неделя, юли 25, 2010

За енергийния център, отново.

Чета как клюмването на един стълб на далекопровод може да събори туристическия сезон по цялото южно черноморие.

И това къде, моля!? В „енергийния център“ на Балканите. Сигурно няма друг енергиен център по света, който може да се капичне от един амортизиран електрически стълб при малко по-силен вятър. Сърбия по-дълго издържа на американските бомбардировки.

В България това като че ли е народен обичай. Да те е срам от това, с което си изкарваш парите (туризма) и да си мечтаеш, че ще изкарваш пари с „по-престижно“ занимание (енергетиката). В един момент реалността отнася фантазиите като ЗИЛ боклукчийска кофа. Фантазиите излизат без пари, но само на хората без власт. За другите плащат всички.

 ЗИЛ, снимка
(„Труд“ не се е посвенил да сложи логото си на снимка, 
правена в Русия - виж номера )

Някои сервитьорки ще направят всичко възможно, за да изразят с лицата и интонацията си , че са наказани от съдбата с професията си, а всъщност са родени да бъдат миски, попфолк артистки или поне пиарки.

Голяма част от инфраструктурата ни е в окаяно състояние, и щом е паднал един амортизиран стълб, значи трябва да помислим – ами ако сега започнат да падат мостове, да се пукат водопроводи, да протичат канализации (макар че често, скъп и нов имот = септична яма). Дупките по пътищата поне се виждат. През целия си живот така и не забелязах умения да се поддържа инфраструктура. Или каквото и да е.

Защо няма резервен далекопровод? Сигурно поради същата причина, поради която няма магистрали. Daydreaming*
____
* Състояние в което си представяш колко хубаво щеше да е, ако...

5 коментара:

MadWizard каза...

Не...
От инвестиции, не им останаха пари да дръпнат втора жица.
А сега горките, като разбраха че има шанс да ги глобят за тези инвестиции и едно милионче....съвсем и паднаха кабелите.

Щото, ако "бизнесмените" по морето не бяха същите "инвеститори", можеха да заведат едни искове за обезщетение....едни неустойки....едни съдилища, че свят да се извие на ЕВН и останалите крадци и да си помислят дали повече ще правят така...

Ама смеят ли да кажат колко пари губят "хотелиерите"....

Да го д*хат живущите в региона. И без това само те плащат. И данъци и сметки.

Анонимен каза...

По-голямата част от големите хотелските комплекси, подобно на Столипиново изобщо не плащат ток - да не давам очевидни примери в засегнатия регион.
Освен това общите правила на НЕК и на монополистите (телекомуникационни оператори, топлофикации и т.н.) едностранно променяни и нерегулирани от държавата не считат времето под 48 часа като авария, която да е обект на неустойка.

При подобни проблеми в САЩ веднага бяха направени корекции в законодателството, регулиращи инвестициите, които запазват качеството в гръбнака на енергийната мрежа - у нас т.н. инвеститори просто изнасят печалбата, а не инвестират в услугата.

Подобно е състоянието на Софийска вода, (не и Топлофикация, която се готви за продан), електроразпределителните дружества, язовири и каскади.

Защото .... това икономисва много пари.

Стойчо каза...

Какво ли не прави PR-a, честно. Аварията беше в мрежата на НАЦИОНАЛНАТА електрическа компания, която взима процентно най-голямата част от цената на енергията, която плаща крайния клиент. Оня ден по ТВ някаква лелка призова за национализация на мрежата. Ами, ето – аварията беше точно в националната (ДЪРЖАВНАТА) мрежа. ЕВН в случая е потърпевш клиент също

Павел Танков каза...

Гледам, Труд са махнали логото си от снимката на сайта им.

Георги Павлов каза...

Правят се инвестиции, как да не се правят! 1 милиард за АЕЦ Белене..

(адски трудно доказвам, че не съм робот. не съм!)

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)