петък, юни 25, 2010

Да имаш право

декември 2008г.

Доволен съм, че обществените сблъсъци катализират избистрянето на гледището на обществото кое е правилно и кое не, и кои работи са с приоритет, а кои не са.

На това му се вика ценности, понятие, което хората от по-старото поколение (най-вече възпитаните в диалектически материализъм и в безграничния цинизъм на реалния социализъм) приемат за смешка. Но не за само за това ще стане дума.

Става дума и за поредния годишен Гей парад (прайд), който ще се проведе в София на 26-ти юни, събота от 16,30 часа.

Противниците на събитието разделям в следните групи – „религиозни“, „консерватори“ и „патриоти“. Групите, естествено се припокриват тук там и кавичките са нарочно сложени.

„Религиозните“ имат на своя страна множество цитати от Светите писания – например  „Не лягай с мъж като с жена: това е мръсотия.” и страхливо се крият зад тях, не разрешавайки на мозъка и на съвестта си да извършват движения (разбира се, ако разполагат с тях). Идеята, че хомосексуализмът (всъщност не точно състоянието на хомосексуализъм, а самият акт) е грях, е вероятно истина от строго теологична гледна точка, но избирателното цитиране и избирателното прилагане на правилата е изяло главата не само на Румен Петков, но и на други умници. Те не желаят да си спомнят, например, че  „Който е без грях, нека пръв хвърли камъка“, да не говорим за десетте божи заповеди. Ало, „религиозните“, вие не нарушавате десетте заповеди, така ли? Нито една? Постите и се въздържате от хетеросексуални действия по време на пости? Молите се, посещавате църкви точно според канона? Избягвате смъртните грехове? Изповядвате се, причестявате се? Айде, не ме взимайте за канарче. Между другото, в Стария Завет се говори и за обрязване. Като сте толкова ревностни, защо не се заемете първо с хомосексуалните практики в самата БПЦ или поне да участвате в църковните избори?

„Консерваторите“ пробутват тезата, че „дясното“ е „консерватизъм“, а „консерватизмът“ и хомосексуалните практики са като олиото и водата – несъвместими са. Тук отделно стоят въпросите колко българските „десни“ са консерватори, колко са „десни“ и как точно трябва да се нюансира отношението към целия комплекс права, свързан с нетрадиционната сексуална ориентация. И дали британските консерватори все още са консерватори, тъй като и там мненията не са еднозначни. И в Европейската народна партия мненията са разнообразни. И пак по примера на Румен Петков, българската страна се чувства длъжна да заеме най-ретроградната част от спектъра. На народен език казано – „по-католици от папата“.

„Патриотите“, обичат да омешват всичко, което излиза извън червено-черно-кафявия им строй им в кюпа на „антибългарската кампания“, „еврейския заговор“ и прочее. Често зад тия „патриоти“ се крият най-обикновени хулигани и (нео)нацисти.

Горд съм, че познавам лично единствения български политик, който от името на партията си застана с името си абсолютно категорично в защита на правото на всеки да протестира и да се бори с дискриминацията. Говоря за Радан Кънев.

Аз самият имах неутрално към негативно мнение за нуждата от такова събитие (смятах го за проява на лош вкус). Докато не отидох лично и не наблюдавах първото такова шествие в България и от тогава съм на обратното мнение – тези шествия трябва да се провеждат всеки ден, ако е необходимо, докато обществото свикне с мисълта, че ВСЕКИ има право да протестира, манифестира и демонстрира, както и да се ползва от всичките си конституционни права, защото ги притежава по рождение. Това е начинът по който функционира едно демократично общество чак докато омразата и предразсъдъците не отстъпят на едно спокойно отношение. Човешките права не могат да зависят от това кой с кого доброволно съжителства или се забавлява.

Чуждите дипломати в София за разлика от 1877-1878 година, когато пазеха софийското население от насилието на османската власт, сега трябва да пазят софиянци от насилието на софиянци. Голям прогрес. Цък на линка, вижте държавите, в някои от тях управляват десни правителства. 

И като си говорим за лош вкус, предпочитам гей парад вместо чалгата на „Св. Александър Невски“, по телевизията и по радиото, предпочитам го вместо пушенето в заведенията и вместо някои телевизионни предавания. Предпочитам го дори вместо речите на Президента и дръвченето на премиера. Ако трябва да избирам между защитата на правата на гейовете, чалгаджиите, халтураджиите, строителите, президента и премиера, избирам да защитавам гейовете.

