вторник, август 03, 2010

Втълпяване или загнездване

Генезис като превод за Inception е приемлив вариант, но защо такъв страх при преводачите да не изглеждат поне толкова добри, колкото авторите. Аз бих рискувал със „загнездване“ или „втълпяване“. И, според мен, по-добре ще се предаде идеята.

Четох няколко похвални рецензии за филма. Значи, филмът не е лош, но не е и много добър като такъв.

Вълнуващото в този филм е оригиналният модел на действителността, който продължава да ме занимава и денонощие след прожекцията. Вселена, която се състои от слоеве. Във всеки по-долен слой времето тече десет пъти по-бързо, а във всеки по-горен – десет пъти по-бавно. Смъртта ни издига към горното ниво, а сънят – към долното. Героите на филма са измислили начин да пътуват между слоевете, както и да се връщат към реалността. За да не полудеят, и да различават сън от реалност, всеки от тях намира начин да се закотви към реалността.

Творбата бъка от визуални ефекти, стрелби и зашеметяващи пейзажи, но въпреки това към средата се точи мудно и доскучава.

В останалото време е динамичен екшън с големи дози патаклама и драматична музика. С повече старание можеше да се превърне в класически хорър трилър с фантастични елементи.

Във филма играе и Eлън Пейдж (Ellen Page) – устатата тинейджърка от Juno, която заедно с Рейчъл Хърд-Уд (Rachel Hurd-Wood) са двете причини да ми се иска да съм на 20, да съм богаташко синче и секс-символ, да живея в Холивуд и да ги каня на разходки с яхтата.

Хелън не е особено подходяща за ролята си в екшън частта, където изглежда доста детски и нелепо сред батковците, които си раздават тупалки (особено полегнала е истинско детенце с късите си крачета), но иначе в сцените с повече приказки се справя отлично и демонстрира на 100% поразяващата си уста.

Ellen Page, снимка
А Леонардо е велик актьор, прокълнат цял живот да изглежда като тинейджър. Чудя се, как би изглеждал някой по-харизматичен на негово място, Хийт Леджър например.

Имах проблем да следвам действието, когато то се развиваше на три места едновременно.

А финалът можеше ли да не е чак толкова плосък? Ясно, че сте си оставили място да се направи продължение, ама не можеше ли малко по-елегантно да стане. Ясно беше, че то ще се върти чак до надписите.

И изводът е, че независимо от технологиите, добрата стара манипулация като метод за напредък в живота и кариерата, ще си остане во веки веков.

Абе, все пак става за гледане и предразполага към дискусия след финала.

Филмите за виртуалната реалност започват да стават все по-актуални. Не случайно в рекламите преди филма показаха трейлърите на „Социалната мрежа“ (филм за това колко е страшен фейсбук), и „love.net“, който трябва да е българският отговор в жанра (плашим се какво ще бъде). Но, да видим дали ще са достойни продължители на живота и делото на братя Уачовски (Матрицата).

10 коментара:

Longanlon каза...

леонардо е велик актьор?!?

БУАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА

Стойчо каза...

За какво тъгува Гилбърт Гейп (или както ми беше името) – велик е не, ами отгоре! (а че вечно иска да се снима в комерсиални роли, по–скоро го отдавам на желание за по-добри хонорари). Но е велик наистина

wattie каза...

Леонардо си е великолепен актьор. Досега най-много ми хареса ролята му в "Плажът".

Longanlon каза...

да бе, направо се преланям пред величието му хахахах

Стойчо каза...

Лонгалон, и с основание се прекланяш :D

Анонимен каза...

Много добър на останалия фон.Фантастика + любов + екшън + Леонардо + хубава музика + добър режисьор :)


Longanlon, май не си много наясно с киното ;)

Neizi_ss каза...

Добър е, а на който не е съгласен препоръчвам "Животът на едно момче" ..където Леонардо е още млад, да не кажа малък и си партнира с Робърт Де Ниро - страхотни са и двамата. Сладникав е в "Титаник" - муцунката ми предразполага лигави роли ..но ги играе майсторски - а сега мисля да гледам "Генезис"

Longanlon каза...

анонимен, аз не гледам "кино", а филми.

e-mil каза...

"За какво тъгува Гилбърт Грейп" беше с Джони Деп, който обикновено играе така, че спокойно може да се нарече Дийп. :)

Стойчо каза...

e-mil, Джони Деп беше главния герой, а помниш ли кой беше улавия му брат? :)

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)