понеделник, август 16, 2010

За туризма и овчия туризъм

Кой заслужава повече – туристите или овцете?

В коментарите на предния текст се появиха разни малоумни тъпаци, които ме обвиниха, че съм пишел по поръчка статии за туризма в Гърция. Други пък ме набедиха за „елитен“ турист. Който ме познава, знае, че не си падам по луксозните почивки, а предпочитам да съм по-близо до природата и по-далеч от урбанизацията. Предпочитам да спя на палатка на плажа, нямам нищо против да ям консерви и филии, а искам само плажът да е спокоен и да има прилични тоалетни и бани с топла вода (това от възрастта). Това е възможно най-евтиния туризъм, който в Гърция е приятен, а в България – не.

„Енергийният център“ на Балканите за втори път през това лято се изложи с енергийна криза по курортите. И понеже токът (или капацитетът на далекопроводите и подстанциите?) не стига, стигна се до следното „държавническо“ решение:

„От петък насам Югоизточна България си припомня времената на комунизма, когато за чуждите туристи се даваше мило и драго, а българите се третираха като хора втора ръка в собствената им страна. По указание на Централното диспечерско управление (ЦДУ) на Електроенергийния системен оператор EVN въведе от петък режим на тока, който заобикаля курортите с чужденци.

...

Въпреки че няма график, режимът в петък и събота следваше едни и същи часове. В 19.00 часа за 30-40 минути спира токът в Ахелой, Каблешково и селцата наблизо. От 20 часа нататък на тъмно остават Равда, Обзор, всички околни селца и новата част на Поморие. Следващия час без ток е и старата. В Бургас въпреки, че официално няма спиране на тока, електрозахранването постоянно примигва и по-чувствителните уреди изгасват.
"В петък около 18 ми звъннаха от EVN, за да ме предупредят, че нашият режим започва в 20.10 часа. За два часа е доста трудно да съобщя на жителите", оплака се кметът на Обзор Кирил Стоянов.“


Поне в масовите курорти на Гърция ме смятат за нормален турист, а не за втора категория, както в България. Или вие обичате да ви смятат за втора категория и да ви оставят без ток, за да има за „чужденците“?

И да ви цитирам и Георги Марков, който може и да е бил галеник на властта, но написа и със смъртта си изкупи греховете:


И на Слънчев бряг договорът с „Балкантурист“ се оказва нищо незначеща хартия. Отново ни се заявява, че поради прилив на западни чужденци българите ще трябва да си вървят. В края на краищата с големи молби и увещания ни настаняват само за една нощ в някакъв съвсем нов хотел и ни предупреждават, че на другия ден трябва да си вървим. Вечерта откриваме, че в ресторантите за българите са отделени по няколко неудобни крайни маси, на които човек, ако не умре от глад, може да умре от чакане. На следващия ден още преди обяд ни изхвърлят от хотела с лозунга „За българи места няма!“. Но ние се съпротивляваме. Хукваме по всички хотели на комплекса, за да намерим място за следващата нощ. Късно следобед, когато става ясно, че в целия комплекс няма да се намери стая за „българи“, аз прекарвам три часа в пощата, за да се обадя на приятел в София, който пък е приятел на шефа на „Балкантурист“. Но за мое нещастие шефът на „Балкантурист“ го няма в столицата и приятелят, като ми обещава съдействие за следващия ден, ме съветва да намеря на заем завивки и да спим по пейките или на плажа. Вечерта пак тръгваме по хотелите и отчаяно молим да ни се намери стая. Междувременно забелязваме, че не сме сами в туристическото ни изпитание. А най-малко стотина български нещастници обикалят като нас безпомощно. Няма нищо по-отчайващо в България да искате нещо, ако тия отсреща ви смятат за нищо. На много места разните управители на хотели и отговорници въобще не ни изслушват, просто ни обръщат гръб и не само не изказват никакво съчувствие, но с някакво отмъстително удоволствие отвръщат:

„Че кой те е карал да ходиш на курорт, бе!“

На друго място чувам мустакат управител да казва на разплакана жена: „Какво ме интересува дали ще спиш, или няма да спиш, другарко!“ Трудно ми е да смеля това „другарко“. Въпреки прилива на чужденци имам чувството, че хотелите съвсем не са така препълнени и че по-скоро всичко е резултат на организационна неуредица. Но нищо не би могло да извини войната, която туристическите функционери бяха обявили на сънародниците си. Впоследствие всеки ден ще ни се припомня, че най-лошото за един посетител на Слънчев бряг е да бъде българин. Няколко дни по-късно ние ще видим ръката на възмездието, написала върху един картон, закачен на алеята зад казиното „За българи и за кучета — забранено“. Моят приятел, който в миналото бе прекарал тежки години из чужбина, тъжно забелязва:

„Никой никъде не ме е унижавал като българин повече, отколкото тия типове тук, в България.“ Доста пъти в българския печат ще се промъква същата печална констатация за непростимо унижаване на националното самочувствие на българските граждани, вършено от хората на „Балкантурист“. Според мен в България има два най-неприятни и постоянни източника на национално унижение. И това са: на първо място, Паспортният отдел при Министерството на вътрешните работи, и на второ — „Балкантурист“.

Интересно какви преживявания са имали тези, които не са били „галеници“ на властта?

Скъпи „туристически патриоти“, стойте си в България, не ми трябвате да ми задръствате плажовете по Халкидики, спете си по бетонните гета или в полуразрушените соц. остатъци от балкантуризЪма.

Или в крайна сметка, като се замисля, ако по курортите имаш туристи, които взимат рационално решение къде да ходят на почивка и овце, подкарвани само от мъгляви инстинкти, естествено ще оставиш тока за туристите, а за овцете – каквото остане.

