събота, юли 10, 2010

Докога публични медии без публичност


От случайни места научавам, че тези дни ще се провежда конкурс за директор на БНТ. Не, нямам амбиции да го заемам.

Това, което ме дразни за пореден път е, че всичко пак се очертава да премине полулегално и почти проформа. В 21-ви век, в страна от ЕС.

Как пък на никой не му дойде наум да излъчи публичното изслушване на кандидатите поне по интернет и да им публикува концепциите за развитие. Телевизия е, все пак, ще се намери техника, ще се намерят монтажисти. Ако е толкова напечено с интригите вътре, могат да се докарат дори от чужбина екипи. Щом така се избират еврокомисари, защо да не си назначим така и шефа на най-важната обществена медия в България. Аз не съм голям фен на БНТ, въобще не съм убеден, че рационално харчат народната пара, но реформата трябва да започне отнякъде. Защо не от директора?

Имената на кандидатите са: Радослав Главчев, Люба Кулезич, Светлана Божилова. Александър Бешков, Радомир Чолаков, Вяра Анкова и Емилия Стоева.

Аз имам впечатление от следните личности.


Вяра Анкова - едно време водеше прилично токшоу, после поизчезна. Сега научавам, че е шеф на новините в БНТ, което е в неин плюс, защото новините са най-доброто в БНТ. Научавам, че и екипът на новините като че ли я подкрепя, което пък означава, че най-добрите в БНТ я подкрепят, т.е. още една червена точка. Но трябва да има и още - какво, защо...


Радомир Чолаков - Видях го на живо за пръв път по време на Дните на свободното слово в Софийския университет през 2008г., когато екипът на легендарното студентско предаване "Ку-ку" беше дошъл да разкаже на студентите как стават тия работи. Историята на зачеването е прелюбопитна - на кръглата маса опозицията и БКП излъчили по няколко доверени студента от средите си да правят телевизия. Е, Радомир Чолаков бил от доверените на партията лица. Сега работи във ВАЦ като главен юрист.


Люба Кулезич - Напоследък я забелязвам да раздава акъл в реалити програмите по "Нова Телевизия". В "Нова Телевизия" присъствах на нейна случайна среща с Митьо Гестапото и Бай Цвятко, с които спорихме в студиото по злополучната Наредба 40.  На излизане от сградата така се разцелуваха и разпрегръщаха с Люба, че ме впечатлиха.

Другите не ги познавам, единствено за Светлана Божилова чух добри думи от нейни студенти.

И сега, пак ли на тъмно? На тъмно си избираме химн на МВР,  на тъмно ще ни сложат директор на БНТ, който ще има властта да разпределя и дозира вниманието на аудиторията, а и да разполага с немалък гарантиран бюджет. Плюс сладката хапка на цифровизацията, за която срамежливо ще се мълчи чак докато гръмнат скандалите (БНТ е това, там без скандали не може)

А толкова лесно може да стане с повечко публичност, с въпроси от публиката и с нормална обратна връзка.

Програмата на новия директор на БНТ мисля да я включа и в новия проект на 14-ти януари.

Личен бонус от мен на който обещае да разкара гадното червено станишевско лого на телевизията.

Допълнително (10.07 , 12:21): Ограмотяващ материал на Бойко Станкушев

14 коментара:

wattie каза...

Абе шефе - като не гледаш телевизия не дей да свиниш! Още преди два месеца помня как съобщаваха нееднократно по новините, че ще се провежда конкурс за нов директор! Който е бил заинтересован е разбрал!

А публичното обсъждане за избор на директор ще бъде най-смехотворната история. Какво - зрителите ли да изберат директора? Нали се сещаш, че веднага шеф ще стане някой шоумен като Рачков, Зуека или някой от музикантите на Трифонов?

Конкурсите за директор много правилно си се избират вътрешно в институцията. В университета служителите гласуват за декана си и за ректора си. Така трябва да бъде.

Анонимен каза...

Sasho Dikov shte predava izslushvaneto.

Комитата каза...

Колега, пресоляваш сериозно манджата. Да, твърдя, че като за човек който следи няколкостотин източника на информация едновременно, не съм добре информиран за конкурса. По-специално за житието-битието на кандидатите, кой от какви среди е, чии интереси защитава, как се е издигнал досега до поста си. Много интересни факти, за които от формалните съобщения по медиите и по любимата БНТ не може да се разбере.

