сряда, юни 09, 2010

Пиар тероризъм

Според непреходната мъдрост на шопа динамиката на събитията може да се опише понякога така: „Нема, нема, па си е*е майката!“


Ето и аз сега съм силно раздвоен. Дали да ви преведа статията на Юлия Латинина за последната криза в Близкия изток, или да коментирам представянето на Бойко Борисов по Эхо Москвы в предаването 48 минути.


След дълго колебание, реших да се придържам към първоначалния план, така че заповядайте – Пиар тероризъм 

Юлия Латинина, Ежедневный журнал.

Развалината „Рейчъл Кори“, част от "Флотилията на мира", в събота е била задържана без съпротива, арестувана от израелските гранични служители и откарана в Ашдод, където 550 тона товари ще бъдат сортирани и хуманитарната помощ ще бъде закарана в Газа.

Прихващането на „Рейчъл Кори“ е преминало без инциденти и не предизвика в публиката никакъв интерес. И напразно. Представете си, все пак, че „Рейчъл Кори“ беше оказал отчаяна съпротива срещу Израел. Това щеше да бъде PR катастрофа за Израел, независимо от броя на пострадалите. Защо се случи така? Какво попречи на борците за мир в „Рейчъл Кори“?

По мое мнение, мирното залавяне на „Рейчъл Кори“ е ключа към обяснението на това какво точно означава "Флотилията на мира" и че това е чист пиар тероризъм.

Флотилията на мира

На първо място, да припомним предшестващите събития. На 31-ви май арабският канал "Ал Джазира" и турската НТВ съобщават, че израелската военщина е устроила клане на борда на „Нави Мармара“ - един от шестте кораба, влизащи във "Флотилията на мира", и опитващи се да разбият блокадата на Газа. Западните телевизии, правозащитниците, представителите на ООН и просто хората с добра воля незабавно осъдиха кървавия израелски режим и призоваха за прекратяване на блокадата. Но изведнъж се изясниха някои детайли, които не съвпадат с версията на тези добронамерени хора.

Първо, оказва се, че мирните защитници на човешките права, запътили се за Газа, за да спасяват гладуващите деца, са отговаряли на израелския капитан: "Върви си в Аушвиц" и са пеели, полюшвайки се, "Помнете Хайбар, чифути, армията на Мохамед ще се върне". (Хайбар - за всеки случай - това е мястото, където са клани евреи)

На второ място, декларациите на мирните правозащитници твърдят, че децата в ивицата Газа гладуват и те им носят помощ. При това, не е ясно защо 90% от товара се състои от такива съществени неща за гладуващите деца, като арматура и цимент.

Трето, не е ясно защо хуманитарна помощ не е свалена в Ашдод, или, ако защитниците не обичат кървавата израелска военщина – в Египет. Египет също осъществява блокада на ивицата Газа. (И все пак, що за социален строй цари в ивицата Газа, щом дори не може да уреди производството на цимент?)

На четвърто място се установи, че по време на спускането на израелските командоси на борда, мирните активисти са били облечени в бронежилетки и с очила за нощно виждане, въоръжени с ножове и железни пръти в ръцете си, пердашили са въоръжените с пушки за пейнтбол израелци и дори са се опитали да вържат въжето от хеликоптера, по което са се спускали войниците.

Трябва да отдам дължимото на военната подготовка на правозащитниците: не всеки правозащитник би се осмелил да опита да върже хеликоптер с въже – ами ако хеликоптерът се уплаши и удари с някоя ракета и каже – то така си беше? Аз по принцип да ви кажа, че рядко военен хеликоптер, който го връзват с въже, се въздържа от подобни изкушения.

Ще отбележа един важен момент. Сред пътниците на Нави Мармара е Шейх Раад Салах. Той например, не тръгна да привързва хеликоптера. Но след като е задържан от кървавия израелски режим, под домашен арест, той каза, че цялата операция е била извършена, за да го премахнат лично, обаче израелската военна операция е била неуспешна. Лично израелският министър-председател и министърът на отбраната са разработили операцията и са изпратили въоръжени с пейнтбол оръжия войници да премахнат шейха: Значи, израелците са идиоти.

Заявлението на шейха като две капки вода си прилича с операция „лято олово“. Тогава нито един стрелец от Хамас не унищожи нито един танк и не свали нито един един хеликоптер на кървавия Израел, нападнал земята му, но Хамас смело продължи да стреля по Израел от ракети, разположени обикновено по покривите на училищата. В същото време, Хамас излови стотици активисти на "Фатах", които в разгара на войната бяха дълго и напоително измъчвани в мазето на болницата, превърната в команднен център на "Хамас".

На пето място, стана ясно, че кървавите израелски палачи са започнали да се подготвят за дискредитиране на хуманистите от IHH (фондация за правата на човека, свободата и хуманитарната помощ), подготвяли "флотилия на мира", още преди петнадесет години. Именно тогава, наетият от враговете на гладуващите палестински деца френски магистрат Жан-Луи Брюге нарече лидера на IHH Илдирим вербовчик на джихадисти за бъдеща война. Той заяви това на процеса на Ахмед Рессам, който беше съден през 2000 г. за опит за взривяване на летището в Лос Анджелис. А през 2006 г. датският институт за международни изследвания описва IHH като прикритие за финансирането на терористи: Да, всъщност, самите те никога не са крили факта, че наемат муджахидини за Афганистан, Босна и Чечня.

Тук можем да припомним накъде пътува мирният конвой – към терористичната организация Хамас, изстреляла около 4 хиляди ракети към Израел, и че броят убити първоначално е беше 19, а след това се спаружи до девет, както се случва всеки път, когато "Хамас" не успеят да подправят цифрите с Photoshop - но да не се заяждаме за глупости.

Основното е нещо друго. Да анализираме, по стъпките на Михаил Войтенко от „Морски бюлетин“, състава на флотилията. Шест плавателни съда, които превозват 10 000т товари (т.е. толкова, колкото се побират в не много голям товарен кораб, и толкова, колкото всяка седмица влизат от Израел в Газа).

Въпрос: Защо шестте кораба возят 10 000 тона, при това цимент? Отговорът може да бъде получен чрез вглеждане във флагмана на флота - „Нави Мармара“. Това не е товарен кораб, а пътнически кораб за круизи с капацитет от 1080 пътници, които ще изядат повече от това, което ще транспортират. И кой се е возил на този кораб? 700 правозащитници - минус 100 добре обучени бойци, скрити сред тях.

Този факт – един круизен кораб, 100 боеца и 600 баламурника - и ни дава ключа към замисъла. Какво се е планирало? Касапница.

Отново. 600 полезни идиоти, тъпи гяури, които са годни само за огрев, или мюсюлмани, които, иншаллах, ще станат шахиди - и 100 добре обучени хора, които не бързат да жертват живота си. Те имат бронежилетки, очила за нощно виждане, радиостанции - всичко необходимо, за да оцелеят. Нормално въоръженият човек взема със себе си пистолет, а бронежилетка не взема. Те са невероятни бойци: обличат бронежилетки, а автоматично оръжие не носят.

Тяхната задача е много проста: Израелският войник, въоръжен с пейнтбол пушка и пистолет, се спуска надолу към палубата по предварително взаимно съгласие. Нощ, глъчка, атакуват ви с ножове и железни пръти сто души, наоколо има 700: целта е израелските войници да открият огън по всичките седемстотин души. Оттук - бронежилетки и от тук - необичайно малък брой на жертвите. Девет от сто се нахвърлят на войниците. На тях не им е важно да убиват, а да предизвикат избиване.

Организаторите на акцията са сбъркали само в едно: те са решили, че хеликоптер, привързан с въже, и войници, прободени в ребрата, ще открият безразборен огън.

Но така се случва, че четвъртият човек, спуснал се към палубата, е сержант C. Той се спуска и установява, че и тримата му началници, които са се спуснали първи, – а началниците се спускат първи, защото това е армията на Израел, а не армията за пълнене на джобове, са ранени или взети за заложници. И в тази ситуация той не започва да стреля безразборно, не вика „пречукай всички!“ - Той поема командването.

Мнозина твърдят, че израелската армия се е провалила в тази операция, че нещо там не са доразузнали. Мисля, че тази операция е блестящо проведена - благодарение на своята система за обучение на войници. Това обучение е довело факта, че сержант, спуснал се върху кървавата палуба, без офицери, въоръжен с пистолет, срещу тълпата от 600 овце и 100 терориста не губи присъствие на духа и не започва да стреля, и да спасява ранените си другари. Той започва да командва.

Това е нещо, което не може да се подготви за един ден. Това е нещо, което се отглежда. Така трябва да е устроена армията.

Мирният арест на „Рейчъл Кори“, по мое мнение, е убедително потвърждение на тази хипотеза. Ако „Рейчъл Кори“ се беше съпротивлявал, състрадателният свят не би оцелял при това ново варварство на Израел. Но там е работата, че на „Рейчъл Кори“ е имало дузина моряци и седем правозащитника. За да се осигури кланица, е необходим Нави Мармара - круизен кораб, където сред стотици мишени са били скрити стотици провокатори.


