неделя, август 15, 2010

Шествия и произшествия

(публикувано във в-к „Седем“ от 11-ти август 2010г.)

През пролетта на 2006г. посетих едно градче близо до Анталия в Турция, за да наблюдавам слънчевото затъмнение. Градче като градче, напомняше ми на Обзор, само че с огромни мащаби и улици, по-широки от софийските. Все още беше март, но слънцето на моменти напичаше сериозно, а морето беше една идея по-хладно от комфортното. От дума на дума, които разменях с нашенци (изселници от България), разбрах, че дори през август курортът не пустее. Тогава бил сезонът на руснаците.

„Ама как така“, попитах. „Тогава сигурно жегата е адска.“
„Така е“, съгласяваха се местните.
„А защо почиват през август, не могат ли да си вземат отпуската по друго време?“
„Тогава са свикнали“, споделиха опита си запознатите с навиците на братушките туристически работници.

От тогава вече гледам сериозно на инстинкта като фактор при сезонните туристически миграции на населението, инстинкт, наследен от по-ранни геоложки епохи, както при змиорките, щъркелите и сьомгата.

Миналата година реших да посетя за един дълъг уикенд роднините ми на морето, и по случайност нощта, в която пътувах, беше на 31 юли срещу 1 август. Никога, никога през живота ми не съм наблюдавал такова адско движение към Бурагс. Магистралата представляваше безкрайна гънеща се змия от червени стопове, а към зазоряване колата ни беше уловена в мъртвата хватка на задръстванията между Стара Загора и петолъчката.

От 5-6 години не летувам вече там, предпочитам спокойните гръцки плажове, малките ресторантчета без музика и панираните калмари. Бях се излъгал, обаче, че курортният инстинкт на българския турист вече е завинаги променен, че свободата на избора е преориентирала хората към по-човешки територии.

Българският турист продължава масово да мигрира сезонно към морето и очевидно инстинктът е по-силен от него, защото черноморието вече отдавна не е райско кътче за любовни игри и размножаване на населението, а една голяма стоманобетонна мрежа за лов на балъци*, изстискваща до последно портфейлчетата им.

Претъпканите плажове, презастроените градчета и чалгизираните кръчми продължават да привличат тълпите в огромни бройки.

И въпреки всичко, това нашествие НЕ Е ДОСТАТЪЧНО.

Скорошното възкресение(гледай английската версия) на фараона Майкъл Капустин в Интернет бизнеса, ми напомни за безсмъртния бизнес модел на първопроходците на постсоциалистическия капитализъм – пирамидата. Тя е като рог на изобилието – на изхода бълва пари, но на входа трябва да бъде редовно захранвана с идиоти.

Не мога да се отърва от натрапчивата мисъл, че в последните няколко години точно намалелият приток на идиоти клати българската пирамида на туризма. Нима запасите ни от идиотите са ограничени, та това е повод за оптимизъм!

Как да се увеличи бройката?

От една страна, не може както при социализма на хартия да се отчитат няколко милиона туриста, сега зад статистиката трябва да има и пари. От друга – точно с парите, а не с тълпите е проблема - единственото конкурентно качество на туризма у нас са ниските цени (ирония, а), които обаче комбинирани с бакшишите обирджии, честите произшествия (камиони и коли прегазват чужденци, в схватки по баровете умират хора) и презастрояването, дори и сега изглеждат високи.

И това защото роденият в мътилката на пирамидите български „бизнес-елит“ заложи всичко на една карта. Продаде заводите си, взе кредити, съсипа гори и поляни, за да купи по някой ваканционен имот „да капе”. Парите с кризата намаляха, но пирамидата на българския туризъм продължава да иска жертвоприношения.

На тоя фон опитите на екс-министър Масларова да води подбрани пенсионери на море с държавни пари изглеждат почти хуманни!

Мнозина прилагат скромните си силици да спасяват балкантуростопотока. Институтът по анализи и оценки в туризма например предложи пустеещите хотели да станат затвори. Оригинално, а и как да се постъпи с хотели с бетонни дворове, в които никой не иска да спи доброволно.

В светска, европейска България, министър триумфално обяви, че са намерени мощи на светец, министър-председателят подари чисто нова мощехранилница, а министърът на финансите участва в литийно шествие. Това нищо не е, преди години министърът-историк откри еднодръвка от времето на Ной почти на същото (негово родно) място! Благодатен материал за морските страници на ежедневниците, съобщаващи за вълнуващи таверни, барове и попфолк клубове.

Конспиративният ми мозък фабрикува фантастични теории, че осигурената почти от десетилетие с финансиране магистрала „Струма“ не се строи, за да не избягат окончателно портфейлите по лазурното Средиземноморие.