И да ви напомня, репресията и дискриминацията винаги водят до радикални и неприятни реакции, те ще доведат начело на ЛГБТ движението радикални и неприятни хора от типа на другаря Ленин.

Допълнителна литература:

Хетеропарад на Градинко
Защо отивам на парад на Мирослава Христова
За и против София прайд на Димитър Димитров
The Conservative Rainbow

29 коментара:

Ангел Грънчаров каза...

Ето още няколко съвсем нови публикации по темата, които така или иначе съществуват в интернет-пространството: Как да отидем на гей-прайда: с каски, със знамена, с фотоапарати, с чукове и с тояги - или с нещо друго, съвсем невидимо?!

Още веднъж за гей-парадите - и за неотвратимата зла участ на политика

Призивите да се забрани гей-парада съвсем не се връзват с реакциите против намерението на властта да наложи "нравствен контрол" върху блоговете

wattie каза...

Аз пък съм много далеч от патриот (не обичам държавата, в която съм роден), консерватор (по-скоро не съм), а най-малко съм религиозен (в църковния смисъл).

Гледните точки са две:

1. Защо хомосексуалистите парадират със сексуалността си, а хетеросексуалните не?

2. Като отговор на предишната гледна точка хомосексуалистът отговаря "ами парадирайте бе!"

Аз все пак съм на мнение, че никой не трябва да парадира със себе си. Това е груба чалга, която води до изключително низки ценности в обществото. Някоя мърла си набухала силикон в циците и излиза да парадира колко са й големи. Някой си Азис си удължил пениса и го размахва пред обществото. Някоя мутра си е купила супер автомобил за 1 милион долара и с нея парадира по улиците като изпреварва и засича други автомобили. Ето това е смисъла на "чалга културата", която споменах.

А колкото до фундаменталния въпрос за хомосексуализма - той за мен не е интересен. Има една елементарна истина - природата в основите си е отрекла фундаментално нуждата от хомосексуализма. Защо ли? Ами просто те не се възпроизвеждат. Да, човек е надраснал много от законите на природата, но този е един от тези, които все още генното инженерство не е решило. За мен хомосексуализма е най-обикновена мутация, която природата непрекъснато отхвърля и изчиства. Затова въпросът "за и против хомосексуализма" не ми е интересен - винаги ги е имало, винаги ще ги има и никога няма да станат повече, отколкото са. Виж за "хомопарада" вече казах - против съм чалга културата в България, а този парад е именно такава...

Събина каза...

Комита, отличен текст!
Най-накрая някой да го каже без много емоции, чисто и логично.

Wattie, Градинко перфектно ти е отговорил на първия въпрос.

wattie каза...

Събина - не знам и не те интересувам кой е "Градинко". Въпросите изброени под 1 и 2 ако прочетеш текста ще видиш, че аз не ги задавам. Аз вече съм отговорил на това, което трябва. И за да го синтезирам по-точно:

1. Хомопарада е "чалга култура";

2. "Чалга културата" не е полезна за обществото.

На базата на 1. и 2. аз съм против да има гей парад.

wattie каза...

И нека доуточня - против съм да има гей парад в центъра на града и съм против да има гей парад в медиите. Ако хората желаят да си направят масов купон - територия, в която да не си врат пенисите под носовете на хетеросексуалните хора (извинявам се за грубия израз) има колкото си искат.

Longanlon каза...

wattie, аз пък няколко пъти съм бил на разточителни чалга ХЕТЕРО-паради и такива се провеждат (по традиция) всяка събота.

На тях двама ХЕТЕРО се заричат докато смъртта ги раздели да са заедно и да се чукат ХЕТЕРО само двамата, след което клаксоните на колите на стотиците им роднини и приятели, а след това и музика до среднощ огласят цялата околност.

Дори някой ден възнамерявам и аз да проведа такъв ХЕТЕРО парад. Да се надяваме, че той няма да обиди културните ти анти-чалга и загрижени за общественото израстване чувства ;)

wattie каза...