Нов вид тероризъм

В Палестина, светът си има работа с нов вид тероризъм. Предишните терористи се опитваха да увеличават броя на жертвите при врага. Новото поколение терористи се опитва да увеличи броя на жертвите сред своите, с надеждата да спечели световното обществено мнение.

100 бойци, скрити сред 600 активисти - това е същото като училище с „Касам“ на покрива. В режима на получаване на информацията онлайн, потребителят не възприема смисъла, а картинката. Побеждава този, който генерира най-жалостивата картинка. Ние сме изправени пред нов вид тероризъм - тероризъм, чиято аудитория се състои от правозащитници. На мястото на обикновения тероризъм дойде пиар тероризмът.

Защо, ще попитате вие, правозащитниците не забелязват това? Лесно е да отговорим на този въпрос, ако се поровим в биографиите на тези, които пътуваха на Рейчъл Кори. Например, Мейдрид Коригън - ирландска католичка, спечелила Нобелова награда за мир през 1976 година. През целия си живот тя професионално се бори за мир, без да броим 16-те години, когато работи като стенограф. Професионално да се бориш за мир днес е възможно само на страната на Палестина. Ако гражданката Коригън иска да се бори на страната на Израел, я чака разочарование. Израел не се нуждае от услугите на гражданката Коригън. Израел се бори за мир с помощта на израелската армия.

Тук е и друг светец, безсребърникът, безкористният защитник на палестинския народ, бившият сътрудник на ООН Денис Холидей, благороден борец срещу геноцида. Геноцид г-н Холидей нарича ... икономическите санкции срещу Ирак. Г-н Холидей е бил отговорен за най-чистата и неопетнена в света програма - „петрол срещу храни“. Когато му закриват лавката, г-н Холидей в знак на протест напуска ООН.

Режисира филм, в който показва, че иракските деца умират по 5000 на месец и единственият начин да се спре това, е, отново да се връчат хранителните доставки в Ирак на чисти ръце, на г-н Холидей и на иракските власти, които г-н Холидей защитава от обвинения в корупция. Действията на Буш и Блеър Холидей нарича геноцид и расизъм.

Нека си представим, че г-н Холидей внезапно измени на идеалите си. Той отива при израилтяните и им казва: "Искам да защитя гладуващите израелски деца. Искам заедно с вас да усвоявам парите за това безкористно дело“. Какво ли ще му кажат в Израел? „Разкарай се.“

Ивицата Газа и Северна Корея

Каква е разликата между ивицата Газа и Северна Корея?

И тук, и там, има бедни и страдащи хора.

И тук, и там, властите обясняват страданията на народа с интригите на нашествениците. И тук, и там, хората са напълно съгласни с властите, а несъгласните ги разстрелват. И тук, и там отвъд границата окупаторите демонстрират безпрецедентен ръст на икономиката.

Каква е разликата?

Отсъства UNRWA - Агенцията на ООН за бежанците в Палестина.

О, ако само след Корейската война, великият вожд и учител, другарят Ким Ир Сен беше обявил 15 милиона корейци за бежанци и беше поискал съдействието на ООН, храна и най-важното - създаването на една организация, която ще предоставя тази помощ на всеки бежанец и на потомството му! Тогава вече, освен Агенцията за помощ на бежанците Палестина в центъра на Женева щеше да има и агенция за подпомагане на бежанците в Северна Корея. Тогава "Флотилията на мира" щеше да плава към Северна Корея, а Холидей и Каригън щяха да осъдят южнокорейската военщина, позорно потопила собствения си кораб, за да дискредитира умиращата от глад Северна Корея!


Резултати

И какво следва от всичко това?

Две важни, по мое мнение, неща. Първото - пълното дискредитиране на правозащитното движение като като явление. Организациите, които при основаването си провъзгласяват за цел подвига или безкористността, обикновено във второто поколение се превръщат в лицемерни бюрокрации. Един пример за това са католическата църква или Орденът на Св. Франциск от Асизи. По същия път върви и правозащитното движение.

Human Rights Watch подготвя доклад за нарушаването на човешките права в Израел, без да обръща внимание на диктатурата и убийствата на „Хамас“. „Амнести интернешънъл“ защитава правата на члена на "Ал Кайда" Муазам Бег. Това не е случайно. Това е идеологически съюз на европейските леви, мразещи буржоазната демокрация, с най-активната сила, която воюва с тази демокрация.

По време на 1930-1940г. „полезните идиоти“ защитаваха мирния СССР от машинациите на прокълнатите империалисти. Сега защитават мирния „Хамас“ от кървавия израелски режим.

Второто важно нещо - няма вече ООН. Има международна бюрокрация, която престана да бъде средство за решаване на проблеми и се превърна в инструмент на тяхното създаване. Няма нито един проблем, който международната бюрокрация да се е заела да решава и той да не се е превърнал във вечен проблем. Ако на международната бюрокрация и хрумне да помага на гладуващите в Африка - Африка винаги ще си остане гладна. Ако на международната бюрокрация и хрумне да помага на палестинските бежанци - бежанци винаги ще има.

След задържането на „Флотилията на мира“ Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун поиска „да се допусне помощ до Палестина“.

Извинете ме, но само идиот или корумпиран може да твърди, че Газа се нуждае от още хуманитарна помощ. Газа е мястото, където гладуващите тийнейджъри, които пробиха блокадата на Египет, си накупиха масово мотоциклети. Газа е място, където раждаемостта е няколко пъти по-висока, отколкото в Ливан, защото всяко новородено веднага става бежанец и получава помощ от страна на ООН: колкото повече деца, повече помощ.

Проблемът на Газа не е в липсата на хуманитарна помощ - тя е затрупана с нея до ушите си. Проблемът на Газа е, че терористите от "Хамас" прибират хуманитарната помощ, предоставена от ООН, и я разпределят – друг източник на доходи в ивицата Газа не съществува. Всякакви други източници на доход, или принадлежат на "Хамас", или им плащат данък, или се изкореняват, като Ходорковски. Проблемът на Газа не е в липсата на хуманитарна помощ, а в самата хуманитарна помощ.

И начините на използване на мирната хуманитарна помощ, както и начините за използване на мирния атом, са, както историята с „Флотилията на мира“ показва, все по-разнообразни, и мисля че кориганите и холидеите от цял свят много рискуват, ако поемат със следващия хуманитарен конвой. Защото той може да бъде потопен от кървавата израелска военщина, точно както кървавата полска военщина атакува Гляйвице[през Втората световна война, използвано като повод от Германия да нападне Полша - К.], а империалистите-белофини нападнаха Майнила [през Зимната война, използвано като повод от СССР да нападне Финландия - К.].

Но какво да се прави – борбата за мир и цимент за гладуващите палестински деца изисква жертви.

60 коментара:

Павел Борисов Николов каза...

Изпревари ме, но няма значение. Лек ден!

Апостол Апостолов каза...

Нема, нема, па като почнат, нема къде да се скриеш от тях. Намират те навсякъде и ти пилят ли, пилят...

Longanlon каза...

Баце, страхотна статия! Поздравления за превода!

templar каза...

Браво!
Само една дребна подробност: Може би става въпрос за спасителни желетки, а не за бронирани желетки. Не знам дали проблема е в превода.

wattie каза...

Колеги, нещата са прозрачни за всеки, но някои хора са пристрастни. Станалото беше очевидно:

1. Пускането на корабите беше провокация към Израел с цел да се създаде конфликт;

2. Безумното (в други ситуации бих го нарекъл некадърно) спускане на израелските войничета беше провокация към корабите.

И двете провокации успяха сами за себе си. От една страна "мирните кораби" бяха нападнати. От друга страна няколко войничета бяха набити и автоматите им бяха взети, след което стана клане... и провокацията на Израел да докаже, че мирната флотилия не е толкова "мирна" частично успя...

Защо се занимавате с тези геополитически глупости? В момента гледаме некадърен опит на две малки момиченца да вземат една кукла. Ако поне една от великите сили имаше изгода този конфликт да спре, той щеше да е спрял отдавна. Никой не желае тази война да свърши - много доходоносен бизнес е.

Григор каза...

Малко се е престарала Юлия Латинина. Няколко грешчици:

1. На какъв език са разговаряли израелският капитан и правозащитниците? Надали е било иврит или турски. А да са пели такива неща на английски, при почти сигурното снимане от камери на хеликоптера, не ми се вярва. Щяхме да сме изгледали тези кадри поне сто пъти.

2. Арматура и цимент, защото те са сред нещата, които Израел приравнява към оръжия и не допуска в Газа. Съответно, там няма как да бъде построено или ремонтирано каквото и да е. В Газа няма как да се произвежда цимент, защото няма суровини (като няма хляб, да ядат пасти...)

3. Ако активистите бяха с бронежилетки, нямаше да има убити (освен застреляния 4 пъти в главата). Доста кадри бяха показани, някои от тях от самата схватка, на никой нямаше активист с бронежилетка или очила за нощно виждане. Откъде Латинина има тази информация?

4. Израелците са били въоръжени единствено с бойно оръжие. И единствено с бойни патрони - стоп-патрони щяха да спрат ефективно въоръжени с ножове и тояги хора, но не са били използвани. Откъде Латинина има информацията за пушки за пейнтбол?