Същите туроператори, които сега врещят за промоции с всички сили, само преди няколко години задраскваха българските имена от списъците си, с аргументи, че хубавите им оферти важали само за чуждите пазари.

То тогава се оказа, че задраскали и хора, които от десетилетия са немски граждани или пък такива, които не знаят и дума български, но от сантиментални причини посещават родината на баба и дядо. Стана скандал, но не можеш да направиш омлет без да счупиш яйцата, нали .

За Ниагарския водопад съм чувал шега, че дори да пресъхне реката, там ще има толкова много забавления, че няма да се усети. Нашият „Слънчев бряг” бие Ниагара по тези показатели, защото хич не се шегува. Типичният турист там е между 18 и 21 годишен и посещава курорта „заради купона” и алкохола. Морето, в случая, осигурява само декора.

Интересен логически проблем е, и не съвсем в темата на днешния разказ, че министър и при това историк, говори за автентични мощи на светец. Това означава ли, че държавата вярва в светци и чудодейни изцеления?

Министъра на финансите поне го разбирам. Не му излизат колонките с цифрите, и тъй като е изчерпил всичките възможности на естествените науки, вече посяга и към метафизиката. Казват, че ако кихнеш половин милион за литийно шествие и ремонт на църква, може да те споходи чудодейна финансова операция, и ето, министърът се старае. Питайте созополчани. А като говорим за чудодейни изцеления, май напипвам и основите на предстоящата здравна реформа.
––––––––––––––––––––––––––––––
* на турски „балък“ е „риба“

Епилог или три дни по-късно
 


Този текст беше публикуван в броя на в-к. „Седем“ от 11 август. Много любопитно – придворният вестник „Стандарт“ потвърждава всичките ми тези и днес съобщава, че и тримата министри са осъзнали грешките си и дават заден ход по пиара с мощите (колкото могат, не очаквайте много):

1. Божидар Димитров вече не държи той да се произнася по автентичността на мощите, а е оставил работата да свърши експерт на религиозна институция (Ватикана) – Михаел Хасеман, т.е. в крайна сметка по въпроса за автентичността опряхме там, където трябва – до богословите, а не до археолозите и министрите.
2. За кутията, дарена от премиера вече не се говори, че е обкована с благородни метали, а че е „облицована отвътре с червено кадифе“, т.е. Бойко Борисов е схванал (бавно, но все пак), че в тези случаи скромността краси човека, и че мощехранилницата не е bling-bling.
3. От две чудеса, Симеон Дянков успя да постигне поне едното, Божидар Димитров потвърждава: „ Те [мощите] вече извършиха своето първо чудо - накараха Дянков да отпусне средства за допълнителни разкопки на островите Св. Иван и Св. Киряк, пошегува се министърът без портфейл“

16 коментара:

Анонимен каза...

"От 5-6 години не летувам вече там, предпочитам спокойните гръцки плажове, малките ресторантчета без музика и панираните калмари."

Мисля, че има по-добри начини да кажеш на обществото, че имаш много пари от този да пишеш нарочна статия за вестник. А пък вестникът, който е дегенерирал дотам, че да публикува подобни егоистично-нарцистично-ексхибиционистични напъни, явно е тръгнал към пълния си провал...

gogi69 каза...

off-topic: сега да не се юрнеш да доказваш на анонимния защо в Гърция е по-евтино... няма смисъл, пък и не това е идеята :)

Анонимен каза...

В Гърция отдавна е по-евтино, и то не само за сравнимо качество. В югозападна България от години почти никой който да ходи на българското черноморие

Комитата каза...

gogi69, очаквах да има спорове, но не и по очевидни неща.

Анонимен каза...

Значи в Гърция ходят на почивка по-бедните българи, така ли? Не го знаех това...

Георги Павлов каза...

Да, повече хора пътуват за Черноморието. Това се нарича масов туризъм. Не е къмпингарски и не е на палатка.

Щом хората отиват, значи им харесва.

Обобщения от типа "гръцките малки селца, където се чувстваш извън цивилизацията, са единственото смислено място за лятна отпуска" .. ами не са верно.
Вкусове има всякакви.

Аз бях този уикенд на Spirit of Burgas (The Prodigy) и Armin van Buuren. Освен тези две събития от европейски тип, разбира се имаше много долнопробни заведения, чалга звезди, сърфове, хотели за семейства с деца, хотели за баровци и придружителки, планина и какво ли още не.

Да, да, не са Миконос и Санторини, но не са и цените на Миконос и Санторини.

Стойчо каза...

