сряда, юли 21, 2010

Културата на министъра

Певицата Йорданка Христова да бъде наградена с орден "Стара планина" първа степен за изключителните й заслуги към българската култура, предлага министърът на културата Вежди Рашидов.

Кирил Маричков, Петър Гюзелев, Георги Марков и Валди Тотев от "Щурците" също да бъдат отличени, но с орден "Св. св. Кирил и Методий", предлага още Министерството на културата (МК). Официално решението за това се очаква да бъде взето на заседанието на правителството утре.

„Не ме е страх от министъра на културата, а от културата на министъра“, Радой Ралин

Добре бе, кой ще ми каже по какъв критерий се определя кой какъв орден да получи. И искам да знам приноса на Йорданка Христова към българската култура и защо той е по-висок от този на Щурците? Продадени плочи? Брой албуми? Брой зрители по концерти? Повече вечни български песни? Брой графити по стените? Брой бягства от час за ходене на концерт? Брой кавъри, изпълнени на кухарка, в акомпанимент на вино в буркани, вместо в чаши? Много съм любопитен как министърът ще се аргументира за Данчето. Че е най-известната чужда певица в Куба и много момиченца са кръстени на нея? Това принос към българската култура ли е? Не мога да се сетя и една нейна песен, освен онова кавър-безумие за патето Яки?Т.е. под българска култура се разбира укрепване на българо-кубинската дружба? За изпълнена мисия на задушевни вечери при команданте Фидел? Или за подривна дейност в семейството на члена на ЦК Григор Стоичков?Не знам кой ще получи след 20 г. „Св. св. Кирил и Методий“, но Глория със сигурност се е наредила за „Стара планина“. Пардон, май беше Ивана. Не мога да ги запомня добре пърхащите около властта певачки. И Весо Маринов.

PS. Днес има годишнина от връчването на Ордени на британската империя на „Битълс“

76 коментара:

Хесапов каза...

Освен хубавата песен си припомних, че Южния парк е бил наистина парк по времето, когато е сниман клипа, вероятно в средата на 80-те години.
Колкото до Йорданка Христова, наистина не ми е ясно какви са и заслугите за орден "Стара Планина". Да и дадат вечния "Златен Орфей" - да. Даже и орден "Кирил и Методий", пак може да се намери някакъв аргумент, но "Стара Планина"?!
От друга страна, този орден- "Стара Планина" започнаха да го дават на кой ли не, включително и на Батков, така че защо пък не и на кака Дана.

Димитър каза...

Весо Маринов е готов направо за "Герой на НРБ". Добре че вече няма НРБ.

Анонимен каза...

Аз никога не бях приел орден, даден на Доган, Батков или царя.

svetlina каза...

Ако някой не се сеща за песен на Йорданка Христова, това говори за неговата култура, а не за нейния принос.
Според мен причината е съвсем проста - не можеш да дадеш Стара планина на всички настоящи и бивши членове на група - това са си 10 ордена. Гугъл отчита 61,600 резултата за Йорданка Христова и 72,500 за Щурците. Но това сам да имаш някакви резултати е маалко над това групата, в която ти участваш, да има същите.

Комитата каза...

Ооо, това дали се „сещаш“ за песните на някой, набеден за човек с „огромен принос“ има огромно значение в случая. Ето, да питаме читателите на блога – колко вечни песни на Йорданка Христова знаят и колко такива на Щурците?
И да взимаш по-малка награда защото си се изявявал като част от група, а не самостоятелно? Що за логика?

Михаела каза...

"Не ме е страх от министъра на културата,а от културата на министъра" Радой Ралин

Sergei Miloikov каза...

Принос донякъде значи массовост. Ако бяха дали ордените един по един, едва ли щеше да се получи такова сравнение, ама на - така изглежда странно, че Й.Х. е по-оценена от Щурците.

Мария Георгиева каза...

В конкурса Златните 50 песни на Златният Орфей миналата година участваха 3 песни на Йорданка Христова - Делфините, Песен моя, обич моя и Безсъница:
http://50.bnt.bg/golden-orpheus
и нито една на Щурците.
Специално тази песен на Йорданка е вечна:
http://www.youtube.com/watch?v=R3YKp08gJZc&feature=related

Комитата каза...

@Мария Георгиева

Златният Орфей = Българската култура?

Това обяснява всичко.

Мария Георгиева каза...

Щом Златния Орфей не е част от българската култура, тогава защо Щурците да са част ?!
Съжалявам Комита, на 32 години съм и имам спомени от времето преди 10 ноември и да Златният Орфей е част от българската култура, колкото и да не се харесва на всички.
Не мисля, че трябва да се отрича част от историята на народа, колкото и да не е лицеприятна

Ангел Грънчаров каза...

Принципът, въз основа на който едни получават главния орден на республиката, а други - второстепенния, е предимно политически: на "наште" властта дава първия орден, на тия, дека не са от "наште", дава втория. Таваришч Гоце по този признак награди сума ти народ от ерата на комунизма само и само защото са пели, писали или рисували в угода на онази идеология, която още му е така мила на сърцето. Другият принцип е добре известния "ти на мене, аз на тебе"; като дава най-висшия орден на Йорданка Христова, г-н Вежди си отработва награждаването с най-висшия кубински орден. И за тази цел трябва колкото се може по-бързо да се осъществи бартера, щото сърдечният приятел на Йорданка, именно Фидел Кастро, нищо чудно да гушне в скоро време букета...

ivo_isa каза...

Аз не обичам круши... Обичам ябълки;-)

Ангел Грънчаров каза...

Та с оглед на казаното, помнете ми думата, че министър Вежди Рашидов, в състава на държавна делегация на Республика България, водена, разбира се, от президента Първанов, в най-скоро време ще посети ""Острова на "свободата" (човек не знае вече къде да сложи кавичките!) и там двамата, и Вежди, и Гоце, като едното нищо ще бъдат наградени с най-висшия орден на республика Куба, който, чини ми се, доколкото ми е известно, се нарича "За подвизите на най-доблестните героични подлизурковци" (първа степен)...

Комитата каза...

Мария Георгиева, обяснявам отново с много думи, че с малко изглежда не става ясно – има тъждество между Златния Орфей и българската култура ли? Три парчета в топ 50 на Златния Орфей означават грамаден принос в българската култура, а липсата на парчета в топ 50 на орфея означава липса на такъв?

Мария Георгиева каза...

Песните в класациите се предлагат от хора като нас с теб Комита; в топ 50 са предложени 3 песни на Йорданка и 0 на Щурците, тоест повече хора харесват Йорданка - тогава защо да не я наградят за принос към българската култура (да, Златният Орфей е една микроскопична частича от българската култура), щом е била слушана и харесвана; нали и Щурците ще бъдат наградени - те обаче по-имат заслуги за това, че пяха по площадите.
Йорданка е била любимка на нашите майки и бащи, а Щурците по-скоро не са били. Йорданка е позната в целия бивш соц.свят, а Щурците не са, тоест тя е популяризирала България.
А приказките за връзките й с Кастро са пълна спекулация и бракът й със синче на татко от ЦК е по-скоро провал - от него най-хубавото са децата й, а не облагите от ЦК на БКП (по думи на нейни приятели).
Йорданка Христова е достойна дама, която заслужава уважение, защото е правила реклама на България по света за разлика от Щурците.
Това е само едно мнение; нали Комита искаше да разбереш какво ще кажат читателите на блога.

