства.

Радан писа по темата.


7 коментара:

wattie каза...

Бунтувайте се още срещу затвора в Бусманци. А после се оплаквайте от гета.

О, чакай забравих - то било "друго". Да бе, да...

Комитата каза...

Ами друго е. Дори в затвора има ясни правила кой, колко време и при какви условия го държат. А в Бусманци администрацията не спазва собствените си правила и не третира задържаните достатъчно хуманно. Имам познати, били в бежански институции в Австрия и Белгия. Имаха много мили спомени за тях.

gogi69 каза...

Комита...гледай сега. Тук във Франция никой не споменава България относно ромите. Основния проблем са румънските роми - в 95% от случаите. Те наистина са много, и правят много зулуми. Друг е въпроса че тези дни съда в Лил се произнесе срещу екстрадирането. А относно арабите - тук вина имат самите французи с тяхната "гузна съвест". Като и тук се налага уточнение - проблемите идват от младите арабчета, които са родени във Франция и са свикнали самите французи да им правят реверанси заради колониалното минало. От по-старото поколение араби - тези които са родени в Африка и са дошли като младежи през 60-те и 70-те, не идват проблеми. Те много добре помнят защо са дошли и как тази страна ги е приела... И ако направим един паралел с България и ЕС се получава нещо много интересно. Не малко от нашите сънародници смятат че ЕС е длъжна да ни отглежда щом ни е приела. И когато тези хора отидат на Запад... просто не ми се говори.

wattie каза...

Така поляците в началото на 90 масово правиха престъпления в Германия. Първо карат с превишена скорост. Втори, трети път... Немските полицаи започваха да се обръщат наопаки като видят кола с чужда регистрация. Ако спрат пък и видят, че е поляк - правят се на разсеяни и го пускат (а той не иска и даже им прави скандал). Като секна кранчето с пътните нарушения - започнаха да чупят витрини и да джебчийстват. И всичко беше само и единствено, за да ги натикат в затвор. Защото там не само, че ги хранят, имат легло и им е топло, а им позволяват и да работят и да изкарват пари. Рай!

Ето до какво водят хуманните затвори и бежански институции. До "мили спомени". А плащаш ТИ!

Комитата каза...

Май влагаш различно съдържание в думата „хуманен“. Затворите и всякакви подобни институции трябва да защитават достойнството на задържаните в тях хора и да спазват процедурите.

wattie, ти реално искаш да не се спазва закона и да бъдат измъчвани задържаните или търсещите убежище? правилно ли разбирам?

тимур и неговите командоси каза...

Когато за последен път бях в междуградски автобус с цигани (не се казва "роми", онова е напитка), те наистина седяха на последната седалка, а по едно времe си събуха маратонките и една жена припадна (маршрутът беше София - Силистра). Дадохме й валидол, а стюардесата помоли циганите да се обуят и чу в отговор да си гледала работата и че била... Но пък наоколо се случихме все мъже над сто килограма, та - обуха се все пак и малко остана да слязат принудително в Русе.

Комита, според мен си кривиш душата. Поживей месец-два в Столипино или Филиповци и тогава осъждай французите, че не искат зверилник пред дома си. Или гледай "Циганско време" на Кустурица.
Да си хуманист от разстояние не е никак "комитско", ако питаш мен.
Поздрави.

Radi каза...

I az ne sum suglasen da ni gi vrashtat! da si sediat tam - tuka kato kradat ne gi vkarvat v zatvora barem pone tam da gi opandiziat. A kojto raboti i ne sazdava problemi da si go ostaviat na mira ... vse pak ako niama rabota v Bulgaria si svoboden da tursish prehrana kudeto ima ...

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)