сряда, юни 16, 2010

Житейски опит и предразсъдъциМного сериозно звучи заглавието за смешната история, която ми се случи тия дни.Карам колата на автомивка, ръчна. Един от плюсовете на конкретната автомивка е, че може да си оставиш колата целия ден там, те я правят каквото я правят, после я слагат на техния паркинг и в края на работния ден можеш да си я прибереш. Другото положително е, че половината от миячите са цигани. Тук, естествено, трябва да ви кажа, че когато мога извършвам позитивна дискриминация по отношение на циганите – ако една услуга, при равни други условия (цена, качество) се извършва и от цигани, предпочитам тяхната услуга. Причината е тривиална – щом като е тръгнал да бачка, ми се струва, че трябва да го подкрепя. (имам и такава баничарница на път, и автомивките – и в двата бранша знаете, че етническият състав е шарен. Това не се отнася за услуги от типа на поставяне на плочки в баня, защото в общия случай условието „равни други условия“ е трудно постижимо.

Както и да е – искам да кажа, че подкрепям работещите :)


И тоя път колата ми я миха две момчета – единия беше циганин, другият – българин (или поне така изглеждаше).


Както знаете, пазарната икономика и неолиберализмът доведаха до един непостижим за съдебната ни система (поне засега) страничен ефект: освен, че се появиха автомивки, сервизи, хотели и тем подобни заведения, то вече с чиста съвест можете да си оставите разни багажерии в тях, когато си оставяте колата или стаята – без да се опасявате, че ще изчезнат. И това се дължи именно на свободната пазарна икономика в страната ни, и в никой случай не бих приписал този ефект на добрата работа на съдебната система или на МВР. Пък и спомнете си – кога хит беше песента „Дай си ми чистачките“ ? А? :) В момента тази песен е приятен спомен, но в никой случай актуален болезнен факт (това го припомням на всички любители на социализма във всичките му форми).


Та, освен разните дребни неща, в багажника на колата си карам един стар, силно неработещ акумулатор. Возя го вече втора година, защото ме мързи да мисля, къде мога да го утилизирам – аз съм съвестен гражданин и не бих го оставил на боклука, но пък и не знам къде да го предам. Та, возя си го в багажника вече доста време без да пречи на никого :)


Е, та какво значение има различният житейски опит и стихия при различните хора – взимам си колата от автомивката и цигането ми съобщава: „Бате, да знаеш, че в багажника има един акумулатор. Там си е“ :)


Усмихна ми деня :)(никога, нищо не ми е изчезвало от колата, когато съм я оставял на автомивка, а и това не е първият ром, който ми мие колата, и искрено се надявам, че момчетата ще бачкат и ще имат работа. Както и никога, никой не ми е съобщавал, че в багажника имам акумулатор :)

4 коментара:

[vladi] каза...

Да не се чудиш повече за акумулатора - можеш да го оставиш до ТУ-София (Дървеница), ако имаш път натам. Можеш също нов да си купиш пак от там, когато ти потрябва - препоръчвам, нямам личен интерес. От дясната страна на 1-ви блок (Ректората) на ТУ има работилница - на Гишин, всеки от ТУ го знае. Майстор и честен търговец.

Анонимен каза...

От Лазо:

Евала на пичовете и на постинга, а за изхвърлянето на акумулатора можеш да провериш www.ecobatterybg.com
Тая пролет организираха почистване на парка и раздаваха брошурки; не съм ги тествал още, но подобни организации трябва да са и ecobulcar.com както и eltechresource.com

Анонимен каза...

Циганите ги изкупуват по левче килограма ;)

Анонимен каза...

Относно търговската честност на Стоян Гишин много много много се съмнявам.Имах друго мнение за него но вече мнението ми за него е като за обикновен продавач акумулаторджия целящ да си продаде стоката.Повече няма да купувам от него.Не е възможно да се направи рекламация при него когато акумулатора е нов и на практика не добър.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)