Комитата каза...

Окей, Мария Георгиева, честна позиция. Не съм съгласен с нея, ама хич, но уважавам мнението ти.

wattie каза...

Твърдо подкрепям Йорданка Христова за орден Стара Планина, защото тя наистина прослави страната ни зад граница. Не само в Куба както "антикомунистите" много фучат (жената все пак е пяла, а не се е клала "империалисти"), а в почти всички испаноговорящи страни. И в Румъния. И в Унгария.

Колкото до въпросите въпреки, че повечето от тях са безсмислени:

Продадени плочи? - Да, повече от на щурците

Брой албуми? - Й.Х. има 18, Щурците имат 15

Брой зрители по концерти? - Огромно, даже на светлинни години предимство в полза на Й.Х. Винаги, когато направи концерт в НДК - зала 1 е пълна. За Щурците не винаги може да се каже същото. Бил съм на техен концерт на бир фест преди години с има няма 100-150 човека пред сцената. Това никога няма да се случи при Йорданка Христова - тя просто е от друга класа.

Повече вечни български песни? - Ако говорим наистина за "вечни български песни", то определено да. Ако говорим за хитове сред бунтарското соц поколение - Щурците отбелязват победа. Но следващото поколение няма да помни техните песни. Ще останат 1-2. Виж Йорданка Христова за разлика от тях има невероятни гласови характеристики, подкрепени с невероятно добри аранжименти. Така, че тя се и ще се изучава в музикалните академии. Щурците едва ли.

Извинявай Комита, но пак не си прав в заяждането си. Стана ти навик.

П.П. Аз впрочем харесвам рок и пънк музика. Щурците всъщност са ми много по-близки до вкусовете. Това не ми пречи обаче да правя и качествена оценка кой всъщност е по-добър. Примерно никога не бих слушал Моцарт. Но не ми пречи да съм твърдо убеден, че той е велик! Както и вие най-вероятно...

Комитата каза...

Wattie, уважавам и твоето мнение. Наистина ви се възхищавам на смелостта да казвате на черното бяло.

wattie каза...

Не, просто оценявам мнението на по-възрастните от мен, които са живели и израстнали с тези групи.

Освен това през 2008г. изгледах за първи път концерт на Йорданка Христова (имаше едно безумие тогава, че бяха пуснали паралелно по две телевизии концерт на Лили Иванова и Йорданка Христова). Останах изключително впечатлен от този концерт. Нещо, което не мога да кажа за нито едно изпълнение на Щурците (да продължим аналогията между двете, колкото и безсмислена да е тя)

Комитата каза...

Няма да споря за ничии вкусове. Този телевизионен мега-двубой съм го пропуснал.

wattie каза...

Но какво си чешеме езиците всъщност. Добавяме въпроса "кой с какво е допринесъл за името на България по света" и всичко е изчерпано. Йорданка Христова е легенда. Безспорно е. И само злоба и/или завист биха казали друго. Тук няма черно и бяло въобще.

Method-X каза...

Най-глупавото нещо е да спорите точно за това. Всеки изпълнител е дал нещо. Кой повече, кой по-малко вече са история.

Сега очакваме Митко Пайнера да е следващия горд носител на ордена!

Аз съм млад (22) и уважавам много от тези стари изпълнители (поне това до което съм се докопал). В личната ми класация Щурците са на първо място, но това не означава, че са дали повече. И все пак смея да твърдя, че този спор е ненужен. Ако е трябвало да се спори е трябвало навремето. Сега единственото, което остава е тяхната музика да звучи отново и по-често!

wattie каза...

А понеже написа, че не знаеш нейни "вечни песни", ето две "супер вечни", не по-малко вечни от : изповед, песен моя

Изпускаш още нещо - тя е един изпълтел, а Щурците са група.

Впрочем други известни изпълнители, които носят орден Стара Планина са Валя Балканска, Лили Иванова, Силви Вартан и Стефнка Съботинова. Ето ти критерии Комита - до една са известни "зад граница". Харесва ли ти този критерий? Или да гледаме колко се харесват от 20те пънкари на попа?

Това, че не си гледал концерта, който споменах не е болка за умиране. Пусни си малко от него от ВБОКС. После потърси сходен по колосалност концерт на Щурците. И тогава ще видиш кой колко е признат от българския народ.

Аз също бях изумен преди няколко години, че за концерт на Лили Иванова в НДК не можах да си купя билет един месец преди него. Не ми се бе случвало никога такова нещо. А си мислих "кой ли ги слуша тези - минало им е времето". Явно за някои неща няма време. Така, че Комита излез от обкръжението си и се огледай по-сериозно.

wattie каза...

Method-X каза най-вярното нещо. Сравнението "тоя срещу оня" всъщност е най-неправилното нещо в цялата статия. И ме кара да пиша лоши неща за Щурците, само и само да онагледя, че авторът не е прав. А Щурците са си супер - имат моето уважение и още как.

Тази статия все пак май е на политическа основа. Йорданка Христова най-вероятно Комитата я определя като "червена", а Щурците са си 100% "седесари". Ако наистина това е скрития критерий за оценка на музиката, то много, много, много жалко...

Комитата каза...

О, не отворих аз дума за политическите пристрастия. Говорих за това, кой певец е бил близо до софрата на властта на БКП и сега на ГЕРБ и кой далеч и колко е редно да се взима орден по близостта до властта а не по реални постижения. Вижда се, че симпатиите към комунизма карат хората да критикуват дори групи които харесват ;-) и вероятно да хвалят такива, на които нямат и една емпетройка у дома.

Делян Делчев каза...

Само да коментирам светлина, че статистиката и за Google не е вярна. Веднага направих един тест и резултатът е 68к за Йорданка Христова срещу 390к за Щурците.

wattie каза...

Още един изпълнител с орден, който пропуснах - Емил Димитров. И той е световно известен. Не чух нито един контра-аргумент срещу този довод...

А с последния си коментар Комита каза всичко за същината на статията си.

П.П. Искам да видя колко МР3ки имаш с изпълнени композиции на Йохан Себастиян Бах. Едва ли имаш. Сега или трябва да твърдиш, че е некадърен композитор, или някой от аргументите ти за качество пак пропадна. Впрочем на компа си нямам нито една МР3ка. Останали са ми няколко прашни диска. Иначе слушам радио.

svetlina каза...

По новините в 4 обявиха, че и Йорданка Христова и Щурците вече са наградени, което да една огромна степен обезмисля дискусията дали и как да бъдат наградени.

wattie каза...