5. Доколкото ми е известно, ракетите към Израел ги изстрелват от места без хора (сравнително тежки ракети са, биха подпалили къща, ако се изстрелят от покрива й). През войната в Ливан имаше скандален случай, когато хора на "Хизбула" бяха изстреляли една ракета от училищен двор - тях "Хизбула" ги осъди. Откъде е информацията за изстрелване на ракети от покривите на училища?

6. Командният център на Хамас през време на нападението в Газа не беше в болница. Също, доста активисти на Фатах бяха арестувани по време на сблъсъка между фракциите, но по време на войната нямаше арестувани.

7. Не зная откъде е идеята, че като някои активисти атакуват израелците, та ще последва безразборно клане. Всеки нормален войник, ако някой го атакува, стреля по атакувалия го, а не по околните. Особено при "политически чувствителни" операции, които със сигурност се заснемат, включително от своите. (Защо видяхме толкова малко израелски кадри? Надали са заснели само тях.)

8. Газа получава към 15 000 тона хуманитарна помощ на седмица. Анклав, в който на площта на София живеят 2 000 000 души, и няма никакви суровини, няма как да произвежда за себе си нищо - трябва всичко да се внася. Килограм на човек на ден общо потребление на всичко, освен на въздух, е постиган единствено в концлагерите.

Както се казва във вица, останалото е вярно...

Съжалявам, но не се сдържах. Понякога си губя чувството за хумор...

Хесапов каза...

Една хубава статия. Комита, поздрави за превода и за това, че следиш въпросния източник!
До Григор: Григоре, това, което се случва на палестинците е защото не искат да преговарят, а искат да убиват.
И второ - Израел води там нашата война, в противен случай, каквито сме, кой знае какво щеше да ни е под опашката...

Георги Павлов каза...

наша или чужда война, нека знаем истината. браво на григор.
не на евтината манипулация на юлия.

жалко за усилията на комитата.

Комитата каза...

Пейнтбол пушките:

"On our ship we could hear 'tick, tick, tick, tick' around the body of the ship, but they were not real bullets, it turns out it was paintballing guns they were shooting at us."

http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/scotland/10210982.stm

Because of an Israeli ban on the importation of construction materials (such as cement and steel) for fear of Hamas using them to build bunkers and fortified positions, the UN Relief and Works Agency built at least one mud brick home, and planned to build up to 120

от тук

Бронежилетки, противогази, прашки, ножове, в достатъчни количества

http://www.youtube.com/watch?v=16sANhzjcC0

Смелчаците, които стрелят от училища

The Hamas tactic of firing rockets from schools, hospitals and mosques dates back to 2005, when Israel ended its occupation of Gaza. Several months ago, the head of the Israeli air force showed me a videotape (now available on YouTube) of a Hamas terrorist deliberately moving his rocket launcher to the front of a U.N. school, firing a rocket and then running away, no doubt hoping that Israel would then respond by attacking the rocket launcher and thus killing Palestinian children in the school.

http://articles.latimes.com/2009/jan/10/opinion/oe-dershowitz10


Many Gazans have no problem with the idea of Hamas attacking Israelis, but complain that they made a disappointing job of it this time. Only 10 Israeli soldiers were killed in the three-week-long operation, compared to more than 200 dead Hamas fighters, according to independent Palestinian figures. And thousands of rockets fired into southern Israel killed just three civilians there. "There's nothing in Gaza but buildings," said a former Fatah military commander, who gave the name Mahmoud Barbakh.

http://www.newsweek.com/2009/01/19/hamas-and-its-discontents.html

Asked if there were any militants firing from the hospital or the Red Crescent buildings, hospital director general Dr. Khalid Judah chose his words carefully. "I am not able to say if anyone was using the PRCS buildings [the two Palestine Red Crescent Society buildings adjacent to the hospital], but I know for a fact that no one was using the hospital." In the Tal-al Hawa neighborhood nearby, however, Talal Safadi, an official in the leftist Palestinian People's Party, said that resistance fighters were firing from positions all around the hospital.

Most Hamas critics in Gaza are afraid to openly say what they think, but sometimes actions (or the absence of them) speak louder than words.

http://www.newsweek.com/2009/01/19/hamas-and-its-discontents.html

Не знам какво да мисля за мненията които чувам. Не искам да си мисля за антисемитизъм.

Аз разбирам, че е трудно да се погълнат фактите от цитатите, които ви изрових за 20 минути, но не пречи да потърсите и вие факти.

Григоре, а ти в тъмна нощ срещу освирепяла тълпа с ножове изправял ли си се? Че така смело съдиш за реакциите им?

И за концлагерите много, много смело. Ще се потрудиш с някое цитатче от авторитетна медия, нали?

Аз разбирам, че вашето желание е, да няма плурализъм и да не се чуват алтернативни мнения, просто да живеем в приказките от 1001 нощ. Благодаря, Георги за оценката на труда ми. Ще я запомня.

Ангел Грънчаров каза...

Комита, много хубаво ще бъде да преведеш и новата статия на Новодворская на Грани.ру, страхотна е; и тя също коментира и случката с "правозащитниците" на терористите в Газа; за жалост съм претоварен и не мога да я преведа в близките дни, а си струва. Или Павле Николов (от Ихтиман) да я преведе ако прочете това, ще направи голяма услуга на ония по-млади хора, които не разбират руски... а статията на Новодворская този път е дори по-силна отколкото обикновено (въпреки че всичко написано и казано от нея е много силно!)

Ангел Грънчаров каза...

Само една малка забележка: заглавието трябва да бъде ПИАР ТЕРОРИЗМЪТ. С пълен член да е думата тероризъм. По-вярно е като превод. За другото нямам време да сравнявам, но това бие на очи...

Парфюми каза...

Вече и такъв вид пиар ли има ?
жалко ...

Георги Павлов каза...

Да, научавам все повече факти и ме напушва смях за действията на Израел. Искрено ви казвам.

Слушайте сега:
- юридически Израел има право да спре и претърси кораба в международни води на база насочването му към военна зона (Израел така я определя);

- Израел водейки военни действия юридически, решава да ги води с пейтбол пушки. Истина е. Комично, но истина.
(Обратно, очакванията наистина са били за куршуми, затова и противокуршумни жилетки. Да сме наясно това не е оръжие.)

- Какво оръжия имат на корабите? Ножове кухненски, ножове канцеларски - това видяхме по ютюб. Прашки. Флексове.
Сега много ви моля, но това не е голямо откритие. По тази логика и офисът ми е силно въоръжен.
Да очаквам Цветанов с пейнбол пушка :-)

- И последното и много и ужасно важно.
Израел действа като при военни действия.
Правно, морално и джентълменски е неговите противници да могат да реагират по същия начин.
С действията си Израел обяви пътниците на корабите за съюзници на неговите военни противници. Съответно получава и съпротива.
Напълно легитимна и дори етична.

Георги Павлов каза...

По въпроса за правната страна на морската блокада на Газа, обявена от Израел, има много материал.
Всички казват едно:
- блокадата е обявена на база на военния конфликт между Израел и Хамас, управляващи територията на Газа;
- в тази връзка Израел има право със сила да спира и претърсва в международни води и да отклонява кораби насочени към зоната на военния конфликт.

Т.е. Израел постъпва напълно законно и казва, че води военни действия срещу Хамас.
Очевидно Хамас и неговите съюзници имат прав да се защитават.

Не само с прашки, ножове и флексове. А и с ПР.

Георги Павлов каза...

Дори да съжаляваме, че Израел загуби (ПР) битката, той я загуби, а Хамас я спечели ЧЕСТНО.

Абе не случайно Чърчил не оставяше войната на генералите ...

Belomore каза...

Костас,
немой се секира, моля те. Успокой кожения овал малко.

Както, предполагам, ти е известно, не'ам никви симпатии нито към палестинците, вкл. Хамас в частност, нито към турските хуманитарни командоси.

Уточнявам, че нямам намерение да коментирам статията и фактологията по същество.
Намекът ти за антисемитизъм обаче е толкова неуместен, несправедлив и манипулативен, че е направо обиден за читателите и коментаторите на блога ти, jе*ига!

А вопълът за алтернативните мнения пък е изцяло неоправдан.
В конкретния случай ти си този, които се опитва ограничава алтернативните мнения под статията. Коментирал Григор нещо - хубаво, нали затова има възможност за писане на коментари под статиите. Излагаш ти контрааргументи - чудесно, всеки да чете, мисли и да анализира и едните, и другите доводи.

Къде ги тук антисемитизмът и ограничаването на свободата на словото?! Само хвалбествени коментари ли очакваш да има?
Точно в България, между другото, по темата се чуха множество най-различни мнения.

Иначе верно стана забавно тук.
Разстреляни с пейнтбол боички, концлагери с гладуващи палестинци, жадни за бетон, озверели тълпи с макетни ножове, нападащи командоси и прочие.

ПР тропи валят от всички посоки :)))

Кал каза...

"И какво следва от всичко това?

