петък, юли 23, 2010

Башмайсторът

Колцина помнят тази българска комедия с няколко продължения, която осмиваше лошите частници по времето на социализма. По силата на идеологическата коректност филмът наблягаше повече на всесилието на частника, отколкото на безсилието на държавата, повече на високите цени на башмайсторите, отколкото на липсващото в държавата. То и не беше сложно за башмайстора да изпъкне – за конкурент имаше само тотално некадърната комунистическа държава, която не умееше да строи нищо по-малко от завод или ВЕЦ. Майсторите по социалистическо време бяха кът, взимаха скъпо и понеже бяха самоуки, за тях някои технологии и, особено естетиката, бяха непостижими върхове. От друга страна, без тях, животът в ръцете на партийните кадри беше много по-зле. Едва демокрацията пооправи тази ситуация.

Историята повтори този сюжет на едро още веднъж. Един башмайстор сега седи в кабинета си в министерски съвет, обречен по силата на историческата необходимост да бъде положителен герой. Автентично български.

Герой без кавички. С какво може да се похвали един гръцки Херкулес например? Само с някакви си 12 подвига – с победи срещу немейския лъв, лернейската хидра, керинейската кошута и т.н., както и с няколко успешно решени логистични задачи като изчистването на Авгиевите обори и краденето на ябълки от Хесперидите. Че това сериозно ли е?

От друга страна, нашенският башмайстор вече навъртя към 30-тина схватки с митични чудовища и все още не показва признаци на умора – той пребори наглите, апашите, октопода (а само братовчедът Пол да му падне в ръчичките!), совите, медузите, кърлежите, факирите, силоваците, лапачите, недосегаемите, фалшификаторите, терористите, сладурите, лихварите, кредиторите, измамниците, дедесарите, сводниците, мутрите, перачите, един бивш министър – „абсолютен престъпник“, акцизите, джамбазите, регистраторите, алчния, братята, цигарите, далаверата, мошениците, крадците, пластиките, автоджамбазите, потисниците, хайдутите, некадърните, телефонистите, затворниците и огнярите. Лично министърът му копае с багер трупове. За съжаление, нито едно от тези митични същества още не е изправено пред съда. Той ги преборва, а някой от подземното царство на съдилищата ги пуска пак на свобода.

Той може всичко и обещава всичко на всички – от цялост на агнетата до решаване на проблема с глада при вълците. Айде бе, свивате скептично очи, това и Зевс не го може. Затова ви припомням:

Той ще инкриминира насилието над животни, но ще наказва и собствениците на агресивни такива. Той предлага единствените в света антикризисни мерки, от които народът ще бъде доволен. Той ще направи реформа в БАН, но без да премести и една тухличка там . Той обеща „зелен“ растеж за икономиката, но и АЕЦ „Белене“ да стане, а 3-ти и 4-ти блок на Козлодуй да заработят отново.

Той лично се погрижи да не допусне никаква намеса в медиите. Първо, учтиво ги попита (а можеше и да не пита), дали ги е притискал с нещо. Те срамежливо отрекоха. След което категорично нареди на една медия да публикува компрометиращи негов човек доказателства. И медията се подчини, без никаква намеса от негова страна.

Покрай него нарасна и ролята на медиите в България. За нас телевизията е най-важното изкуство. Не чул министърът, че АЕЦ ще се строи, не внимавал на заседанията. Има кой да го подсети, защото сега всички медии са националноотговорни.

Той ще реши проблемите на София с приоритет, но ще намери и един милиард за общините за пътища. С актуализацията на бюджета дълговете към бизнеса ще бъдат изплатени, и то чрез съкращаване на разходите.

Той дори се спусна с машина от небето при неблагодарните гърци и спря стачката им. Само за ден, наистина, но и това е чудо.