Да, прочетох въпросния "Градинко" и по повод последния коментар ще пусна един отговор от форум по темата:

Виж въпросът с толерантността към различното е много сложен и границата е тънка. Да, аз съм толерантен към хомосексуалистите (въпреки, че те четейки текста по-горе ще кажат точно обратното). Като видя такъв човек няма да го набия, напсувам или нагрубя по какъвто и да е начин. Приемам го по същия начин, по който приемам всички хора, които не ме интересуват - подминавам ги и си гледам своята собствена работа. И то точно така трябва да бъде - те също трябва да ме подминават и да си гледат тяхната работа, а не да парадират с нея. А нищо лошо няма в това по друга, несексуална, линия работните ни взаимоотношения да се пресекат. Нямам да имам какъвто и да е проблем с това.

Но пак ще кажа - въпросът е сложен. Някой може спокойно да каже, че същата чалга е при абитурентските балове и сватбите. Ок, оженили сте се или сте завършили училище - няма нужда целия свят да разбере за това и да пречите на останалите. И няма нужда целия свят да го разбира - това не допринася с нищо на този свят освен с отделни случаи на раздразнение.

Но тръгвайки по този път се стига до друга крайност - да няма никакви прояви. Примерно метъл концерта на Васил Левски за много хора също е чалга култура. За чалга концерта на Александър Невски пък какво да говорим. Но да се забранят и концертите и футболните мачове, или даже още по-крайно - сватбите и абитурентските балове... ето, че май нещо става доста нередно...

Затова трябва съвсем ясно да се намери границата между редното и нередното във всяко от изброените отделни събития и да се определи кое е обществена проява за забавление и кое е вредно за обществото парадиране. На тази база трябва да се определи и кое е редно да бъде позволено и кое не е. Е тук нещата като, че ли се наместват и избистрят. Гей парада определено цели да натрапва мнение на други хора, а не само да забавлява участниците в него. Метъл концерта на Рамщайн пък е точно обратното - той цели да забавлява само и единствено хората закупили билет, а на другите дори не им дава това право. Чалга концертът на Александър Невски не струеше послания "вие скапани метъли - обичайте чалгата и бъдете толерантни към чалгарите". Не - той забавляваше едни хора, които обичат да слушат поп-фолк песни и толкова.

Затова може би мнението ми от първия пост трябва още повече да се конкретизира - против съм гей парада в този му вид, а именно: натрапващ послания, които целят да променят мнението на трети лица и още повече - натрапващ тези послания "под носа" на тези трети лица в центъра на града. Ако гейовете и лесбийките си правиха някакъв обикновен купон с песни и танци - аз не виждам нищо лошо в това. Естествено мястото му не е в центъра на града по улиците. Има стадиони, има площади и места далеч от тези, където хората обикновено вършат работа и живеят...

Кръстю каза...

Намирам много логично и издържано мнението на wattie. Към автора : добе си направил, че си сложил религиозните в кавички, защото мнението на истинските религиозни е в общи линии следното : http://kjelqzkov.log.bg/article.php?article_id=71418

Комитата каза...

Кръстю, радвам се че има хора като тебе, защото позицията на БПЦ и гравитиращите около нея чалга-консерватори са достойни за съжаление.

Ангел Грънчаров каза...

Хомосексуалните не парадират със сексуалността си; аз не съм видял гей, който, подобно на хетеросуксуалните (а те правят това всеки ден, от сутрин до вечер, а много често и нощем!) да се тупка по гърдите и да крещи, както хетеросексуалните крещят: "Аз съм гей, аз съм велик, хетеросексуалните са извратени, ние, гейовете, сме нормалните, а вий, хетеросексуалните, сте "обратни"!" Аз не съм срещнал досега гей така да крещи, а пък ако някой от вас е срещнал, да ме извести, та и аз да разбера най-после за този невиждан и несрещан никъде куриоз :-) Така че съвсем не разбирам за какво парадиране със сексуалността става дума; гей-парадът, доколкото разбирам, е признаване на техните човешки права, а не за да парадират със сексуалността си, която, както и да го погледнем, не е толкова съществено измерение на съществуването на човека: гейове или не, всички ние сме хора, човешки същества, граждани, европейци... европейци ли казах?! Някои от нас явно съвсем не са европейци, а изглежда са почитатели на Саудитска Арабия или дори на Хитлер...

Кръстю каза...

