вторник, август 03, 2010

Реликвариум в терариума

Няма две мнения, че темата, разлюляла държавата в последните дни е връхта на безумието. На остров св. Иван, срещу Созопол, където има полуразрушен манастир, е намерена мощехранилница (реликварий), т.е. кутия с мощите на християнски светец. Надписът е интригуващ – това трябва да са костите не просто на някой светец а на светецът на светците – Св. Йоан Предтеча. Професорът-министър-църковен авторитет Божидар Димитров вече натисна с цялата сила на властта си, за да потвърди недвусмислено автентичността на находката. България е била спомената с един ред в световните медии и сега чакаме наплива от богомолци.  Уж успех.

Няма по-чалга новина от тази. Но моралът на министъра си е за негова сметка.

Един религиозен предмет, намерен при разкопки, има две значения - светско-научно и религиозно. Учените трябва да си свършат работата като датират находката, опишат я старателно и установят максимален брой исторически обстоятелства, свързани с нея. Тяхната задача е да свършат светската работа по предмета. Второто значение на намерения предмет е свързан с оценка на предмета от гледна точка на вярата. По правило първата оценка рядко съвпада с втората. Защото за вярата се изисква да вярваш на това, което ти казват авторитетите в твоята вяра. Може всички научни доказателства да сочат 14 век като дата на смъртта на човешките останки и изработка на кутията, но ако верският авторитет (обикновено свещенослужител) обяви, че това са мощи на светец, живял векове, дори хилядолетие по-рано, вярващият вярва и с това се приключва въпросът, освен ако друг, по-голям верски авторитет не се противопостави. Иначе не би било вяра, а наука.

Аз досега мислех, че Божидар Димитров заема светска позиция в държавата ни, министър, все пак. Но изведнъж той обявява мощите за автентични. Не би могъл да направи това като представител на светската власт (България все още е светска държава, по смисъла на Конституцията си), тъй като не са извършени никакви действия по датирането на находката – радиовъглероден анализ и т.н., и още – за качествено светско-научно тълкуване не са направени никакви изследвания, а още по-лошо – лаици са изпотъпкали археологическата площадка и кой знае колко още щети са нанесли. Значи му остава да направи само религиозната оценка, а той дори не е богослов, за да се произнася по религиозното значение на намереното.

 Симеон Дянков и Божидар Димитров в литийно шествие. картинка: btv 

Премиерът Борисов  му приглася като подарява сребърна мощехранилница. Ало, господин премиер, все още сме светска държава.

А свещениците от БПЦ напълно безкритично възприемат цялата вакханалия.

Точно от такива „акции“ страда авторитетът на православието и БПЦ.

За пореден път беше злоупотребено с чувствата на по-наивните вярващи християни. Изфабрикувана беше добра новина на фона на глупостите които слушаме в икономическата сфера. Днес се добави още една – паричките ни за доброволно пенсионно осигуряване ще отидат да крепят мъдете на пишман бизнесмените, които не могат да привлекат капитали по нормалния капиталистически начин (побеждавайки в конкурентна борба.)

Да ни е честит реликвариума в терариума!

37 коментара:

Събина каза...

моралът на министъра си е за негова сметка.
- грешка, изцяло си е за наша сметка, уви!

Комитата каза...

Всъщност да, права си, исках да кажа че му се трупа на сметката но както и да е...

wattie каза...

Всичко, което каза е вярно, но ще дам една забележка - не бъркай понятията "вяра" и "религия". Не е лошо да ревизираш статията си открай докрай и да я ревизираш относно този въпрос.

Сега по същество - самият ти много избързваш с тази статия. Просто защото Божидар Димитров може наистина да е прав и това наистина да са мощите на св. Йоан. И тогава ще остане въпроса "защо беше този хейт по блоговете"?

В момента той се е произнесъл на базата на думите на археолозите, които от своя страна се базират на косвени доказателства. Освен това съм доста убеден, че не всички думи са предадени в медиите. Знаеш за какво говоря - например "най-вероятно това са мощите на св. Йоан" ню нюз медиа корпорейшън и сие (последния да затвори вратата) може спокойно да предаде като "това са мощите на св. Йоан", нали?

Кирил Кирилов каза...

А някой спомня ли си вече "най-голямата" находка на Божидар Димитров, когато откри преди 1-2 години откри най-старата лодка в света, то не беше врява, то не бяха хвалби. Малко по-късно се оказа, че тази находка е просто кьор фишек. Същото ще стане и с въпросните "мощи"...