Две важни, по мое мнение, неща. Първото - пълното дискредитиране на правозащитното движение като като явление. Организациите, които при основаването си провъзгласяват за цел подвига или безкористността, обикновено във второто поколение се превръщат в лицемерни бюрокрации. Един пример за това са католическата църква или Орденът на Св. Франциск от Асизи. По същия път върви и правозащитното движение. "

За мързеливите кат' мене - подчертавам един от изводите в статията. Казан в прав текст - дори не може да се нарече подпрагово послание. ;)

(Развил съм свръхчувствителност към свръхобобщения, та затова върху това се фиксирах. И даже всичко друго да е вярно - като стигнах до тая част, ми загорча брутално. Този вид пиар го познавам... :( )

wattie каза...

Някой от вас ходил ли е в казарма? А помни ли как се правят тактически такива операции?

Аз не съм ходил, но ще ви кажа. Първо - никога не спускаш сам войник с въже сред тълпа. Какво очакваш от това? Ами само едно - да бъде пребит като куче, автоматът му да бъде взет и някой да почне да стреля с този автомат.

Същото е по мачовете. Сам полицай влиза ли в агитката? Да не е луд! Всички щурмуват заедно!

Какво беше положението при тази акция? Спускаха войниците един по един. И бяха набити. Което от своя страна позволи няколко от биещите да бъдат разстреляни... и да бъде направен опит да бъдат заклеймени като "терористи" (бият войници де!)...

Комитата каза...

Една от възможностите да се обясни нежеланието да се разгледат рационално фактите може да е обикновен предразсъдък, свързан с етноса на едната участваща в конфликта страна. Тъй като познавам хората, участващи в дискусията, отказът от рационални разсъждения ме кара да си мисля за обяснения, свързани с ирационални вярвания.

Кой печели и кой губи пиар войната писах преди няколко дена в друг материал. Лесно ще го откриете. Точно в това е и разликата в моите възгледи и тези на Латинина. Разбира се, преводачът трябва задължително да повтаря възгледите на превеждания, това вярва по-голямата част от читателите на този блог, предполагам? Щом подобни коментари получавам и за преводите на различни македонски автори.

Както забелязвам, от изключителна важност е да ви разказвам за различни гледни точки, защото медиите, както обикновено, ги мързи да вършат работа, камо ли да вървят срещу течението.

И определено не смятам, че времето, което отделям за преводи е загубено. Очаквайте още материали по темата.

Kopo каза...

Не е нов начин за водене на война. Започна още в средата на '90-те, който има желание нека пак да прегледа историята за касапниците на пазара в Сараево (официалната комисия стигна до извода, че "е невъзможно да се определи от чии позиции е изстрелян снаряда", но пък артилерията на босненските сърби беше подавена от "миротворчески" бомбардировки). Телевизията и интернет вкарват войната директно в дома, добреподбраната касапница, случайно съвпаднала с акция на съответни активисти променя много рязко общественото мнение, реакцията на политиците е сигурно следствие.

Григор каза...

@Комитата: Според мен очевидецът се е объркал за пейнтбола, може би заради тъмното. Каква полза може да има от пушки за пейнтбол в случая, каквото и да става?! Не съм си представял израелските военни като герои от виц.

При толкова разрушени и полуразрушени ключови сгради в Газа, ако Хамас отклони и тон цимент за друго освен за ремонта им, ще загине на следващите избори. Всъщност, това би бил най-добрият начин на Израел да се справи с Хамас. А Хамас трябва да са идиоти, за да не го знаят. Пак не се връзва.

За статиите на Дершовиц: прочети още някоя и друга, ще си съставиш мнение за него.

Във войната палестинци имаха позиции около всички по-важни сгради, за които можеха да отделят сили. Надали обаче са имали командни пунктове във всички. Особено пък в болница.

За концлагерите: изложих прост факт. 15 000 тона помощ седмично за 2 000 000 души са по мъничко над килограм дневно - лесно се смята. И тази помощ включва всичко, от храна и вода през гориво и дрехи до всички възможни стоки, защото в Газа не се произвежда на практика нищо - няма суровини. Също лесно за разбиране. Че брутно потребление под килограм на ден е постигано само в концлагерите, да си призная, не съм сигурен - мисля, че като минимум водата не се брои. На космическите станции потреблението е към 20 килограма на човек на ден... Опровергай фактите.

Същото и за реакциите. Тълпа може да реагира всякак - не претендирам за мнение тук. Написах черно на бяло, и заставам зад него: ако някой тръгне да напада войник, той ще стреля по нападателя си, а не по околните. Опровергай и това.

Най-сетне, аз съм убеден, че Хамас не са цвете за мирисане. Меко казано. Смятам ги за далеч по-неприемливи от израелските военни. Но това не ми пречи да се възмутя на манипулациите и глупостите в статията на Латинина. Всекиму според неговото.

Комитата каза...

Григоре, оценявам честното ти отношение.

Анонимен каза...

Лауреат премий имени Голды Меир (1997) - Латинина

Анонимен каза...

До григор погледни въб втуб и ще видиш това което отричаш чува се отлично и още по добре се вижда "мирното посрещане от корабите на изрелските войници .Когато човек е пристрастен като теб явно не вижда очевидното

Георги Павлов каза...

Абе истина е за пейтбола. Те били за маркиране за бъдещ арест.
Не са очаквали никаква съпротива, това е истината. Малко повече тук:
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3896796,00.html

Разбира се, не е имало никакво мирно посрещане. Реакцията е като на всяка добре подготвена и разярена тълпа, която усеща слабостта на полицията.
Няма бутилки Молотов и павета само защото бойното поле е кораб, а не улиците на Атина.

Анонимен каза...

Срамота, че има изобщо такива мнения под такава уродлива статия! Григор ме изпревари.

. каза...

Интересно ми е какво ще кажат критикарите на тази статия срещу ето това:
http://www.eurochicago.com/2010/06/badeshte-v-minaloto/

Анонимен каза...

ре : На второ място, декларациите на мирните правозащитници твърдят, че децата в ивицата Газа гладуват и те им носят помощ. При това, не е ясно защо 90% от товара се състои от такива съществени неща за гладуващите деца, като арматура и цимент.

Защото Израел забранява да си строят къщи приятелю - твойто дете на улицата лиживее? Да забранено им е да си строят къща там където са им родните места.. Ти в кой свят живееш - имаш ли някакви познания ВЪОБЩЕ за обстановката в ивицата Газа - знаеш ли колко човека са притиснати там в условия на липсващ ток забрана за строеж на по-високи от един етаж сгради и вечен недостиг на храна.. в същото време ИВИЦАТА става все по-малка заради експанзията на Израел и построяването на нови селища?

Ти някаква едностранна пропаганда ли си или просто си евреин? И понеже Израел спомена че флотилията превозвала оръжия.. КЪДЕ СА? оооо да разбрах че..дори и да е вянрно огромната ти глупост как турците (не ясно на какъв език) са пеели фашистки песнички (турци и фашизъм?!?! Какво ти става!?) явно оправдаваш загубата на човешкият живот каот отговор на лошо отношение.. ти наиситна виждаш нещата едностранчиво причтелче.
Не съм фен на арабите.. но не съм фен и на израелският деспотизъм.

Стойчо каза...

Интересна е политическата система при Хамас – очевидно даже цимент и тухли не могат да се произвеждат при такава власт. Който познава производството им знае, че практически навсякъде могат да се правят тухли и цимент. А при властта на Хамас се налага да се внасят :)

Аз пак ще се обърна към арабските ни читатели – вземете мерки с Хамас!

Анонимен каза...

Какво може да се прибави. Тази Латинина, лауреатка на наградата Г.Мейр, подплатена с торба парички, не може да пише друго яче. Григор изобличава перфектно точка по точка тенденциозните и недомислици
и, може да се прибави само, че това ще доведе до усложнения, които ще навредят на Израел.
Откъдето и да го погледнеш, еврейте са държат нагло, демонстрират, че не им дреме от никой, че няма се съобразяват и за в бъдеще с никой за нещо, което по тяхна преценка им е от полза.
Защо? Имат 200 атомни бомби, супер сила са,САЩ е зад тях и пр. Тези около тях нямат и са със свалени гащи.
Ами ако и Турция имаше атомни бомби(тя може да си произведе в къс срок такива, не виждам кой и как ще попречи), дали Израел би посмял да реагира така брутално и да убие 9-те цивилни турски граждани. Според мен не би посмял. Няма да провокира тази "случка" Турция да си направи и тя ядрени бомби, за да се чувствува по сигурна по отношение на ядрения минигигант Израел.
Няма ли тази случка да форсира още повече ядрената програма на Иран?
Допустимо ви е, нормално ли е 6 милионен Израел да държи под ядрена заплаха 400 милиона араби, и те да се примиряват с това.
Няма ли да направят всико каквото им е по силите, да неутрализират еврейската заплаха, като започнат да произвеждат и те ядрени бомби.
По кой закон и право само еврейте могат да притежават такива бомби, а другите страни(арабсите), да нямат това право и възможност.
И ТОГАВА КЪДЕ ОТИВА ИЗРАЕЛ. Как ще решава подобни проблеми, които ще се множат с времето все повече и повече...

Анонимен каза...

За мене тази мисия си беше добре организирана провокация с очакван PR ефект,с възможности за управление от организаторите и във всички варианти и фази. А войниците имат задача и затова имат оръжие и командване - да се разчита на ситуация и PR поглед върху ситуация от реална армия е възможно само от хора, които не познават армията, още повече на държава във война. Никой не се съпротивлява на сомалийските пирати, но срещу армия, спускаща се от десантни въртолети - ножове и пръти. Нормален човек не би го направил. Не ви ли изглежда провокация ?