На който му е силно лобито, на него му е студен хладилника и му е гореща скарата.

9 коментара:

Belomore каза...

От възрастта ли, от жегата ли, ама нещо прекаляваш със сръдливостта напоследък - това като съвсем дружеска забележка.
Ако на всяко мнение, несъгласно с твоето, отговаряш с пояснителен пост, то явно бая те сърби да пишеш.

Хората имат право да бъдат "овце" (ако ще ползваме терминологията ти) и нито овчарят, нито вълкът, нито която и да е друга овца имат право да им се сърдят за това, че са такива, че обичат стадото, колективната паша, мелодията на кавала и прочие, а не искат да водят волния живот на скалния орел, оле.

Между другото, и в Испания, където жегите през август са смертелни, задръстванията по шосетата - епохални, а плажовете - препълнени с английски, ирландски, скандинавски и всякакви други овце, също все така масово затварят офиси и т.н. и излизат в отпуска на талази. По инерция ли - може би да, вероятно Франко и католическата църква са виновни. А може би хората се съобразяват с натовареността и това колко точно е приятно да работиш точно в тези жеги.

Не всички са самонаети, които си определят сами почивката и натовареността. Понякога има и външни фактори и т.н.
Не е коректно да се правят общочовешки заключения предимно на база наблюденията от собствената камбанария.
Но имаш това право, разбира се.

Комитата каза...

Беломоре,
Не знам защо реши, че говоря нещо за август?! Август дадох като пример в предишния материал, за руснаците, които ходят в Анталия по съвсем друг повод.

Нерде Ямбол, нерде Стамбол.

Но може би, както казва един мой приятел германец „Аз искам да има поне един месец в годината, в който да се потя“, някои хора просто искат да се потят.

И тази тема въобще не е предмет на този материал, освен една думичка, спомената за туристите, която сега ще махна, за да не се налага да пиша пак такива фермани като обяснения.

Ей като политик трябва да се изказвам вече, винаги ми тълкувате думите по най-превратния начин.

Belomore каза...

Аре ся, според теб защо съм решил, че говориш за август?
Щото си нямам друга работа ли или пък умрем да се заяждам по нетя? :)

Коментарът ми безспорно се отнася и да предходния ти пост, тъй като разглеждам двата като взаимно свързани. Останах с впечатление, че и твоето намерение е подобно.

Впечатлението ми за сръдливостта обаче е от по-назад във времето ;)

Не е нужно да говориш / пишеш като политик. Публичното говорене, когато е от сериозни хора, какъвто без съмнение си, изисква обаче определена отговорност и определено съзнание относно възможните последици, вкл. като реакция на слушателите / читателите.
Ако изведнъж много хора започнат винаги да ти тълкуват думите превратно, може би повредата не е само в техния телевизор.

Малък пример - първата ти реакция е упрекът, че те тълкуват превратно.
А може би просто текстът оставя място за подобни тълкувания? Или просто влагаш повече емоционалност и обобщеност в оценките си (безспорно е, че имаш право да пишеш в собствения си блог както ти се бендисва).
Последното е само предположение. Не ми е работа да преценявам, но обикновено където има някакво следствие, вероятно има и причина.
Който не му харесва следствието, сам да потърси причината.

Здраве да е, това да са ни кахърите :)

Комитата каза...

За публичното говорене си прав, разбира се, но и аз предпочитам да минимизирам кофтито ефекти.

А и обобщенията ядосват, това съм го забелязал и аз...

Благодаря ти, че четеш и благодаря за добронамереността ;-)

Longanlon каза...

Точно за Георги Марков се сетих като четох статията ти. И си прав.

Владимир Йосифов каза...

Радвам се, че има туристи в България.
Това помага на всеки от нас.
Успех на работещите в бранша !

Докато съм жив няма да летувам на българско море.
Защото уважавам парите си.
Ако нямам пари за море в чужбина - няма да пътувам. Ще спестявам за следващата година.

Да, имаме ситен пясък, а ходя на плажове с чакъл.
Да, плащам самолет и харча спестените си евро до последно.
Няма как да сравним Нормална държава с РъБъ.
Хората са други, храната е друга, виното е от грозде, позволено е да плуваш в морето колкото далече искаш, винаги има ток и газ и още ...

wattie каза...

Днес по радиото разисваха въпросите на туризма и по-подробно нищожното ниво на къмпингите в България. Един човек изказа мнение, че няма как ЕС да дава оценки за нашите морски къмпинги, след като такива практически не съществуват. И май е прав.

Един човек се възмути от факта, че ние не развиваме именно такъв туризъм, който би трябвало да е типичен за нашия географски регион. Друг зевзек пък каза, че развитието на къмпинг би било много добро за еднодневни почивки на туристи пътуващи към гръцки курорти (слаломирайки бетонните комплекси в България).

От всички разговори обаче като, че ли успяха да ме убедят, че разумното бъдеще е именно в "къмпинг туризма", т.е. този, който България унищожи и бетонира. По цяла Европа, като следствие на лесното преминаване от една държава в друга, е започнал масово да се разраства този сектор. Появил се е дори на места, които са нетипични за такъв вид туризъм (примерно високо в планините). Естествено ние винаги ще сме последни и ще започнем да работим по въпроса чак след като всичко е минало и пазара вече е наситен.

Георги Павлов каза...

Намирам за изключително безвкусно да бъда наричан, па макар и заедно с хиляди други, "овце, подкарвани само от мъгляви инстинкти".

Всъщност не е безвкусно, а е грубо, невъзпитано, неоправдано, недоказано, самовлюбено и просто тъпо.

Не съм очаквал това в ТОЗИ блог.

Комитата каза...

Щом си решил, че се отнася за тебе, заповядай.

Не беше в първоначалната бройка.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)