Самият Божидар Димитров е майстор на медийните балони, затова нито един от неговите колеги както от България така и по света не го взема на сериозно.

Асен Генов каза...

Вяра... Религия... Конституцията казва:
Чл. 13.
(1) Вероизповеданията са свободни.
(2) Религиозните институции са отделени от държавата.
(3) Традиционна религия в Република България е източноправославното вероизповедание.
(4) Религиозните общности и институции, както и верските убеждения не могат да се използват за политически цели.


Кратко и ясно. Темата, която задаваш, е богословска, поради което ирелевантна към проблема с участието на светски държавни представители в един верски въпрос, при това, по толкова профанен начин.

Относно шанса думите на Б.Д. да са изкривени: Еми, както се извини за милиардите от Турция, така може да поиска извинение. Да даде нарочно интервю или пресконференция. При цялата власт над медиите, с които Б.Б. (чрез И.К. и Д.П.) притежава, това е въпрос на един СМС... :)

Асен Генов каза...

P.S. Моят коментар бе до Wattie.

wattie каза...

Асене - забележката ми да се прави разлика между вяра и религия е лична към Комитата и няма нищо общо с темата, това е факт. Просто това ми е професионално изкривяване и отбелязвам неточност.

За всичко останало просто няма информация. Ще се знае кой крив и кой прав тогава, когато учените дадат крайната си дума. Всичко останало е догадки и чесане на езици. Аз нарочно по-горе почесах моя, за да ви покажа колко безсмислено е всичко казано дотук.

А това, че Божидар Димитров често е голям празнодумец, и че обича сам да си дописва история (често по-нагло дори от македонците за произхода на македонската държава) - това е неоспорим факт.

Анонимен каза...

За разлика от някои други хора за да не заприличвам на опошлителите на науката, аз не бих правил каквито и да е острастени коментари, преди да съм прочел пълната публикация на разкопките и интерпретациите на проф. Казимир Попконстантинов, както и евентуалните експертни дискусии за тях.

АнонименЪ


На о. Св. Йоан Кръстител откриха мраморна кутия с мощи

Археолози от екипа, ръководен от проф. Казимир Попконстантинов, откриха на о. Св. Йоан Кръстител край Созопол запечатан саркофаг с мощи. Той бе открит сред руините на древната църква. По начина на изработката и орнаментите специалистите съдят, че е изработен около V век.

От екипа изказаха предположение, че в него са скрити мощите на св. Йоан Кръстител, тъй като манастирът и църквата на острова, в чийто олтар бе открита находката, са носели името на Йоан Предтеча. Продължаващите разкопки извадиха на бял свят и други интересни факти от средните векове. Вчера хората на проф. Попконстантинов разкриха, че мраморният реликварий най-вероятно е бил преместен от едно място на друго в границите на острова.

Първоначално мощите са се намирали в олтара на първата църква, която е унищожена от аварско нашествие през 586 година. Завоевателите са преминали през остров Св. Иван на път за Константинопол и са опожарили църквата до основи. Археолозите вече са открили следи от унищожителния пожар. През IХ-Х век църквата е възстановена, преустроена, разширена, а олтарната част става по-голяма. Именно тогава реликварият най-вероятно е бил преместен на обновеното място, твърди проф. Попконстантинов.

Затова свидетелстват двете ниши, които по структура и начин на оформление с тухли и хоросан са идентични. Първата, която е и по-стара, обаче е празна. Археологическият екип е открил вчера и част от подовото ниво на ранната базилика от V век, към която принадлежи и реликварият. В руините са разкрити добре запазени останки от водопровод, който е отвеждал питейна вода към манастира и който датира от началото на V век.

От сряда вечерта мраморният реликварий, открит на острова, е преместен в Археологическия музей в Созопол. Той все още стои запечатан с червен хоросан във вида, в който е бил открит, и е под денонощна охрана. Мраморната кутия ще бъде отворена в 11 часа в неделя пред специална 5-членна комисия, начело с министър Божидар Димитров и Сливенския митрополит Йоаникий. В екипа специалисти влизат още откривателят на находката проф. Казимир Попконстантинов, ст.н.с. Александър Минчев от Варненския музей и директорът на Созополския музей Митко Недев...

http://www.dveri.bg/content/view/11738/29/

Анонимен каза...