Никой не пита българските журналисти успели и неуспели да се качат на корабите кой ги е канил и какво са очаквали да стане там.

Стойчо каза...

Израелци, няма да защитавате държавата си и няма да правите митнически проверки, защото иначе ще се окаже, че форсирате мирната ядрена програма на Иран!


Ей, я се замислете, когато ви говорят по подобен начин

Ruslan Trad каза...

Браво,Комита. Даде приноса си към принизяването на палестинската кауза.

Георги Павлов каза...

@Стойчо

Израелците се вкарват в порочния кръг на насилието от десетилетия. Лошото е, че военно и пропогандно са в цуг-цванг:
- ако залагат на военните мерки, получават все по-силна реакция (арабска и международна)
- ако проявят слабост, ще бъдат пометени.

Това не е изход.

Проблемът не е в няколко убити турци, а че губят. Днес губят съюзници, след това ще загубят военното си предимство.
Хитлер нападна Русия и обяви война на САЩ. Той загуби война още в края на 1941г.

Израел загуби Турция (доскоро съюзник), играе силно да загуби европейската подкрепа (вкл. моята). Утре ще загуби американската. Америка вече е различна. Имат президент американец (а преди това и държавен секретар).

И като загубят войната за съюзници ще загубят и битката за изтребители, пилоти, танкове, обучен персонал ..
На Русия и САЩ им трябваха 4 години. На арабите и новите им съюзници ще им трябват 40. Ще минат като един ден.

Ден, в който израелците ще трябва да решат дали ще ползват ядрения си арсенал.
И ако го ползват ще загубят последния си капитал - 2000г. гонения, Холокост, огромен принос в световната култура и наука ..

Ето до това води мисленето "ще се бием на всички фронтове".

А някога беше друго - мир с Израел, палестинска администрация, топли отношения с Йордания, първи разговори със Сирия .. някога ..

Стойчо каза...

Да, Георги, наистина беше така преди Хамас да направи преврат в Газа срещу правителството на Палестинската автономия. Така че Израел в случая наистина води „нашата война“. И Ахмуд Абас – също. Точно заради това трябва да бъдат подкрепени в тази борба

Мариян Карагьозов каза...

Здравейте и от мен!

Текстът е пълен с грешки.
Очевидно и авторката, и преводачът не знаят, че става дума не за "Нави", а за "Мави" ("син", "синьо" на турски) „Мармара”; онзи се казва Йълдъръм, а не Илдирим - най-честата грешка на невежата, нагазил смело в близкоизточните потайности, които изучавам вече над десет години...
Както вече беше отбелязано, Израел не позволява в Газа да влизат хартия и подправки, какви ти тухли и цимент!! Подправки, кардамон и канела, заплаха за световния мир!!
И захар - тя пука на котлона, нали знаете?
Вярно, не така жестока, но БЛОКАДАТА БЕШЕ ФАКТ ОЩЕ ПРЕДИ ХАМАС ДА СПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ за Законодателен съвет на палестинската автономия.
Израелската блокада на Газа е колективно наказание, наложено на цивилно население и противоречи на ратифицираните от Израел през 1951 г. Женевски конвенции. По тази причина, тя е правонарушение, а всеки има право да се противопоставя на правонарушенията.
Тъй като Израел и Египет са съучастници в блокадата, беше логично, че флотилията няма да иска да разтовари товарите си в техни пристанища.
Не става дума за война между Израел и ХАМАС. Окупацията не е военен конфликт между две държави. Окупацията е грубо използване на сила от една държава срещу гражданско население на територия, която не й принадлежи – по никой документ, принцип или постановка на международното право.
Тъй като става дума за нападение в международни води на обект, който се ползва с екстериториалност, екипажът и пътниците имат право да се защитят от въоръжено нападение. Ако поддържаш версията, че израелските командоси, които нападнаха „Мави Мармара“ са изпълнявали правителствена заповед, то Израел наистина е обявил – със самия акт на агресията – война на Турция.
Ако не са действали по правителствена заповед – турски кораб – това е турска територия. Да бъдат съдени по турското право за всяко едно убийство.
Приложимото право е United Nations Convention on the Law of the Sea, Part VII [13]:
article 87(a) provides for “freedom of navigation.”
article 88 states, „The high seas shall be reserved for peaceful purposes.“
article 89 states, „No State may validly purport to subject any part of the high seas to its sovereignty.“
article 90 states, „Every State, whether coastal or land-locked, has the right to sail ships flying its flag on the high seas“
Израелското нападение беше изключително сериозен удар върху цялата идея за свободно и мирно мореплаване.
Блокадата, както и навсякъде, където е прилагана подобна мярка, предизвика рухване на социалния ред и нормалния живот. Обратно на прокламираната си цел, обсадата превърна дори и жителите на Газа, които се противопоставяха на Движението за ислямска съпротива, в зависими от ХАМАС, тъй като за ежедневното си физическо оцеляване населението беше принудено да разчита на разпределяните от властта продоволствие и гориво. Красноречив пример в това отношения са санкциите срещу Ирак по времето на Саддам.
Харвардският изследовател Сара Рой, „най-достойният за доверие източник по въпросите на Газа”, пише, че всъщност една от главните цели на Израел е да насърчи възприемането на палестинците в Газа само като хуманитарен проблем; като просяци, които нямат политическа идентичност и следователно не могат да имат политически искания.
Джон Дугарт, специален пратеник на ООН за човешките права в Окупираните палестински територии, който е южноафриканец, изказа мнение, че лагерите в Газа са с по-лоши условия дори от тези в Южна Африка по времето на апартейда.

Мариян Карагьозов каза...

Въпреки че призна Израел още през 1988 г., ООП не получи нищо в замяна. Умерената политика на отстъпки, водена от ФАТАХ, не доведе до нищо – колонизацията на Западния бряг продължава, строят се нови израелски селища… Въпреки множеството преговори и мирни конференции, на които се обещаваше създаване на палестинска държава – в Осло, Уай плантейшън, Кемп Дейвид, Анаполис – нищо конкретно не е направено. Палестинците, живеещи в разкъсани парчета земя, смятат, че никога не са били по-далеч от реализацията на мечтата си за собствена държава. Всичко това автоматично укрепи позициите на ХАМАС.
През 2002 г. т. нар. „Квартет” за Близкия Изток (САЩ, Русия, ЕС и ООН) предложиха на двете страни документ, по-известен като „Пътната карта”. По-късно беше приета и резолюция на СС на ООН със същото съдържание. В тях се предвиждаше палестинската страна да постигне определени условия и след достигането на тези изисквания като последен етап да се проведат честни и демократични избори в Палестина, като в резултат на това да се създаде независима палестинска държава през 2005 г.
Въпреки опитите за спъване на процеса, през януари 2006 г. се стигна и до момента за провеждане на парламентарните избори в Палестина. Гласуването беше определено от международните наблюдатели като свободно и проведено без нарушения. Израел обаче отказа да признае това демократично избрано правителство, настоявайки, че ХАМАС е терористична организация.
През март 2007 г. ХАМАС и ФАТАХ сформираха правителство на националното единство, което изрази готовност да преговаря за дълготрайно примирие и спиране на огъня с Израел (за 20, 30 или даже и 50 години, но в границите на еврейската държава отпреди 5 юни 1967 г.). ХАМАС предложи решението да бъде в съответствие с резолюциите на ООН, което де факто значеше признаването на Израел.
Чак след като и това пропадна, ХАМАС взеха властта през лятото на 2007 г.
На 19 юни 2008 г. с посредничеството на Египет представители на ХАМАС и Израел договориха примирие, което предвиждаше три основни точки: спиране на огъня между страните; удължаването му с още няколко месеца за Западния бряг и Израел да вдигне блокадата на граничните пунктове на Газа. Макар насилието чувствително да намаля, Израел не спази условията на споразумението за вдигане на блокадата, като продължи да налага колективни наказания като спиране на електричеството и водата; ограничи достъпа на камиони с гориво, храна, медикаменти и хуманитарни помощи.
Въпреки че 30 жители на Газа бяха убити от израелски огън, а десетки други починаха от блокадата по време на това „прекратяване на огъня”, ХАМАС се стараеше да спазва примирието.
Междувременно Израел отхвърли и саудитския мирен план от март 2002 г., които все още стоеше на масата. Саудитският престолонаследник Абдулла предложи и всички 24 страни членки на Лигата на арабските държави одобриха план, който предвижда отстъпки, дори по-големи от тези, с които основните играчи в международните отношения са съгласни и са закрепени в резолюциите на ООН. В замяна на пълно израелско изтегляне този план предлагаше не само безусловно признаване на Израел, но и „нормални отношения с него” и призоваваше не за „правото на завръщане” (потвърдено десетки и стотици пъти от международния закон) на палестинските бежанци, а просто за „справедливо разрешаване” на проблема с бежанците. Коментатор на либерално-левия израелски вестник „Аарец” отбеляза, че саудитският план е бил „изненадващо сходен с това, което (Ехуд) Барак твърди, че е предложил преди две години” в Кемп Дейвид. Коментарът на Норман Финкелщайн е красноречив: „Ако Израел наистина се стремеше към пълно изтегляне в замяна на нормализиране на отношенията с арабския свят, саудитският план и неговото единодушно одобряване от Лигата на арабските държави би трябвало да бъде приет с еуфория. Всъщност след един ефимерен период на увъртане и мълчание, той бързо бе пуснат в „дупката на паметта”. Тази арабска мирна инициатива беше подновена през 2007 г.