А пък Гугъл резултатите милички... леле майко - я потърсете думата "Азис". Един милион резултата. Три ордена Стара Планина да му дадем, а?

Комитата каза...

Йохан Себастиян Бах - за протокола. Имам трите Бранденбургски концерта, плюс всичко излизало на плоча през 80-те в България. Плюс стотина .midi файла.

Не знам защо трябва да се смесват Емил Димитров и Лили Иванова с Йорданка Христова. Всеки е отделна личност с отделна кариера. Едва ли забелязваш, че за тях не говоря.

А доколко трябва да се прави разлика между Щурците и Данчето - ами той министърът прави разлика, а аз поставям под въпрос избора му. и прави съвсем отчетлива разлика - на Й.Х дава възможно най-високо държавно отличие, а на Щурците, по-скромно за хора с принос само в културата, но не и в държавността.

А това че вече са наградени, не трябва да ни запушва устата автоматично, нали?

wattie каза...

О при едни сравнение не може, а при други може. Браво!

Димитър каза...

Ще ме прощавате, но ако говорим за "световноизвестни" никой освен Е. Димитров не е имал хит отвъд "желязната завеса". Световната известност на Стефка Съботинова е сведена до един семпъл, Силви Вартан е ясно, че няма нищо общо с България като среда за развитие, за другите просто е жалко да се говори. Когато Елвис и Бийтълс са тръгнали да правят кариера не е било да прославят името на щата Тенеси или на Обединеното кралство. Всякакви глупости за "прослава на българщината" могат да виреят само в изкривеният ни пост-соц комплекс за малоценност.

Анонимен каза...

Кирил Маричков е убиец. На кръстовище където се пресичат околовръстният път на Пловдив и този за Пазарджик той убива жена, но естествено получава условна присъда? За какъв орден говорим???

wattie каза...

Димитър - Емил Димитров е безспорно нашият тотален №1. Това никой не може да го отрече. И никой не може да се сравнява с него, поне засега! Твърдя го!

Но "известността извън желязната завеса" също не ме кефи като аргумент. Погледни от другата страна към нас - да, Бийтълс, Стоунс и Цепелин са били известни в България като най-добрите. Ама другите, по-малки групи чували ли сме? Някоя белгийска група? Холандска? Португалска? Е, по същия начин в обратна посока - от соц блока само най-най-доброто се е чувало на запад.

В този ред на мисли Йорданка Христова е чувана и в Испания. Зад завесата е.


Ебаси говедата сме българите... Как може толкова да се мразим? Комплекс за малоценност е това. 100%!

M каза...

Според мен държавата изобщо няма работа да раздава ордени, награди, оценки - та камо ли на хора на изкуството. Тях трябва да ги оценяват съвременниците им и идните поколения. Останалото е бошлаф.

САНДО каза...

Аз пък съм на мнение, че Емил Димитров е някакво подобие на Жо Дасен+Клод Франсоа. И изобщо цялата соц.естрада е плод на болните амбиции на тоталитаризма. Спорът около Йорданка Христова е абсурден - имала била песни... Тя ли ги е композирала, тя ли е писала текстовете? Или е правила кариера напред с копулационния материал?
Истината е, че награждавайки бутафорната соц.естрада, Веждито награждава всичко соц., в това число и себе си барабар със СБХ, СБП, СБЖ, БКП, БСП, петричката врачка, Кашпировски и... чалгата. Защото колкото и да си чешеме езиците, чалгата е логичното продължение на соц.проститутките като Л.Иванова, Й.Христова, Б.Карадочева и всички други блюдолизци и измекяри, добрали се партийната трапеза чрез конформизъм и бездушие.
Който иска, да си ги слуша, но нека да не ми ги пробутват за изкуство!

wattie каза...

Ами, че то ако държавата не е представител на тези поколения, то кой бе М? Някоя частна фирма като МТел и програмата им Loop ли? Или Нескафе 3 в 1? Или да пуснем някоя анкетка, та да разберем колко "най-велика" е моментната звезда-еднодневка?

Естествено, че държавата ще раздава ордени и награди! По-добре с тях, отколкото без тях. Последното при положение, че горните хейтъри не бяха толкова много и толкова злобни...

Хесапов каза...

Съгласен съм с М, че не е нужно да се дават ордени за пеене...
...Понеже тук се отиде към сравнения, мисля че не може да се правят такива, защото комунистическата власт създаваше трудности на "Щурците" и лансираше певци като Йорданка Христова. Не твърдя, че тя е по лоша от Щурците, просто бяха различни.
... wattie, Когато бяха в славата си "Щурците пълнеха зали и стадиони, това съм го виждал. Жалко е че си ги видял на бирен фест, но може би пък не е чак толкова лошо...
Във всеки случай, раздаването на ордени опошлява артистичните постижения на артистите. Може би само Силви Вартан заслужава своята "Стара Планина" заради благотворителната и човешка дейност за България, която има, независимо че е велика певица!

wattie каза...

САНДО сигурно ще посочи по-достойните за награждаване модерни не-соц изпълнители.

Аз лично предлагам Хиподил - най-добре съм я запомнил тази група "като бях малък". Не е чалга, почти всички песни са добре разпознаваеми и запомнени хитове. Определено не е соц.

Ъпсурт също не трябва да се изпускат. Модерно, ново, готино.

Група Кафе - те спазват критерия за световна прослава. Определено ни започниха с тях.

Сега по-сериозно. Посмъртно на Димитър Воев бих дал със сигурност. Сигурно 50те други останали истински фена на Нова Генерация също ще се съгласят с мен.

Ако орденът-мартеница е раздаван безпардонно тъпо на разни посланици и чужди политици със съмнителни "приноси" за България, то във всички останали области си е определено обективен. Що се отнася до музиката - единствено един посмъртен орден на Георги Минчев е нужен. Но не знам дали могат да се дават посмъртно...

Димитър каза...

Феновете на Нова Генерация сме много повече от 50. А за артистите единственото признание е публиката. Иначе защо да не възстановим и званията "Народен" и "Заслужил"?

Иванови каза...

Браво, а Данчето кой ще утеши?

Комитата каза...

На versus.bg вече има анкета

e-mil каза...

Наистина е тъпо да се степенуват заслугите в изкуството, но след като министъра го прави, а недостатъчно мислещи хора го подкрепят, то не е зле поне данните да са верни:

- В топ 50 ор "Златния орфей" нямло песни на Щурците? Да де, ама когато Георги Минчев изпява "Бяла тишина" през 60-те, той работи със Щурците. Някой ще каже, че песента не била тяхна? А да не би Йорданка Христова да пее свои песни? По него време и тя е изпълнител, и те. А по-нататък в класацията има 2 (две) песни на Валди Тотев, който е пианист на "Щурците". Ама Мария Георгиева не го била чувала? Е, айде сега... то не може всеки блогър да е навсно с материята, които дискутира.

