понеделник, юни 07, 2010

Въпрос по география

До къде го докарах да се обаждам по темата за Израел и палестинците, но имам два въпроса:
1. Погледнете картата на ивицата Газа:


Вижте по-голяма карта

Защо, по дяволите, разните „Конвои на свободата“ трябва да минават по море? Защо хуманитарните помощи да не влизат по суша през приятелски Египет, след като имат проблем да минават през сухопътен Израел? Да не би да няма ГКПП-та между двете приятелски страни Египет и Газа?

2.Въпрос – чухте ли 9те жертви, дадени на първия конвой от каква националност са? Има ли сред тях палестинци (в широкия смисъл – араби и евреи)? (без майтап, но никъде не чух „от коя страна на барикадата“ са)

3. Въпрос: ако правим разграничение между евреите като народ и Израел, като държава (абсолютно разумно предложение) трябва ли да правим разграничение между палестинците и Хамас?

20 коментара:

Спас Колев каза...

КПП-то в Рафа беше затворено от Египет още през войната между Хамас и Фатах от 2007 та до оняден. Там, впрочем, трябва да има и наши хора, но не ги пускат, защото не признаваме правителството на Хамас.

Стойчо каза...

А ние защо не признаваме правителството на Хамас?

Георги Павлов каза...

Хамас дойде с преврат, много ясно защо. Ние признаваме правителството на Фатах, но те са само на Западния бряг, който няма териториална връзка с Газа.

А жертвите са 8 турци и 1 американец,

Стойчо каза...

@Георги, благодаря, наистина не чух по нито едни новини.

Та все пак Хамас са превратаджии и сепаратисти, които не са дорасли до международно признание? (даже Северен Кипър е признат от поне една дъжава, нали?) Значи ивицата Газа, таковата...?

Димитър Бечев каза...

Хамас дойде на власт по демократичен път - след като спечели изборите през 2006 г. Последва опит за коалиционен кабинет с Фатах, под международен натиск, но след това се стигна до въоръжен конфликт между двете партии. Хамас спечели в Газа, Фатах - на Западния бряг (не без подкрепата на израелците). Разделението сред палестинците е сериозен проблем, който пречи на преговорите с Израел (които и без това са прекъснати към днешна дата).

Египет блокира границата не на последно място, понеже Хамас е нещо като подразделение на Мюсюлманските братя, които са преследвани от режима на Мубарак и дори официално са забранени.

http://en.wikipedia.org/wiki/Muslim_brotherhood

Комитата каза...

Ако правителството на Фатах, което е законно и признато имаше някакво влияние в Газа, то тогава тази хипотеза е ок. Само че, Хамас са заграбили Газа за себе си, блокирайки мирния процес.

Георги Павлов каза...

Няма оправия.
Защото сега никой освен Хамас няма влияние, дори присъствие в Газа.

Но това не означава да не се пропускат корабите.
Да се иска инспекция е едно, но да не се допускат до Газа - друго.

Комитата каза...

Колко интересно! Братски Египет участва в блокадата?!

И да цитирам хуманитарните организации – Aid agencies operating in Gaza say they have largely been able to continue to transport basic supplies such as flour and cooking oil into the territory. Източник

Странна блокада.

Спас Колев каза...

Братски Египет участва, но според силите си - тази хуманитарна акция помните ли я?

Димитър Бечев каза...

Не е точно, че Хамас са заграбили властта. Все пак спечелиха изборите - дори и на Западния бряг. Утре ако има избори, ще ги спечелят с още по-голямо мнозинство. Фатах е доста компрометирана - включително и заради ширещата се корупция в Палестинската автономия.

Стойчо каза...