Мариян Карагьозов каза...

В статията си „Кой ще спаси Израел от самия него", преведена и публикувана у нас от Центъра за близкоизточни изследвания, Марк Ле Вин изтъква, че дори и дясно-центристки израелски разузнавателни организации признават израелските провокации като причина за конфликта. В доклад от 31 декември 2008 г. на „Информационния център за разузнаване и тероризъм”, озаглавен „Доклад на разузнаването за шестте месеца примирие", се споменава, че „ескалацията и нарушаването на мирното споразумение" са започнали, след като Израел е убил шестима членове на ХАМАС на 4 ноември без никаква провокация и след това, на следващия ден, е поставил цяла Газа под обсада.
Според съвместно проучване, извършено от университета в Тел Авив и европейски университет, това отговаря на модела, според който израелското насилие е причина за прекратяването на 79 % от мирните споразумения след избухването на Втората Интифада (септември 2000 г.), в сравнение със само осемте процента за ХАМАС и други палестински фракции.
Наличието на голям брой израелски агенти в палестинските редици дава възможност на Израел във всеки един момент да си осигури, ако му е необходима, провокация.
В изследването си „Властелините на Земята” израелските автори Идит Зертал и Акива Елдар представят дълъг списък на убийства на палестински активисти, както и други провокации, извършени от Израел, които са били причина за палестински насилствен отговор, включително и атентати
Жорж Корм пише: „По всичко изглежда, че ислямският фундаментализъм допада на Израел – на първо място, защото ликвидира единствената сериозна претенция срещу създаванета на еврейската държава, идваща от страна на арабския светски национализъм, и на второ, защото руши още по-дълбоко Ливан и останалите арабски държави. Освен това, ако в Близкия Изток се създадат държави на религиозен принцип (сунитска, шиитска, друзка, алалуитска, християнска), нима вече някой би могъл да оспори съществуването на еврейската държава?”

Стойчо каза...

Честно, все ми е едно кой ще спасява Израел – големи хора са, имат си държава, ще се оправят.

Кажи ми кой ще спаси палестинците от Хамас? И всички нас от масовата глупост и заслепление?

Мариян Карагьозов каза...

Стойчо работи с интересни понятия... Когато хора умират от глад и съветникът на Шарон Дов Вайсглас казва, че просто Газа е "на диета", това е моето заслепение... Когато една партия спечели 60% от гласовете и вземе властта, това е преврат...

Мариян Карагьозов каза...

Казвам няколко последни неща по самата статия и млъквам.
Искам да благодаря на Комитата за "виртуалното" му гостоприемство и за това, че не изтри нито един коментар, въпреки че позицията ми категорично несъвпада с тази на авторката.

По същество:
Именно поради помръкналия медиен образ на Израел ново звено от блогъри, технически персонал и експерти по социални науки и медии стартира работа от 2009 г., за да подпомогне „изчистването” му. Целта е да бъде подобрен най-вече имиджът на израелската армия. Такова изявление направи израелски военен говорител на 30 ноември 2009 г.
След удара срещу Газа декември 2008 – януари 2009 г., беше създаден YouTube-акаунтът на IDF (Israel Defense Forces – израелските въоръжени сили), за да противодейства на негативното мнение срещу действията им. Въпреки че достъпът на медиите до Газа беше отрязан от израелската армия, множество телевизии по целия свят излъчиха кадри, които разкриваха противозаконните действия на Израел. Нарушаването на международното право и военните престъпления, извършени от Израел, се състояха в употребата на забранени от хуманитарното право оръжия, каквито са белият фосфор (предизвикващ тежки изгаряния), експлозивни боеприпаси и касетъчни бомби, обстрел на цивилни обекти и др. Например, в своята статия „Колко дивизии” израелският мирен активист Ури Авнери изнася данни, според които след като израелската авиация бомбардира училище в Газа, армейски говорител показва снимки, на които се вижда минохвъргачка пред училището. Снимката обаче е направена от спътник не във времето преди ракетния удар, а една година по-рано.
В редица вестници и списания са публикувани доклади и статии, посветени на „войната в интернет“. Например, израелското издание „Moheet“ пише за Facebook. Според него най-голямата социална мрежа, чиито създател и собственик Марк Цукербърг не крие, че подкрепя действията на Израел, ще бъде използвана за набиране на нов тип шпиони, които ще следят какво се публикува срещу IDF, кой пише, кога и т.н. Всички тези хора също влизат в състава на новото звено, за което съобщи военният говорител.
Либералният израелски вестник „Аарец“ пък пише, че плановете за новия отдел са отпреди една година. По време на атаката над Газа в канала на израелските войски в YouTube се излъчваха видеоклипове, целта на които е да се покаже, че Израел е искал да спре убиването на цивилни. Според Офер Кол, говорител от израелската армия, целта на кампанията в интернет е да се покаже лицето на Израел „без филтър“.
В статията си в „Гардиън” от 7 януари 2009 г. „Как Израел постави Газа на границата на хуманитарната катастрофа" (http://www.guardian.co.uk/world/2009/jan/07/gaza-israel-palestine) израелският историк Ави Шлаим пише, че 8 месеца преди началото на войната в Газа Израел създаде Национална дирекция по информация. На 4 януари 2009 г. „Обзървър” твърди, че дипломати, групи за натиск, блогове и еврейски асоциации още в началото на войната са започнали да разпространяват получените от тази дирекция грижливо подготвени съобщения: че ХАМАС нарушава условията на споразумението за примирие; че целта на Израел е да защити своето население; че израелските въоръжени сили правят всичко възможно, за да не причиняват щети на гражданското население (то обаче няма голям избор предвид ограничената територия, която обитава). Израелските пи-ари постигнаха забележителни успехи в разпространявето на тези послания. Дори и според израелския изследовател Ави Шлаим обаче „все пак, в същността си, тази пропаганда е куп от лъжи.”.

Мариян Карагьозов каза...

В статията си „Колкото лъжата е по-голяма” (в-к „Монд дипломатик”, февруари 2009 г., год. 6, бр. 2 (52), стр. 12) френският журналист Доминик Видал допълва тези твърдения, като цитира бившия посланик на Израел в ООН Дани Гилеман - един от организаторите на пропагандната машина - който свидетелства: „Никога не бях виждал (...) Министерството на външните работи, Министерството на отбраната, Кабинета на министър-председателя, полицията и армията да работят толкова координирано и ефикасно.”.
За мен няма съмнение, че зле аргументираният текст на Латинина е част от тази и подобна кампании.
В някои от предните коментари вече се спомена, че Дершовиц е един от най-видните членове на Американо-еврейския комитет, който публично и открито се заявява като „американското произраелско лоби”.
Искам да отбележа и за сведение на авторката, че огромният брой от изстреляните 4000 ракети бяха по време на войната в Газа. За три години след израелското изтегляне от Газа през 2005 г. от ракетен обстрел са загинали 11 израелци, но за това време израелската армия е убила в Газа 1700 палестинци, включително 222 деца.
Според Б`Целем, израелска правозащитна организация, през 2007 г. 13 израелци са загинали в конфликта, докато броят на палестинците, убити от израелските сили за сигурност, е 384 души!
Добре3, дори и турците на борда да са искали да станат шахиди, то християнското американско момиче Рейчъл Кори? Как вашата логика обяснява защо и тя загина за палестинската кауза?
И целият свят ли е баламурник - протести в над 20 градове само в САЩ и Канада...

Някои хора просто отказват да повярват, че може да има каузи, заради които усилията си заслужават...

Поздрави на всички и със здраве!!

Крайният резултат от пушките за пейнтбол е виден - 9 трупа, 24 ранени...

Комитата каза...

Мариян, благодаря за добрите думи. Интересно колко емоции събужда в България един такъв далечен конфликт, а проблеми, с които се сблъскваме всеки ден в България и то пак човешки трагедии, имат много рехав отзвук – деца в детски домове, хора с хронични болести, с увреждания и т.н. Вероятно защото е нещо като спорт.

Руслан, принизявам палестинската кауза?! За каузата нищо не съм казал. Дадох думата на един автор, който има забележки по методите на палестинската борба. Надявам се, има разлика между добри и лоши методи за борба. Между другото, имам много приятели турци и нищо, приятели сме си, религията не е пречка. Пречка би било ако някой хване оръжието или взима заложници.

Аз наистина се надявам, че четящите този блог не гледат на този конфликт като на футболен мач, а като сериозен проблем, в който най-важната задача е да се намери взаимноприемливо решение с минимум жертви и страдания.

Както и да въртим и да сучем Хамас спечелиха изборите, но не участват в правителството и на практика си присвоиха Газа от централната власт в Палестина. Какво общо има този сепаратизъм с каквато и да е справедливост?!