- Не можело да дадат 10 ордена на "Щурците" щото били много? Те не дават 10. В указа за награждаване се пише, че е за участието в групата. Както даден спортен отбор по нещо си печели медал, не казваме, че Иван, Драган и още 10 души са спечелили, а казваме ОТБОРЪТ спечели. И това е тъпо сравнение, но не ме е срам, щото в коментарите има още по-големи глупости. :)
Особено това с меренето на резултатите в Гугъл... недейте така бе, хора. Ще ме уморите от смях, пък имам работа да върша днес.

- Но в споровете пропускате най-важното. Че "Щурците" са АВТОРИ, а Данчето Христова е само изпълнител. Има значение дали някой е създавал българска култура или само е пял чужди произведения.

- И най-вече: орденът "Стара планина" е за изключително големи заслуги. Това, че Първанов е раздал два камиона от него е отделен въпрос. Нито Данчето, нито "Щурците" са направили нещо толкова изключително, че да заслужат нещо повече от орден "Кирил и Методий", който си е точно за култура, наука и образование.

Асен Генов каза...

Не мисля, че ще е справедливо да разграничим Христова от Щурците и да почнем да им мерим... приноса. Глупаво е. И Йорданка си има публика, и Щурците. Лечението на Пеци го доказва.

Въпросът е, че наградите са НЕПРОПОРЦИОНАЛНИ, а в случая с Христова дори изглеждат пресилени. Ако се замислим, орден Стара планина 1-ва степен се дава при следните условия:

Чл.4. (1) С орден "Стара планина" се награждават: 1. български граждани — държавни глави и ръководители на правителства, министри, политици, обществени дейци, културни дейци, военни лица и представители на духовенството, които имат изключително големи заслуги към Република България; 2. чужди граждани — държавни глави и ръководители на правителства, министри, политици, общественици и културни дейци, които имат изключително големи заслуги за двустранните отношения с Република България и за развитието на международното сътрудничество, укрепването на сигурността и мира между народите, както и за защита на правата и свободата на човека.

Е, сега, нека някой ми обясни с какво Данчето Христова има повече "изключително големи заслуги" от Кирчо Маричнов и компания? Вероятно има повече заслуги за българо-кубинските отношения, но в културно-музикално отношение?..

ivo_isa каза...

Преди известно време оставих мнението си, но виждам че не сте ме разбрали и продължавате да се нахъсвате...
Затова ще ви го преведа на руски:
На вкус и цвет товарищей нет!
Спорът ви е глупав:-(

Анонимен каза...

Това ми напомня на думите на един приятел от казармата.Даваха нощна закуска за 4 човека и той викаще толкова е малко, че няма да стигне за всички за това ще я изям аз.То медали няма за всички ами я да дадем на един Стара планина.

Гонзо каза...

Понеже Комитата спомена Орединте на Британската империя, които получават четиримата от Бийтълс, ще направя паралел с тях:

Бийтълс са наградени не защото са били много културни (били всичко друго но не и това), а за големия принос към британската икономика. Сещате се колко данъци са плащатали, да Джордж да напише Taxman.

По един или друг повод май всички връщат одерните си, пръв го прави Джон Ленън заради подгрепата на Кралството на войната във Виетнам и намесата им в други конфликти.

Изводът - ако Щурците са хора (за другите съм сигурен, но напоследък Маричков все повече ме съмнява), не би трябвало да приемат подобна награда.

Колкото до Йорданка Христова - ако един творец се радва на държавни награди, заеби!

Търновец каза...

На 31-ви Декември срещу 1-ви Януари 2007-ма година, при влизането на страната ни в ЕС, на площада пред бившия дворец и по телевизията пяха Щурците, а не Йорданка Христова и съвсем правилно! Та така де, кажете ми кой не е слушал "Клетва" и кой не я е пял в тази държава!

Търновец каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Анонимен каза...

Да,аа! Много е лесно да приказваш глупости и да се хоказваш знаещ и даващ съвети и мъдрости на всички! Преди много години, някои помнят, или са чели, имаше доста групи и то много по-добри от Щурците /но това е друга история - за тези които се интересуват/ а Данчето Христова си остана на ниво и както се казва колкото по остарява - по хубава става и песните и се пеят от м л а д и т е, което е сигурен критерий. Какво стана с Щурците - стара мелодика и опит за поддържане на бийт имидж - опит!

Димитър каза...

И кои песни на Й. Христова "се пеят от м л а д и т е"? Защото "Клетва" се пее от всички. Апропо Й. Христова плати ли си данъците?

svetlina каза...

Мдааа :)Онлайн анкетите са много добри в меренето на приноса към България :) Предлагам и парламентарните избори да се правят онлайн, и без това всеки, що има интернет, има политическо пристрастие.

wattie каза...

Аааа младите са важни само. Ами младите сега слушат Ивана. С това спорът за оценката на "юзърите" умира.

Изядохте се от яд. Страшна работа.

Комитата каза...

хаха, последното изречение май се отнася за човека с най-много коментари по материала ;-)

wattie каза...

А това, че се опитвам да ви налея "малко мисъл и идеи" защо света не е "синьо (добро) и червено (лошо)" не мисля, че е породено от яд. По-скоро е от топли чувства и желание за позитивна промяна.

Мис България ни била грозна. Песните за евровизия били слаби. Наградените с орден Стара Планина певци били "партийни протежета". Националната телевизия си празнува юбилей, а хорицата коментират колко била тъпа. По телевизиите дават различни състезания (я биг Брадъри, я Мюзик Айдъли) и винаги победителят бива определен като "нагласен". Мачовете по футбол - и те били уредени...

Защо не можете да се порадвате на каквото и да е? Дори да е наистина "уредено" - майната му, нали е хубаво и приятно, т.е. какво от това? Какво губите вие от това, че някой друг е успял? Това негативно отношение не ви ли изяжда самите вас от вътре? Не постигате ли именно саморазрушение с това поведение?

Изобщо има ли успял човек в България, който да не бъде оплют с храчки?

Аз съм убеден, че ако ситуацията беше обратната, т.е. Щурците да бяха с орден Стара Планина, то моментално щеше да има статия, която казва "как така от всички бунтарски групи по онова време само на тях им бе даден шанс за изява? Не са ли партийни протежета?"... и т.н.

Същото нещо съм го виждал от твърдо личен опит по форуми за мобилни телефони, с които се занимавах. Когато излезе нов модел на Нокия например - пускам статия и в българския и в международния форум. Българите директно започват "тва няма, онова му куца, дизайна е зле...". Китайчетата, индонезийчетата, до голяма степен и европейците - те се радват. Казват - колко е готино това, как добре са направили онова, бих искал да си го взема...

