вторник, юни 15, 2010

Село Студена – дестинация за уикенда.

През уикенда бях на кръщене на малката ми племенница в с. Студена (пернишко, на магистралата). Селото направо си е дестинация за уикенда. Църквата, по сведения от местните е от 17-ти век и вътре е с невероятни стенописи, дори ми се струват по-добри от тия на „Седемте престола“, а съвсем наблизо е язовир „Студена“, където е идеално човек да си направи пикник. Без риболов обаче, който заради вандалите (бракониери, идиоти миещи колата си в язовира и прочее кретени) беше забранен.
„Св. Архангел Михаил“ в Студена. На самата църква пише 1840г като година на построяване. Селото в миналото е имало 12 църкви, от които само две са запазени, а тази е по-голямата и по-хубавата.

PS. Специално за Хесапов, още малко плочки от фасадата:

12 коментара:

Хесапов каза...

Комита, добър пътепис. Показва, че и без да ходим много и дълго можем да видим интересни неща.
Бих искал да допълня нещо, към което насочваш наблюдателя, но не коментираш. Става дума за плочката със змей вградена в стената на църквата. Този змей не е случайно там. Той посочва, че сградата е покрита в годината на змея, според стария (азиатски) календар на българите - много подобен на китайския календар, а годината е 1844.
Традицията да се посочва годината на построяване на сградата с фигурка от старобългарския календар е просъществувала до началото на двайсти век.
Този календар е донесен тук от българите при тяхното преселение от Азия. Има проявление в много области, включително и в имената на владетелите. Например цар Иван Шишман се казва така, защото е роден в годината на мишката, на старобългарски шъши. До днес в северна България наричат големите плъхове съсели, шъши - съсел...
Старата ми бащина къща в Македония имаше петле на стената - явно е строена в година на петела...
Циклите са 12 годишни, изобщо този азиатски календар е много интересна работа...
Навремето четох една много изчерпателна книга по този въпрос - "Календар и слово". За жалост не помня автора, но я препоръчвам на този, който има интерес по въпроса и може да намери четивото.

Комитата каза...

Абе то имаше и плочки с други фигури. Чакай да ги сложа и тях. Иначе, интересна теория.

Хесапов каза...

Ми не си спомням да е имало година на двуглавия орел :)...
В книгата се говореше, че изображението се слага на видно място на фасадата и т.н. Разбира се, може да има много обяснения, но е сигурно, че плочките не са там случайно. Нашите предци са влагали смисъл във всичко, въпреки, че сега може и да ни бяга...

Комитата каза...

Двуглавият орел поне ми е ясен - това е символът на Патриаршията в Истанбул

Maya Tzenova каза...

Въздействието на стенописите е точно същото, което помня от детството си, когат за пръв път стъпих с баба ми - мама Мина в селската църква на Горна Бешовица... Има и почти същия змей,коментиран от арх. Ива Любенова (автор на прекрасната монография "И гробовете умират") като част от системата от апотропейни образи - пазители на храма. А годината на построяване там със сигурност е 1863. (Така че местните сведения от Студена за 17 в. ми изглеждат не съвсем достоверни...) Разполагам със снимки на всичко, онова, което е останало от Горнобешовишката църква към момента, но тя е пред разпадане. Засега не успяваме (с татко)да заинтригуваме достатъчно никакви институции, които да направят нещо смислено... Дайте идея! (Имам готовност да предоставя наистина вълнуващи снимки. И цялостна информация за самата църква, подготвена от баща ми Йордан Ценов, но засега никъде непубликувана...)
Благодаря за емоционалните мигове!

Комитата каза...

Мая, нямам никаква идея, но според мен трябва да се започне със срещи и писма до институциите. В един момент на институциите им писва и свършват някаква работа.

Maya Tzenova каза...

Писано е... Всъщност тя е със статут на паметник на културата с национално значение. Но толкова по-жалко за националното значение на културата... Казвам го без капчица ирония, с много много болка. Онова, което "направиха", когато им писна, беше да отидат и да предприемат някакви укрепителни работи но само на покривната, конструкция, при което тя натежа и в резултат северната фасада тръгна да се "измята" отгоре надолу. "Работите" бяха спрени. Стенописите на купола и тавана явно вече са неспасяеми... Аз съм се опитала да ги съхраня "виртуално"...Но благодаря все пак...

Комитата каза...

Мая, всъщност не сме пробвали още всичко, нали така – пиши ми на komitata@gmail.com имам няколко идейки – не са кой знае какво, но може да се пробват.

Мариян Карагьозов каза...

Аз също ще потърся опции за публикуване на този материал на г-н Йордан Ценов.

"Шишман" на тюркси език значи "пълен", "дебел". Само за информация.

Хесапов каза...

Ясно, значи съсел, значи дебеланчо. Те съселите (шъшелите) наистина са бая големи, като малки зайци.
...Сещам се, че дядо ми от търновско се бореше в градината си освен с тях и с един бурен наречен тлъстига, защото беше бая тлъстичък. С дебело и сочно стъбло, тлъстички листа и дълбоки корени...

8 каза...

Книгата, която касае българския календар е на Йордан Вълчев. Преди няколко години беше преиздадена от издателство "Тангра ТанНакРа" и беше налична в книжарниците.

Анонимен каза...

като за начало може да се започне със Д. Съсълов

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)