Комита, Църквата като институция не може да има различна позиция от това, да е против такива паради и то е нормално и добро.
Лошото е, че има хора уж християни, които призовават към саморазправа с тези ХОРА.И,че християнин идва от името Иисусово-Христос.А истината е ,че те ,болни, или грешни са ни ближни.Предполагам, че си прочел статията към която дадох линк.
---
И пак опираме до това, че "совите не са това което са".И г-н Грънчаров е много прав като казва :"Хомосексуалните не парадират със сексуалността си.."
При нас всичко си има копие-менте, сурогат и пр. и циганин, педерас и безработен са еднва ли не професии.
Ей това е лошото.

Анонимен каза...

@wattie - все едно съм го написал аз.

Какви права хомосексуалните имат по-малки от хетеросексуалните, та трябва да се борят за тях за равнопоставеност ?

Комитата каза...

Всеки има право по закон да протестира, да се сдружава и да демонстрира. Всеки има право това да не му харесва.

Реален проблем с правата на хомосексуалните съществува - подложени са на жестока дискриминация, отвсякъде се излива върху тях безпричинна омраза, полицаите, които трябва да ги пазят май едва се сдържат да не ги запухат с палките по главите.

Като сте толкова отворени наблюдавайте шествието отблизо и тогава пак приказвайте застрашени ли са тези хора и имат ли нужда от това да им се защитават правата.

Апостол Апостолов каза...

Аз на парада няма да ходя, ама ако някой ми каже къде има нещо за разкрачване, веднага ще отърча баш там!

Ангел Грънчаров каза...

Често, да не кажа винаги, много спорове се дължат на непреодолени предразсъдъци, на илюзии, на непознаване на проблема, т.е. на невежество, а понякога и на най-прост инат, в който ние, българите, сме доста добри. Ако проблемът се осмисли, ако се вникне в достиженията на съвременната наука, тогава ще се окаже, че много от споровете ни са безпредметни и дори безсмислени, най-малкото излишни. Ето малко информация за размисъл по така живо обсъжданата в последните дни тема за хомосексуалността - във връзка с провеждането на т.н. гей-прайд:

Сексуална ориентация – какво е това?

Хомосексуалната любов и секс

Belomore каза...

Вече трета поред година се дъвчат едни и същи дъвки (как пък не ви писна и на едните, и на другите, бе?!), така че освен групиране на противниците, можем да пристъпим директно към групиране на позициите и конкретните реплики.
Можем да направим нещо като вица за забранените вицове (или вицовете на лудите - според версията, която се знае) - виц № 1, ха-ха-ха, виц № 5, ха-ха-ха и т.н.
Та и тук така:
Лаф срещу парада № 1 - ура, ууу, долу, горе.
Лаф № 3 за парада - същото.
И така до безкрай.

Когато приключи дъвкането на дъвките, ще сме достигнали следващото ниво на играта, което се надяваме да е положително. Хубаво е, че поне излишните напъни на извънщатните сътрудници на МВР като Расате и подобни да се организират измислени "сблъсъци" май ще си останат само в историята.

Единственото различно нещо тази година е позицията на Радан Кънев, която, споделяна или не, поставя по-различни и по-смислени въпроси.

Анонимен каза...

от гудю

Въпреки че темата е редовно коментирана надълго и нашироко, избягвам да се включвам в дискусиите. Имам си някакво мнение, толерантен съм към различните, но не приветствам обсъждането и.
По следната причина.
Медиите акцентират върху пикантериите. Включвайки се в дискусия, ние ставаме съучастници. На манипулация с отклоняването на общественото мнение. Забавно е да си чешем езиците, аз обичам бъзикните, но имам чувството, че ни водят за носа.
Медиите имат и други любими теми, които събират стотици коментари. Като тая с кучетата. Аман.
А за други не им се чува. Цензурата срещу коментиращите. На некви олигофренчета недоучили, именуващи се админи, модератори.
Аз не припарвам до червена преса, ограничавам се с Дневник, Капитал и Медиапул, ама точно там ми пилят нервите.
Днес случайно разбрах за тоя блог от един линк. Много харесах статиите на автора и коментиращите, повечето от които са ми познати, но епизодично.
Говорих извън темата, за което се извинявам.

Belomore каза...

Въобще не е извън темата, гудю.