Затова и интелигенцията ни се е покрила в дън земя. Не смее да си покаже носа извън къщи на някое светско събитие. Веднага ще оприличите интелектуалеца на ватмана Георги Минчев или Митьо Крика. Мариус Куркински например навремето го съсипаха за това, че е гей. Слави Трифонов сега, може да продължава да си е водещ №1 по рейтинг, но в общи линии го гледат предимно някакви хора, които иначе казват, че го мразят. Така постепенно умните, можещите и знаещите хора в България се оказва, че ги е страх да се изявяват където и да е. Просто ще бъдат омерзени, охрачени и принизени до нивото на някакви крикове и ватмани. Ще бъдат наредени до чалга перхидролките. И ще се почувстват отвратително от своя собствен успех...

Положението тук с духа на нацията критично зле...

САНДО каза...

Wattie, нямам нищо против Гоце да награждава когото си иска, но нека даде поне един обективен критерий, който да ми докаже, че награждаването е обосновано. Защото мотивът "за заслуги" на някой може да му прозвучи гастрономически, на друг - сексуално, а на трети (като мен) може да му се види като пиянско изстъпление. Познавайки си съгражданите (и аз съм горд граовец от Перник), ви гарантирам, че моята версия е най-вероятната...

Търновец каза...

wattie, аз имам чувството, че ти си подхаванал някакъв кръстоносен поход срещу Комитата :) Де що напише и ти си против :) Тъй де, влизаш чудесно в рамките на средностатистическия плюещ по всичко(в слувая написано от Комитата) българин, който си описал по горе.

wattie каза...

Търновец - чета Комитата от две години най-редовно. Рядко коментирам. Напоследък обаче започна да пише глупости. Изневери на обективността на стила си тотално. Започна да пише пристрастно - все едно е ПР от партийна централа. Понеже го познавам и лично - затова пиша. Ако той самия има някаква скрита причина да го прави - негов си проблем тогава. Да каже и "ще го оставя на мира".

Аз също се опитах да направя голяма реклама на Синята Коалиция преди изборите. Дали успях - не мога да оценя. И аз тогава пусках купища тенденциозно написани статии с леко или силно поизкривена логика. Имах цел - тази партия ми харесваше.

Да ама сега изборите са свършили. Освен това изневериха на някои от обещанията си, но това го приемам нормално. Каквото и да говоря повече по темата обаче - не е нормално партийно обвързаните статии да продължават. Още повече - не е нормално те просто да се появяват "по никое време" и "изведнъж".

Пак казвам - ако Комитата си е намерил някакво ново политическо поприще - няма нищо лошо в това. Аз за такова нещо не знам. И по-скоро съм склонен да мисля, че това не е така. Засега си мисля, че нещата, които пише по този начин са написани просто като плод на "лош период" и ще му мине. Затова пиша остро, за да се опитам да коригирам... ако мога и ако има смисъл.

Alexander Panayotov каза...

Търновец, ти не разбираш. Той плюе плюещите за да спре плюенето като цяло, но не осъзнава, че плюейки предизвиква още плюене (например твоето) и се опълчва на колосалните орди плюещи българи. И тъй като всички спадаме към тази група, нека поне не се плюем тук взаимно, защото накрая всички ще сме оплюти.

А доколко е партийно ориентирана статията не знам. Моето лично мнение си е, че е повече против комунистите, отколкото ЗА Синята коалиция. Пък и тя никъде не е спомената.

wattie каза...

Аз не съм казал, че той е за СК - казах, че аз съм пускал тенденциозни статии в полза за СК.

А това да не казваш явно за кого пропагандираш се нарича скрит ПР. Има и някакви курсове в университетите за тази работа, в които се дискутират тези неща. Аман от статиите колко било тотално черно през комунизма, аман от статиите колко процъфтяващ е новия строй (само да го нямаше тоталното черно от преди де - то е виновно за всичко не-бяло сега). Колкото и аз самия да съм бил от семейство силно ощетено от комунизма - чак такива капаци не съм си сложил до очите.

И в един момент стигам до статията на Комитата, където се твърди как трябва да сме свръх толерантни към гейове, лесбийки, хермафродити и всякакви различни хора (в тон с подкрепата на сините към парада) - дотук нищо лошо. Ама в същия момент разпъва "комунисти" на кръст и ги сатанизира. Аха да му дадете шанс и ще направи големи клади и ще ги гори живи като вещици и вампири...

Та обобщено - трябвало да сме напълно толерантни към всички останали хора, без значение цвят на кожата, пол и религия... с изключение на тези, тези и тези (неудобни маси за нечия партия).

wattie каза...

Но ОК в крайна сметка - очевидно ви преча, щом го казвате явно. Когато един човек в една дискусия е нежелан, то дискусията е провалена принципиално. Напълно приемам да напусна и тази. И няма да ви преча с различните си мнения повече в този блог. Както напуснах и "България е Наша" и още няколко други разни там инициативи (все с почти едни и същи муцуни участници), където да напишеш някакво критично мнение в групата е все едно си нагрубил папата в лицето. Събирайте си, заздравявайте си групичките - ставайте силни.

Alexander Panayotov каза...

91 набор съм. Може пък хората да са живели не чак толкова зле тогава. Знам ли? Мога да знам само от това, което чета и което чувам и то не ми харесва. Да речем, че аз съм млад, нищо не знам и не съм живял в това време за да мога да говоря смело за тези неща. Има обаче три неоспорими факта, които на мен ми тежат. Народен съд, атентатъ в св. Неделя и избиването на хора без съд и присъда в периода между 9 септември 1944 и 2 февруари 1945. Ако комунистите бяха спестили тези три нещица, просто мисля, че щеше да е малко по-различно. Сега не си мислете, че Ви обвинявам, че защитавате комунизма, просто за мен това е крайна форма на зло. Нека не задълбаваме в тази насока.

Важното в случая е, че за пол, цвят на кожата и други такива неща трябва да сме толерантни, защото хората не си ги избират. Убежденията сами си ги избират и ако са комунисти сами са си
виновни за това, докато един негър с нищо не е виновен, че е негър. Също така мисля, че гледате доста конспиративно на нещата. Няма скрито покрито - човека мисли, че Йорданка Христова не заслужава повече от Щурците.

П.С. Радан Кънев подкрепи гей-парада, не СК.

Alexander Panayotov каза...

Не съм искал да изглежда така, сякаш някой някого гони. Съжалявам ако сте останали с такова впечатление. За мен критичното мнение си е повече от хубаво нещо, но просто трябва да е обосновано.

Търновец каза...

wattie, и аз не съм тръгнал да те гоня от никаъде. Просто констатирам, че ако Комитата беше разменил ролите на Йорданка Христова и Щурците в статията, която коментираме ти пак щеше да го нападнеш, независимо дали е прав или не :) Но според дългите ти обяснения, които последваха вно проблема не е точно конктретната статия, а нещо по дълбоко и далечно, но това си е ваша работа - не моя.

Търновец каза...

Колкото до различните мнения, има един друг потребител - Belomore, който също доста често има различно мнение от това изразено в конкретната публикация в блога и винаги поражда интересна дискусия аргументирайки го. За мен лично е удоволствие да чета коментарите му. Само дето мението му е наистина добре аргуметирано и по темата, а не почива толкова на лична, политическа или някаква друга неприязън.

wattie каза...