Както забелязвате, предпочитам да давам думата за мнения, както и да задавам въпроси. Не че нямам мнение, но най-добре е да се чуят фактите и аргументите на двете страни, за да може всеки четящ да си прави изводи.

Изразът командоси с камери воюват с други камери много ми хареса и ще го рециклирам. Поздрави и бъдете здрави.

Maya Tzenova каза...

Ако ми позволят уважаемите господа, бих нарушила общо взето мъжкото общество, което умува тук върху тема, която би трябвало да интересува цялото човечество, не само половината му! Затова за разлика от домакина на блога не ме учудва изобщо интересът и активността по темата. Белег за заинтересоваността на женската половина пък е както фактът, че самата статия принадлежи на жена, при това жена, носител на награда на името на Голда Меир – друга жена, заемала премиерския пост на Държавата Израел от 1969 до 1974 – един твърде активен за арабско-израелските и палестинско израелските отношения период.
Бих започнала с благодарност към Мариян – за безупречно структурираното становище по близкоизточния конфликт. Да се резюмират няколкото десетилетия история на този конфликт, който се развива на двустранно, регионално, международно и глобално ниво, е възможно единствено на базата на безупречно познаване на една огромна по обем и многопластова фактология.
Благодаря и на домакина на тая част от виртуалното пространство – за смелото намерение да „даде думата на един автор, който има забележки по методите на палестинската борба”. Прекрасно намерение, но тук непосредствено се явява въпросът защо думата за забележки по методите на палестинската борба трябва да бъде дадена на еврейски автор – не се ли приема априори, че по въпроса за методите на палестинската борба да бъдат изслушани би следвало да бъдат изслушани най-напред водещите тази борба – т.е. самите палестинци. Колкото до позицията на другата страна в конфликта, тя едва ли би могла да се сведе до „забележки”.
Но, добре, важно е да бъдат чути различни мнения, включително по методите на палестинската борба – защо пък не?
„Развалината „Рейчъл Кори”… Блестящо встъпление на емоционален женски текст. Който като че ли цели да създаде от самото начало негативно подигравателно отношение към обекта на статията. Колко всъщност са хората тук, в България, които са чували за самата Рейчъл Кори? Една 24-годишна руса американка, член на Международното движение за солидарност, загинала на 16 март 2003 под веригите на булдозер на израелската окупационна армия, опитвайки се да спре разрушаването на дом на палестинско семейство в ивицата Газа. Смазана под веригите на тежката машина. Сляла се с палестинската пръст. И с развалините от разрушени палестински домове. Няма спор – това е развалина… Всъщност предстои ми да преведа 80-минутен документален филм за Рейчъл. На палестинския режисьор Яхия Баракат. Ще се радвам да мога да ви поканя и още повече – да дойдете да го видите.
Е, „Флотилията на мира” всъщност беше наречена от активистите на международната солидарност „Флотилия на свободата” – защото мир в Близкия изток няма как да има, без да бъдат освободени от окупация териториите, на които да се създаде палестинската държава – окупираните през 1967 г. Западен бряг на р. Йордан и Ивица Газа. Но това е дребна подробност.
По същество. В ивицата Газа гладуват не само децата. И е естествено Флотилията на свободата да се опита да отговори на разнообразните първостепенни нужди на населението, подложено на колективно наказание. В Газа има например 600 случая на пълна инвалидност вследствие на военните действия на Израел в Ивицата в края на декември 2008-януари 2009. Затова на борба си корабите носят 500 инвалидни колички. В Израел се боят от инвалидни колички на палестинци – затова стреляха по шейх Ахмед Ясин в инвалидната му количка. Но това беше отдавна. Пък и той беше духовен баща на „Хамас” – хак му е (според мнозина автори на забележки по палестинската борба).

Maya Tzenova каза...

fiessНе знам дали на корабите е имало кориандър и тоалетна хартия – г-жа Хилари Клинтън по време на едно от първите си посещения в Газа се изненадала от чакащи с дни и недопускани на територията на ивицата камиони и на въпрос защо не ги допускат, получила отговор, че камионите са натоварени със стоки с възможна двойна употреба. За беда тя настояла да види. В камионите имало тоалетна хартия. Тук няма да коментирам възможната двойна употреба. Бегло ще подхвърля, че ако това беше в България, можеше част от нея да отиде за производството на кренвирши. В Газа обаче тя е включена в забранителния списък, защото била лукс – там нямали нужда от нея. Така, де, нали са на диета! Така и така няма какво да ядат.
Поради целия този забранителен режим, наречен официално „блокада”, помощите отг международната солидарност няма как да бъдат разтоварени ни в Ашдод, ни в Египет – защото и в Ашдод, и през Египет, където товарите биха стигнали до пункта Рафах пълният контрол върху всичко, което се допуска в Газа е в ръцете на Израел, а той пък отказва да даде гаранции, че помощите ще бъдат доставени на получателите си. Защо пък толкова хора пътуват, за да съпровождат помощите – ами защото „пробивът на блокадата” е символичен акт на международната общественост, която демонстрира своето отношение към подобни действия на държава окупатор – пълен анахронизъм в 21 век… Някой да си спомня пробивите на блокадата, наложена на Ирак по времето на Саддам? И от оная блокада не страдаха Саддам и приближените му – страдаха обикновените иракчани, заедно с децата си. И международната общественост организира няколко полета на самолети до Багдад, с които пътуваха помощи и много много хора – активисти на международната солидарност. Е, за техен късмет там блокадата беше наложена от САЩ, не от Израел, и САЩ не си позволиха да стрелят по самолетите. Пътувах с един от тях.
Пропускам не съвсем свързаните приказки за това как точно били облечени, какво точно били говорели и пеели хората на борда на корабите – лично за мен странните израелски клипове остават и досега неубедителни в опитите си да ни накарат да съчувстваме на израелските командоси, които завземат кораб на абордаж в международни води.
Слава Богу, че заявлението на шейх Раад Салах изобщо не прилича на операция „Лято олово”. Ако това, което стана на „Мави Мармара”, трябваше да прилича на „Лято олово”, всичките активисти нямаше да стигнат за запълване вакантните места на жертвите. А те бяха все пак от 40-тина държави…
Да си дойдем на думата обаче – вербовчици на джихадисти пътуват към терористичната организация Хамас. Забележката по методите на палестинската борба представя пълен набор от експресивни епитети (баламурници, полезни идиоти, тъпи гяури – поздравления към преводача, аз съм професионален преводач…) и смело борави с квалификации, предназначени да предизвикат не просто критика, а първосигнална погнуса. От „планираната касапница”. Само че каруцата е поставена елегантно пред коня – планиралите касапницата, които пристигат по въздуха в пълно бойно снаряжение на елитни части, са представени като жертви – нищо ново под израелските пи-ар и медийни методи – от самото си създаване Държавата Израел е жертва, тя е заплашвана, за да се защити, тя трябва не просто да има армия – тя трябва да притежава ядрен арсенал, за който никой не говори, а всички знаят, но се правят, че не знаят за него.
И авторката също – тя предпочита да прави постановки на батални сцени. „Девет на сто се нахвърлят върху войниците.” На всяка цена трябва да се покаже, че „това е армията на Израел.” Ами то е ясно – не й е за пръв път да действа брутално срещу цивилни. Напротив, това тя го упражнява ежедневно на окупираните от нея територии. „Така трябва да е устроена армията.”

Maya Tzenova каза...

Безспорен факт е, че в „Палестина светът си има работа с нов вид тероризъм.” Разностранния държавен тероризъм на окупатора. Уникално явление в света от началото на 21 век. – Потвърждава го и статията – „професионално да се бориш за мир днес било възможно само на страната на Палестина” – е, как не? Само в Палестина е налице окупация. А статията на лауреатката на наградата „Голда Меир” Латинина е блестящ образец за израелския пи-ар тероризъм. Който отново се опитва да ни убеди, че командосите са жертвите. И донякъде дори успява. Така се постига внушението, на което явно са се поддали част от коментаторите в блога – че Израел „води нашата война”. Чия война води Израел? Аз не воювам, не желая да воювам и няма защо да воювам срещу палестинците. А вие? За какво воювате/бихте воювали срещу тях?

Milena-Irshad каза...

Искам само да отбележа нещо, което може би съм пропуснала и да е споменато.
Много се говори за Хамас - повечето хора поставят знак за равенство между Хамас и ал-Кайда и това показва невежеството им по въпроса, но и цялата им принадлежност към българския народ, който е по рождение професор по много науки.
Хамас спечели изборите не с оръжие, а при официлно гласуване, с множество международни наблюдатели, които казаха недвусмислено, че НЯМА нарушения. Т.е. те не са направили въоръжен преврат, а самите хора ги избраха. ТЕ няма как да бъдат терористи. Това е официалната власт в Газа.

Хесапов каза...

Намесиха се интересни участници- господинът, който и без да посочва, че е потънал в тайнствата на арабския свят от доста години се показва като същи арабин. Облива те с думи, така че да забравиш от къде е тръгнал, но когато стигне до мечтания край, щастливо да се почеше по коремчето - "Боже, колко умен съм, как го омагьосах неверника!". Това е типичното говорене на арабина, той слуша само себе си и общо -взето не зачита чуждото мнение, ако не съвпада с неговото...
...а госпожата с фераджето - явно е фенка на брадатите терористи, какво ли не прави семейния уют...