И още нещо.

АнонименЪ


Според проф. К. Попконстантинов откритите мощи са на св. Йоан Предтеча

В реликвария, открит на о. Св. Иван край Созопол, има части от горна челюст, няколко фаланги, кост от краката и още две костици. Това заяви ръководителят на разкопките на остров Свети Иван проф. Казимир Попконстантинов. В момента специалната комисия изготвя протокол на откритията. Проф. Попконстантинов обясни, че, след като отворили реликвариума, се оказало, че е алабастров с плъзгащ се капак.

Върху каменна кутийка, в която също е имало част от мощите, има надпис на гръцки език, който гласи "Господи, помагай на своя раб Тома, който донесе на 24 юни тези мощи". Археологът обясни, че от надписа са разбрали, на кого са мощите, тъй като 24 юни е рождената дата на светеца.

"Един реликварий има огромно значение за целия християнски свят - както за източно-православния, така и за западния християнски свят", обясни проф. Попконстантинов. Археологът допълни, че той и екипът му са абсолютно сигурни, че това са мощите на Йоан Предтеча.

Проф. Казимир Попконстантинов заяви, че за първи път се открива реликварий на южното крайбрежие на България.

Реликварят е от алабастър, а не от мрамор, както предполагаха предварително археолозите. Той беше открит на 28 юли тази година в олтарната част на най-стария храм на острова. Манастирският комплекс е съществувал 12 века, като под турски натиск монасите го напускат през 1620 г. Реликварият е запазен в автентичния си вид. За да бъдат съхранени мощите, той е запечатан с червен хоросан.

http://www.dveri.bg/content/view/11746/29/

Асен Генов каза...

Анонимен писа: "Върху каменна кутийка, в която също е имало част от мощите, има надпис на гръцки език, който гласи "Господи, помагай на своя раб Тома, който донесе на 24 юни тези мощи". Археологът обясни, че от надписа са разбрали, на кого са мощите, тъй като 24 юни е рождената дата на светеца."

Анонимен... Извини ме, но това е АБСУРД! Ако някой ползва ПОДОБНА ЛОГИКА, в подкрепа на твърденията си... Аз не съм длъжен да я приема. :)

Анонимен каза...

Генов, коментарите на неспециалисти не са ми интересни, особено пък когато са писани с такъв патос и нет-крясъци. Ти не отчиташ нито светеца-патрон на манастира и църквата, нито традиционните практики, в които се предполага да се вмества находката, а също не познаваш конкретния археологически контекст, които в съчетание дават основанията за тази интерпретация. Ще повторя, още е рано било за приемане, било за отхвърляне на тезата на проф. Попконстантинов. Но както и да е, нямам намерение да пилея време в прения с блогово хейтърство на хора, които от една страна хулят псевдонауката, а от друга щедро дават собственото си категорично мнение на лаици.

АнонименЪ

wattie каза...

АнонименЪ - На последното ти изречение давам отличен шест. Даже самият аз се засрамвам от самия себе си, защото определено и аз съм го правил и май продължавам да го правя...

П.С. Случайно или не думата на Captcha-та на коментарите в момента е "hatelab"

Асен Генов каза...

Божидар Димитров към скептиците: "…Защо бе майка му стара, защо е толкова злоба, бе?! Е, т'ва не мога да си го обясня при тоя ШИБАН народ, при тия ШИБАНИ колеги…"

Източник (аудио файла в края на статията.

Няма какво повече да добавя!

Анонимен каза...

Точно така, Генов, нямаш какво да добавиш освен няколко ругатни, които явно изразяват и равнището на твоето осъзнаване на ситуацията.

АнонименЪ

Belomore каза...

Заглавието за -ариумите безспорно е крайно прецизно, макар и подаващо се на разнопосочни, вкл. и надали търсени такива, тълкувания.

Например - в тоя съскащ отвсякъде терариум само кой заплюе трижди Божо, само той не е влечуго :)))

А темата не е вълнуваща, а уморителна. Тежко лятно дежавю с висока влажност и много мараня.
Божо такова. Божомразците - онакова.
Епизод N.

Сметката верно е за всички ни, но далеч не само по начина, по който си я представя Събина от първия коментар.

Но след думите на АнонименЪ (секоя чест!) верно е безсмислено да се пише повече.

Комитата каза...

wattie, нямам идея къде забеляза хейт в думите ми. Аз протестирам срещу това, светски лица - министър и министър-председател да се изказват по религиозни въпроси.