За Борисов (сетихте се вече, нали) няма малки и големи каузи. Той ще даде стадион „Христо Ботев“ на възкръсващия пловдивски „Ботев“. Обеща да носи костюми, произведени в с. Венец. Откри крайпътен ВЕЦ. Откри бензиностанция и закусвалня. Те си работеха вече месец и без официално плискане на менчета, но защо да издребняваме. Обеща пари на пострадалите от земетресението в Шабла. По-бързо да издава паспорти на български евреи. А на квартал „Триъгълника“ обеща скок на цените на имотите поне от три пъти. Когато построят метрото.

Кой е врагът на грамотността? Правописните грешки. А кой обяви война на правописните грешки? Той. Паметната плоча с правописни грешки в „Санта Мария Маджоре“ в Рим ще бъде сменена.

Кой е врагът на цивилизацията? Варварите. Вместо да капитулира пред тълпите от запад, амортизиращи всеки ден столичната инфраструктура, той удари явлението в корена му, в Перник, с университет и театрална сцена, която трябва да е готова до края на годината.

Магистралите ще се строят със скорост от 65 километра годишно, а магистралата до Ниш ще е готова за 1-ви май 2012г. Правителствените самолети повече няма да се ползват въобще. Освен във важни случаи.

Той срина цената на газа с 200 долара от октомври, и увеличението ѝ ще е само 25%. Той ще свали ДДС с два процента поетапно, като първо го вдигне на 23%, а после и на 24% и в крайна сметка ще си остане същият. Той не гледа с добро око и на вдигането на цената на тока, а цената очевидно не разбира какво значи тоя поглед и скача безразсъдно.

Добре бе, мрънкате, стига си го хвалил тоя Бойко. Той грешки не прави ли? Когато прави грешки признава ли си ги?

Разбира се, че си ги признава. Призна си например, че Симеон Дянков е направил грешката с бюджета и затова няма скоро да въвеждаме еврото. И че няма да имаме най-добрия бюджет в Европа с най-малкия дефицит. Призна си, че не одобрява грубите думи на Дянков срещу ръководството на БАН и го изпрати лично при президента, за да си говорят.

Демонстрира желязно постоянство, най-вече в промяната на мнението си.

Е, има и някои дребни проблеми, наистина. Например злобните медии показват премиера небръснат и по спортен екип, вместо гладко избръснат и с костюм. Как смеят?

И-и-и, пак ще ми възразите. Ако е за шоуто, той и екипът на Станишев не беше дупка в шоубизнеса, много бяха добри. Един Петър Димитров колко струваше (като шоумен)!

Не е само за шоуто, признавам. Нали затова започнах с башмайстора. Да ти влезе в къщата калпав водопроводчик е по-добре от умен крадец. Засега.

Нашата полиция още ни пази.

Публикувано с леки корекции във в-к „Седем“ от 21 юли 2010г.

11 коментара:

bozho каза...

>"Той ще направи реформа в БАН, но без да премести и една тухличка там . "

БАН така й разместиха не само тухлите, а и най-дребните камъчета, че няма шанс за съвземане.
Целта е постигната - ВЕЧЕ, след толкова компетентни намеси наука вече не може да се прави.
Което беше и целта.
Институтите си отиват, идват казината и моловете.

Анонимен каза...

до божо:
наука ще почне да се прави след като бан бъде сринат.
и не по севернокорейски почин:
идват в 08:00 учените в кабинета и творят наука до 17:00

wattie каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
fon каза...

Хубава публикация, накара ме да се замисля (отново), че МОЖЕ БИ е хубаво да измислим някоя алтернатива на нашия скъп премиер... Хм... Царя например - ама не, той само обещаваше, пък нищо не направи. Е, взе си имотите. Ми тогава социалистите? Станишев, Виденов. Ама чакай, при Виденов май не се получиха нещата. Ма то и при Станишев не се получаваха, само че там защото Доган проваляше всичко.

Абе да вземем тогава да сложим Доган отгоре? Вярно, друга вяра, друг етнос, милиони откраднал. Откраднал, ама електората му стабилен и явно е умен, щом така интелигентно краде.

