четвъртък, май 13, 2010

Турция на юг от Резово

Прекарах дългия уикенд в Турция, на черноморското крайбрежие, в селата на юг от Резово. Ще ви пиша отделен разказ, а засега ви трябва да знаете само следното – недокосната природа, недокоснато крайбрежие, малко, но огромни празни плажове, исторически и природни забележителности във вътрешността, прилични пътища, но сравнително нарядко. На самия бряг цените се формират според калкулираната на място от търговеца платежоспособност на туриста. Във вътрешността има повече цифри по магазините и менютата.

Казват, че през уикендите се изсипват доста туристи от Истанбул. Къде ги настаняват, за мен е загадка.

Малко снимки:

23 коментара:

Laleelay каза...

Черпя бири срещу разказ f2f! :)))

Комитата каза...

апетитна оферта

Belomore каза...

С цел прецизност и коректност, задължително трябва да знаете и следното:

1. Прекрасните плажове не се чистят;
2. Старите гръцки рибарски къщи, където въобще е останало нещо, не се поддържат;
3. Никой не говори западен език, така че ако не попаднеш на местния изселник от България, комуникацията е тегава;
4. Бирата е скъпа по принцип в Турция - това само за заинтересуваните :)))
5. Тръгнете ли натам - пълен резервоар от границата, там акцизите са високи, горивата - скъпи, толко армия не се храни лесно :)

Въобще, на фона на цялата природно-историческа прекрасност, се носи неподправен усет за Созопол преди да стане курорт, ама без старите къщи :(
И с лика на чичо Мустафа навсякъде, разбира се, но в един момент свикваш с него и ти е част от усещането за уют!

wattie каза...

В Турция е стотици пъти по-красиво и по-уютно от България. Аз не бих стъпил на нашето черноморие пред тази алтернатива. Бих платил дори тройно, но ще почивам в Турция...

Митакът каза...

я? нема боклук там а ? Дай малко на юг да видиш помащина.

Комитата каза...

Мислите си, че в Турция е по-мръсно от България ли? Помислете пак.

САНДО каза...

В случая би било справедливо да сравним турските курорти (известни по цял свят с качествата си) с българските (където хотелите са окичени със звези като Млечния път по незнайни критерии, въпреки че понякога не разполагат дори с топла вода и отходните им води се изливат насред плажа), а не разни турски села и запазената турска природа с презастроения и бетониран отвсякъде Созопол. Като говорим за чистота и хигиенни условия, познавам достатъчно добре Странджа откъм българската страна, за да ви кажа, че в Малко Търново (град...)голяма част от къщите са все още без канализация. Да не говорим за това, че "китните" села от рода на Звездец приличат на индиански резервата от времето на генерал Къстър. Там дори бензин не е нужен, защото повечето народ си джитка на каруца.

И.Е. Станков каза...

Беше ли в Инеада?
Писах за там преди време:
http://www.e-stankov.com/blog/?p=722

Районът има и позитиви и негативи, но природата е просто Феноменална.

Комитата каза...

Бях замалко да, дори бях писал на доктора да ни настани, но бяхме голяма компания и нямаше да стане.

Belomore каза...

Крайностите, както винаги, са излишни. Както е споменал И.Е.Станков, има негативи, има позитиви.
За да сме честни, трябва да споменем и негативите, а не само да леем суперлативи, попържвайки шита по нашето море и нашата мръсотия.
Тук въобще не иде реч за нашите кусури и не мога да разбера защо, опитът да търсим реалистична оценка, веднага среща легион Катони, които да подемат, че Картаген трябва да бъде разрушен.

Повтарям - не става дума за това дали в България е чисто (не е), а за това, че и в Турция, и то в едни конкретни места също не шества блестяща чистота и най-добра подредба.
Лъжа ли е, Комита?

Или понеже у нас е говно навсякъде, дай да си затваряме очите за чуждите говна и да ги определяме за природни забележителности, така ли?!

Така че в случая е най-справедливо да не сравняваме нищо на генерално национално-курортно-хигиенно и прочие равнище, а просто да разкажем впечатленията си обективно и кой каквото прецени и каквото съответно му направи впечатление.
И в случая въобще не става дума за мегакурортите им, а точно за конкретни места.
За уточнение - пътувахме заедно с Комитата, макар и в различни коли.

Сандо,
в този ред, сравнението ми със Созопол е с оня Созопол от преди немалко десетелития, преди да плъзне бетона и курортите.
Сравнението е неслучайно и е с цел единствено ориентир, защото и Мидия, където спахме и откъдето са снимките, и Созопол имат сходен генезис - гръцки рибарски селища с антична история, разположени сред красива природа.

Стойчо каза...

