сряда, септември 01, 2010

София диша, ама с коя част?

Наблюдавам опитите от София да се направи поносим град още от преустройството на „Витошка“ от бай Тодор.

София ми прилича на неприлично тлъст дебелак, който има мъъъничко личице (центъра) и огрооомен задник (панелките) и който два пъти на ден преживява инфаркт – веднъж сутрин и веднъж вечер.

Байпасът на метрото може да го спаси, но никога няма да го направи пълноценен град.

„София диша“ е една от тия инициативи към които се отнасям някак двусмислено.

От една страна, това е отлична новина – един фестивал, който създава малко по-градски вид на опърпаната централна част на града, за което моите адмирации на зам. кмета Ангеличин, Община „Средец“ и активистите, които реализираха проекта. Дано се повтори. Обичам да се чувствам гражданин и европеец.

От друга страна, не това е добрата новина, която исках да чуя. Искам да чуя новина, на която ще повярвам, че София би могла да диша – да речем да видим истински велоалеи и охраняеми паркинги за колелета, а не само имитация на дейност от разни инспекторати и пълнене на гушите на „Паркинги и гаражи“ (ще има още по темата).

Ако продължим аналогията с дебелака, започват да ми омръзват инициативи, насочени към гримиране на личицето, а искам да видя нещо, облагородяващо задника.

Иска ми се да видя и усилия да се облагородява София извън няколко централни улици и градинки, любими на пиар мениджъри, дизайнери и политици.

Иначе аз много се забавлявах, видях страшно много познати, одобрих много минувачки и си припомних, че такива неща тъкмо бяха почнали да се появяват в началото на 90-те, когато ги забраниха (защото по-лесно беше да ги забранят, отколкото да решат неудобствата, които вървяха с тях)

Sulla , Марфуций и Гласове написаха по нещо, с част от тезите им съм съгласен.

Снимки:


13 коментара:

Мартин Линков @marfuzii каза...

Страхотни метафори с байпаса, сърцето, лицето и дупета. Хвала!

Стойчо каза...

Защо не снима собственичката на сутиена ;)

Иначе: все от някъде трябва да се почне. За съжаление не успях в нито една от неделите да мина оттам.

Анонимен каза...

Комита от 1 година се вижда нещо да се прави до сега всяко правителство правеше нещо само за себе си.

wattie каза...

Моят коментар е - лицемерие!

Хем искаш да има колкото се може повече коли, хем цялата държава се храни само от акцизи (от които голямата част идва от горивата), хем пърдиш инициативи "София диша". Дрън дрън та пляс. Нито диша, нито ще диша.

Когато трябва да решиш даден проблем то трябва да се отстранят първопричините му. С това естествено създаваш други, понякога много по-големи проблеми.

Затова аз съм против затварянето на улици и откриването на пешеходни зони. Поне не докато не се приемат други адекватни радикални мерки. И понеже такива не само, че никой не иска, но и никой не може да предприеме - стига лицемерие!

Марин каза...

На мен инициативата много ми хареса, както каза Стойчо - трябва от някъде да се започне. София е един от малкото големи градове (дали не е единственият) без пешеходна зона.
Стига усилия за улици, булеварди, паркинги. Трябват пешеходни зони, тротоари за пешеходци, велосипедни алеи, метро, бързи трамваи.

Георги Павлов каза...

ох, прочетох коментарите на посочените блогъри .. абе блогър мърморанко ли се превежда на български?
ако наистина "мрън-мрън" е най-популярното.

все едно и също:
кво мислят, може по-добре, то така ако ставаше, тия не знаят още 10 фактора, има по-важни неща, абе хубаво, ама не е толкова, колкото говорят ..

бре .. имам чувството, че това са хора .. абе какво ме интересуват!

Комитата каза...

Доколкото ми е известно, София има поне една чисто пешеходна зона – „Пиротска“ и две полупешеходни – „Граф Игнатиев“ и „Витошка“ (по които минава и трамвай).

Трамваят не е болка за умиране, подобни пешеходни зони има и в Турция например - по Истиклял също върви исторически трамвай.

Точно така, Жорж, това са „негативисти“ и „злостни критикари“, да използваме утвърдените термини ;-)

Георги Павлов каза...

Притеснявам се за тези хора.
Те умеят ли да се радват?

Стойчо каза...

@анонимиен, правиш ли разлика между правителсtво и община? И даже в общината тази инициатива беше предложена от зам-кмет, чиято политическа сила не е в правителството

napokriva каза...

http://glasove.com/article-9644.php

Комитата каза...

napokriva,
каква ти е идеята като ми даваш линка, който и без друго съм сложил в текста?!

Archy каза...

"София дишa", "Големият пикник на София".. а и много други, знайни и незнайни инициативи, под чиято реализация стои едно име-Христо Ангеличин или - заместник-кметът с колелото. Човекът, който успя да събере на едно място различни групи по интереси, да покаже на всички софиянци една различна градска енергия, да събуди заспалия културен живот на столицата, би бил възможно най-подходящият кандидат на автентичната десница за кмет на София. Време е..необременени лица като Христо Ангеличин да бъдат начело на синята идея и възродят дясното управление. София се нуждае от кмет, който има дългосрочна визия, а само за 5 месеца като зам.-кмет, Ангеличин доказа с работата си, че притежава всички необходими качества.

Комитата каза...

;-) О, и клуб „Ангеличин“ е тук

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)