Прочети пак първото изречение от статията на Комитата и ще видиш, че си баш "у топико".
Точно за избистрянето на обществените позиции и ценности иде реч и точно медиите с жълтеникавия си мързелив навик да се пускат по инерцията на пикантерията, допринасят решително всяка дискусия за каквото и да е, да се изражда в надвикваща се празнословна говорилня, която винаги се върти около, но никога във фокуса на същественото.

Труден каза...

Без умисъл за обидно неуважение, искам да кажа, че отново съм разочарован от повърхностният поглед на Комитата.
Нещата не са толкова плитки.

Анонимен каза...

Повечето от тези педераси, които утре ще манифестират са чужденци, така да се каже, професионални демонстранти, които обикалят из градовете по света и демонстрират. Те се издържат с това. Парите идват от богати хомосексуални сдружения, които им плащат за да покварят колкото се може повече хора. Целта им е "Щом ние сме целите в лайна, да изпоцапаме с тях колкото се може повече хора". Също както и сектите: "Да погубиме колкото се може повече души". Поквара, упадък, разруха - това е мотото на парада.

Комитата каза...

Труден, прочетох ти коментара и си много далеч от истината. Берлин не е София. София не е и Рио де Жанейро, където се провеждат съвсем хетеросексуални паради точно с обратен знак.

В София засега става дума за шествие почти на бегом от няколкостотин уплашени хора пред очите на комплексирана, чалга-консервативна и лицемерна тълпа и много младежи със специфични прически, които мразят безпрепятствено и които бият без причина. Отделно можеш да добавиш частните и невидими от всички унижения на които е подложен всеки един от тези хора в ежедневието си. И това не е повод за протест? Повод е и още как.

Iliyan каза...

Комита , какво против строителите имаш?И защо трябва да сме толерантни с нечистотията в сексуалните отношения между хората?По отношени е на религиозните ти аргументи:разбира се всички имат грехове , но никой не излиза на парад за да ги афишира. Младите трябва да имат право да научат , че хомосексуализма не е нормален начин на сексуално съжителство, че той отразява извратената човешка природа, която не трябва да се демонстрира. Тези окаяни хора(хомосексуалистите) не искам да натрапват на моите и на всички деца нечистотията в сексуалните отношения като нормални.

Труден каза...

Комита, и при нас парадите ще станат като в Рио, не се коси.
Приложените снимки в писаницата ми са илюстративни и 100% гаранция давам, че ако го няма отрицателното отношение на обществото ни, ще имаме и по-ПО-НАЙ-яки хомо паради.

Писаницата ми обаче има друг акцент, който ти пропускаш в коментара си.

А на твоя коментар за патриотите с голи кратуни бих отговорил - за гологлавите празноглавци пиши, като си се загрижил за спокойствието на гражданите (хомо и хетеро).
Тия бият наред, ако не са съгласни с тях.
Така че, не дискриминирай потърпевшите.

И накрая да кажа, че не може някой публично да натрапва замърсяване на нравите и традициите със сексуално парадиране (много често това се прави доста арогантно) и да очаква толерантно отношение.
Българската култура и морал са свенливи по отношение на секса и това трябва да се има предвид.

Не мисля, че трябва във всичко да сме като другите.
Така си признаваме, че нямаме нищо добро в себе си, което да им дадем.

Комитата каза...

винаги стигаме до антибългарската кампания ;-)

Анонимен каза...

Браво wattie. И аз така мисля,но не мога да го изкажа толкова добре. Не смятам , че един протест, демонстрация или "парад", трябва да върви напред със сексуалността си. Отделна е темата,колко много от гейовете не са такива по природа, а защото е модно!

Анонимен каза...

А, кой ще подкрепи горките садо-мазохисти, некрофили, зоофили и други малцинства.

Анонимен каза...

Ами, горките копрофили - онези, дето обичат да ядат лайна!? Да им спретнем и на тях едно прайдче, като в Испания, дето се бият с домати. Ама тия не с домати, ами "Чистота" да им осигури две три цистерни с матрял... Тогава да видиш свобода на избора и цивилизовано поведение. И пак да дойдат посланиците и Сашка Васева, Радан Кенефф (както, би се произнесло на английски)...

Анонимен каза...

Някой "праведно" възмутен пляска абсолютно същите простотии под всички статии за прайда. Аман от тролове!

Н.Никифоров каза...

Ето и един друг поглед, защото съм на менеиче, че колкото повече поводи за размисъл има, толкова по-добре...

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)