понеделник, август 30, 2010

Охрана с магия

Научавам, че охраната на паметника на връх „Шипка“ е осигурена само до Нова година. А след това – вероятно ще направят магия за охрана, защото няма пари за полицаи.

И това при положение, че паметникът на Шипка е уникално съоръжение, не само като маркиращо реално историческо събитие, с голямо значение за изхода на Руско-турската война от 1877-1878г и Освобождението, но и е построен от ветерани-опълченци с доброволни дарения. Освен това е и един от най-разпознаваемите символи на България.

В България има пари за мощи и църкви (420 000 лева от министъра на финансите), за „българския Лувър“, за спортни зали и т.н., но пари за охраната на паметника на връх „Шипка“ няма.

Има пари дори за „паметника“ пред НДК.

България има най-много полицаи на глава от населението в ЕС.


Пощенска марка, 1940г, (картинка)

Паметникът през 1939г. (снимка)

15 коментара:

Никола каза...

да занесат направо мощите на Шипка, те ще охраняват...

Комитата каза...

Браво, Никола, творческо мислене!

Точка каза...

12 000 лева на месец би струвала охраната на паметника “Шипка”, ако бъде поета от частна фирма.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=545051

Точно колкото иска Преслава, за да поблее на плейбек на новогодишно участие.

Анонимен каза...

Като не достигат средства и сили, трябва да започвем да си променяме мисленето.По-малко престъпност, повече отношение и грижи към света около нас и така може да се стигне до добро.

Belomore каза...

Я?!
Дедо Симо пише анонимно коментари в блога на Комитата :)))

Комитата каза...

О! Ваше Величество, напълно съм съгласен с вас! Ама да имаше и малко парички за охрана, все пак ;-)

Нора каза...

Очевидно старите културни паметници са от по-малко значение, в сравнение с новите... Тъжна история.

Чудя се, ако вдигнат един паметник на Азис, дали ще му липсва охрана?

Апостол Апостолов каза...

В България винаги се намират пари за... идиотщини.

Георги Павлов каза...

Сега .. както се казва .. истината е 50:50.

От статията става ясно, че става въпрос за междуведомствен спор дали охраната на Шипка да е по бюджета на МВР или на Министерство на културата. Побеждава МВР (съмнявате ли се).

Мислите как "Шипка ще остане без охрана" са волни журналистически разсъждения смесени с новините.

МВР се бори да се освободи от несвойствени функции и аз съм съгласен с това.

Belomore каза...

Едно питане към Комитата - малко встрани, но все пак по темата за харчовете и паметниците:

Докога и защо намразената от сичкото леберал църква "Св. Св. Кирил и Методий" в Созопол, ще бъде използвана като контрапункт на всеки дефицит в държавата?

Моля, очертайте верния отговор:

А) защото се намира в родния град на Джаба, пардон - Божидар Димитров
Б) защото е църква - да си я оправя едноименната
В) защото парите бяха отпуснати по еди-кой си повод
Г) защото държавата ще фалира заради този харч
Д) всички отговори са верни.

Въпросната църква също е градена от българи за българи с дарения на бежанци от Тракия, а от сума време стои цялата покрита с онези мръсно-сиви "воали", с които строителите покриват строителните обекти - все едно, че Кристо е минал през Созопол.
Така и не разбрах защо парите за завършване на ремонта й са толкова грешни и докога ще бъде натяквано това, при условие че прогресивната либерална мисъл не обели нито дума, че (например) в центъра на София бяха потрошени три пъти повече за трамвайна линия, по която реално няма да минават трамваи освен за и от депо, а транспортът на Х на брой квартали беше усложнен значително.
И т.н., и т.н, и т.н. - примерите са безброй, както е известно.

Комитата каза...

За мен ситуацията е следната – България е светска държава и не бива държавата да се намесва в работата на вероизповеданията, което включва и финансиране на църкви, които не са някакъв исторически или архитектурен паметник (т.е. нямат гражданска ценност).

Държавата трябва да има приоритети, т.е. първо да се погрижи за държавните паметници, свързани с държавността, като „Шипка“ (или паметника „Левски“ да речем) и след това, да се грижи за храмовете на отделните вероизповедания. Странно защо църквата в Созопол стои в ремонт, като че ли БПЦ няма собствени средства. Откъсването на БПЦ от държавното кранче е първостепенна задача, за да започне да се занимава малко БПЦ и с християнство и с проповеди, а не само с рентиерство и смучене на субсидии.

Не виждам какъв е проблемът БПЦ сама да си финансира ремонта на църквата, при положение че самият Божидар Димитров казва. – това не са „профукани на вятъра пари, а инвестиция, която ще се върне стократно“.