Пак ти обяснявам, защото изглежда не е станало ясно от текста - религиозно, може да се окаже че това са мощите на св. Йоан, но за целта трябва да се произнесе достатъчно голям авторитет в православната църква и твърдението му да не бъде оспорено от друг, по-голям авторитет. Т.е., ако българският или вселенският патриарх кажат, че това са мощите на св. Йоан, значи това са те (но само за вярващите!) и точка.

Съвсем друг характер носи такова изказване от светско лице, каквото е министър Димитров. Той не може да прави религиозни изявления (защото църквата е отделена от държавата, все още, надявам се!) и щом твърди такива неща, ще трябва да се правят научни изследвания, които няма как да потвърдят, че това наистина е Св. Йоан, най-малкото защото никой няма представа кой е бил реалната историческа личност, живяла преди повече от 2000г.

Да не говорим цялата тая гавра с костите колко обидна е за вярващите.

Комитата каза...

И въобще предмет на материала не е автентичността на мощите. Предмет на материала е отношението на Б.Д. към мощите, БПЦ, религията и вярата, което е, както обикновено при него, непремерено.

И произтичащите от шума около мощите последствия. И използването на този шум за димна завеса.

Хесапов каза...

Четете Хашек!!!

wattie каза...

Абсолютни глупости говориш Комита - църквата е независима от държавата, но това не означава, че е откъсната и няма нищо общо с нея. Съвсем нормално е светски И религиозни лица да взимат отношение по взаимни въпроси. Каквито например са взаимните изгоди на църквата и държавата от "религиозен туризъм" (нещо, което ние все още нямаме).

Дори през комунизма, когато религията беше официално ЗАБРАНЕНА, не съм попадал на изявления на държавни представители, които да са толкова крайни като твоят последен коментар.

wattie каза...

Хайде извинявам се за преувеличението от предишния коментар - официално май не е била "забранена", но със сигурност имаше тежко идеологическо несъответствие, което доведе до слагане на менте патриарх и пълно подчинение на религиозните институции. Практически през комунизма религиозна институция нямаше. Затова и казах "забранена".

Апостол Апостолов каза...

Истината е много проста. С едни аверчета изработихме кутишката в София, преди да тръгнем за морето. Турихме в нея кокаляците и една вечер, когато се натряскахме яко, завряхме кутишката в разкопките. А сетне избъзикахме кадесарчето по трелефона. И той, както виждате, налапа въдицата...

wattie каза...

Лоша работа - правителството на Норвегия решило да даде някакви си 584 хиляди евро за разкопките в Созопол. Ако наглеците като Божидар Димитров не бяха раздухвали толкова много тази незначителна новина за мощите, то най-вероятно щяхме да си спестим тези финансови проблеми. Така де - имаш пари и трябва да копаш... Ако нямаше пари - нямаше да се копа...

http://bnt.bg/bg/news/view/34561/norvegija_finansira_razkopkite_na_ostrov_sv_ivan

Комитата каза...

Така е, един министър може да се направи на посмешище за много по-малко от 500 000 евро

wattie каза...

Крайните екстравертни личности са така.

wattie каза...

Между другото някой има ли информация дали Норвегия е светска държава? И ако да, то защо те финансират разни ненужни за светската държава разкопки, които трябва да са религиозни дела? В тон със статията го казвам...

Комитата каза...

Wattie, пак обяснявам, защото очевидно трудно правиш преценка и всичко ти е каша в главата. Няма нищо лошо чужда държава да финансира разкопки на исторически места. Очевидно в миналото този остров е имал важно значение. Не съм чул норвежкия посланик да се изказва за мощи и тяхната автентичност. Нито пък да участва в литийни шествия. Археологията е съвсем светска дисциплина, и мощите са, особено когато се претендира но тяхната принадлежност на митологични личности е църковен въпрос. Сега се надявам да ти се изясни.

wattie каза...

"Созопол. Посланикът на Норвегия Тове Скарстейн е на официално посещение в Созопол. Днес тя бе приета от кмета на община Созопол Панайот Рейзи, който изказа благодарност за средствата, които Норвегия предостави за реализиране на проекта, при който бяха открити мощите на Св. Йоан Предтеча. Това съобщиха от пресцентъра на община Созопол.

