сряда, юни 23, 2010

Ново начало

С радост ви съобщавам, че след близо година подготовка, най-накрая започвам работа по един много интересен проект - „Гражданска инициатива за намаляване на политическото лицемерие“. Ще извършвам тази работа от името на фондация „14-ти януари“, която основахме аз, Асен Генов и Илия Марков специално за целта.

Проблемът
Проблемът, който забелязахме и от който страда не само България, но при нас стои с пълна сила, е непоследователността на политиците когато обещават и когато изпълняват. На практика имат проблеми с паметта, а никой не се сеща да ги подсеща.

Решението
Основаваме сайт, който да помни вместо политиците какво са обещали да направят. Идва политикът на нашия сайт, цък на профила си, гледа какво е обещал и следващия път като говори, си спомня всичко.

Помощта
Написахме проект и след спечелен конкурс нашата идея срещна подкрепа в лицето на Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, за което сърдечно им благодарим.

Участие
Разбира се, политиците са много, а ние сме само двама – по проекта ще работим аз и Асен. Сами няма да насмогнем. Затова проектът ще бъде отворен за всеки да допринася в него, така че да служи като колективна памет за начина, по който се прави политика в България. А също така, защо не някой ден да бъде и някакъв извор на историческа или изследователска информация.

За това какво се случва около проекта ще ви уведомяваме в блога на фондацията.

24 коментара:

templar каза...

С две думи, ще лапате на гърба на тея изстрадали български политици.
Аз пък си мислех, че те политиците лапат на гърба на тоа изстрадал български народ. Значи ще се явите нещо като тарикати на тарикатите ... на батеБойко - батковците ... ;)

Комитата каза...

хранителна верига ;-)

Комитата каза...

какво лапане бе, безплатна услуга ще им оказваме

Стойчо каза...

Сега можете да откриете офис с приемно време за политици – ще се редят на опашка и с треперещи ръце ще носят чернови от речите си за одобрение :D. А над главите ви в офиса можете да поставите надписа „Комисията цветя и бонбони не пие“ :)

Успех! Поне 100х. посещения на ден пожелавам!

Спас Колев каза...

Брой ме с към 2 часа седмично. От години търкалям нещо подобно в главата си, даже май правих някакви експерименти със Semantic MediaWiki.

В моя вариант архивирането беше страничен ефект, а крайната цел беше да се получат забавни траектории в едни анимирани диаграми на Нолан. :)

Хесапов каза...

Успех!

Мария Георгиева каза...

Интересна идея; успех на проекта!

Събина каза...

Дерзайте! Може да направите и статистика колко пъти даден политик си е променил мнение то дадено обещание/решение. Често им се случва на настоящите.

Анонимен каза...

Политиците изобщо ще си направят ли труда да "цъкнат" на вашия сайт? Идеята е добра. Добре е, че изобщо правите нещо по въпроса, но съм скептична. Не мисля, че това би помогнало.

Надето каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Надето каза...

Надето каза...

Комита, каквото и да захванеш все е хубаво, но "Не прави непоискано добро", че ще ти затворят сайта като Читанката!
Към Събина : Много хубаво, ама няма ли да стане малко скучно? Все две имена ще се повтарят, като едното ще уточнява техническите грешки на другото.
Надето

Комитата каза...

Благодаря и разчитам на всички вас

Зелен Бетон каза...

Комита, виж това (ако не си го виждал вече): http://www.politifact.com/truth-o-meter/promises/
Не е върхът на функционалността, и според мен твърде разточително е направено (е, като за американския президент, няма как ;)) – но има някои интересни идеи.

Асен Генов каза...

Стойчо май е истински!!! :-)

Стойчо каза...

Ти да видиш ;-)

Комитата каза...

Зелен бетон, това ни беше вдъхновението

kolio_kolev каза...

Комита, знаеш, че нямам много свободно време, но с каквото мога ще помагам.
Успех!

Николай каза...

Супер идея. Такова нещо трябва. Ако си надвия мързела и аз ще помогна с каквото мога.

Ангел Грънчаров каза...

Моя милост написа коментар на публикациите ви във връзка с вашата инициатива, ако някой се интересува, ето линк към него: Добро начинание: гражданска инициатива против лицемерието и лъжата в политиката, за нравствено оздравяване на обществото ни. Там съм изразил позицията си, но понеже текстът стана малко по-дълъг, та затова давам линк. Предлагам ви също така сътрудничество с интелектуалния кръжец, който издава списание ИДЕИ, понеже намирал доста общи точки в платформите ни. Желая успех на всички участници в инициативата!

Ангел Грънчаров каза...

Сега се сетих за още едно добро наименование на инициативата, а именно Гражданска инициатива за борба с политическата деморализация, или, по-кратко, Инициатива Граждани против политическата деморализация, което ми се вижда по-добро в момента. Хубаво е да има и други предложения...

А ето една статия в тази насока, която може да подбуди някой и друг човек към размисли: Началото на борбата с политическата деморализация.

Приятен ден на всички!

Апостол Апостолов каза...

Виждам, че борбата с вятърните мелници продължава.
Демагогията, т. е. лицемерието е изколешна част от политическата борба и нищо не може да я изкорени от политиката.
Ако и вие утре станете политик, със сигурност ще се ползвате от нея. Защото политиката не е възможна без демагогия.

Зелен Бетон каза...

@ Апостол Апостолов:

> Демагогията, т. е. лицемерието е изколешна част от политическата борба и нищо не може да я изкорени от политиката.

"Част от" – да. Където има хора, които се стремят да отстояват интереси, е неизбежно.

Но лицемерието като норма и фундамент на политиката – не.

То е като с престъпността. Не че може да се изкорени тотално, въпросът е да се свие до що-годе приемливи граници.

frog'n'roll каза...

Попрочетох коментари тук-таме из блогосферата. Само не разбрах защо са негативните и скептичните нагласи към проекта. Като мълчим - защо мълчим. Като говорим - няма кой да чуе или имаме користни цели. Няма угодия. Ми да лягаме тогава да умираме, а?
Проектът е добър и заслужава уважение - всички имаме нужда от постоянно опресняване на паметта. На който не му харесва, да ходи да си чете лигавите блогове с цветенца и сърчица.

Анонимен каза...

Надявам се няма да се хоства в България

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)