Вече говорих за това, че Божидар Димитров не се интересува толкова от историята и религията, а от възможността да се прави бизнес (най-вече туризъм) с тях.

Щом е толкова рентабилна тая църква, къде са гледали християните от Созопол (далеч не най-бедните християни в България) и БПЦ в Созопол, че не са си финансирали сами църквата, която ще се връща стократно, а чакат на пиар акциите на триото Борисов-Дянков-Димитров?

Т.е. финансирането на църквата (говоря за 420 000 лева за църквата, а не за останалите 480 000 за разкопки) е типична схема на източване на бюджета, с тия пари можеше няколко години да се финансира охраната на „Шипка“.

Значи, за да не бъда разбран погрешно, повтарям проблемите:

1. Сбъркани приоритети на държавата, която поставя религиозните паметници пред светските по чисто конюктурни причини.
2. Пасивността на християните в Созопол, които не са бедни, но чакат на Дянков да им откъсне парче от пицата

3. Лицемерието на БПЦ, които няма да извадят пари дори за църква, която няма проблем с издръжката дори да няма мощи в нея, а сега с мощите пък хептен.

Та контрапункта е ясен, мисля ;-)

Belomore каза...

Контрапунктът е ясен и трябва да съм или сляп, или просто глупав, за да не се съглася с доводите ти относно БПЦ и местните миряни, които действително надали са от най-бедните. Ще оставя настрана терминологията относно странното понятие "рентабилност" на църквата и божовите инвестиционни постановки.
Отделно, че рискуваме да влезем (не ние с теб, обществото) в безкрайна дискусия относно дефиницията на понятието "гражданска ценност". Дали едни или други разкопки (например) са такива, също не винаги се знае априори.

Въпросът ми обаче беше малко по-друг - защо и докога точно този харч ще бъде използван като контрапункт на всеки дефицит?
Казано иначе - от всички, да кажем, недотам правилни и/или навременни решения за финансирания, трябва ли точно това да бъде развявано като знаме на някаква борба или кауза. Каквито и пороци да има решението за отпускане на въпросните 420 000 лв., в крайна сметка нито тази смешна за мащабите на държавността сума ще източи бюджета, нито пък това е най-грешният харч в държавата - в крайна сметка ще се довърши нещо градивно с положителен краен резултат. Или понеже БПЦ и местните миряни са катили, дай ремонтът да си стои така навеки?!

Всъщност, в цялото публично говорене и осмиване, от дефинираните от теб три проблема вторият и третият въобще се губят, те не се повдигат, а остава само едно донякъде изкривено преекспониране на първия.

По скромното ми мнение, във всяко нещо, вкл. критиката трябва да има мярка и подбор на инструментариума. Божо е лесна мишена, направо мюре.
Заради такива като него обаче не си струва да се гори цялото одеяло, а все повече се убеждавам, че у нас това е любим спорт.

Тикайки постоянно горката църква в очите на хората, при това гарнирано с обилно количество сарказъм, галактическото божоборство гради в очите на хората някакъв архипример за изначална погрешност.

С това последното мисля, че не бива да се прекалява, защото в крайна сметка нещо добро и градивно, макар и най-вероятно осъществено по погрешен начин и от грешни подбуди (това не оспорвам), е по-добро от нищо.

Комитата каза...

Лично мен ме вбеси фактът, че 420 000 лева за църквата в Созопол се появиха с едно щракване на пръстите на Дянков и чаках само повод да видя за какво няма да се намери подобна по размер сума и ще стане драма. Паметникът на връх „Шипка“ е много показателен!

Анонимен каза...

Шипка винаги ще си има охрана.Само си чешете язиците и се учите да плюете в избрана цел.Може ли човек,разумен българин,да допусне,че Шипка ще бъде отдадена на разграбване и поругаване?А доколкото за Созопол,и тук не сте прави.Понеже е родно място на актуален политик,няма нужда от финансиране?Ако мощите бяха открити в село Горно нанадолнище ,щеше ли,на някой от вас да му направи впечатление?Едва ли.А когато имаме богат град и в съчетание с известен политик,за вас няма значение,че находката е от значение за нашата история.Ние трябва да отричаме и да подлагаме на съмнение и критика нещо с което се идентифицираме като ревностни християни.Иначе за БПЦ сте прави.При наличието на толкова имоти спокойно можеха да си инвестират в ремонта на черквата.

Анонимен каза...

Не знам да плача ли или да се смея. Братята османци могат вече да заповядат. БУЮРУН! Властимащите унищожиха всичко българско. Вече преминавайки покрай Шипка няма да можем да спрем, за да я разгледаме и да се преклоним пред паметта на българските опълченци и загиналите руски войници.
БУЮРУН!

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)