Анонимен каза...

Добре де, а къв се явява Египет в схемата на блокадата деба. То Израел е ясен ама що Егибет дето са Алах Акбар поддържат блокадата не ми става ясно?!?!?!

Анонимен каза...

Ма никй не писка срещу египтяните дет не си поплюват да трепят палестинци докато влачат контрабанда през тунелите за немалко кинти детсевика. Не, как мое да изключваме от играта такава ключова мюсюлманска фигура кат Египет?!?

Milena-Irshad каза...

Повиха се интерсни кометиращи - но на фона, на който се представят,не са интересни - българи с бирени кореми,вече оплещияващи, уригващи се и храчещи по улицаа, НО това по никакъв начин няма да им попречи на академичните знания - които крещят от написното от тях и думите, които използуват. От друга страна академичната страна от тяхната личност не си противоречи с голямата любов към чалгата и кючека на масата, потупването на мацките по задните част и "ох, майко..к'во ша та прая"...след което "праят" собствената си полозинка, успяла да опере пешкира след дълготрайната ерецкия на възлюбения...

Един познат посочи този блог и каза - не пишете дълги постове, няма да ги прочатат. Е, драги Мариане, със сигурност повечето не са прочели прекрасното ти изложение. За МАя не знам - четящие може би си имат лимит на възпремчивост...

И да те питам, юнако, коя е гозпожата в федеджето? Явно имам пропуска (голям според вас) в образованието си, та не знам как юво е фередже, а ти явно знаеш и много те моля да ме осведомиш, защото сигурно познаваш въпросната госпожа...
ама си мисля, че тук пишещите не разкират подобни неща за себе си, сигурно не е срамно да е с ферrжде - но нали казвам, че не знам какво е - може би е някой дествен пояс - тогава е притеснително, а и да разкриваш, че тя харесва брадати терористи, това звучи като обява за секс...На теб добре ли ще е да кажа, че харесваш тройките и аналния секс?

Хесапов каза...

:))))))), леле - мале!
Къде го чукаш, къде се пука!
...а докато ние си чешем езиците клетите палестинчета чакат да си получат цимента и арматурното желязо...

Milena-Irshad каза...

Да, чакат и вече две години живеят на палатки. Ние не можем да си го преставим добре - притъмнено, около нас приятно повява вентилатора или климатика, прескачаш до банята за поредния прохладен душ, минаваш покрай хладилника за студен чай, посядаш пред компютъра, за да поизтъркаш клавиатурата с високоинтелигентните си фрази, че покрай уикипедия всички станаха висшисти.
А ония, милите, си мислят, че ни пука за тях, че когато ги избиваха като пилци, на пръстите на ръката се брояха етническите българи, които бяха на улицата да покажат личната си позиция за геноцида - защото думата холокост се отнася само до евреите, а когато на друг се прилага същото деяние, е наречено "наказание". Защото само еверите са привилегировани...
Да се върнем на хората в палатки - е, няма вода, няма хлад, няма топлина в студените нощи и зимния сезон, няма защита срещу влечуги, няма я красотата, с която се опитваме да "захраним" сетивата на отрочетата си, за да я виждат, усещат. А "ония" - ония си играят сред развалините на собствените си бивши домове. Защото и това не могат - да си разчистят. Не могат и да си получат строителните материали, за да могат лека полека да стъпят на крака. И няма красота, която да виждат...Няма и се питам с каква душевност ще израстнат тези деца, сред развалини, живот без елементарни човешки удобства, без да виждат това, повечето са зад телените огради на грозните бежански лагери - живот зад ограда.
След огромната трагедия в Хаити, целия свят се опита да помогне, то не бяха пари, лекарства, доброволци, фирми за строителство, материали, множество международни наблюдаващи, е и военните откликнаха. Колко успяха да помогнат - вече не се знае, но света се обедини и важното е, че действа по въпроса.
За разлика оттук. Събраха се, решиха се едни главозамайващи суми да се отпуснат и.......до там.
Нито добоволци, освен малцина от една организация, която успява да вкара няколко десетки младежи там, Джордж Галоуей, който успя да прекара няколко буса с помощи, десетки политици на посешения, но на определени места - въпреки това тези хора не позволяват да се чуват думите, че няма хуманитарна катастрофа в Газа. Не знам откъде в и е инфото, че египтяните трепели газанци покрай доставките в тунелите, но не е истина. Самите хора от Газа споделят, че този начин на доставка е единствения, покрай който може да се каже, че се изхранват.
А иначе повечето газанци си стоят ей така, шляят се, мотаят се, просто нямат какво да правят.
Дори да обработват земите си (който има и чиято земя не е заразена покрай бомбардиворките и фосфора), може да го прави есинстено, ако има междунардони наблюдатели/доброволци наоколо - иначе ги стрелят.
Така по грешка ИТФ бяха почти убили един млад американец, който бепе в групата за подпомагане на хорица на полето. ТРистан - така се казва беше в кома дълго време...
Между другото въпросната РЕйчъл Кори, чието име в последно време се подочу, загина през 2005 година. Тя беше заминала там като мирен активист - застанали няколко човека, облечени с червените светлоотразителни елеци, на пътя на военните булдозери на Гатерпилар - подобни "чудовища", сякаш от някой фантасичен филм, има само в израел. Застанали на пътя на булдозера, който трябвало да разруши единствения дом на голямо семейство с малки деца - скандирайки пред машината булдозера загребва пръст и я изсипва над момичето, което пада при тази маса тежест. Булдозера продължава пътя си напред zа около 5-6 метра, след което дава на заден ход...
Та така, къде го чукаш, къде се пука, а, Хасапов?

Та не каза що е туй фередже и коя е госпожата с въпросния атрибут (?) ?

Стойчо каза...

Милена, само като приятелски съвет (ама наистина добвронамерен): пиши по-кратко, нищо не ти се разбира

Milena-Irshad каза...

Ох, мерси!
Малко повечко съм емоционална, мисълта ми хвърчи насам-натам, а и не препрочитам написаното си преди да го постна...Водя го повече като словесен разговор, отколкото като писмено изложение...
Верно ли нищо не се разбра :-((

Kopo каза...

Почитаема Milena-Иршад,

Вашите постинги бяха едни от малкото едновремнно: а) пропалестиски; б) смислени. До предпоследния.
В него сте си позволили здравао да, ъъ, боядисате пейзажа, увличайки се в емоционална, но празна риторика.
Само за справка: през периода 1942-1945 в Европа градове като Берлин, Хамбург, Будапеща, Харков, Ковънтри, Сталинград са пострадали доста по-лошо от Газа рпрез последната израелска инвазия. Разчистени са на ръка, почти без строителна техника (каквато я познаваме днес). Въпрос на желание на обитателите и малко организация.
Caterpilar много успешно продават булдозерите си (наистина са големи, има ги доста в родните минни комплекси), просто израелците са взели поука от американската Пустинна буря от 1991 и ги използват с друга цел.
Бих ви препоръчал да се придържате към фактологията, а не към емоциите. За да не оставате с погрешно впечатление, не съм привърженик на Израел и ми е безразлично дали носите фередже, яшмак, бурка или трикини, стига да е по Ваш собствен избор и желание.

Milena-Irshad каза...

Тъй като историческите факти бяха доста попреиначени за дълго време в милата ни родина, а сега променяме онова, което сме научили преди години, не винаги, оказва се, истината е онази, която остава в главите ни.
Обаче - малко е трудно да сравняваме Газа с опустошените от нацистите градове по пристата причина, че всичко се случва в "хуманния" 21-ви век.
Век на много лозунги и каузи.

Апропо - извинявам се за тона на по-предишния си постинг не всички, които не са Хесапов. Вярно е, трябва да се придържаме към фактите, тук не е дискотека, но това не важи само за мен.

Kopo каза...

@Milena-Иршад

Всеки отговаря сам за себе си и не може да си позволява да се оправдава с действията на другите. Подмяната на една лъжа с друга лъжа не дава истина.
Отговорността винаги е персонална, само безотговорността е обща.
За мен лично цялата история с Флотилията на свободата беше брилянтно замислена, чудесно планирана и отлично изпълнена провокация едновременно срещу Израел (вторична мишена) и основно срещу светския принцип на държавното устройство на Турция. Второто искрено ме притеснява. Най-малкото защото следващата стъпка е въоръжен конфликт с някоя съседна немюсюлманска страна (кратък и незадължително победен), за да се довърши радикализацията на обществото.

Milena-Irshad каза...

Не съм съгласна - провокацията беше към незаинтересоваността на света - дори, когато Cast Lead беше в разгара си, никой не направи нищо, за да преустанови безчинствата.

Отговорността е лична, да, но има хора, които са на отгговорни позиции и от тях зависи живота на много хора. Докато има и хора, от които зависи живота на собствените им дечица (ако имат такива), родители и пр.

Така че отговорността в случая е на цялото човечество. Не може постоянно да се забаламостав хората с някакъв "тероризъм" - докога...?!

Анонимен каза...

много добра статия. само не стана ясно на какво основание израел блокира палестина. и какво по дяволите израел търси в палестинските територии западен бряг, газа и т.н.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)