Ама не, ще вземе да ни отцепи Кърджали като отделна държава - айде стига едно Косово на Балканите. Не, това не можем да го допуснем - да изберем Волен. Стегнат, винаги мисли за Българщината, ще ни оправи циганския проблем. Ще въведе вечерен час и ще затворим границата с Македония, ще изгоним евреите и ще сложим най-накрая ред в Българо-Турските отношения.

На него обаче му куца икономиката. Пък и оня инцидент на магистралата цял живот ще му тежи. Ще вземе да ни скара със съседите. И му бягат депутатите, не може да си управлява хората.

Тогава последния ни шанс - Костов! Или Мартин, или кой беше там на СДС-то лидер сега - Надежда? Не, не беше тя... Чакай, а каква беше разликата между ОДС, СДС, ДСБ, Свободните демократи, тези с лилавото лога - а да, Демократическата партия, Мозер, последния да затвори вратата моля. Сега като се замисля, как стана така, че от управляващо мнозинство, едвам влязоха (някои от тях) в парламента? Всички са достойни хора, разбират от икономика, парички са спечелили през годините, ама не могат да разделят баницата. Ще гласуваме един да го направим премиер, другите се ще гледат да му подложат динена кора и кирливи ризи да извадят. А-ха да направи правителство, и ще трябва да подава оставка, че на някоя национална конференция ще го изключат от управителния съвет на обединението на предизборния щаб на десните партии.

Бе... Той май не е чак толкова лош Борисов? Не, всъщност - доста зле е. Ми да вземем да го сменим, а?

Комитата каза...

Сменяйте го, ако имате желание

Асен Генов каза...

Фон,

Всичко е ясно! Остава само да обясниш как точно [констатираната от теб] "липса" на алтернатива изведнъж прави нещата чудно-прекрасни, сякаш не се случват. Даже обратното — случват се не така, както се случват, а така, както са в мечтите ни... Това, което се случва така, както се случва ежедневно, изведнъж, по силата на някаква черна Вуду магия, се превръща в черен медиен пиар против Спасителя, а това, което ни се иска да бъде започва да изглежда възможно, следователно, пак в мислите ни, става реалност...

Ловецът на врабчета каза...

Статията с точна доза ирония показва колко е трагикомично положението у нас. И как всъщност премиер-министърът просто е този, който трябва да бъде.
И как след 4 години ще има една пресконференция, на която ще обяви гордо, че "Нашата милиця" е имала успешен мандат.

fon каза...

Асен,

Не мога да обясня. Да искаш нещо подобно от случаен човек, който коментира постове из Интернет е наивно.

Може би се дължи на факта, че повечето критики са некадърно и зле поднесени, дори и да са верни? Може би логичната и ясна мисъл, аргументация, факти и поглед над темата от различен ъгъл помага?

Комитата каза...

Моето скромно фейлетонче ли е в ролята на критиките, поднесени с неправилната гарнитура? ;-) Трябва непрекъснато да се напомня, че царят е гол, току виж се облякъл.

fon каза...

Комита,

Всъщност фейлетона е добър (поздравления за публикуването). И си адски прав, че постоянно трябва да се казва, че царят е гол; само че каква е ползата? По този начин само правим образа на "Бат Бойко" по-колоритен и по близко до "народа". Прилича ми малко на вицовете за Тато - хубаво, смешни са и какво от това - нещо да са променили?

Лично аз бях жестоко разочарован в момента, в който се оказа, че няма да се класираме за ERM 2. Бях се зарекъл, че всичко ще простя, но не и това. И като съм се зарекал, какво от това? Да знам някой, дето ще се справи по-добре - ами не знам. Да мога сам да се справя - ами не мога. Останах си със заричането.

Дали е по-добре да нямаш избор, или, изборът ти да е между зле и по-зле?

А втория ми пост е леко заяждане с Асен, защото три пъти четох въпроса му и нищо не можах да разбера, че да взема да му отговоря.

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)