Александър - политическа система винаги се сменя с революция, кланета и гнусотии. Нито една стара власт не желае да си даде кокала. Включително капиталистическия режим е дошъл по същия начин навсякъде. Просто по-протяжно и разтеглено във времето, а не повсеместно и бързо като "комунистическия". Да, масовите кланета отвращават. Но и без тях е доказано, че не може. Е сега физическото клане се замести с икономическо. Същата работа водеща до глад и мизерия в обикновени семейства.

И докато тези процеси не се осъзнаят от всички, то такива кланета ще продължава да има. И ще ни е все "гнус от предишните управляващи"... а от самите себе си не и то въпреки, че сме същите като тях! Досега само и единствено Исус Христос е успявал да повлече такова огромно количество хора към реформизъм по относително мирен път. Други примери в историята няма.

Мога да напиша много лоши неща за капитализма, като например задаващата се планетарна ресурсна катастрофа която той повлече, мога да кажа и добри неща за комунизма. И ОБРАТНО.

Та на темата: "капитализъм срещу комунизъм" просто не е равнозначно на "добро и зло". Нито на "зло и добро". Това са принципиално различни строеве на управление всеки със своите плюсове и минуси. И не винаги минусите са реално негативни за самите хора - може да са просто геополитически грешки, които съсипват строя, но на местно ниво да водят до положителен резултат. И обратно за плюсовете - може да са страхотен геополитически успех, но да съсипят живота на обикновените хора. Както съсипаха моя като превърнаха София в кочина например.

Когато един човек казва само и единствено какво комунизмът НЕ Е имал (или какво е забранявал) и го сравняваш със същите неща в капитализма, който ги дава, то да - едното изглежда много добро, а другото тотално зло. Ама то имало и примери в противоположната посока?!? А, за тях Комитата няма да напише нищо. Ако някой му ги представи - той тях ще ги осмее и принизи като "несъществени". Ето това вече е целенасочена политическа пропаганда. Дали иде от партийна централа или човекът е вътрешно заразен с нея... това не знам.

Ето на мен например ми направи силно впечатление репортажът по ТВ, в който казаха, че масово в каймата в България няма нито грам истинско месо. И това впрочем е нормално - именно процесите на свободния пазар водят до този краен ефект "на китайската стока" (при нас винаги всичко се случва много бързо). През комунизма такова нещо някак си почти нямаше. Е да, нямаше тринайсет вида фалшиво сирене, от което да избираш най-скъпото като уж най-добро (а то пак правено от пясък, трици и бял субстракт). Имаше само един държавно регулиран вид сирене... ама хич не беше направено от тибешир... Малко, житейско плюсче, нали?

С това не защитавам комунизма. Напротив - достатъчно простотии и мърсотии има в него. С това казвам да не гледате на света като на някакъв филм, минал през сценаристите и режисьорите на текущия парламент. Четете учебниците по история писани и преди 89та и след 89та. После на базата на дедуктивно мислене отсейте пропагандата, агитацията и плявата. Чак тогава ще разберете част от истината. И да, тя не е това, което ни се поднася в момента.

Когато някой като Комитата казва "този строй е добър, а онзи зъл" и гледа на света на полюси за каквото и да е, то аз питам: Първо този е добър за кого? А онзи е зъл за кого? А този не е ли зъл за някого? А онзи не е ли бил добър за някого?

wattie каза...

И сега Йорданка Христова е родена и израстнала в една друга система, много по-различна от сегашната. Тази система е изисквала да се спазват дадени правила. Например е било задължително да станеш чавдарче, пионерче и после консомолец. Баща ми не е спазил последното, защото се е направил на "готин" пред няколко мацки и в следствие на това е бил изключен от училище. Трябва ли сега той да каже "отвратителен строй, мръсни комунисти, гадове, подтисници"? Не - той всъщност сега казва следното: "бях много глупав тогава!".

И очевидно е било така, защото единствената причина да се бориш на всички нива (дори безобидните като елементарното закичване на връзка на дрехата) срещу една система е, ако искаш да водиш революция и да я сменяш. А както казах по-рано - революцията носи кланета. И системата естествено се самозащитава от тях - изключва и подтиска революционерите.

Та Йорданка Христова... страхотна певица си е и е на световно ниво. Е, трябвало е да спази правилата, за да стане такава по онова време. Със сигурност е била чавдарче, пионерче, консомолче и после член на БКП. И това прави ли я лоша певица? Трябвало ли е да лиши нас и света от своите песни като примерно не пожелае да стане член на партията? Честно казано силно се радвам, че е успяла да се обвърже с някои хора от политическите среди и е използвала системите на връзките в комунизма. В противен случай, ако например и тя като баща ми например не бе пожелала да стане консомолка, нямаше да изгрее като звезда и нямаше да ни радва със своите песни. А те са хубави. Аз им се радвам!

Престанете да оценявате всички хора, свързани с предишния строй, като "гнусни сатрапи". Повечето от тях просто не са такива. А доказано добрите учени, артисти и певци - те със сигурност не са такива!

По-възрастните, които не са успели през комунистическия строй, обикновено го обвиняват за това, че ги е репресирал. Виждаш ли те били прекрасни специалисти... ама някакви връзкари ги измествали. Това само и единствено значи, че те самите не са били достатъчно компетентни да оцелеят в този строй. Връзките на никой никога не са му падали от небето - създават се и се поддържат. Както се създават и поддържат сега. Опитайте се да вземете обществена поръчка - няма да ви върже. А пазара е "свободен". Дрън дрън! Просто не знаете, не можете и не се справяте във системата. Затова и все някой друг е виновен... обикновено "предишните управляващи" (защото все пак на сегашните се опитвате да се мазните - не сте чак толкова тъпи, че да им опонирате, както навремето е направил баща ми).

Знаете ли, когато комунистите идват на власт в България те правят същото, което се опитвате да правите вие "антикомунистите" сега. Изколват и избесват всички чорбаджии... Не сте никак по-различни...

Търновец: Зависи от начина, по който го е написал. Аз по-горе вече го отговорих този въпрос, че имам чувството, че ако Щурците бяха с ордена, то Комитата щеше да напише язвителната статия "защо само на Щурците на времето им даваха право да са бунтари, а на другите групи не?". Но това мое твърдение няма как да се докаже.

wattie каза...

Последен коментар и няма повече да ви дразня със съществуването си.

Като "бутнар" има два начина да промениш една система. Единият е да се издигнеш в нея и да я промениш като вътрешен за нея човек. Другият е да се бориш външно с нея, да я съсипеш и да минеш като спасител на бял кон.

Първото е много трудно за изпълнение. Обикновено го правят само най-можещите и най-знаещите хора. И промяната рядко бива оценена положително докато те са живи. По-голямата част от тези "бунтари" не се справят със статуквото. Още по-голяма част по пътя си нагоре се омерзяват прекалено от него и спират да са бунтари. Само единици успяват. Те остават в историята!