Какъв Миконос, какъв Санторини? Иди до Тасос, Кавала или на Халкидики и ще видиш, че излиза в действителност по-евтино (с по-малко усилие)от „нашето“ Черно море. Само като те одрусат за паркинг на „нашето“ и задължително ти навлекат чадър – ще разбереш къде е наистина изгодно да се почива.
Съгласен съм с автора, че българите (или поне тези от западна България)почиват на Черно море само по навик.(А Санторини и Миконос е добре да ги сравняваш с Ница и Сен Тропе, а не с Черно мопре)

Киро каза...

Стойчо е прав за почиването по навик по БГ Черноморието. Тази година бях за малко в Приморско - северния плаж е прекрасен, но НЕ СЕ ЧИСТИ от концесионера (чудех се как да предпазя децата да не копаят сред фасове). Та единствената грижа на концесионера е да ти набута чадър, а платените от него спасители се грижат повече за собственото си удобство, отколкото за туристите (турят шамандурите на 10 м от брега и при добро време; пробват си силата на свирките ей тъй за кеф и подобни). По ресторанти и кафенета келнерите с малки изключения са гастрольори, които основно гледат да ти смъкнат някоя кожа. Както каза жена ми 'никъде не можеш да се отпуснеш', все трябва да си нащрек я какво ще ти сервират (примерно половин скумрия вместо цяла или 'фреш' с подсладители), я какво ще ти надпишат. За рева на дискотеките до 4 сутринта да не говорим.
Та природни дадености - бол, туристическа инфраструктура - отчайваща.

Киро каза...

А напъните за богомолски туризъм ми напомнят един трагикомичен уругвайски филм, дето го гледах неотдавна: 'Тоалетната на папата'. В едно западнало село досущ като в БГ ще идва папата и всички местни хаймани дето живеят от контрабанда искат да ударят в десятката. Медиите подгряват слухове за неизбежното идване на десетки хиляди богомолци. Главният герой реши да направи лукс тоалетна да събира пари от богомолци и 30 км кара на велосипед клекало от Бразилия. Хубаво, ама никой не искаше да пишка лукс. Пък и богомолци дойдоха малко - 400 при 375 открити щандове. Разни пишман-предприемачи пекоха наденици, хлебчета, продадоха си къщите да правят богомолски бизнес - и накрая подритваха към прасетата хиляди наденици и хлебчета.

Ето този филм сега трябва да го пуснат по някоя главна БГ телевизия

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Pope's_Toilet

Виж трейлъра 3 мин, показва ключови моменти.

Та на 1 август случайно попаднах на премиерата на този филм по английския Channel 4. Отдавна така не се бях смял - пък и актуално, за богомолски туризъм.

Анонимен каза...

Със слагането на "нашето" в кавички се сещам. В разговори напоследък понякога се объркваме, защото май повече под "нашето" напоследък се има предвид Бяло море, а не предимно Черно, както беше преди (пак за ЮЗ БГ става въпрос) :)

Георги Павлов каза...

Стойчо,

Не съм сравнявал Миконос и Санторини с нищо.

А и Халкидики и Тасос не сравнявам с Черно море. Казах, че вкусове има разни и че много от тях не могат да бъдат задоволени с малки гръцки селца.

Ами не всеки иска спокойствие и чисти плажове. Някои искаме компания и чисти питиета :-)

Няма one fits all в туризма.

Анонимен каза...

Мдаа, твоето невежество провокира моето :)

Това лято бях в Китен (онова малкото презастроено с многото чалга), спах за 8лв на вечер на квартира при една много мила жена, която ми осигури място за паркиране :P За цените по заведенията няма да се заяждам с теб, защото няма да повярваш. И все пак цените по заведенията са 3-4 пъти по-ниски от тези във Варна, а в Гърция съм чувал, че са 1.5 - 2 пъти по високи.

Айде със здраве, почивай където искаш, още една две такива статии и ще ме навиете да си направя черен списък със сайтове, в които да не влизам.

Стойчо каза...

@Георги, за това „Някои искаме компания и чисти питиета :-)“ изобщо не е нужно да ходиш на море

Стойчо каза...

Между другото и за мен в последно време „нашето“ е Бяло, а не Черно море – заради това, че за доста приемлива обща цена съм истински, а не „български“ турист

почивки лято 2013 Гърция каза...

Гърция предлага възможноси за всички вкусове и джобове - има богат ранообразие затова е предпочитана от туристите, за съжаление Бъглария стана еднотипна и презастроена на морето

почивки лято 2013 Гърция каза...

несъмнено Гърция е предпочитана дестинация за българите защото хем е близко - хем е хубаво и предлага възможности за всички

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)