четвъртък, юни 10, 2010

Мизар - ЗемяМизар продължават с уникалните си парчета от новия албум „Детето и белото море“. Искам го!

Последните 5 секунди от клипа се говори за село Саракиново. Познавам човек, чийто род е от там и си кръсти групата „Саракина“. Светът е малък.

5 коментара:

Belomore каза...

Благодаря, Комитоски!

Уточнение за незапознатите - кадрите са от филма "Црно семе" - югославски филм от СФР Македония от 1971 г., даван у нас преди много време в "Одеон" (в типичното ужасно копие). Повече за филма тук:
http://www.imdb.com/title/tt0179741/
В него иде реч за репресиите на гръцките власти след Гражданската война (т.е. на победителите в същата) над македонците от Гръцка Македония, обвинявани (съвсем основателно в повечето случаи, btw) в подкрепа на комунистите.

Като си спомня за клипа на "Бело море" (също с кадри от Гражданската война и с мотиви от песен на Любка Рондова - дете-бежанец от същата война) то линията в целия албум към Гръцката гражданска война и значението й за беломорските македонци става съвсем ясна.

Което за пореден път ме навежда на мисълта за случилото се де факто "деление" на бежанците от Беломорска Македония - тези след Балканската война и от 20-те години търсят убежище в България и са българи, поради което и сякаш несъществуващи за официалната колективна памет на днешна Македония, а тези от Гражданската война и натам вече гледат повече към Македония и са македонци (в скопски смисъл), поради което и официално "припознати" и дори монополизирани от Скопие.

Както и да е, горното за сведение.

Иначе и аз искам албума. Ще взема да се одумам в културния център, нали това му е работата :)

Рано или късно ще го пуснат и в Gorgon, особено ако пак организират концерт на Мизар в София (дано по-скоро!).

Belomore каза...

P.S.
Пак за сведение :)

Във филма, бидейки югославски, разбира се, акцентът е предимно на репресиите върху македонците, защото са комунисти, а не защото са македонци.
Т.е., без каквато и да е изненада, водещо е тясно-идеологическото, а не националното.

Анонимен каза...

Гледайки клипа, и аз се замислих дали да напиша нещо за... актуалното му политическо измерение, но Бело море ме е изпреварил с горното детайлно обяснение.

АнонименЪ

Петър каза...

Харесва ми музиката на Мизар, но патриотичната тема взе страшно да накъртва.

Belomore каза...

При Мизар качеството в музиката е толкова изобилно, че спокойно могат да си позволят лукса да накъртват каквото си искат.

Отново ще цитирам Горазд Чаповски:
"Ти го вадат срцето, а не ти даваат да искрвавиш."

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)