Второто е по-лесно. Просто чакаш нещата да се разклатят и отиваш да помагаш в клатенето. Хубаво историческо определение за случая е: "революциите се планират от интелигентни, реализират от простаци, а плодовете се берат от случайни хора". Да, ама случайните хора рядко са интелигентни, знаещи и можещи. Затова и като гепят властта на това, което са срутили обикновено се провалят с гръм и трясък. Както стана и продължава да става в България.

Аз съм привърженик на първия тип "революции". Не обичам да рутя вече изградени основи. Загуба на КПД и загуба на ресурси е. Пишейки и заклеймявайки всичко комунистическо като "лошо" правите именно това - рушите заводи, технологии, научни разработки, затваряте работни места, прекратявате доказано добри практики (след като нарочно предварително сте ги възпрепятствали да работят каквото и да е). И после се чудите как да възстановите щетата (докато някои се облажват мародерски около този процес). Пример: скапвате едни образователни традиции като не ги адаптирате към нова икономическа среда... и после заклеймявайки ги като "неработещи" се чудите как да ги реформирате... Хей такива неща се случваха през прехода и за съжаление продължават да се случват. И очевидно, с оглед на статиите, които пишат младите, този начин на действие се подкрепя от обществото. Отвратно ми е. Честно!

Ще дам друг малко страничен от горните писания пример, от който вярвам сами ще си извадите допълнителни изводи: някой си с фамилия К... получил прилична сума пари за една кауза свързана с един затвор за бежанци. От кой затворник и защо е получил пари е интересна тема, за която може би ще разберете скоро, а може би не - зависи от политическите процеси. И започнал К... "кръстоносен поход" в защита на онеправданите съкилийници на бандита от който взел паричките. В похода тръгнали какви ли не защитници на правата на бедните затворници - блогъри, журналя, разни съмнителни комунистически движения. Естествено повечето от тях са тръгнали с топли чувства - само малцина около К... са с финансови подбуди. Да, ама нещо не се получава - много малко хора тръгнали да рутят затвора. Тогава съвсем случайно се намесва още една групировка в играта - този път крайно дясна. Те набиват няколко от младите комунисти, с което върху протеста се впива общественото внимание. Няколко младежи, само един от които реално виновен, ще бъдат осъдени по бързата процедура. Ама на кой от замесените в цялата игра да му дреме за това - парите са разпределени и преглътнати. Кой от кого е взел, на кого е дал и защо го е направил нямало значение. Важното било, че хората в затвора продължават да страдат, а фашистите са уроди. Онези набитите премълчаваме, че са комунисти, защото са с нас... а ние всъщност мразим комунистите. И медийния ефект постигнат, и вълкът сит, и Св. Ен. и ко. блогъри доволни. Само остава престъпникът да излезе на свобода, заедно с плеядата от незаконно пребиваващи номади. Е, за повечето от тях естествено съдбата е тъжна - това признавам...

Ето това са процесите, които се случват около статиите на популярните блогъри в България. Давам ви реален пример.

Комитата каза...

Боже, боже. Почти денонощие не съм чел коментари, а то какво станало.

Май ще трябва да пиша текст, специално посветен на комунистическото минало и моя опит с него, защото виждам, че е предмет на силен интерес.

Моля, никой никого не гони от читателската общност, спазвайте същите правила на приличие, които спазвате когато говорите лице в лице и всичко ще е наред.

M каза...

@wattie, така разводни темата, че чак ми напомни за реториката на гръцките комунисти. Засипват те със заучени мухлясали клишета къде по темата, къде не - пък ти се мъчи да водиш логичен разговор. Недей така...

Alexander Panayotov каза...

Просто явно сме на различни мнения. Според мен проблемът е точно, че хора без особено големи качества са се приспособявали към тази система. Просто мисля, че е имало хора с много по-големи заложби и не са се развили точно, защото не са искали да са роби на система, която само и единствено ограничава. Ограничава и творческата свобода и общо взето всеки вид човешка свобода. Това при демокрацията го няма, а относно "обществените поръчки" просто в България все още не са залезли комунистическите практики. Така виждам аз нещата. Разбирам, че искате да кажете да не отъждествяваме комунзма със зло и антикомунизма с добро, но явно аз съм обременен, че не мога. Сякаш при комунистите всичко е опорочено и грозно - така ги виждам аз нещата.

Хесапов каза...

М, Wattie може да е разводнил темата, но постави доста въпроси и по-малко отговори...
...Сега, двадесет години по-късно за мен, в личен план нещата са толкова объркани, колкото и тогава, но без романтизма и чистото разбиране за света. Понеже младостта ми премина през комунизма, бих могъл да правя някакви сравнения между тогава и сега, но съм много разколебан в оценките си! Първо бях млад и желан...
После - Свобода, но никой не поправя тротоарите от 1990 година насам. Храните се сговниха - гадния БДС го няма и киселото мляко можеш да си го държиш една година в хладилника, както и направих преди време, а комунистическото кисело мляко вкисваше за два дни!
Сега всички са свободни да изразяват културните си особености и циганите ми разглобиха къщата на село.
Свободен си да не учиш, не е добре да те насилват и сега не можеш да намериш грамотен млад човек за най-елементарна позиция във фирмата...От друга страна през 1983 година бях заминал на "лагер" по най-обикновен донос, при това за измислени от доносника мои дисидентски дейности...
..."бизнесмени" изсичат варварски горите, които гадните комунисти садиха и пазеха (България сечеше в Коми - Русия)...
Много объркан съм в оценките си и по-объркан ставам. Може би най-голямата ми радост бе когато ни приеха в ЕС, казах си че вече не сме наказани с изолация, но май просто прескочихме от "демократичния" в бюрократичния социализъм...
...Днес разбрахме, че съдът в Хага е благословил косовския сепаратизъм - сега вече всяка махала може да си прави държава...
Наздраве! Сипал съм си 100 гайдари.

Хесапов каза...

М, Wattie може да е разводнил темата, но постави доста въпроси и по-малко отговори...
...Сега, двадесет години по-късно за мен, в личен план нещата са толкова объркани, колкото и тогава, но без романтизма и чистото разбиране за света. Понеже младостта ми премина през комунизма, бих могъл да правя някакви сравнения между тогава и сега, но съм много разколебан в оценките си! Първо бях млад и желан...
После - Свобода, но никой не поправя тротоарите от 1990 година насам. Храните се сговниха - гадния БДС го няма и киселото мляко можеш да си го държиш една година в хладилника, както и направих преди време, а комунистическото кисело мляко вкисваше за два дни!
Сега всички са свободни да изразяват културните си особености и циганите ми разглобиха къщата на село.
Свободен си да не учиш, не е добре да те насилват и сега не можеш да намериш грамотен млад човек за най-елементарна позиция във фирмата...От друга страна през 1983 година бях заминал на "лагер" по най-обикновен донос, при това за измислени от доносника мои дисидентски дейности...
..."бизнесмени" изсичат варварски горите, които гадните комунисти садиха и пазеха (България сечеше в Коми - Русия)...
Много объркан съм в оценките си и по-объркан ставам. Може би най-голямата ми радост бе когато ни приеха в ЕС, казах си че вече не сме наказани с изолация, но май просто прескочихме от "демократичния" в бюрократичния социализъм...
...Днес разбрахме, че съдът в Хага е благословил косовския сепаратизъм - сега вече всяка махала може да си прави държава...
Наздраве! Сипал съм си 100 гайдари.

wattie каза...