Прав е Беломоре, напълно е прав – често (нали знаете, че можете да ми вярвате :) критиката или похвалите към другите страни се възприема като възхвала, респ. критика на собствената ни страна. А човек просто трябва да има глава на раменете.

wattie каза...

Пичове - ето ви пример.

Излизам от хотела в турски курорт Кушадасъ. Тръгвам към плажа. Зад мен с тичане тръгва и ме подминава младо момче. Разпъва ми чадъра и ме кани учтиво. Погледнах го странно - така както гледам нашите чистачи на стъкла по светофарите. Оказа се, че услугата "шезлонг с чадър" са включени в "all-inclusive" комплекта. Изглежда и разпъването на чадъра е включено.

Впрочем в хотела говориха английски, но развалено. На третия ден разбрах, че имат човек, който говори и български. Обслужването беше перфектно, а цената заедно с пътуването - сравнима със Златни Пясъци.

Анонимен каза...

Това, което пише Belomore е абсолютно вярно, макар и не много положително за региона.
Мидия е по красива като местополoжение – стара, още византийска крепост с прекрасна гледка от високо. Инеада е неуредена като селище, но с невероятни плажове и Странджанска природа. Хубави места за пренощуване действително няма, нито в Мидия, нито в Инеада; изключение е новият пет-звезден хотел в Инеада, който за съжаление е доста скъп.
И аз съм запален по Странджа, преди 2 години купих къща в Инеада и след много перипетии посрещам вече българи в няколкото апартамента, които успях да ремонтирам (страницата ми е www.igneada.eu).
Марин

Belomore каза...

Марин,
при Вас трябваше да спим по план :)))

В интерес на истината накрая групата се оказа доста по-малка, но вече бяхме оформили маршрута по друг начин.

Нищо, следващия път! :)

Анонимен каза...

Защо не гледате едно нещо: когато човек чете тези неща, иска информация, а вие дрънкате. Искам да знам следното: отивам в Синеморец, как от там да стигна до турските плажове, картите не ми го дават, пращат ме през Малко Търново. Виждам вашия форум, а вие си дрънкате. Тоя интернет е отврат

Анонимен каза...

Идвам тук да видя как да се придвижа от резово към турските плажове. а гледам само как дрънкате. дайте информация бе, дечурлига! това очаквам и ако имам възможност ще дам това - вашите дрънканици не са интересни, вземете да пораснете

Комитата каза...

Какъв форум, къде мислите че сте попаднал? Няма начин от Резово да влезете в Турция. Най–близкото място е Малко Търново и след това пак турските плажове не са много достъпни. Най–лесно е , ако отседнете в Инеада.

Анонимен каза...

Благодаря ви.. А как да стигна до Инеада? Само през Малко Търново ли? Не познавам областта около Резово = на времето нас не ни пускаха там, беше гранична зона. Как е сега? Резово и няма повече път в Турция, така ли е?

Анонимен каза...

Отиваме на почивка в Синеморец, не сме били от 30 години на южното ни черноморие и си мислех, че от Синеморец Турция ни е много близко, а сега с ужас виждам, че това въобще не е така - трябва да се връщаме назад и да караме до Малко Търново. Моля ви, кажете ми, няма ли друг начин - черни пътища или с велосипед? Само Малко Търново ли е възможността?

Комитата каза...

Зависи откъде идвате. Ако идвате от нашето Черноморие, можете да се придвижите само през Малко Търново. Ако идвате от София или Пловдив, минавате през Одрин и след това Кърклалери–Демиркьой–Инеада.
През Резово няма път и не се очертава скоро да има.

Комитата каза...

Сега няма гранични зони и такива неща – спокойно можете да ходите на курорт както в България, така и в Турция. Единствено не знам до граничното турско село дали ще ви пуснат, но то и без друго е много трудно достъпно. Доста по–лесно е да си останете в Инеада, там има и заведения и хотели, включително една българска къща за гости, но не знам работи ли. Ето адреса www.igneada.eu

Анонимен каза...

Много съм ти благодарна за информацията. Но да ти опиша почти шока, който преживявам сега. Резервирахме един хотел в Синеморец от неделя и аз си мислех така: отиваме в Синеморец, след това към Резово и след това отиваме да видим турските плажове - на две крачки са. А сега се оказва, че трябва да се върнем на някъде си и да потеглим към Малко Търново. Гледах на map24.de и си мислех, че те не са в час, а какво се оказва? В Резово си и не можеш да продължиш - давай обратно. А аз избрах дестинацията заради близостта й с Турция, Много ми харесват комшиите и исках да си прескачам от там. Това ми е огромното разочарование, че няма да мога да го правя, а избрах дестинацията точно за това. Но да не те занимавам повече, благодаря ти за информацията, негативна за мен, но точна

Pobeda каза...

Казват че ще се отваря врата от морето. Българската страна била готова, Турската я чакат

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)