„Много съм щастлива, че това сензационно откритие, намирането на мощите на Йоан Предтеча се случи по време на реализирането на проект, който е финансиран от Норвегия”,

заяви по време на срещата си с кмета на Созопол Скарстейн.

„Горди сме, че мощи на светец, почитан и от православни християни, католици и протестанти, каквито повече са в Норвегия, са открити с норвежки пари”,

каза още посланикът и обеща за това да научат всички норвежци, които като данъкоплатци имат право да знаят за какво са похарчени парите им.

Посланикът на Норвегия получи подаръци от кмета Панайот Рейзи, сред които и книгата за Созопол, написана от проф. Божидар Димитров, а тя му подари книга с всички проекти, които са финансирани от нейната страна с обещанието, че следващата книга ще започва със снимки на мощите, открити на остров Св. Иван.

Тове Скарстейн, придружена от изпълнителите на проекта от фондация „Созопол”, утре ще посети остров Св. Иван и ще се запознае отблизо с реализацията на проекта „Старинен Созопол-Манастир Свети Иван Предтеча- култура през вековете”."

Агенция Фокус


Не знам как да ти "болдна" думите на посланика. Съжалявам, че за теб "светска държава" е равнозначно на "атеизъм" и всичко религиозно трябва да се затвори в клетка, а "светските личности" да бягат от него като дявол от тамян. Не, не е така.

wattie каза...

Част от интервю в 24 часа с посланика на Норвегия:

"- Ваше превъзходителство, как приехте вестта за намирането на мощите при разкопки, финансирани от Норвегия?

- Бях си в кабинета и четях новините. Първата ми мисъл бе: Това е сензация! После започнах да се чудя: А не е ли по един от нашите проекти? Питах един от служителите и той потвърди. И това ми се стори два пъти по-впечатляващо. Първо, фактът, че са намерени мощи, и, второ, че това е благодарение на нашия проект.

...

- В Созопол заявихте, че всички норвежци ще научат за откритите реликви. Това ще доведе ли повече ваши сънародници у нас?

- Вероятно да. Норвежците са протестанти и за тях св. Йоан Кръстител е също важна личност.

..."

Интересни изказвания на светска личност. Правилното поведение сигурно е да каже "тези мощи са си религиозни дела и нас не ни вълнуват - радваме се, че се изровиха няколко светски дупки с наши пари и създадохме работни места"...

Комитата каза...

Е, всичко си идва на мястото тогава - човекът знае че сме аборигени и ни дава стъкълцата, на които се радваме. За неговата държава това са дребни парички. Разочарован съм от посланика, честно казано, това не е европейско поведение.

wattie каза...

Комита,

Личната ти ненавист спрямо Божидар Димитров, която наистина е доста основателна, те изведе до състояние да се изказваш като радикален антирелигиозен фанатик. Спри се и дръпни малко отбой и погледни малко по-нерадикално на ситуацията. И надявам се, че не ти е фикс идея да покажеш колко лош човек е Божидар Димитров на всяка цена - това вече ще стане лична омраза и говори лошо за всеки, който изпитва такава, независимо към кого.

Не ми се струва за нормално светски личности чужденци да се радват на откритието на едни мощи, да се гордеят и да изтъкват, че това е станало с тяхна помощ, а ние българите през това време да се хапем един друг и да ожълтяваме новината. Наистина сме много шибан народ!

Аз се гордея, че Божидар Димитров и Симеон Дянков бяха на литийното шествие и демонстрираха, че не са безучастни към църквовните дела в България. И изобщо не ме е яд, че от парите ми като данъкоплатец е изхарчен бензин за 10 автомобила, командировъчни на 20 души и малко парички за сребърно ковчеже. Това наистина е елементарен жест, който показва сътрудничество между държава и църква. Точно такова, каквото трябва да има. Никоя светска личност не се е "набъркала" в религиозни дела, както и обратното - не виждам религиозни люде да са навредили с нещо на светската държава. Излезли са светски личности и са се погордяли, че са намерени мощи с религиозна стойност тук, в България! Точно така, както всеки българин, независимо дали е християнин, мюсюлманин или атеист, трябва да се радва на този успех. А НЕ да мрази!

Впрочем нито Бойко, нито Симеон, нито Божидар ги харесвам. Даже напротив - сегашните управляващи са ми доста по-противни дори от предишните. Мисля, че нееднократно съм го изказвал в коментарите си и тук.

wattie каза...