Александър: То с творческата свобода проблемите са същите както при демокрацията. Колкото по-образовани са хората, толкова повече демокрацията работи. Обратно - колкото по-неграмотни са хората, толкова повече демокрацията не работи и дори започва да вреди сериозно на средата (справка - огледай се).

Та "творческата свобода" - творчеството винаги в света е излизало от елита на обществото. Примерите като този с Ван Гог се броят на пръсти. През годините естествено се е тачело различен вид творчество - например в годините след Средновековието са се тачели художниците, след това философите, през двете големи войни и след тях учените, а в днешни дни спокойно можем да кажем, че на върха при творческите среди са музикантите.

Та какво ни дава днес "творческата свобода" - дава право на всеки да "твори" безсмислен боклук вместо да бачка и да произвежда полезен продукт. И така голямата "творческа баница" се раздробява между хилади знайни и незнайни "певачици", като за нито една от тях не остават достатъчно пари, за да се промотира и стане световноизвестна и да направи качествения културен скок. Общото ниво на културата вдигнало ли се е? Не, напротив - сринало се е и прогресивно се срива. Защото хората са зарити от плява и трудно се отриентират в това кое наистина е добро. А това, което е добро поне тук няма шанс да изплува финансово над другото.

В САЩ например отдавна са осъзнали този момент и там отдавна няма "творческа свобода". Черпейки опит от "рок-бума" в Англия, където в късния период от края на 80те всичко се разпърдя и хората се пренаситиха от рок/метъл музика (съответно разни млади некадърни групи започнаха да се роят на талази и сред тях бе трудно да се определи коя е добра - съответно рокът умря), американците много добре си взеха поука и си урегулираха пазара със зверски мерки. В момента там е абсурд да "пробиеш" и да станеш "звезда", ако някой не инвестира в теб милиони долари. Тоест забрави за "творческа свобода" в САЩ - или си богат, или имаш богати приятели, или просто си свириш със съседа Доналд на семейните барбекюта и никой никога не чува за теб.

Ама богатите хора не са глупаци - те знаят кога продукта, в който влагат пари ще им ги върне обратно. И те не инвестират в боклуци!

Така, че ето ти пример - няма творческа свобода, но и световния музикален пазар се държи здраво от САЩ. Същото е с киното - също толкова популярно творчество. Същото е с всички културни сфери.

wattie каза...

А иначе сама по себе си "свободата" - ами да, всъщност в САЩ на хартия я има. На бедния некадърник Джон Смит му е напълно позволено да си дрънка на китарата и да си твори колкото си иска. В училище и в колежа е бил музикален клас, но никой "мениджър" не го е харесал, та сега творбите му не излизат от гаража. Или има 100 фена в Ютюб.

Ама Джон междувременно да знае, че има да връща кредит и ако не изкара някакви кинти, то в един ден ще отиде да спи и да дрънка с китарата си на улицата. И така живота рано или късно обяснява на Джон Смит, че цялото му "творене" с китарата е безсмислено изхвърлена енергия и той рано или късно спира с творческите си напъни, без да е произвел какъвто и да е културен продукт. Но е "свободен" да се пробва... на хартия

Ето и разликата с нашия социализъм. При него просто на тези Джон Смитовци им бе забранено да творят каквото и да е - пращаха ги директно да бачкат по заводите и да си плащат "кредита" (под друга форма естествено). Не защото са им "ограничавали свободата" повече отколкото тя е ограничена сега - просто защото така е редно. Щом се е видяло още от училище, че този човек не може да свири, то е напълно безсмислено да влагат каквито и да е средства за неговите творения.

Така, че "творческата свобода" никак не се е променила. Отново само и единствено елитните слоеве изкарват качествения материал. Разликата е там, че в момента е позволено да се хабят безсмислени ресурси в неграмотни люде... Тоест всеки е свободен да паразитира доколкото свободното му време позволява.

И стигаме до Йорданка Христова. Да, тя тогава е била от елита на обществото. Учителката й я е забелязала, после преподавателя в университета, после татко, мама, чичо, вуйчо са дали парички и е спечелила конкурси, после богаташите от "елита на обществото" (тогава "от партията") са решили да инвестират в нея и са я направили известна. И определено се е отплатила добре, в това спор няма!

Къде е днешната Йорданка Христова? В България я няма и с тази "свободия на творчеството" няма да я има. А в същото време маса от "незабелязаните" (разбирайте некадърни) по нейно време "артисти" сега руят плява на талази и й завиждат - била избутана напред от ЦК, била комунистка, била успяла по партийна линия. Ами да - така е. Факт - и така е трябвало да бъде! Това доказва всъщност, че наистина е добра!

П.С. А изключения с "елитни некадърници" и тогава и сега - колкото искате.

wattie каза...

Заключение: "Творческа свобода" не трябва да съществува без строга регулация. Да, децата трябва да са свободни да бъдат "пробвани" рамките в училището. Ако от 1-ви до 7ми клас покаже, че може да пее - да ходи в музикалната гимназия. Ако покаже, че е добър в математиката - да ходи в СМГ. После следва пресявката на университета: ако след 12ти клас някой от музикалната покаже, че все пак не може да пее - той няма място в консерваторията! Ако пък математика покаже, че е слаб по математика - той няма да става инженер. Същия процес (трябва да) продължава по-нагоре. Накрая, от стотиците доказани музиканти хората с дебелата пачка ще си изберат 2-3-4. От хилядите инженери хората с дебелата пачка ще си изберат 100-200.

Всички "отпаднали" по време на този процес на отсяване вече не би трябвало да имат "творческа свобода". Безсмислено е да развиват наука или друго творчество. Да, единици от тях ще са несправедливо изхвърлени и ощетени. Но ако дадем свобода на всички само и само, за да се спасим от тези ощетени хора, то вредим на системата неимоверно повече, отколкото ако се лишим от тях.

А "хората с пачките" - преди са били от ЦК, днес са от звукозаписните компании. Преди гореспоменатия процес е действал и сме имали някакви добри спрямо мащаба ни като страна музиканти, днес процеса не действа, имаме си "творческа свобода" и съответно тя ни е докарала чалга. Певиците ни не успяват с глас, а със свирки. Инвестират се в тях не милиони долари, а десетина хиляди за някой мерцедес. Сумата на мерцедесите обаче е милиони долари. А звезди - нито една.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)