Очевидно Хамас е дошъл на власт с насилие, което е било носечено не толкова към Израел, колкото срещу другите араби (палестинци и египтяни). Другото, което е важно – хуманитарните конвои трябва да стигнат до населението (друг въпрос е защо не се налагат хуманитарни конвои за полестинците от Западния бряг (при Абас)).
Та може би все пак е редно тези хуманитарни конвои да минават някаква проверка,а? Щом като няма как да е египетска, защото би била злонамерена (заради забраната на Хамас в Египет), дали не би трябвало да е израелска? а? И май евреите са прави тоя път,а?

Димитър Бечев каза...

Дошъл е на власт с насилие дотолкова, доколкото и Фатах е на власт с насилие. Колкото повече продължава блокадата, толкова ще расте и популярността на Хамас. Това връща мирния процес на ниво началото на 90-те за съжаление.

templar каза...

Всъщност след финта на Турция, Египет остана в засада като най-"произраелската" мюсюлманска страна. Затова Кайро се принуди да отвори пункта.

Практически блокадата вече е пробита. Такъв казус няма.

Всички сегашни действия са насочени към отвоюване на по-добра стартова позиция в бъдещите преговори и най-вече към сваляне на десния кабинет в Тел Авив (опозиционната Кадима вече поиска вот на недоверие)

Не бива да забравяме, че в Турция съюо предстоят избори и това перчене на Ердиган освен стратегически триумф е и ефектен PR (нeщо като Бойко + Цецо накуп)

Иран се кани да изпрати хуманитарна флотилия, която да охранява с военен флот. В някаква степен Иран и Турция+Сирия вече се боричкат кой да пристигне пръв за да провокира Израел. Не е въпрос дали, а кога. Мисля че Биби е пътник. Светска Турция - вероятно също. Надявам се и либералните наивности за членство на Турция в ЕС

Димитър Бечев каза...

Да видим колко ще продължи отварянето от египетска страна. И какво значение има, тъй като в крайна сметка за икономиката на Газа връзката с Израел е жизнено важна.

За края на "светска Турция" е твърде пресилено да се говори. Поредната изборна победа на АКП след година-две едва ли ще промени нещата. Последните конституционни промени имат ограничен характер и засягат съдебната власт (в предишния цялостен проект за конституция нямаше някакви радикални постановки по въпроса за светското начало). Дори и да дойде на власт опозицията (отскоро с нов лидер), не могат да се очакват нито отстъпки в Кипър - и оттам деблокиране на преговорите за членство, нито смяна на курса в Близкия Изток.

Какво печели към днешна дата Турция от съюза с Израел? Ползите от отварянето към Арабския свят са очевидни. Ето някои размишления по темата от Зюддойче цайтунг
http://www.sueddeutsche.de/politik/rolle-der-tuerkei-im-nahost-konflikt-ja-nicht-parteiisch-werden-1.954394

Стойчо каза...

Май започнахме с хуманитарна флотилия, а завършихме с разговор за това как Египет, Турция, Сирия и Иран искат да влияят в Газа?

wattie каза...

Въпрос 1: Защото водният транспорт е възможно най-евтиният, а при такива количества товари разликата е огромна;

Въпрос 2: Нямам идея;

Въпрос 3: Естествено, че има разлика между "народ" и "държава".

Стойчо каза...

wattie, това за водния транспорт ме уби, честно. Наистина ли мислиш, че 10хиляди тона товар е качен на 6 кораба само защото е по-евтино? :D

За трета точка си прав – има разлика между народ и държава и е крайно време да се каже, че Хамас е анти-палестинско и анти-арабско движение. И е много крайно време арабите да вземат мерки!

wattie каза...

Стойчо,

В статията се пита "защо по вода, а не по суша". Отговорих - по вода излиза в пъти по-евтино. А провокацията и от двете страни може да си стане както по вода, така и по суша.

Парфюми каза...

И аз се чудя защо трябва да доставят хуманитарните помощи по море като може по суша ?

Стойчо каза...

След като е провокация от страна на Хамас (или айде, нека са правозащитниците), защо трябва да се сърдим на израелците, че прецакаха представлението?

(wattie, радвам се за разбирането ти за провокацията)

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)