И още нещо - не можеш да делиш историята на "религиозна" и "нерелигиозна". Църквата, било то източно православна, католическа или протестантска, има своето особено важно историческо значение в политиката (включително и днес). Следователно е съвсем нормално по исторически въпроси и държавата и религиозната институция да вървят ръка за ръка. Още повече - те трябва да си помагат и в съвремената политика.

Институциите са разделени основателно на "светска" и "религиозна". По същия начин Президентът, съдебната власт и парламентът са си разделили дейностите. Само, че тези дейности са взаимосвързани. Институциите трябва да работят заедно и да взимат отношение една към друга, в противен случай нищо няма да работи. Пример - противопоставянето на МВР със съда не носи абсолютно нищо добро!

Нищо, че съдебната и изпълнителната власт са разделени. Те просто трябва да работят заедно в екип. По същият начин светската власт и религиозната институция трябва да работят заедно. Иначе "няма да им се получи". Капиш? Нямам какво повече да кажа по темата.

Комитата каза...

wattie,
Не знам къде забеляза омраза. Аз не мразя никого, камо ли Божидар Димитров. Моята критика е насочена към един определен тип чалга поведение.

Антирелигиозен фанатик? Трябва да го кажеш на хората, които наистина ме познават, за да се посмеят малко. Аз съм кръстен и при това взимам насериозно покръстването си, въпреки съзнанието, че съм безнадеждно грешен.

Гордост от това, че двама души, натоварени от всички български избиратели от всички религиозни общности да бъдат министри вършат безподобно лицемерие като са присъствали на литийното шествие!? Че човекът избран за премиер постъпва трижди лицемерно, като дарява мощехранителница?!

Извинете ме, но какви християнски авторитети са тези тримата? Това е същото като да пусна Божидар Димитров да служи в църквата, защото е популярен и защото ще е добре за туризма. Имаше вече подобни опити – спомнете си богохулните стенописи в патриаршията в Търново и в църквата на Ванга. След като времето отмие модата, тези „религиозни обекти“ изглеждат най-малкото гротескно.

Ето, и ти си пример, че ти е пълна каша в главата, когато говориш за липса на разлика между „светска“ и „религиозна“ история. Това, което пише в Светите Евангелия за тебе е научна, доказуема с експерименти истина?! Божията истина не е играчка в ръцете на учените, нито пък е дрънкулка, с която се кичат пишман историци и министри. Тя е НЕЩО РАЗЛИЧНО.

Да не говорим, че да бъдеш християнин подразбира смирение и скромност – качества, които визираната тройка не показа.

А дрънкулките на посланика - щом има кой да им се радва, ще ги раздава. Неговата работа е, държавата му да се харесва в България.

Стойчо каза...

Изразът „антирелигиозен фанатик“ казан по отношение на Комитата е крайно нерелевантен

wattie каза...

Ясно - значи един министър е изключено да бъде добър християнин.

Стойчо каза...

Напротив, нека е такъв.
Просто Божидар Димитров не е убедителен в това амплоа.

Комитата каза...

Wattie, Стойчо, ето стигнахме до сърцевината на проблема, а именно какво значи да си добър християнин и едновременно с това да си добър гражданин и добър министър.

Човек за да е добър християнин, трябва да се грижи за спасението на душата си, а и за спасението на душите на другите около него. Както и да изкривяваме Светото Писание, грижата за туризма, осигуряването на финансиране, перченето, подаряването на мощехранилници НЕ СА белег на добрия християнин. Добрият християнин има да направи стотици, хиляди стъпки преди това. А и Божидар Димитров, Бойко Борисов и Симеон Дянков с нещата, които правят за църквата НЕ СЕ ОПИТВАТ да си спасят душите. Те се опитват – да вкарат туристи в България, например, да си качат личния рейтинг, да осигурят финансиране за разкопки. Няма такъв филм, в който горните постъпки те правят добър християнин.

А добри граждани и добри министри ли са? Злоупотребявайки с държавната власт, която имат, за да се изказват по църковни въпроси? Да използват църквата и вярата на българите, за да си покриват с нея срамотиите като със смокиново листо?! За да замазват очите на гражданите с мощи, когато хиляди други проблеми се обострят? И какъв пример дават на другите около тях? Не са добри граждани, това е мерзко чалгаджийско поведение.

За посланика, вече казах.

И да напомня, никого не мразя.

wattie каза...

Просто не ти личи :)

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)