Аз ползвам магистрала Хемус 4 пъти годишно, това значи ли, че нямам право да се интересувам какво става с магистралите в България ;-)?

Колкото повече публичност, толкова по-добре. Ето, ти дори в примера с еврокомисаря не вникваш достатъчно. Еврокомисарят се избира не със смс гласуване, а от евродепутатите, но интервюто се излъчва директно по Интернет и има страхотен ефект, по изчистване на мъглата, която беше хвърляна за разни "антибългарски кампании" и прочее щуротии.

Даваш ми страхотна идея, че може и Ректорите да се избират по същия начин. Нека си гласува там органът, който е упълномощен за това, но не пречи всеки, който иска, да гледа процедурата по Интернет и да задава въпроси. Изведнъж може и да се забърза реформата в университетите.

А директорът на БНТ не се избира вътрешно в институцията, а външно, от членовете на СЕМ, които са назначени по политически квоти. Представям си какъв шум ще вдигнеш, ако Ректорът се назначава от такъв орган. Имаш повод за протест ;-)

Между другото, и в момента изслушванията на кандидатите са публични. Всеки може да отиде да гледа, ако иска. Ясно е, че сме заети хора, и не можем всички да се занесем до заличката. Но ако Сашо Диков ще излъчва, това е страхотно. Дори мога да гледам някои от тях на запис.

Между другото, виж дори нашата малка дискусийка колко неща изясни. Публичността е блага работа.

Belomore каза...

Костас,
за тоя конкурс се говори и пише от бая време и наистина явно само ти не си разбрал. Имаше и "портрети" на кандидатите и прогнози, и коментари, и прочие.

Ако следиш ежедневно и ежечасно интернет медиите в Нижни Новгород, може би няма как да разбереш за конкурса, така че не е невероятно проблемът да е в подбора на стоте хиляди информационни канала на вашия телевизор ;)

Комитата каза...

Е щом двама души ми го казват, значи аз съм виновен за неосведомеността си. Но за публичния конкурс не се отказвам.

Online tv каза...

Тази телевизия трябва да я затворят със закон

wattie каза...

Аз лично бях осведомен за конкурса отдавна и то без да се интересувам от него въобще. Убеден съм, че ако се поинтересувам - ще разбера кой-кой е от кандидатите. Ето ти си им разбрал имената, пък си и коментирал някои даже.

Не виждам какво повече му трябва да знае на бай Киро от село Трънлика. За мен публичността е повече от предостатъчна. А тук просто има хаотични напъни за някакви права и свободи.

Все пак адмирирам Комита желанието ти за знание във всички сфери в живота и по всички теми! Нищо, че времето на енциклопедистите като порода хора отдавна свърши.

Комитата каза...

О, темите, които ме вълнуват не са чак толкова много. А и всеки е свободен да ме чете и да ме коментира.

Belomore каза...

И още една дружеска корекция, показваща известно изначално непознаване и неследене на темата БНТ.

Вяра Анкова е шеф на новините от бая време - поне от както се появи Уляната, ако не и отпреди това. Мързи ме да се напъвам да се сетя откога точно.
Това обаче надали е точно "плюс", защото шефът на новините в БНТ е нещо като шеф на ОМОН :) Много е важно да е много свой, много доверен и да можеш да разчиташ на него в трудни моменти :)
Не по-малко интересно беше как точно се върна на бял кон като шеф на новините, след като си игра известно време на кореспондент в Атина, докато си гледаше семейния рахат с др. Лафчис.
И изведнъж - хоп, шеф на новините. Аре нема нужда.

Моята лична прогноза е, че ще изберат вацовеца, а Анкова ще си запази мястото като шеф на новините.
Пари не залагам обаче.

Бойко Побойко каза...

Няма достатъчно гласност, това е национална медия! Най жалкото е, че типичната темерущина обладала медията, ще си продължи да съществува.
http://www.capital.bg/biznes/media_i_reklama/2010/07/01/926539_bitkata_za_bnt_zapochna/
В коментарите на статията има един типичен екземпляр!

wattie каза...

Днес показаха част от изслушванията...

Belomore каза...

Очевидно не познах - избрана е Анкова, при това с пълно единодушие.

Belomore каза...

P.S.
Относно това откога Анкова е шеф на новините - от 1 октомври 2004 г. до момента е директор на Дирекция "Информация" в БНТ.

wattie каза...

За мен, гледайки отгоре-отгоре, това е напълно логичен избор.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)